Gert opnieuw QRV vanuit Saint Vincent en de Grenadines

Van 26 december tot 5 januari bezoekt Gert (PA2LO) nogmaals het eiland Saint Vincent (IOTA NA-109), het grootste eiland van het in de Caribbean gelegen Saint Vincent en de Grenadines. Tijdens zijn bezoek zal Gert met de roepletters J8TT actief zijn op 6 t/m 40 meter in CW, SSB en FT8. Uitgebreide informatie is te vinden op QRZ.com.

Friese Elfstedencontest 2023: PE11W

As it net kin sa’t it moat, dan moat it mar sa’t it kin

Dit jaar werd de 39ste editie van de Friese Elfstedencontest gehouden. Aan deze kleine en maar drie uur durende contest die op 2 en 80 meter plaatsvindt en in het teken staat van het werken met stations in Friesland, deden verschillende leden van de afdeling Amersfoort mee. De meeste vanuit de eigen shack, maar Hans (PE1KWH), Gerard (PH3T) en Gert (PA2LO) togen samen naar Friesland om deel te nemen. Zij deden dit met de bijzondere roepletters PE11W vanuit één van de elf steden en “multiplier” Workum. Het weer was niet al te best of op z’n Fries gezegd: suterig: regenachtig, harde wind en met 10 graden niet al te warm. Niet met meest fijne weer om antennes op te zetten.

De planning was om de 80 meter antenne te bevestigen aan de onderste delen van een 26 meter fiberglasmast op zo’n 15 meter hoogte. Ter plaatse bleek dat door de harde wind onverantwoord. Dus over naar plan B, want we zijn immers amateurs en “as it net kin sa’t it moat, dan moat it mar sa’t it kin”. Gelukkig bleek het alternatief ook werkbaar: de FD-4 werd bevestigd aan een steekmast met een tophoogte van maar een meter of zes. DX kunnen maken is voor deze wedstrijd niet nodig, dus de antenne laag als een verkapte NVIS werkt óók prima! Voor de 2 meterband werd op een andere mast een kleine richtantenne en een vertical geplaatst.

De beide stations, één voor 80 meter en één voor 2 meter, waren keurig op tijd ingericht en klaar. Op beide banden werd voortvarend gestart met het maken van verbindingen. Waar op 80 meter de verbindingen lekker doorliepen, droogde de stroom op 2 meter al snel op. Na enige tijd bleek dat echter niet te liggen aan het gebrek aan tegenstations, maar aan onze 2 meter set. Waar we zelf snoeihard te oren waren, hoorden we zelf niemand terugkomen. We werden hier ook op gewezen door sommige stations. Na wat testwerk stelden we vast dat ergens in de zendontvanger iets kapot moet zijn: alleen de sterkste stations konden we ontvangen. Materiaalpech dus op 2 meter met welgemeend excuses aan de deelnemende stations die hierdoor de multiplier Workum hebben moeten missen. Op 2 meter zijn er hierdoor slechts 15 stations in het log gekomen, waarvan 14 uit de provincie Friesland zelf.

Op 80 meter was het een ander verhaal: daar werkten we amateurs uit heel het land, plus een “verdwaalde” Belg en Duitser. Vanuit de regio Amersfoort hebben we onder andere Frans (PC2F), Roel (PB0ACU), Tijmen (PA3GRM), Maarten (PA3EYC) en Klaas (PI4RCB) kunnen werken. Het aantal deelnemers aan de contest is overigens wel beperkt waardoor de flow snel opdroogt: het eerste uur werden 53 stations gelogd, het tweede uur 16 en het laatste uur maar 8. Onder deze steden natuurlijk ook de meeste van de multipliers: de Friese elf steden én “kluunplaats” Bartlehiem.

Ondanks het matige weer en de technische malheur hebben we ons uitstekend vermaakt in de Friese Elfstedencontest. Volgend jaar bij de 40ste editie hopen we opnieuw van de partij te zijn. Wellicht dan weer vanuit een andere Friese stad.

