Aanbieden koersbord langste trein Radio Amateurs Nederlandse Spoorwegen

Update 19 oktober:

Op zaterdag 19 oktober is het RANS koersbord, dat ooit op de langste reizigerstrein zat, overgedragen aan de NVBS.

Oud RANS-voorzitter Niek van Omme (PA3CXM) droeg het bord over aan Gerrit Nieuwenhuis, voorzitter van de NVBS.

Het koersbord bevat geen informatie over de rit met de langste trein, daarom is er ook een informatiebord gemaakt.

Dolf (PE1AAP)

Van Niek (PA3CXM) kregen wij het volgende bericht:

Beste OM’s,

Er is een koersbord met de tekst: Radio Amateurs Nederlandse Spoorwegen opgedoken, dat bevestigd was op het rijtuig van de langste reizigerstrein die op 19 februari 1989 reed van Kijfhoek naar Eindhoven en gereserveerd was voor de RANS.

Wij, oud leden van de helaas opgeheven RANS (Radio Amateurs NS), gaan dit koersbord aanbieden aan de NVBS (Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen).

Dit geschiedt zaterdag 19 oktober a.s. om 13.00 uur in NVBS Centraal (Stationsplein 43 -2, 3818 LE Amersfoort). Dit is in het Amersfoort station, hoofduitgang stadszijde verlaten en dan 10 m naar links voor de toegang. Wellicht dat enkelen van jullie dit willen meemaken, dan zonder meer welkom!

De RANS is officieel opgericht in 1983. De start was met ca 60 leden, allen dus “spoorwegzendamateur”. De RANS vormde ook de Nederlandse groep binnen de FIRAC (Federation Internationale des Radioamateurs Cheminots), een organisatie door vooral heel Europa verspreid met landengroepen. Heel geslaagd waren de jaarlijkse congressen ergens in Europa. De FIRAC en Congressen bestaan nog steeds inclusief de wedstrijden voor HF en VHF.

In 1989 is in Akersloot het driedaagse FIRAC congres in Nederland geweest. Het was dat jaar het jaar van 150 jaar spoorwegen in Nederland. Bijna 300 congresgangers waren er.

Eind 90er jaren waren er zoveel veranderingen in de spoorwegwereld dat de RANS daardoor ook in de knel kwam onder andere door niet meer beschikbare lokaliteiten en baanverandering leden. Toen ook geen bestuur meer gevormd kon worden is rondom de eeuwwisseling het besluit gevallen de RANS op te heffen.

Niek is nu lid van de EFA (Eisenbahn Funk Amateure) lokale groep in Minden en daarmee ook weer lid van de FIRAC.

Niek is via email te bereiken: pa3cxm@veron.nl.


Foto’s: Dolf Butselaar –  Het gezelschap van de ‘Radio-amateurs Nederlandse Spoorwegen’. Linker foto: van links naar rechts: Dolf Butselaar (PE1AAP), Chris Zwart (PE1IDK), Arnold Zandwijk (PD0KGA) en Arie van der Niet (PE1LRO). Foto rechts: van links naar rechts: Dolf Butselaar (PE1AAP), Arie van der Niet (PE1LRO), Chris Zwart (PE1IDK), Jaap Moerman (PA3EKI) en Arnold Zandwijk (PD0KGA). Meer info vindt u hier.