PACC 2022- Operators gezocht

Op verzoek van onze afdeling A03 – Amersfoort, stelt Klaas (PC2K) zijn ruimte ter beschikking voor de PACC 2022.

De PACC is een contest die dit jaar op 12 en 13 februari wordt gehouden van zaterdag 13.00 tot zondag 13.00 uur.

We komen uit in de klasse MO2R (Multi operator 2 radio’s). het zend-station wordt opgebouwd met een FT-DX5000MP voor SSB en een K3s voor CW.

We gaan deze antenne’s gebruiken: Optibeam OB17-4 voor 10, 15, 20 en 40m en een FD5 voor 40, 80 en 160m.

Inzake de CORONA regels gaan we er nu van uit dat er 1 operator achter 1 set zal kunnen zitten.

Dat betekent dat  het opleiden van operators tijdens de PACC helaas komt te vervallen. We hebben al wat operators die sowieso meedoen,  dit zijn: PA3EYC, PA3GRM, PC3M, PC2F, PD0WVD, PD3AL en de contestmanager PC2K.

Er zijn nog wel wat operators die vorige jaren meegedaan hebben en die nu nog niet op de lijst voorkomen.

Hierbij de oproep om jezelf op te geven om als operator mee te doen als CW’er of SSB’er.

Wij zijn op zoek naar zendamateurs die regelmatig aan een contest meedoen en nu wel eens met PI4AMF mee willen doen.

Heb je interesse, geef je dan op via onderstaand contact formulier en geef daarbij aan of je met CW of SSB wilt meedoen en hoe laat je mee wilt doen.

Er wordt zo veel mogelijk met je wensen rekening gehouden.

Tot ziens in de contest,

Klaas (PC2K) en Maarten (PA3EYC).


  Voor meer info over het logprogramma voor PA-Beker en PACC contesten van Evert (PA3AYQ) klik hier.

   

  Afdelingsbijeenkomst januari 2022 via Zoom

  Vrijdag 14 januari 2022 is er via Zoom uitgebreid de gelegenheid om elkaar de beste wensen voor het nieuwe jaar  over te brengen. Ook worden eventuele ingediende afdelingsvoorstellen voor de Verenigingsraad van april behandeld.

  We willen je vragen om je zoom schermnaam te wijzigen in voornaam en call.

  We starten om 20.00 uur en zijn iets eerder in de meeting zodat je eventueel je audio en video kwaliteit kunt controleren.

  Gebruik deze link voor deelname:

  https://us02web.zoom.us/j/86140217111?pwd=R1Z4Z2VoZUttblZ5aCtBeWVYQkk2Zz09

  Meeting ID: 861 4021 7111

  Passcode: fRX3kf

   

  Verbinding maken met de internationale amateurrondes op PI3XDV

  Veel van afdelingsgenoten die op 2 meter actief zijn zullen wel eens op 144,875 MHz de gesprekken in het Engels zijn tegengekomen. 144,875 MHz is de uitgang van een experimentele analoge repeater PI3XDV.

  De gesprekken die daar hoorbaar zijn, zijn niet opgenomen, maar het zijn meerdere rondes, die op het moment dat je ze hoort plaatsvinden. Het is uiteraard mogelijk om je vanuit Amersfoort en omgeving via de ether in te melden (ditzelfde kan ook via een EchoLinkverbinding naar de repeater).

  PI3XDV heeft meerdere ingangen, waarvan de belangrijkste 439,975 MHz is. Als je op die frequentie zendt, dan ben je via 144,875 hoorbaar, maar ook voor alle stations op de repeaters die (wereldwijd) met deze repeater gekoppeld zijn.

  De twee bekendste rondes, die iedere middag plaatsvinden zijn het Professional Loafers Net (het ¨beroepsmatige nietsnutten-net”) en wat later op de middag het International Friendschip Net. Beide netwerken zijn van Canadees-Amerikaanse origine, maar nadrukkelijk zijn inmelders van over de hele wereld er welkom (doorgaans word je er zeer hartelijk begroet). Diverse rondes vinden daarnaast op wekelijkse basis plaats.

  Iedere dag van 14:30 tot 19:00 is PI3XDV gekoppeld aan een netwerk met een groot aantal repeaters, waarvan de meeste zich in de VS en Canada bevinden.