Gert (PA2LO)

 

 

Uitslag CW-velddag 2023: “PI4AMF ongenaakbaar”

In het Electron van november 2023 (p. 541-544) is de uitslag van de VERON CW-velddag van 3 en 4 juni 2023 bekend gemaakt. Volgens de schrijver van het artikel kon ook dit jaar de crew van PI4AMF de titel weer “ongenaakbaar” grijpen.

on·ge·naak·baar (bijvoeglijk naamwoord)
1 afstandelijk
2 (sport) veel sterker dan de concurrenten, onverslaanbaar

Natuurlijk is de crew van PI4AMF blij met wéér een overwinning tijdens een velddag. We doen serieus mee maar het is vooral ook een gezellige activiteit. En ongenaakbaar voelen we ons zeker niet: de set-up die we de afgelopen paar jaar gebruiken is behoorlijk teruggeschroefd ten opzichte van enige jaren geleden. Als mast gebruiken we bijvoorbeeld niet langer een 3×8 meter mobiele vakwerkmast maar moeten het doen met de TA16 mast op onze verenigingsaanhanger. Je hoort ons daarover niet klagen overigens, want dat biedt nog steeds een meer dan behoorlijke set-up voor een velddag.

We zien dat andere deelnemers tegenwoordig behoorlijk in de buurt beginnen te komen van de fanatieke velddag-crew van onze afdeling. De crew van PI4GAZ/p (die actief was met meer dan 1 zender, maar toch 200 QSO’s minder dan PI4AMF/p wist te loggen) kon dit jaar bijvoorbeeld gebruik maken van een schitterende nieuw gebouwde 4-square antenne voor 40 meter. Over hun nieuw gebouwde 4-square volgt t.z.t. een apart artikel in Electron. Wellicht een leuk project om ook in onze regio te realiseren? Want als we “ongenaakbaar” bij de velddagen willen blijven dan zullen we iets moeten ondernemen.

Heb je ideeën hierover? Neem dan contact op met het bestuur!

 

 

 

 

 

PA6BRU/J – JOTA bij de scouting in Bruinisse

Op zaterdag 21 oktober waren leden van de afdeling Amersfoort actief tijdens de JOTA-JOTI bij de Prinses Margrietgroep van de scouting Bruinisse. De leiding van de groep had een mooi programma samengesteld rondom het thema communicatie. Onderdeel daarvan was het pionieren van een mast voor onze Windom en de twee meter antenne.

Bij het onderdeel “contact leggen via een zender” kwamen de scouts in kleine groepen bij de zenders zitten. Na een korte uitleg over hoe radio-amateurs communiceren, werd vervolgens een verbinding tot stand gebracht. De scouts bedachten zelf welke vragen ze aan het tegenstation wilde stellen en mochten deze vraag ook echt zelf te stellen. Best spannend als je dan door een microfoon moet praten. Maar . . . als één iemand van de groep het durft, dan durven we het allemaal! Belangrijke levensvragen als: “is het nou patat of friet?” en “ben je voor Ajax of voor Feyenoord” schalden dan ook al snel door de ether. Maar ook vragen over met wat voor apparatuur het tegenstation werkte en uitwisseling van informatie over de andere scoutinggroepen kwamen aan de orde. Na een QSO werd meteen de QSL-kaart uitgeschreven. Daarbij schreven alle aanwezige scouts hun naam op de kaart.

Zowel de scouts als de amateurs hebben genoten van de deelname aan de JOTA-JOTI. Speciale dank gaat uit naar Frans (PC2F) die op de momenten dat er even geen ander JOTA-station beschikbaar was, bereid was om als tegenstation te fungeren. Mede dankzij zijn hulp hebben we alle scouts kennis kunnen laten maken met onze radiohobby.

Gert (PA2LO)

Actief vanuit Luxemburg 2023

Ook deze herfst zijn er weer afdelingsleden naar Luxemburg vertrokken voor een paar dagen radioplezier. De uitgezochte QTH in de omgeving van Clervaux biedt volop ruimte om antennes te plaatsen en om te experimenten. Daarnaast heeft het land natuurlijk volop natuurparken, die voor ons radio-amateurs interessant zijn om te gebruiken voor het World Flora en Fauna programma.

Op woensdag 11 oktober vertrokken Maarten (PA3EYC), Gerard (PH3T) en Gert (PA2LO) naar het Groot Hertogdom. Ook de partners van Maarten en Gert -Henriëtte en Mariëtte- gingen dit keer mee. Op vrijdag sloten Tijmen (PA3GRM) en Elize aan. Direct na aankomst in LX-land werden de antennes geïnstalleerd. Dit jaar werd er gebruik gemaakt van een hexbeam (6-20 meter), een windom voor 40 en 80 meter en een multiband vertical wire antenne voor 6 tot 40 meter. De laatstgenoemde antenne -als zelfbouwproject nagebouwd van de commercieel verkrijgbare antenne met de naam DXCommander- werd tijdens het verblijf flink aan de tand gevoeld, omdat deze over twee maanden wordt ingezet bij een activatie vanuit het Caribisch gebied. De conclusie: een leuke antenne die het ook behoorlijk doet.

