Update Active Antenna Amplifier Project – VAM

Update 14 oktober:

klik op het plaatje voor de video

Bij de VAM was het afgelopen maandag feest, de 3D-print leverancier heeft de laatste sets geleverd.

Ook was er een rol met buis, om de 4 loops voor de antenne te kunnen maken, aanwezig en konden de aanwezigen daar hun spullen afhalen.

Maandag gaat Edwin laten zien wat een beproefde manier is om de loops af te maken, want het is van belang dat de 4 loops even lang worden. Bij het verkeerd aansnijden van de loop en deze korter wordt moet dat ook gedaan worden bij de andere 3! Kortom let op en dan kan het in een keer goed gaan en heb je er daarna erg veel plezier van en een hoop luistergenot.

De volgende hobbel is het metaalwerk van RVS om de antenne in elkaar te kunnen zetten. We gaan proberen om dat maandag ook geregeld te krijgen, zodat de montage gestart kan worden.

Kortom er is een hoop gaande op VERON Amersfoort Maandag(activiteiten)avond (VAM).

Update 9 oktober:

Nu de temperatuur weer wat lager is komt er weer wat schot in het Active Antenne Project.

De 3D-printers maken overuren met als resultaat dat er nu 5 sets klaar zijn. De 3D-printers leverden met de warme dagen slecht werk af, zodat het opnieuw gedaan moest worden.

Nu komt er schot in en zijn we voornemens om de benodigde kunststof loops te gaan maken. Voor de kunststof loops komt nog wel wat kijken, daar de 4 loops precies gelijk moeten worden. Ook het bevestiging van de antenneloops vraagt de nodige aandacht en is door Edwin beproefd.

Kortom een en al activiteit op de VAM op de maandagavonden.

Jan (PD0AUQ)

Update 20 augustus:

Het gaat voorspoedig met het Active Antenne Project (AAP) !

Afgelopen maandag waren de eerste kunststof delen uit de 3D printer klaar. We zijn erg blij met het resultaat: het ziet er TOP uit ook de afwerking is van hoogstaande kwaliteit.

Nu de eerste set geleverd is, heeft Edwin (PA1EDL) de eerste antenne gemonteerd. En zoals dat hoort bij experimenteren, kwam hij een paar zaken tegen die beter kunnen en dus meteen ook maar heeft opgelost. Het eindresultaat van de samengebouwde Active Antenne ziet er ge-wel-dig uit.

Ben je ook aan het bouwen en wil je weten hoe je de AAP, met de leerpunten van Edwin, in een keer succesvol in elkaar kan zetten? Kom dan naar de VAM-avond voor uitleg of om het eindresultaat te bewonderen! Om jullie alvast lekker te maken, hierbij een paar foto’s:

Update 8 augustus:

Op de VAM-avonden wordt er op dit moment nog hard geknutseld aan het Active Antenna Project. Vanuit verschillende kanten hebben we de vraag gekregen om vooral de voortgang te laten zien. Dat doen we graag, dus hierbij dus weer een update!

Erik (PE1RQF) is druk bezig geweest met een 3D-geprint testproduct voor één van de antenne-onderdelen. Op dit moment zijn we op zoek naar een bedrijf dat tegen een amateurvriendelijke prijs deze onderdelen snel en in wat grotere hoeveelheden kan maken. De reden: met de huis-tuin-en-keuken 3D-printers die we tot onze beschikking hebben kost het printen van alle onderdelen voor één antenne ongeveer een week.

Er wordt door de bouwer kritisch gekeken naar hoe dingen beter kunnen. Zo ontwierp Edwin (PA1EDL) een aangepaste versie van de bevestiging voor de antenne.

En natuurlijk is het ook leuk om gewoon even te kijken wat er nu precies allemaal op de printjes zit. Aan de glimlach te zien kun je zien dat dat wel goed zit.

Wij bouwen lekker door en houden jullie op de hoogte van de voortgang. In de tussentijd ben je natuurlijk welkom om ook eens langs te komen op de VAM-avond: iedere maandagavond van 19.30 tot 22.00, locatie Radioclub Bunschoten en voor iedere radio-geïnteresseerde toegankelijk! Meer informatie over de VAM-avond vind je hier.

Jan (PD0AUQ)

Update 14 juli:

De bij LZ1AQ bestelde antenne versterkers zijn afgeleverd bij Jan. De eerste stappen met de 3d-printer zijn gezet, de resultaten zien er veelbelovend uit. Het lijkt ons leuk en leerzaam om de actieve antennes samen op de VAM-avond te bouwen. Vanuit de VAM kunnen we helpen met: gereedschap, soldeerstation, krimpkous, netwerkkabel, connectors en flexibele verwarmingsbuis voor de loop antennes.  De materialen zijn tegen kostprijs beschikbaar.