  Vanaf vrijdag 23.00 tot zaterdag 12.00 is PI3XDV gekoppeld aan een netwerk van repeaters waarvan de meeste zich in Zuid-West Australië bevinden. Die nacht vindt de wekelijkse ronde van Onno VK6FLAB plaats om 03:00 wintertijd (02:00 zomertijd). De rondeleider, Onno is een Australiër met Nederlandse roots die perfect Nederland spreekt en die ook iedere Nederlander die zich bij het net inmeldt in het Nederlands begroet.

  De rest van de tijd is PI3XDV gekoppeld aan PI2KMP (FM op 70 cm in Kampen) en PI1PTN (tetra, 70 cm Putten).

  Meld je gerust in bij de gesprekken die je hoort. Je zult merken dat het zeer eenvoudig gaat. Voor de ingang is geen CTCSS nodig. Wel moet je voordat je zelf een oproep doet eerst de mic een keer kort inknijpen om de repeater te openen. Als er al een gesprek loopt is dat niet nodig.

  John PA6E/PA0ETE, beheerder van PI3XDV.

  (Mail mij gerust op x@xdv.me met vragen over de repeater. De repeater is zeer uitgebreid en heeft enorm veel mogelijkheden waarvan een deel op verzoek kan worden ingeschakeld.)

   


  Foto 1:

  De 2m-zendantenne. De antenne staat WNW en volgt de richting van de A1 richting ‘t Gooi/Almere. In de meeste andere richtingen is het bereik ook nog voldoende via reflecties/zijlobben etc.

  Foto 2:

  Beide repeaterzenders. Het alimuniumkastje links is het “modem” voor D-STAR. Daarnaast rechts de zendontvanger voor 70 cm, een FT-7900R van Yaesu. Rechts daarvan, deels zichtbaar de zelfbouw controller voor 2 meter (bij de microfoon) en daarachter de zendontvanger voor 2 meter, een Yaesu FTM-3100R.

  Foto 3:

  Voeding voor de beide zendontvangers met daar bovenop de Raspberry Pi 3B+ voor de analoge repeater. De voeding blijft gewoon koud, ook als beide repeaters langdurig zenden. De geforceerde koeling van de beide zendontvangers zorgt voor het aantrekken van zeer veel stof. Elke 2 of 3 maanden moet de repeater zorgvuldig stofvrij gemaakt worden. De luchtstroom van de repeater gaat richting trapgat en de verwarmde lucht stijgt daar op naar een wasrek dat boven het trapgat is bevestigd. Sinds gebruik van deze twee sterke blowers gaat het drogen van de was op die plek zeker 30 tot 40% sneller…

  Foto 4:

  De Raspberry Pi 3B+ voor het D-STAR-gedeelte van PI3XDV, tijdelijk aan de buitenkant van de repeater opgehangen vanwege wat experimenten en zonder behuizing. Op de raspberry zit een hotspot (10 mW) van DVMEGA bevestigd met een korte 70 cm-antenne voor experimenten. Als de repeaterzendontvanger vanwege experimenten tijdelijk is uitgeschakeld, kan de D-STAR-hotspot zo al dan niet op de antenne boven tijdelijk met 10 mW zendvermogen beschikbaar blijven. Ook deze Raspberry Pi vangt zoals te zien is het nodige stof van de blowers.

  Nota bene:
  Een deel van de repeater staat niet op deze foto’s. Elk van de ontvangers voor FM op de verschillende ingangsfrequenties heeft een eigen Raspberry Pi. Deze zijn gemonteerd met 30 of 40 cm coax direct op de verschillende ontvangstantennes. Via 5,6 GHz Wi-Fi gaat het audio en het squelchsignaal van deze ontvangers naar de centrale Raspberry Pi bij de zendapparatuur. Dat zorgt voor veel minder coax-verliezen en ook voor een flinke kostenbesparing m.b.t. coax!

  Ten slotte:
  Via deze URL is een overzicht van rondes te vinden, waarvan een deel via PI3XDV te horen en te werken zijn.

  PI3XDV is tussen 14.30 en 19.00 uur met DoDropIn verbonden. De tijd in de tabel met EST verschilt 6 uur met de Nederlandse wintertijd, dus houd hiermee rekening.