“De paden op, de lanen in, vooruit met flinke pas. Met stralend oog en blijde zin. En goed gevulde tas.”
Een toepasselijke tekst, want dit jaar stond voor de LX-reis de activatie van natuurparken centraal. Met dank aan de Luxemburgse Flora en Fauna-coördinator Mill (LX1CC), mochten we gebruik maken van de bijzondere roepletters LX44FF. Onder die call zijn er vervolgens 11 parken geactiveerd. In het overzichtje staat welke parken dit zijn.

Datum Starttijd (UTC) +/- LXFF-nummer Naam park
12-10-2023 8.30 uur LXFF-0039 Conzefenn
12-10-2023 10.45 uur LXFF-0050 Breichen
12-10-2023 12.30 uur LXFF-0002 Obersauer
13-10-2023 8.15 uur LXFF-0059 Bruch-Pont Misère
13-10-2023 10.45 uur LXFF-0040 Neibruch
13-10-2023 13.00 uur LXFF-0049 Tretterbaach
14-10-2023 9.15 uur LXFF-0045 Parc de Housen
14-10-2023 11.15 uur LXFF-0060 Akescht
15-10-2023 8.30 uur LXFF-0012 Liebierg
15-10-2023 10.30 uur LXFF-0003 Fensterdall
15-10-2023 12.15 uur LXFF-0036 PëttenerBësch

De activiteiten vonden plaats in CW en in phone en op 17, 20, 30 en 40 meter. De CW QSO’s zijn allemaal QRP gemaakt met een Elecraft KX3. Voor de phone QSO’s werd gebruik gemaakt van -afwisselend- een Icom 7300 en een Elecraft K3. De flow in spraak was tijdens de activiteit groter dan in CW, de meeste QSO’s zijn dan ook in spraak gemaakt.

Volop afwisseling
Voor de activators is het leuk dat ieder park zijn eigen uitdaging en charme heeft: het ene park is eenvoudig te bereiken, het andere juist helemaal niet. En soms sta je midden in een bos, dan weer tussen de weilanden of op een historisch uitkijkpunt. Met Google maps bij de hand werd er iedere avond een “plan de campagne” gemaakt: welke parken willen we bezoeken en waar kunnen we het beste een station opbouwen. Ondanks deze voorbereiding blijft het oppassen met waar je je station neerzet. Niet alleen omdat je binnen de grenzen van het park moet zitten, maar ook omdat je mensen kan tegenkomen die niet zo blij zijn met je activiteit. Zo kwamen we dit jaar in aanraking met iemand die uit zijn stekkertje ging omdat onze glasvezelmast met een spanband tegen een (zijn?) weidepaal stond. Of we die maar even “sofort” wilden verwijderen. Een discussie voeren doen we in dit soort situaties niet: we pakken het boeltje op en gaan gewoon elders verder. Bij het activeren leer je ook al snel de écht fanatieke park-jagers kennen: er zijn amateurs die ons in alle door ons geactiveerde parken hebben weten te werken. In ieder park zijn we een uur tot anderhalf uur actief geweest. Langer is niet nodig en door het aantal QSO’s per keer dat je een park bezoekt beperkt te houden, blijft het park ook voor andere activators interessant om te bezoeken.

In totaal zijn er met de activiteit vanuit de parken meer dan 1.500 QSO’s gemaakt. En daaronder zitten uiteraard ook een aantal afdelingsleden. De foto’s bij dit artikeltje geven een indruk van plekken waar we met onze stations hebben gezeten. Wil je ook eens vanuit een natuurpark actief zijn? Kijk dan eens op de Nederlandse website van het Flora en Fauna-programma: www.pa-ff.nl. Je vindt daar regelmatig leuke verslagen en alle benodigde informatie hoe een activatie werkt. Voor meer informatie over het activeren van flora en fauna parken kan je natuurlijk ook terecht bij de amateurs die vermeld staan in dit artikel. Ze helpen je graag verder om óók enthousiast te worden en naar buiten te gaan met je zendontvanger!

Gert (PA2LO)

JOTA-JOTI: hét radio-evenement voor scouting

Van vrijdag 20 tot zondag 22 oktober staat er een bijzonder evenement op de agenda: de Jota-Joti, een wereldwijd initiatief dat scoutinggroepen en radioamateurs samenbrengt om verbindingen te leggen en communicatievaardigheden te versterken. Het doel van de JOTA-JOTI is om jongeren bewust te maken van de mogelijkheden van communicatietechnologie en hen te inspireren om hiermee aan de slag te gaan.