Aanstaande maandag 15 juli kunnen de kits worden afgehaald op de VAM-avond.

Update 14 juni:

Bij ons bezoek aan de Ham Radio bleek dat LZ1AQ er niet was met als gevolg dat we de spullen voor de actieve antenne dus niet mee konden nemen naar NL. We gaan nu het volgende proberen en dat is ze op het internet te bestellen. Ik kijk eerst even wat de kosten dan zijn en wat de verwachte levertijd is. Kortom we gaan er natuurlijk wat moois van maken, ook is er een 3d printer beschikbaar gekomen om de hulp stukken in eigen beheer te kunnen maken.

Active Antenna Amplifier via HAM RADIO Friedrichshafen

Tijdens de presentatie over de SDRplay op de afdelingsbijeenkomst in mei, was er veel interesse in de ontvangstantenne die Tijmen tijdens de demo heeft gebruikt. De antenne is gebouwd met behulp van de Active Antenna Amplifier van LZ1AQ.

Voor degene die de kit willen heeft Jan (PD0AUQ) aangeboden om ze volgende weekend op de beurs HAM RADIO Friedrichshafen in te kopen.

De loopantenne(s) zal je zelf moeten maken, bij genoeg belangstelling kunnen we dit ook samen doen op de VAM avonden bij Radio Club Bunschoten.

De kosten van de kit bedragen E89,- per stuk.

De kit bestaat uit:

 • Amplifier board (mounted and tested)
 • Control board (mounted and tested)
 • 6-pin Female connector for connection of remote control switches
 • Plastic ABS IP55 protected box
 • 3 mounting screws diam. 3.5 mm
 • Load resistor 100 ohms / 2W
 • Short service cable crimped with two RJ45 connectors
 • Spare RJ45 shielded plug connector
 • Spare RJ45 unshielded plug connector

Opgeven en informatie over betaling voor a.s. donderdag 20 juni 2019 bij jan.spierenburg@xs4all.nl

Nieuw VAM-project – een lowcost analyzer

Nu dient zich alweer een nieuw project aan, namelijk een lowcost analyzer. Henk (PA0JMD) heeft aangegeven hier graag iets over te gaan vertellen op 28 oktober bij de VAM. Hierbij nu alvast een voorschot op wat er komen gaat.

Begin oktober heeft Henk de netwerk-analyzer van UR5FFR gemaakt, die werkt voor amateur gebruik prima van 100KHz tot 447Mhz. Je kan zelfs de SWR van een antenne bepalen met een RL-Brug. Met de RL-Brug kan je van een longwire antenne een plaatje maken hoe die zich gedraagt. Filters bepalen hoe ze er uit zien en je kan kristallen testen voor het maken van een filter.

Het hele project kost een appel en een ei.

Nog wat info over de analyzer. In 1994 heeft Henk een proef gemaakt voor eventueel een project, namelijk een HF-laagdoorlaatfilter, zie foto en de plot hiervan.

De sweep van mijn langdraad antenne en de grootste piek is 15.820Mhz. De draad kan niet langer gemaakt worden in verband met het kunnen pakken van het draad.

Die piek kan van de SWR kan je simpel uitrekenen op je jappen rekenmachine.

X = -48.4 – -15.1 = -33.3
y = -33.3 * 0.05 = -1.665
z = 10^y = 0.0216

a = 1 – z = 0.9783
b = 1+ z = 1.9783

SWR = b/a = 1.04 op 15.820Mhz

Hier nog een plot van een LP-filter 4Mhz

Dat alles met zo’n simpel apparaatje. Het apparaat wordt gevoed uit de USB van een laptop. Kortom dit kan een mogelijkheid worden, na een kosten calculatie, tot een mooi project.

Jan (PD0AUQ)

Antenne-experimenteer-weekend in Luxemburg

Update: 8 oktober 2018

We hebben veel plezier gehad tijdens ons verblijf in LX afgelopen weekend. Er werden meer dan 2k QSO’s gemaakt, de meeste in CW (maar ook verbindingen in phone, RTTY en FT8 QSO’s werden in het logboek genoteerd). We gebruikten hiervoor alleen draadantennes.