  Buiten de automatisch gelinkte uren, kunnen gebruikers ook zelf op ieder moment deze of een andere link tot stand brengen. Toets hiervoor eerst meerdere malen # om iedereen die gekoppeld is te unlinken (dit voorkomt dat eventueel al gekoppelde repeaters op DoDropIn gekoppeld worden, wat soms problemen geeft vanwege rogerpieps etc.). Toets daarna 2#355800# om aan DoDropIn te linken (een ander nodenummer voor een andere koppeling kan natuurlijk ook). Als PI3XDV geünlinkt is, zal hij na 30 minuten automatisch weer linken aan de normaal op dat tijdstip gekoppelde repeater(s). Op de schakelmomenten 14.30 en 19.00 uur wordt deze actie geforceerd uitgevoerd. Deze informatie kan tijdelijk of gedurende langere tijd niet meer van toepassing zijn.

  Meer info over DoDropIn is hier te vinden.

  Specs: zie hier.

  Filmpje over PI3XDV analoog en PI3XDV D-STAR.

   

  Verkoopavond VERON afdeling Amersfoort

  Zoals elk jaar vindt in november de verkoopavond van de VERON afdeling Amersfoort plaats. Ook dit jaar zal onze veilingmeester Koos (PA3BJV) de diverse aangeboden radio-amateurspullen proberen te verkopen aan de aanwezigen in de zaal.

  Noteer vast in uw agenda: 12 november, locatie Ontmoetingscentrum De Herberg in Nieuwland. Start verkoping is om 20:00 uur, inloop kan vanaf 19:30.

  Coronaregels: in ontmoetingscentrum De Herberggelden de standaard coronaregels, zoals bij rondlopen mondkapje op, deze mag af als men zit en de 1,5 meter regel.

  Een ieder die naar de bijeenkomst komt doet dit op eigen verantwoordelijkheid en met inachtneming van de geldende corona maatregelen!

   

  Oproep lezingen 2022

  Het mooie van de radiohobby is dat hij zo veelzijdig is. De een bouwt graag zenders of antenne’s, een ander vind het leuk om QSO’s te maken. Er zijn amateurs die alleen de HF banden gebruiken en  sommigen juist op VHF of hoger. Luisteramateurs jagen op DX, en weer een ander maakt verbindingen met Amateur televisie of een van de vele digitale modes.

  Voor de afdelingsavonden van 2022 zijn we op zoek naar afdelingsleden die  iets willen vertellen over hoe zij invulling geven aan onze hobby. Lijkt het je leuk om dit met de overige leden te delen, dan horen we dat graag. Zo nodig helpen we met het maken van de presentatie en een goed lopend verhaal.

  We zoeken nog een invulling voor de afdelingsavonden in februari, april en oktober. Spreek een van ons aan op de afdelingsavond of stuur een mailtje, dan pakken we dit samen verder op.

  We horen graag van je !

  Dick (PA0MBR)

  Zoete inval in Luxemburg

  Halverwege oktober waren leden van onze afdeling in Luxemburg voor een aantal dagen radioplezier. Voor het derde jaar op rij streken zij neer in de buurt van Troisvierges, in het noorden van het groothertogdom.

  De opbouwcrew bestond dit jaar uit drie man: Gerard (PA0PIW), Maarten (PA3EYC) en Gert (PA2LO). Op dinsdag rond 15.00 uur arriveerden zij op de locatie. Dit jaar was er voor gekozen om de antennekar van de afdeling mee te nemen. Nog voor het donker werd, werd de hexbeam in elkaar gezet en op de mast geplaatst, waardoor ’s avonds al de eerste verbindingen konden worden gemaakt.

  Op woensdag werd de antenne voor 40/80/160 meter geïnstalleerd. Met behulp van de BJV-antennewerper, werd eerst een lijntje in de bomen geschoten. Op dezelfde manier werd ook een antenne voor 30 en 60 meter neergehangen. Vanaf dat moment kon er met drie sets tegelijk gewerkt worden, vooral ook dankzij de meegebrachte bandpass-filters en triplexers.