Dit jaar zullen leden van de VERON-afdeling Amersfoort onder andere de scoutinggroep Prinses Margriet van Scouting Bruinisse ondersteunen tijdens de JOTA-JOTI. Met de bijzondere roepletters PA6BRU zullen zij op zaterdag 21 oktober op verschillende frequentiebanden uitkomen. De focus zal liggen op 70 centimeter, 2 meter en op de 20, 40, en 80 meter band.

De JOTA-JOTI biedt een unieke kans voor de scouts om te leren over radioamateurisme, het gebruik van zendapparatuur, morsecode, het NATO-alfabet en het leggen van verbindingen over lange afstanden. Het versterkt niet alleen de (technische) vaardigheden van de scouts, maar ook hun begrip van samenwerking en teamwork. Zo zal door de scouts zelf een toren voor de antennes worden gebouwd.

Tijdens de JOTA-JOTI hopen we veel afdelingsleden te spreken en de scouts te inspireren om meer te ontdekken over de fascinerende wereld van radioamateurisme.

De JOTA-JOTI is een fantastische gelegenheid om de banden tussen scouting en radioamateurs te versterken en jonge geesten te prikkelen om te verkennen, te leren en te communiceren in de digitale wereld van vandaag en morgen. Verschillende scoutinggroepen in en buiten onze eigen regio zijn nog op zoek naar ondersteuning door radiozendamateurs. Wellicht ook iets voor u?

Gert (PA2LO)

 

 

SSB-velddag 2023: klein maar fijn!

PI4AMF deed ook in 2023 weer mee met de SSB Velddag. Door omstandigheden was de bezetting van het velddagstation dit jaar klein: op zaterdag waren alleen Tijmen (PA3GRM), Maarten (PA3EYC), Gerard (PH3T) en Gert (PA2LO) beschikbaar om verbindingen te maken.

De opbouw van het station vond plaats op zaterdagochtend. Op dat moment was het nog behoorlijk mistig in de Arkemheense polder. Later op de dag brak het gelukkig open en konden we genieten van een heerlijk zonnetje. Ook de temperatuur was perfect voor een velddag.

Op de mast van de afdelingsaanhanger werd een 3 band zelfbouw yagi geplaats en voor de lage banden werd gebruik gemaakt van een windom. De opbouw ging voortvarend. Toch was er nog even een momentje van stress toen om 13.00 uur de firma die van zichzelf zegt “bijna alles te verhuren” meldde het door ons bestelde stroomaggregaat “door omstandigheden” niet beschikbaar was. Balen, want zonder aggregaat is het moeilijk om mee te doen. De redding kwam van één van Maartens buren. Zonder de vriendelijke buurman (nogmaals dank!) was onze velddag in het water gevallen.

Strak om 15.00 uur konden we dus toch met de velddag beginnen. Het eerste uur werden meteen de eerste 100 QSO’s gelogd. Heel fijn, want we hebben ook wel eens velddagen meegemaakt waarbij de eerste paar uur nauwelijks verbindingen tot stand kwamen.

Dit jaar waren de condities op 20 meter en hoger niet al te best: met moeite werden deelnemers aan de velddag in het log gezet. Terwijl op deze banden toch best wel wat activiteit te horen was, met name van de All Asia Contest. Gelukkig was op de lagere banden wel voldoende flow. Zelfs op 160 meter was er voldoende activiteit te vinden.

Bezoek ontvingen we dit jaar onder andere van Klaas (PC2K) en van Sven (PA7DD). Sven heeft aangegeven in de toekomst ook graag te willen helpen bij activiteiten: leuk! Op zondag kwam oud-RCD medewerker Martin met zijn partner nog even bij ons langs. Zelf zijn Maarten en Gert op zondagochtend nog even op de koffie gegaan bij onze buren van de VRZA Eemland. Zij hielden hun velddag in het nabij gelegen Eemnes. We hebben gezellig bijgepraat en ook hun recent aangeschafte antennekar bewonderd. Mooi om te zien dat we in onze regio zoveel radioactiviteit hebben!

In de tussentijd zijn Gerard en Tijmen op zondag rustig doorgegaan met het maken van verbindingen. Op het eind van de contest stonden er bijna 900 QSO’s in het log. Gezien de toch wel matige condities een aantal waar we prima mee tevreden zijn.

