JOTA van 1977 bij de Scouting Cay-Noya Anersfoort

De week vóór het JOTA gebeuren was het voor de scouts al hard werken aan de gepionierde antennemasten. Vrijdagavond was het dan zover, de antennes in de masten en de apparatuur in een klubgebouw plaatsen. De 23 meter hoge mast werd neergekanteld, hier bovenop werd een drie meter lange ijzeren paal gezet met de rotor en een 11 elements yagi.
Op een zijarm van deze mast werd een “ringo” gezet (plm. 18 m. hoog). De HF antennes werden aan een paal gehesen, welke aan een oude hooiberg was bevestigd. Een W3DZZ werd horizontaal naar een vlaggenmast weg gespannen en toen de extra dipolen voor 20 m en 10 m (plm. 14 m. hoog) hingen werd het proberen hoe het zou werken.
Het HF station (TS 820 + SB 200) werkte zeer goed, vooral na het inzetten van zwaardere stoppen (HI). Op 2 meter werkte de TS 220 + booster ook zeer goed, tevens hadden we een TR 7200 en later in de nacht kwam Arnold Berkhout (PD0DJI) nog met een Icom (en een hoop toestanden) aanzetten. ’s Nachts was het meteen raak, als eerste station op 2 meter werd PA6RSN gewerkt.
Op zaterdagmiddag werd de 2 elements full size quad voor 20 m en 15 m in orde gebracht. Dit monster was draaibaar opgesteld op plm. 13 meter (topje op 16½ meter) hoogte. Alle antennes werden overigens gevoed met bamboe coax.
Er zijn dit weekend veel leuke verbindingen gemaakt waarvan op 2 meter de verste stations in Oostenrijk en Tsjecho Slowakije zaten; op de HF banden zat het verste station in Australië.
Al met al was het een geslaagd weekend, dat zeker voor herhaling vatbaar is.
Met dank aan alle mensen die tijd of materiaal aan onze groep beschikbaar hebben gesteld. Op naar de volgende JOTA!

Chris v.d. Berg (NL 4983)

Verslag uit ’t Geruis van december 1977

Foto’s van de JOTA van 1977 bij de Scouting Cay-Noya Amersfoort

Misschien herken je de kinderboerderij de Vosheuvel aan de Heiligenbergerweg in Amersfoort, daar waren o.a. de gebouwen van de groep. Het zijn best veel foto’s en er moeten er meer zijn uit deze reeks (van de zendamateurs en scouts zelf) maar die zijn ongetwijfeld weggegeven. Misschien dat de negatieven nog eens boven water komen.
Het was de eerste keer dat daar de JOTA werd gehouden en op mijn 17de jaar door mij georganiseerd. De verantwoordelijke zendamateur was Jan van Essen. De call waaronder het station werkte was PA0SNE/J.
Log en QSL kaarten zijn allen verloren gegaan bij een brand, jaren later.

Chris v. d. Berg (PA3CRX)