  Voorafgaand aan de trip hadden we besloten om bij goed weer niet alleen maar op de locatie zelf te blijven, maar ook ‘het veld’ in te gaan. In de omgeving liggen zowel in Luxemburg als net over de grens in België verschillende natuurgebieden die in het kader van het World Flora & Fauna-programma geactiveerd kunnen worden.

  Donderdagmorgen zijn we gestart met het activeren van het eerste uitgezochte flora en fauna-gebied: LXFF-0015 Ramescher. Vroeg op de ochtend is het nog wel een beetje koud. Na ongeveer een uur pakken we in en gaan naar een volgend park: LXFF-0049 Trettenbaach. Daar vinden we een mooie plek in het zonnetje bij een kapelletje: de Helzer Klaus. Bij de activatie van deze twee parken komen bijna 300 QSO’s in het log. Rond 14.00 uur pakken we in om weer naar onze vaste uitvalsbasis te gaan. Daar zijn dan inmiddels Mariëtte (KJ4UUS) en Hans (PE1KWH) aangekomen. ’s Avonds maken we tijd om verbinding te maken met een aantal amateurs die aanwezig zijn bij de CW-cursus in Bunschoten. Klaas (PC2K), Hilde (PA3EKW), Hans (PA1ALV) en Ton (PA3BQE) komen knijterhard binnen op 80 meter in LX.

  Op vrijdag breidt het gezelschap zich verder uit: rond 12.00 uur komen Tijmen (PA3GRM) en XYL Elize aan. De middag wordt besteed aan het verplaatsen van de 30/60m antenne, omdat deze toch wat storing veroorzaakt op de dichtbij geplaatste antenne voor 40/80/160. Hans en Gert gaan nog een Flora en Fauna locatie activeren: de Conzefenn (LXFF-0039): in de 50 minuten durende activatie komen er 110 QSO’s in het log te staan.

  Zaterdagochtend komt Leo (PD0DLU), de jongere broer van Gerard op zijn motor naar Luxemburg. Hij is al vroeg uit Nederland vertrokken want even over 10 parkeert hij zijn ‘brommer’ op de oprit. Na de koffie gaan Leo en Hans samen een portabel station activeren. Dit keer niet in een erkend natuurgebied. Ook met dit QRP-station wordt lekker gewerkt.

  Vanuit de vaste locatie zijn Tijmen en Maarten met twee stations tegelijkertijd actief in CW, terwijl Gerard in RTTY de nodige verbindingen maakt. ’s Avonds beleeft Leo zijn ‘vuurdoop’: hij heeft zijn machtiging al jaren maar maakt nu voor de eerste keer een aantal verbindingen. Hij blijkt een snelle leerling en geeft aan over een paar maanden, als hij met pensioen is, de hobby serieus aan te gaan pakken. Starten met de F-cursus staat daarbij hoog op de lijst. Daarna starten Maarten, Tijmen en Gert om punten weg te geven in de Work All Germany (WAG) contest. Het is duidelijk dat LX daarin een multiplier is: onze Duitse collega’s komen op ons af als vliegen op een pot stroop!

  Op zondagochtend blijkt dat de reflectordraad voor 15 meter in de hexbeam is losgeraakt. De straler is nog intact en dus prima te gebruiken, maar we snappen nu wel waarom we gisteren zo verbaast waren dat er zoveel Zuid-Amerikanen op de achterkant van de hexbeam binnenkwamen… Deze dag staat ook in het teken van afscheid nemen: Mariëtte en Hans vertrekken in de ochtend, Leo begin van de middag en Tijmen en Elize verlaten Luxemburg aan het eind van de dag. De drie achterblijvers maken nog mooie verbindingen in de WAG en de JARTS (RTTY) contest en Gert maakt amateurs blij met een ‘new one’ op 17 meter. De efficiëntie waarmee hij de SSB pile-up wegwerkt frustreert een Amerikaanse OM: “het lijkt verdikkie wel een contest zo snel als het gaat en 17 meter is geen contestband!” Na een goede uitwisseling van argumenten is er een ‘mutual understanding’ en druipt de Amerikaan af. Rag-chewing [1] is prima, maar het is de operator die bepaalt hoe hij zijn QSO’s voert. Wil je geen kort QSO (rapport, naam, locatie en set-up van het station) draai dan vooral verder en ga niet als een ‘grumpy old man’ zonder ook maar je roepletters te noemen over de stations heen je mening verkondigen. Dat gaat namelijk voorbij aan de beleefdheid (courtesy) die van ons als radio-amateurs wordt verwacht!