Gert (PA2LO)

 

Roepletters PI4AMF/p
Categorie B (MOST) Multi operator, single transmitter
Operators PA2LO, PA3EYC, PA3GRM, PH3T
TRX Elecraft K3S
Amplifier SPE Expert 1.3k-fa
Antennes Zelfbouw drieband yagi (10, 15, 20m) en windom 40, 80 ,160m
Antennebevestiging Mobiele TA16 mast op aanhanger en bomen
Stroomvoorziening HBM 3.200W 4-takt inverter generator

 

 

Velddag PI4AMF/p: zon, wind en CW

Dit jaar was PI4AMF/p actief met drie CW-operators die ondersteund werden door twee leden voor het noodzakelijke op- en afbouwwerk. Zaterdagochtend om klokslag 10.00 uur verzamelde het opbouwteam zich in de Arkemheense polder voor de opbouw van het station. Het veld was mooi droog dit jaar, waardoor de antennekar eenvoudig en snel op zijn plek kon worden gezet. Alle tijd dus om eerst een goede bank koffie te drinken.

Terwijl Maarten (PA3EYC) daarna in alle rust de zelfbouw 10-15-20 meter yagi in elkaar zette, zorgden Gerard (PH3T) en Gert (PA2LO) voor de installatie van de windom voor 40, 80 en 160 meter het plaatsen en vullen van het aggregaat en voor het opzetten van de tent. Niet lang daarna kon de yagi in de mobiele mast worden bevestigd. De windom moest nog een beetje worden verlengd om de SWR acceptabel te krijgen, maar ook dat was snel gedaan. Binnen twee uur was het hele station operationeel. Omdat er een behoorlijke wind stond, besloten we om de mast niet op de maximale hoogte te zetten: een meter of 10 de hoogte in werkt ook prima!

Rond 14.00 uur sloot Ad (PA2PCH) aan. Om even te wennen aan de set-up maakte hij alvast wat QSO’s onder zijn eigen call. Goed dat hij dat deed, want al snel bleek dat de USB-poort van de laptop de RF van de zender niet zo prettig vond. Met wat ferriet werd dat probleem opgelost. De rest van het weekend hebben we er geen problemen mee gehad. Ook Peter (PC3M) was ruim voor de start aanwezig, zodat de operators samen de verdeling van shifts konden doorspreken.

Maarten en Henriëtte zorgden weer voor een smakelijke en gezonde maaltijd. Bij onze velddagen is gezamenlijk eten een belangrijk onderdeel van de activiteit. Wat leuk is, is dat veel van de partners van de “velddag-actievelingen” daarbij aansluiten. Kortom: een erg gezellige barbecue!

Na het diner nam Peter de sleutel over van Ad, die ervoor gekozen had om thuis te gaan slapen. De rest van de avond en een groot deel van de nacht sleutelden Peter en Maarten door. De 15 meterband was tot ver na zonsondergang open, wat erg goed was voor de multipliers. JA, VK, ZL, W6 en W7-stations werden eenvoudig gelogd.

Zondagochtend, na het befaamde gebakken-ei-ontbijt, werden de openingen op de 10 meter band benut. Fijn dat die band tijdens deze editie ook weer eens bruikbaar was. Zo rond koffietijd was Ad weer aanwezig. Peter en Maarten hadden beide maar een paar uur slaap gehad, dus de ‘verse’ Ad was zeer welkom. Gerard zou eigenlijk ook nog een paar uur voor zijn rekening nemen, maar omdat hij zich niet fit voelde besloot hij om alleen voor de gezelligheid even langs te komen met zijn Ria en het sleutelen aan de anderen over te laten.

De hele zondag was het aanbod aan stations prima te noemen. Ongeveer een half uur voor het officiële eind besloten we dat het genoeg was geweest: er stonden meer QSO’s en multipliers in het log dan afgelopen jaar: ons doel was bereikt. Daarna was het heerlijk om samen met een biertje in de hand nog een poosje lekker uit de wind en in de zon te zitten en na te genieten.

Station-beschrijving

Roepletters PI4AMF/p
Categorie B (MOST) Multi operator, single transmitter
Operators PA2PCH, PA3EYC, PC3M
Bouwteam PA2LO, PH3T
TRX Elecraft K3S
Amplifier SPE Expert 1.3k-fa
Antennes Zelfbouw drieband yagi (10, 15, 20m) en Windom 40, 80 ,160m
Antennebevestiging Mobiele TA16 mast op aanhanger en bomen
Stroomvoorziening Honda EU22i aggregaat

 