Antenne-experimenteer-weekend in Luxemburg

Van 4 t/m 7 oktober zullen onze afdelingsleden Bert (PD0GP), Gerard (PA0PIW), Gert (PA2LO), Maarten (PA3EYC) en Tijmen (PA3GRM) actief zijn vanuit Luxemburg. Tijdens het weekend gaan zij een aantal antenne-experimenten uitvoeren. Er zal uitsluitend gebruik worden gemaakt van zelfbouw draadantennes. Deze antennes zijn specifiek gebouwd om op een later tijdstip in te zetten tijdens activiteiten waarbij uitsluitend gebruik gemaakt kan worden van lichtgewicht antennes.

De experimenten moeten onder andere uitwijzen wat de gevolgen zijn van een andere bodemgesteldheid. Van een aantal van de antennes die gebruikt worden, zijn uitgebreide en exacte meetgegevens verzameld van het gebruik in de Arkemheense Polder. De locatie in Luxemburg geeft de amateurs de mogelijkheid om nieuwe informatie te verzamelen en de effecten van (onder andere) een andere bodemgesteldheid voor deze specifieke antennes te bepalen.

Naast de metingen zullen er tijdens het weekend ook gewoon verbindingen gemaakt worden. In verband met de opbouw van de stations en de meetopstellingen verwachten de amateurs vanaf de vrijdagavond actief te zullen zijn. Voor de te maken verbindingen gebruiken de OM’s hun eigen roepletters (voorafgaand door LX of LX6). Zij zullen actief zijn op alle in Luxemburg toegestane HF-banden en in alle gebruikelijke modes (CW, Phone, RTTY en FT8).

Hopelijk zien we veel afdelingsleden uit de regio Amersfoort terug in het log.

PI4AMF eerste in VERON CW Velddagcontest 2019

Team PI4AMF flikt het weer!

In het Electron van oktober 2019 is vanaf pagina 446 het verslag en de uitslag van de VERON CW Velddagcontest 2019 te lezen. De redactie schrijft: “Ook in 2019 pakte de afdeling van PI4AMF de eerste plaats in de MOST-klasse en wist ook de meeste punten te realiseren.”

Het blijft bijzonder dat we met één zender meer verbindingen weten te maken dan de stations die met meerdere zenders tegelijkertijd actief zijn.

Toch zit de concurrentie niet stil stelt de redactie van Electron vast: “… ook PI4VPO was niet onverdienstelijk dit jaar en laat zien dat men het PI4AMF niet makkelijk heeft gemaakt.”.

PI4AMF wist met 1.106 QSO’s een score van 563.200 punten te halen. PI4VPO wist precies 800 verbindingen te maken, wat een score opleverde van 362.815 punten.

De sleutelaars van PI4AMF waren in 2019 Peter (PC3M), Maarten (PA3EYC), Tijmen (PA3GRM) en Lex (PA1LEX). Voor hulp bij de opbouw (en het afbreken) van het tijdelijke station was er weer hulp van verschillende andere afdelingsleden.

Zodra we het certificaat ontvangen, waarop meestal met ballpoint de uitslag is vermeld, zullen we dit met de nodige rituelen weer vakkundig met punaises ophangen bij de andere prijzen die in de loop der jaren zijn verzameld.

Verslag activatie TM75LM – 75 jaar Libération du Muy

In de Provence (Zuid-Frankrijk) wordt jaarlijks de bevrijding herdacht en is het dit jaar dat 75 jaar geleden met de geallieerde invasie “Operation Dragoon” er een einde kwam aan de Duitse bezetting. Le Muy bleek daarbij van tactisch belang te zijn. Ter gelegenheid hiervan heeft een kleine groep VERON-leden van de afdeling Amersfoort (A-03) het plan opgepakt om van 15 t/m 18 augustus de speciale call TM75LM (75 jaar Libération du Muy) vanuit daar te activeren.

Le Muy is een Zuid-Frans dorp met een inwoneraantal van plus minus 9500, gelegen tussen de wijngaarden op ± 15 km van de Franse zuidkust en de plaatsen Fréjus, Ste-Maxime en Toulon. Het dorp mag zich zelfs “Ville” noemen door de nog aanwezige restanten van een stadsmuur en toren uit 1536. Van oudsher kruisen hieruit allerlei richtingen de belangrijkste regionale wegen.