  Maandagmiddag staat in het teken van het activeren van nog een Flora & Fauna referentie: LXFF-0050 Breichen. Het blijkt even lastig om het gebied te vinden, maar na wat omzwervingen door de kleine dorpjes vinden we, iets later dan gepland, toch te locatie. In ongeveer 75 minuten activatie worden er 85 QSO’s in het log gezet. Met alleen de activiteiten in de natuurparken zijn daarmee bijna 500 QSO’s gemaakt. Die komen bij de bijna 5.000 QSO’s die vanaf de vaste locatie zijn gemaakt.

  Op dinsdag komt de radiovakantie ten einde. De antennes worden ontmanteld en de sets ingepakt. Dat gaat allemaal zeer efficiënt: binnen twee uur is er op de locatie niets meer te merken van de aanwezigheid van radio-amateurs en nog voor het middaguur vertrekken we weer richting Nederland.

  Tijdens de week hebben we weer nieuwe dingen geleerd. Het was de eerste keer dat we met drie stations tegelijkertijd actief waren. Voor sommigen was het activeren van Flora & Fauna gebieden een nieuwe ervaring. Leuk om te zien dat daarvoor een zekere mate van enthousiasme is ontstaan. Van de activiteiten in de parken als LX4WFF zijn overigens korte filmpjes gemaakt en op YouTube geplaatst [2].

  Voor iedereen die ons heeft weten te werken: bedankt voor de verbinding. Binnenkort starten we met het verzenden we de QSL-kaarten.

  73, Crew LX 2021

  [1] Discussiëren, kletsen, praten, vooral gesprekken die langdradig zijn of vervelend lang wordt voortgezet.

  [2] YouTube

  Afdelings BBQ 2021

  Vrijdag 10 september jl. hield afdeling Amersfoort haar nazomerbarbecue, de eerste echte fysieke bijeenkomst na 1,5 jaar beperkingen vanwege corona. Ongeveer 30 afdelingsleden en partners bezochten het evenement bij Radio Club Bunschoten.

  Het was een gezellig en actief gebeuren rondom de gasbranders en de statafels. Zoals ieder jaar stond er een grote partytent waar men beschermd tegen wind en regen ook zittend kon genieten van het lekkere eten en drinken. De weergoden waren ons redelijk goed gezind met slechts een enkel buitje bij een aangename temperatuur.

  Tijdens de happening zijn ook diverse medailles, lintjes en speldjes uitgedeeld vanwege o.a. de afdelingscompetitie, PACC en 75 jaar VERON (vorig jaar).

  Tenslotte werd de winnaar van de QSL-kaart wedstrijd, Gert (PA2LO), door de voorzitter naar voren geroepen.

  We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde avond.

  Het QRP-weekend 2021

  Het weekend van 4 en 5 september was het weer zover en mochten we ook dit jaar weer met een klein groepje komen kamperen bij ‘iemand in zijn achtertuin’. Doel was het uitproberen van diverse antennes, QSO’s maken met alleen QRP, veel onderling overleg, af en toe een biertje en op zaterdag avond een BBQ. De dagen voor het weekend gaf het weerbericht steeds beter weer aan en dat is gelukkig zo gebleven.

  Op vrijdag ging ik, kwartiermaker Rick (PA5NN), al om 12 uur naar ‘De Plek’. Na een inspectie van het terrein werd al gauw de tent opgezet met de bijbehorende fiber mast. Rond 4-en kwam Dick (PAØMBR) erbij en na het opzetten van zijn tent gingen we gelijk door met zijn Spiderbeam mast, onder het motto: gelijk opzetten, anders komt het er niet meer van. De antennes werden een 40m inverted-V (aankoopje van de laatste afdelingsverkoping) en een aangepaste Endfed die ook op 60meter te gebruiken is, de favoriete band van Dick. Hans (PE1KWH) kwam ook nog even kijken maar moest ’s avonds nog weg, dus ging hij bijtijds weer naar huis. ’s Avond een bescheiden BBQ gehouden en toch wel redelijk vroeg de tent opgezocht.