Hamvention 2023

Dinsdag 16 mei

Vandaag vliegen we naar de USA. De bestemming is dit jaar Chicago, Illinois. Daar vandaan rijden we via de staat Indiana rustig naar Ohio. Op de luchthaven is het rustig. Omdat we met alleen handbagage reizen, kunnen we bij aankomt meteen doorlopen naar de securitycheck en de douane. Binnen 10 minuten zijn wij en onze rugzakken “goedgekeurd”. Met iets vertraging vliegen we niet veel later naar Londen. Ook daar verloopt alles relaxed waardoor we tijd hebben om even iets te eten. Meteen daarna is het al weer tijd om te boarden voor onze vlucht naar Chicago. Ook die vlucht verloopt ontspannen en na twee films, de voorspelbare “chicken or pasta” en een middagslaapje staan we al weer op de grond. Na 20 minuten zijn we door immigrations en kunnen we onze huurauto ophalen. De komende twee dagen rijden we rond in een Lexus NX300.

Het inchecken bij het hotel verloopt wat minder vlekkeloos: de medewerker kan eerst maar één gereserveerde kamer vinden. Maar ook dat probleempje wordt snel opgelost. Na even de kamers te hebben verkent gaan we nog even een frisse neushalen. Even rondstruinen bij wat winkels in de omgeving en even wat te drinken halen. We nuttigen samen ons gerstenat op één van de hotelkamers. Na een uurtje worden de ogen zwaar: tijd om naar bed te gaan. Ons plan om in ieder geval tot 22.00 uur wakker te blijven is niet geluk.

Woensdag 17 mei

We zijn allemaal vroeg op en rond 8.00 uur vertrekken we richting Dayton. De ochtendspits in Chicago is heftig, maar zodra we de stad uit zijn, is de snelweg een oase van rust. De staat Indiana rijden we dan ook soepel door: “DJ PA3GRM” verzorgt de muziek: Get your motor runnin‘. Head out on the highway. Looking for adventure. In whatever comes our way. Nu is Indiana een van de meest saaie staten van Amerika dus veel adventure is er niet te beleven. En “Born to be wild” valt ook wel weer mee bij ons. Gezellig is het wel. En leerzaam. Want als we onderweg een vlag halfstok zien hangen en één van de reizigers vraagt of iemand weet waarom dat is, weet iemand anders het antwoord: “Waarschijnlijk omdat het touwtje tekort is”. Praktische amateurlogica, je kan niet zonder in het leven.

Na ongeveer 4 uur rijden komen we aan bij onze tussenstop: Fair Radiosurplus in de stad Lima. Het is de moeite waard om te bezoeken. We filosoferen over hoeveel geld “uncle sam” ooit wel niet heeft betaald voor wat nu in, op en naast de vervallen gebouwen ligt. Er is na WOII gewoon teveel materiaal gemaakt dat nu overtollig is geraakt. Het is pijnlijk om te zien hoeveel er nu verloren gaat in de lekkende gebouwen hier in Lima. De twee 75 plussers die de winkel runnen kennen hun waar. Zij weten welke items alleen nog bij hen te verkrijgen zijn en van die items zijn de prijzen niet mals. Evengoed zal het veel lager zijn dan ooit door de overheid is betaald.

Bij de winkel maakt Tijmen vrienden met twee amateurs uit Canada. Mannen die al jaren geleden vanuit respectievelijk Kiev en Kazachstan naar Canada zijn geëmigreerd. Een mooi gesprek volgt over de hobby, de situatie van de boeren in Nederland en over het oude Oostblok. Op de parkeerplaats worden cadeau’s uitgewisseld: Tijmen is een antenne rijker, de mannen een blik Heineken en een doos Wilhelmina pepermunt. Onze radiohobby verbindt mensen.

Daarna is het nog een uurtje rijden voor we aankomen bij ons hotel in Dayton (Fairborn). Snel checken we in, nemen de bestellingen die al liggen te wachten in ontvangst en installeren ons op de kamers. Niet veel later is het tijd om te gaan eten: we besluiten dat te doen bij Texas Roadhouse. Een prima plek om de dag door te nemen en plannen te maken voor morgen.