De interesse voor het gebied gaat jaren terug, waarbij mijn XYL en ik tijdens onze vakanties regelmatig in deze omgeving doorbrachten. Lekker genieten van het heerlijke klimaat, de gemoedelijke Zuid-Franse cultuur, maar ook door het ruige achterland. Zo kwam het dat wij op zoek gingen naar een meer vaste vakantiestek en er een vakantiehuis op een heuveltje van 300 meter iets ten zuiden van Le Muy uitnodigend stond te wachten om gekocht te worden.

Op onderzoek in de omgeving, dus ook de markt, passeerden wij het ons nog niet eerder opgevallen bevrijdingsmuseum van Le Muy (Musée de la Libération du Muy 15 Aout 1944). Het museum was sinds kort weer geopend en gerestaureerd na een grote overstroming in juni 2010, die de halve Var blank zette.

Onze nieuwsgierigheid was gewekt naar wat er op 15 augustus 1944 dan zoal in Le Muy te bevrijden viel. Dat bleek veel meer te zijn dan gedacht. Na onze vakantie ben ik mij gaan verdiepen in de geschiedenis van het dorp en de tweede invasie in Frankrijk op 15 augustus 1944. Deze was van cruciaal belang voor de geallieerde opmars in Noord-Frankrijk (Overlord) in 1944.

In de vroege morgen van 15 augustus lag het rustige dorpje plotseling midden in de frontlinie en begon de invasie met de landing van het “1st Airborne Task Force” (1 ABTF) met ruim 9000 parachutisten en de 350 door Dakota transportvliegtuigen getrokken “Horsa” en “Waco”-gliders (zweefvliegtuigen) rondom Le Muy. Zware bombardementen aan de kust kondigden ondertussen de aanstaande invasie aan.

De Task Force had de opdracht het wegen- en spoorwegknooppunt Le Muy te blokkeren, de bruggen over de Nartuby en de Argens in te nemen, de communicatielijnen af te snijden en de versterking van de Duitse verdediging van de invasiestranden bij St-Rafaël, Ste-Maxime, St-Tropez en Cavalaire vanuit Draguignan te voorkomen.

Ook kwam ik de call TM70DP (Débarquement Provence) tegen. De R.E.F. (Réseau des Émetteurs Français) Afdeling 83 was in 2014, in verband met de 70ste herdenking, vanaf een fantastisch QTH op 584 m hoogte (Mont Faron) noord van Toulon, QRV geweest.

Het idee om tijdens de 75ste herdenking in augustus 2019 een soortgelijk evenement te organiseren was geboren. De aanvraag voor een “Indicatif Special Temporaire” met de call TM75LM (TM= France, 75éme anniversaire, LM= Libération du Muy), ging opvallend snel. Echter het volgende probleem diende zich aan. Betalen voor de aanvraag kan ouderwets nog steeds alléén per papieren cheque. Internet bankieren, vergeet het maar. Door tussenkomst van Roland (F5VHA), een gepensioneerde Belg en ex-voorzitter van de F8KGH-radioclub, kwam dit via een omweg toch nog goed.

Om zo’n evenement in goede banen te leiden moest een plan gemaakt worden en zijn allerlei locaties bekeken.

Vanuit het museum QRV te zijn werd, door de geografisch ligging van het dorp tussen de omringende heuvels en de weinige mogelijkheden voor een goede antenne opstelling, een moeizaam verhaal. De enige mogelijkheid was een draadantenne vanaf de vlaggenmast op de toren van het museum in zuid-noordelijke richting met de kans op lokale storing en slechte verbindingen. Een test eerder dit jaar onderstreepte mijn vermoedens.

Ook was het museum in het monumentale pand ‘s avonds gesloten en de beveiliging aangeschakeld. Ik wilde echter wel de binding met het museum behouden.

Om toch tot laat in de avond QRV te kunnen zijn zou een tweede station op een betere locatie moeten worden ingericht. “Le Peynier” (300 mtr), een heuveltje aan de rand van het dorp kwam hiervoor uitstekend voor in aanmerking.

Het station in het museum zou een publieksaantrekkelijk doel krijgen en voor uitleg gebruikt worden in de “Chambre de la Résistance” van het museum. Dit als tegenhanger een originele en 75 jaar geleden gebruikte zendontvanger Type 3 MK II (3-15 MHz) dit hier ook tentoongesteld werd.

Op “Le Peynier” was er aan ruimte voor de antennes en rondom goede afstraling voldoende. Voor alle banden konden antennes worden geïnstalleerd, 1×5 band Spiderbeam, 1x 30/40 mtr Spiderpole vertical, een FD-4 en voor VHF 4 elm 6 m en 5 elm 2 m yagi’s. Om op 70 cm of hoger extra antennes op te zetten had uit mijn ervaring geen meerwaarde. VHF/UHF-stations in het zuiden klimmen over het algemeen alleen voor een contest op een berg.

