Laatste nieuws PA52KDA

PA52KDA actief voor Amersfoortse Radio Amateurs

Heeft u PA52KDA al gewerkt ?

De call is nog tot en met 30 april in gebruik. De meeste QSO’s worden gemaakt op de HF banden in  SSB, CW en FT8, maar ook op de VHF band is de call regelmatig actief.

Dinsdagavond 30 april is uw laatste kans om deze special call te werken, Eddy is dan actief om 20.00 LT op het Amersfoorts kanaal 145.450 MHz.

Ontvangstrapporten van luisteramateurs zijn van harte welkom en worden via QSL bevestigd.

We kunnen nu al spreken van een geslaagde activatie, en met meer dan 1000 qso’s op de teller gaan we nog even door !

 

Logprogramma en activatie PA52KDA

Vanaf 16 april kunnen er verbindingen gemaakt worden met de speciale Koningsdagcall PA52KDA.

Deze call is geldig tot en met 30 april, we kunnen nog steeds operators gebruiken ( aanmelden kan via het activiteiten aanmeldingsformulier)!

Speciaal voor deze activatie heeft Evert (PA3AYQ) een logprogramma geschreven. Hiermee kunnen de QSO’s gemaakt met de call PA52KDA gelogd worden.

Bij vragen over het gebruik geeft Evert graag hulp. Zijn email adres is pa3ayq @ veron.nl.

Indien u gebruik maakt van dit programma, volg dan de bijgesloten handleiding. Hierin staat vermeld dat de csv-logfile via email naar Evert verzonden moet worden. Hij regelt dan de verdere afhandeling.

Het programma is hier te downloaden en bestaat uit 2 zipbestanden, namelijk het programma en de documentatie.

De downloadpagina ziet er als volgt uit:

VERON Amersfoort brengt speciale roepletters PA52KDA in de lucht

Zaterdag 27 april 2019 is Amersfoort het stralende middelpunt van Koningsdag in Nederland. Koning Willem-Alexander komt die dag met zijn familie zijn verjaardag vieren in de Keistad. Dat laat de afdeling Amersfoort van de VERON (Vereniging voor Experimenteel Radio-Onderzoek in Nederland) niet ongemerkt voorbijgaan. In de dagen rondom het bezoek aan Amersfoort zullen leden van de afdeling Amersfoort de bijzondere roepletters PA52KDA in de lucht brengen. De ‘52’ in de prefix staat voor de leeftijd van de koning. De suffix ‘KDA’ staat voor ‘KoningsDag Amersfoort’.

De roepletters zullen vanaf 16 april tot en met 30 april op verschillende banden en in verschillende modes actief zijn. Uiteraard is er voor deze activiteit een bijzondere QSL-kaart beschikbaar. QSL-manager is Eddy Krijger (PA0RSM).

Personen die mee willen doen kunnen zich aanmelden bij PA1CJ.
Er wordt dan een rooster gemaakt voor het bezetten van de tijden en frequenties. Aanmelden kan ook via het activiteiten aanmeldingsformulier.

 

Stormachtige PACC 2019

PI4AMF operator PD3AL tijdens de PACC 2019

In het clubhuis van de radioclub Bunschoten is Frans (PC2F) aan het woord:  “Weet je wat het leuke van de PACC is? Dat hij ieder jaar anders is!

Hij heeft gelijk. In de afgelopen jaren hebben we meegemaakt dat we in de sneeuw het station aan het opbouwen en afbreken waren, hebben we in het winterzonnetje buiten gezeten en hebben we soms extra hout moeten halen om de kachel te laten branden. Dit jaar was het vooral de wind die zorgde voor een uitdaging. De antennemasten werden dit keer niet op ‘standje omhoog’ gezet en dat heeft natuurlijk gevolgen voor het aantal verbindingen. Toch werd er lekker gewerkt en al vroeg in de middag klonk de toeter omdat de eerste 500 verbindingen in het log stonden.

Operator André (PD3AL) geeft aan verbaast te zijn over het grote aantal QSO’s waarbij het buitenlandse tegenstation een laag nummer teruggeeft. “Zouden de buitenlandse stations niet zo actief meedoen, of zijn de Nederlandse stations in het buitenland zo slecht te horen?

Bij PI4AMF loopt de flow toch lekker door. En de operators lijken veel van operators van de tegenstations te kennen. “Hi Steve, you’re five nine, Uniform Tango” klinkt het als een station uit Bonaire zich met de call PJ4DX identificeert. Edwin (PA1EDL) vertelt: “Wat ook leuk is dat aan deze wedstrijd veel ‘weggelopen Nederlanders’ meedoen.” Zo maakte hij al verbindingen met Nederlanders in Oostenrijk, Zweden, Canada en Portugal.

Terwijl de operators bezig zijn verbindingen te maken, is de contestmanager Klaas (PD0ZX) volop bezig met ‘regeldingen’. Hij besluit op welke banden er moet worden uitgekomen, zorgt voor een natje en droogje voor de deelnemers en zorgt ervoor dat ‘de juiste man op de juiste plek zit’.

Hoe PI4AMF het er in 2019 vanaf heeft gebracht? Dat weten we over een aantal maanden.

 

 

PI4AMF bereidt zich voor op de PACC

Ook in 2019 zal PI4AMF de PACC draaien vanuit de locatie van Radio Club Bunschoten. Contestmanager Klaas (PD0ZX) laat weten dat de voorbereidingen voor de PACC volop bezig zijn.

Optibeams-on-the-air
In 2019 zal het antennepark van PI4AMF voornamelijk bestaan uit Optibeams: op 40, 20, 15 en 10 meter wordt gebruik gemaakt van een OB17-4. Voor 80 meter gaat de OB1-80 de lucht in en als extra antenne voor 40 meter zal een OB1-40 worden geïnstalleerd. VERON Amersfoort heeft geen aandelen in de firma Optibeam, maar onze ervaring met de antennes van dit merk zijn gewoon super. Voor 160 meter maken we gebruik van een dipool. Met de nodige triplexers en bandpassfilters wordt er voor gezorgd dat twee zenders optimaal tegelijkertijd gebruik kunnen maken van de antenne setup.

Crew
Niet alleen de antennes zijn super. Ook de bezetting is dit jaar sterk: maar liefst 7 ervaren CW-ers zitten klaar om het morseschrift te bedrijven en voor SSB is evenveel mankracht beschikbaar. Naast de operators is er ook nog een team aan ondersteunende krachten voor de logistieke zaken en de verzorging van de inwendige mens.

Of PI4AMF ook in 2019 jaar weer een hoge klassering kan bereiken? Dat gaan we zien. Aan de voorbereiding zal het in ieder geval niet liggen!