Donderdag 18 mei

Dit jaar slaan we deelname aan de Contest University over en kiezen ervoor om eens wat meer van de omgeving te zien. We starten met een bezoek aan het centrum van Xenia zelf. Het “historic center” van het stadje bestaat uit één blok met gebouwen met een beperkt aantal winkeltjes. We lopen even door de lokale pawnshop. De uitbaters zijn goed op de hoogte van Hamvention: duidelijk is dat de inwoners van Xenia er trots op zijn dat zo’n groot evenement in hun stadje wordt georganiseerd. Dat blijkt ook wel uit de banners die in het centrum aan de lantarenpalen hangen. We krijgen wat tips mee over plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Voordat we de tips opvolgen, stoppen we eerst nog even bij Harbor Freight, een winkel met allerlei betaalbare gereedschap. Daar worden ook een aantal pelicase-kloon koffertjes ingeslagen: ze kosten bijna niets en zijn ideaal voor allerlei zelfbouw projecten. Daarna rijden we door naar Yellow Springs, een dorpje waar de tijd lijkt te zijn stilgezet in de flower power jaren. Ook hier verkennen we het centrum te voet. We weten nu dus waar alle hippies zijn gebleven: in Yellow Springs! Daarna is het tijd voor één van de grote malls te bezoeken. We verbazen ons daar over een winkel die alleen maar legpuzzles verkoopt. Niet eerder zagen we er zoveel bij elkaar. Een puzzel van meer dan 40.000 stukjes? Geen probleem, die hebben we voldoende op voorraad…

We ruilen vandaag ook de auto om: vanaf nu rijden we in een Hyundai Santa Fe. Met de nieuwe auto rijden we eerst naar de georganiseerde receptie voor de internationale bezoekers. Leuk dat de organisatie dat doet en onder het genot van live muziek en wat hapjes maken we kennis met andere internationale bezoekers. Ook komen we er Gerben (PG5M en Johannes (PA5X) tegen. Later blijkt dat zij in hetzelfde hotel als ons verblijven.

Na de receptie gaan we door naar de QRP beurs in het Holiday Inn hotel. Dat er veel belangstelling is voor QRP blijkt wel: er zijn veel bezoekers. Voor de stand van QRPshop staat zelfs een grote rij van amateurs die het nieuwste door Hans Summers ontwikkelde zendontvangertje willen kopen. Voor een paar tientjes een leuke en volledige QRP radiokit!

Na een uur hebben we alles wel gezien en lopen terug naar ons hotel. Daar nemen we de dag nog even door en drinken nog wat.

Vrijdag 19 mei

Vandaag beginnen we de dag met een ontbijt bij Wafflehouse. Met een stevig ontbijt achter de kiezen kunnen we naar de Hamvention. Duidelijk is dat we niet de enige bezoekers zijn: er staat een behoorlijke opstopping voordat we het parkeerterrein op kunnen rijden. Rond 9.30 uur lopen we de toegangspoort binnen. Waar Maarten en Tijmen heel zorgvuldig de commerciële stands stuk voor stuk langsgaan, scannen Hans en Gert vooral snel wat er te zien is en maken notities waar ze later willen kijken. De noviteiten die er dit jaar uitspringen? Uiteraard de nieuwe portofoons van Kenwood en Icom. Maar ook de Tune-a-Tenna, een met motortjes afstembare draad dipool. De antenne blijkt al even te bestaan maar is in de afgelopen 15 jaar steeds verder doorontwikkeld. De techniek ziet er mooi uit en wat geleverd wordt ziet er degelijk uit. Maar het is ook wel een dure oplossing voor een draaddipool. Ook SteppIR heeft een nieuwe antenne: de StealthIR. Dat is een verticale antenne, die doet denken aan de al bestaande vertical van Steppir. De prijs van meer dan 2.500 dollar doet de wenkbrauwen fronzen.

Wat opvalt aan Hamvention dit jaar? Allereerst het heerlijke weer: de zon schijnt volop. Daarnaast is de vlooienmarkt op de paardenracebaan op vrijdag al goed gevuld. Eerder zagen we vooral op zaterdag een volle vlooienmarkt. Het aantal bezoekers lijkt terug te zijn op het oude niveau, maar het aantal bezoekers uit het buitenland lijkt lager te zijn: in het verleden zagen we de meest exotische roepletters op de beurs lopen.

Als de beursdag bijna ten einde is gaan we terug naar het hotel om ons even op te frissen. Daarna rijden we naar het familierestaurant Hooters om wat te eten. En als we daarna weer terug zijn in het hotel, maken we er nog een gezellige avond van. En bediscussiëren we belangrijke onderwerpen, zoals of paling nu lekkerder is als die gerookt is of gestoofd is.

Zaterdag 20 mei

Gert is al vroeg uit de veren om verse croissants te halen. Na het ontbijt rijden we opnieuw naar het Hamvention terrein. ’s Nachts is er een buitje gevallen, maar overdag schijnt de zon volop. Op de tweedehands radiomarkt zijn een aantal nieuwe aanbieders gearriveerd. Het aanbod is groot en er is prima te onderhandelen over de prijs. Om al het aanbod goed te zien heb je zeker een dag nodig.