  Op zaterdag ochtend melde Hans (PE1KWH) zich weer als eerste aan de poort, bijna direct gevolgd door Kees (PAØCWO) met zijn nichtje Nienke (PD3NKR). Die zou diezelfde dag om 16:00 uur weer opgehaald worden, maar heeft toch nog een half uurtje aan de SSB velddagcontest mee kunnen doen. Als laatste melde Hans (PA1ALV) zich. Zijn tent was echter eerder opgezet dan die van Kees. ‘Het is een andere dan vorig jaar’, was het verweer omdat hij eigenlijk niet zo best meer wist hoe deze tent in elkaar moest. We hebben Kees dan ook rustig laten puzzelen en na enige tijd was ook dat enigma opgelost.

  Op de foto het Gouden Laantje, op rij: PA5NN, PAØMBR, PE1KWH, PAØCWO en PA1ALV.

  We hebben de dag heerlijk in de zon doorgebracht, af en toe een antenne spannen om vervolgens weer te meten en te luisteren. Er werden zowaar toch ook nog QSO’s gemaakt, voornamelijk door vrind KWH en vrindin NKR. Er werd zelfs een record gevestigd: onze Dick heeft op deze dag meer verbindingen gemaakt dan normaal in een heel jaar! ( wel vier!… 😉

  De rest van de OM’s hielden het meer bij antennes ophangen, testen en daarna uitgebreid bespreken, al dan niet met een biertje. Om half 7 trok ik mij terug uit ‘het strijdgewoel’ om het vuur te starten. De BBQ werd, vanwege de grote hoeveelheid hooi op het veld, maar op een ander veldje gehouden. Zo rond 7 uur kwamen ‘de Bouwerts’ binnen gedruppeld en kon al snel het vlees geschroeid worden.

  Onder het genot van een Abdijbiertje werd het een heel gezellige avond die we afsloten zittend in een kring rond een vuurschaal met een bodempje sterke drank in de hand.

  Best uit te houden zo !

  De volgende ochtend was een ieder toch verrassend vroeg weer wakker. Aan de ontbijttafel bij Dick was er, naast de koffie, voor een ieder een broodje met eieren en spek. Vreemd genoeg kwam de antenne bouwdrang maar moeizaam op gang. Na de lunch werd er wat opruimwerk verricht en dat werkte aanstekelijk. Binnen een uurtje of zo waren de meeste tentjes wel ingepakt. Tegen enen was Kees als eerste reisvaardig. Snel daarna gevolgd door de twee Hans-en. Dick moest om 14:30 klaarstaan want de YL wilde wel erg graag ‘De Race’ zien. Om 15 uur was alleen mijn tentje nog aanwezig. Rond half vier was die ook ingepakt en naar de auto verscheept. Als kwartiermaker heb je nog wat extra verplichtingen. In Scandinavië heeft men de norm: “Leave No Trace’, laat niet zien dat je er geweest bent. Dat is ook mijn motto geworden. Dus: ruim de BBQ plek op zoals het was. Hark al het hooi weer terug, loop rond en pak elk stukje papier en plastic op. (niet dat er wat lag, want de OM’s deden dat zelf al automatisch). Toen ik net van plan was om weg te gaan, verscheen ‘De Kasteelheer’. Samen nog rond gelopen, een laatste biertje gedronken (water voor mij) en tegen 5en reed ik naar huis.

  Al met al een zeer geslaagd weekend, een ieder heeft genoten en het zal zeker weer herhaald worden.

  Namens ‘De Bouwers’,
  Rick PA5NN

  SSB Velddag 2021: nazomers genieten!

  Tijdens het weekend van 4 en 5 september was het genieten in de Arkemheense polder: wat een heerlijk velddag weer! Al vroeg op de dag zorgden Maarten (PA3EYC) en Gerard (PA0PIW) ervoor dat de mobiele mast in het weiland werd gezet. De HF beam voor 10, 15 en 20m en de dipole voor 40m werden in elkaar gezet en met hulp van Tijmen (PA3GRM) in de mast gehangen. Ook werd de windom voor 80 en 160m in de boom geworpen. Toen Peter (PC3M) en Gert (PA2LO) aan het begin van de middag aankwamen, was er voor hen weinig anders te doen dan de generator warm te laten draaien en in het zonnetje te zitten en een broodje weg te knagen. Na een echte Hollandse zomer, was het bijna een straf om om 15.00 uur achter de set te gaan zitten.

  Tijmen startte dit keer als operator met PI4AMF/p in de Multi Operator Single Transceiver klasse. Gert had naast het MOST-station een eigen station opgezet, waarmee hij (met de roepletters PA44F) meedeed in de Single Operator klasse. Een mooie onderlinge strijd ontspon zich in het eerste uur om zoveel mogelijk QSO’s in het log te zetten. Mooi inzicht: de band die het meest open was bleek aan het eind van het uur niet de band te zijn waar de meeste QSO’s werden gewerkt.

  Zaterdagmiddag was het aanbod overigens nog niet heel wild, maar dat kennen we wel van velddagen. Meestal begint pas wat later op de avond de activiteit toe te nemen. Ook dit jaar was dat weer het geval. Daarom hadden we alle tijd om eerst te genieten van de uitgebreide BBQ die Henriëtte (XYL Maarten) voor ons had bereid. Daarna was het tijd om weer aan de slag te gaan. Snel naar 80m waar het een feest was om te werken: het log stroomde al snel vol. Peter, Tijmen en Gerard wisselden onderling af als operator. Zondagochtend rond 4 uur dook Maarten achter de set en vermaakte zich op de 160 meter. Ook daar was het aanbod prima. Tijmen wist daarna op 40 meter nog mooie verbindingen te maken. De mooiste was misschien wel met een station uit California. De OM aan de andere kant was verbaast over het 9+20dB signaal dat wij als portable station uit Nederland neerzette. Tja, de natte grond in de polder straalt goed af, ook op 40 meter!

  Bezoekers

  Nadat Maarten zijn bekende gebakken eitjes had geserveerd, mochten we op zondag nog een aantal bezoekers verwelkomen: Klaas (PC2K) was al vroeg van de partij. Iets later kwam Piet (PA3EXK) uit Leusden aanwandelen. Piet is al zeker 20 jaar niet meer actief, maar zag bij zijn rondje vogels spotten de antennemast staan en wist: daar moet ik eens even kijken. We hebben samen herinneringen opgehaald en het amateur-vuur een beetje aangewakkerd. Het zou ons niet verbazen als Piet binnenkort weer op de banden te horen is! Ook Roel (PB0ACU) kwam op de koffie en bleef tot het eind van de velddag de operators ondersteunen.

  Normaal starten we meteen aan het eind van de velddag met de afbouw, maar dit keer hebben we eerst samen de start van de formule 1 bekeken. Terwijl de race bezig was zijn we gaan afbouwen om ongeveer 10 rondjes voor het einde klaar te zijn en dus op tijd om de finish te bekijken. Schitterend dat Max Verstappen er met de winst vandoor wist te gaan in Zandvoort. Of de crew van PI4AMF met meer dan 1.000 velddag QSO’s ook (opnieuw) een eerste plaats haalt? Dat weten we over een paar maanden.

  Gert – PA2LO

  Uitnodiging Barbecue 2021

  Begin 2020 stuurden we je een kaartje omdat we elkaar een poosje niet zouden zien. Toen wisten we nog niet dat dat ‘poosje’ bijna anderhalf jaar zou  duren.

  Met de versoepeling van de coronamaatregelen start ook onze afdeling weer met fysieke activiteiten.
  Onze eerste bijeenkomst vindt plaats op 10 september, we houden dan onze nazomerbarbecue.

  De BBQ is gratis toegankelijk voor afdelingsleden en hun partners.

  We starten om 19.00, inloop vanaf 18.30.

  Locator JO22QF : Radio Club Bunschoten, Haarbrug 10B te Bunschoten.

  Let op:

  Aanmelden is niet meer mogelijk. Dit kon tot 5 september.

  We hopen je snel weer te zien bij één van onze activiteiten.

   

  73,
  Frans, Maarten, Tijmen, Peter en Dick,
  bestuur VERON Amersfoort