Ook de Amerikaanse variant van het Flora en Fauna programma, Parks on the Air (POTA), heeft een stand op de markt. Jammer om te zien dat dit programma de commerciële kant lijkt op te gaan: artikelen met daarop het (beschermde) POTA-logo zijn aanzienlijk geprijsd. Hopelijk dat dat geen trend wordt bij andere programma’s.

Tijdens zo’n dag op de Hamvention spreken we met veel mensen. Gesprekken die spontaan ontstaan omdat mensen horen dat je een “funny accent” hebt. Er worden door ons ook weer veel doosjes met Wilhelmina pepermunt uitgedeeld, met daarbij “het verhaal” van het ontstaan van pepermunt in een doosjes.

Aan het eind van de dag spreken we nog even uitgebreid met Madelyn van Elecraft, die we inmiddels al jaren kennen. En terwijl de deuren van de hallen al dichtzijn, praten we ook nog uitgebreid met Bruna Begali. Haar oren doen ondertussen pijn van twee dagen morsegepiep: op de stand van Begali staan zo’n 20 sleutels aangesloten en de hele dag door worden die sleutels door potentiële kopers uitgeprobeerd. Veel van de testers komen daarbij niet verder dan “CQ CQ de…”, “73”, “Test” of “?”. Waarschijnlijk amateurs die de edele morsetaal vooral met de computer bedrijven. Een enkeling probeert de sleutels uit door het maken van mooie volzinnen. De echte sleutelaars haal je er zo uit als je bij de stand staat. Nieuw bij Begali is dat sinds kort de basis van de sleutels ook in kleur te verkrijgen zijn. Daarvoor wordt samengewerkt met een keramisch bedrijf, zo vertelt Bruna. Ook is een afwerking met mat goud tegenwoordig mogelijk. Hamradioland, de Nederlandse dealer van Begali, kan er meer over vertellen.

’s Avonds eten we opnieuw bij Texas Roadhouse.

Zondag 21 mei (en maandag 22 mei)

Vandaag is al weer onze laatste dag in Ohio. Voordat we naar de luchthaven van Columbus rijden, gaan we voor de laatste keer naar het Hamvention terrein. De laatste inkopen worden gedaan en om 12.00 uur is het dan echt tijd om te vertrekken. We rijden grotendeels binnendoor naar de luchthaven toe en krijgen zo een mooi beeld van “rural Ohio”. Uitgestrekte landerijen en prima onderhouden grasvelden.

We hebben ons ingehouden met de aankopen: we hoeven maar één koffer als ruimbagage in te checken. De andere bagage kan bij ons blijven als carry-on bagage. Althans…tot Boston. Bij het inchecken daar moeten de koffertjes toch het ruim in. Geen probleem, toch?

Als we op maandagmiddag op Dusseldorp aankomen blijkt dat er toch twee koffers missen: die van Gert en Maarten komen niet van de band. Vervelend natuurlijk. Thuis aangekomen maken we een melding van de ontbrekende koffers. Als snel komt er bericht terug: de koffer van Gert zijn ze vergeten mee te geven in Boston, die van Maarten is op Londen blijven staan. Een paar dagen later  worden de koffers met de taxi thuisgebracht.

We kijken met zijn allen terug op weer een mooie reis: we hebben fantastisch weer gehad, de beurs en radiovlooienmarkt had een heel uitgebreid aanbod, de reis was weer goed verzorgd. We hebben gelachen, nieuwe vrienden gemaakt, ons verbaast over sommige gebruiken, nieuwe dingen geleerd, goed gegeten en zijn weer heel wat ervaringen rijker. Volgend jaar weer? Zeker! Volgend jaar weer!

Gert (PA2LO)

BBQ 2023 op 9 juni, geef je op voor 5 juni

Vrijdag 9 juni (let op: tweede vrijdag van de maand) houden we voor leden van onze afdeling een zomerbarbecue bij Radio Club Bunschoten (Haarbrug 10-B).

Deelname aan de barbecue kost € 10,00 en voor € 10,00 euro extra mag je ook je partner mee laten eten.

Geef je voor 5 juni op, zodat we de slager en de slijter aan het werk kunnen zetten.

Opgeven (en betalen) doe je bij onze penningmeester Tijmen de Jong (tijmenn@kpnmail.nl

Giro: NL30 INGB 0003 8884 04 – t.n.v. VERON Amersfoort – met vermelding van naam, aantal personen en eventueel call of NL-nummer.

Inloop vanaf 18.30, start om 19.00 uur.

We hopen jou (en je partner) te zien tijdens de BBQ!