Om mijn plannen voor de activatie beter tot uiting te laten komen tijdens onze maandelijkse verenigingsavond in Amersfoort in april dit jaar had ik een presentatie gemaakt over de “Operation Dragoon” en de geschiedenis van Le Muy tijdens deze invasie. Diezelfde avond kon ik een enthousiast TM75LM-team verwelkomen. Frans (PC2F), Maarten (PA3EYC), Tijmen (PA3GRM) die er gelijk een vakantie van maakte en Peter (PC3M) die nog wat extra vakantiedagen had en vanuit Italië Le Muy aandeed. Peter (PE0PSL), mijn maatje uit Elst en facilitaire “olie in de motor”, had al laten weten TM75LM graag te willen ondersteunen.

Om toch wat ruimte in de strakke planning te krijgen werd begonnen met het optuigen van de 30/40 vertical voordat de teamleden zouden arriveren. Ondanks dat het slechts een vertical betrof, werd er door de stevige sahara wind en een temperatuur van 38 graden, toch nog flink wat vocht verloren. Ook moest de tent die dienst zou doen als Radio-Shack naar de schaduw van de bomen worden verplaatst om te voorkomen dat het TM75LM-team en apparatuur zouden wegsmelten.

Gedurende de week kwamen de TM75LM-teamleden ingevlogen of binnengereden en kon de mast met de Spiderbeam, de 2/6 mtr antennes en de rest opgebouwd worden.

Peter (PC3M) liet weten dat hij toch een dag eerder in Le Muy zou kunnen zijn wat echter niet helemaal volgens plan verliep. Laat in de middag de 14de was uiteindelijk iedereen gearriveerd en alles gereed en startklaar voor de activatie van TM75LM.

Die middag hoorde ik dat het Franse collega station TM75DP door extreem bosbrandgevaar niet van de Mont Faron gebruik kon maken en uit moest wijken naar een camping aan de kust.

Op donderdag de 15de werd om 07.59 op 20 mtr het eerste station van de 1108 voor die dag gelogd. De publicaties in Electron en diverse sites hadden kennelijk hun uitwerking niet gemist en kreeg Frans (PC2F) die morgen een enorme pile-up te verwerken. Met de Spiderbeam richting het noorden denderden de PA’s en ON’s, maar ook de kleinere stations met soms S9 +30dB binnen. Door de vele aanroepen was hij genoodzaakt met nummers te gaan werken. In het centrum van een pile-up is het stevig doorwerken. Gelukkig voor Frans zat Peter (PC3M) al klaar om hem na een tijdje af te lossen en kon hij weer even op adem komen.

Ondertussen bruiste het in de regio van festiviteiten en konden we die avond vanaf de heuveltop de diverse vuurwerkshows uit de dorpen in het dal aanschouwen.

Vrijdagmorgen kregen Frans en Maarten bijzonder bezoek in de vorm van een uiterst vriendelijke en geïnteresseerde medewerker van het Franse AT. Op vakantie en wandelend met zijn vrouw kwam hij plotseling op de top van de heuvel de TM75LM-tent tegen. Hij vertelde dat hij regelmatig met het Belgische en Nederlandse AT-collegae overleg had en hij verantwoordelijk was voor de uitgifte van de speciale calls. Hij had waarschijnlijk ook de TM75LM-call uitgegeven. Na een kwartier vond zijn vrouw het echter welletjes en moest hij door. Die wilde wandelen en een keer geen radio.

Op 16 augustus, de bevrijdingsdag van Le Muy, was gepland dat TM75LM pas ‘s middags QRV zou zijn om de teamleden de “Parade de la Libérateurs” mee te laten maken. Deze “militaire” parade met 2 tanks en 120 oude militaire voortuigen startte om 11.00 uur, de tijd dat het dorp 75 jaar geleden officieel bevrijd werd verklaard. Volgens goed Frans gebruik kan dat makkelijk een half uur uitlopen.

Na afloop van de parade bood de gemeente Le Muy de deelnemers en alle organisatoren en medewerkers van de festiviteiten een grote lunch aan, dus ook het TM75LM-team.

Fransen lunchen zwaar en niet te vergelijken met een Nederlands broodje kaas. Enkele leden van het team hadden daarop een middagslaapje hard nodig. Ondanks de zware start werden er toch nog 398 stations gelogd en was er ’s avonds opnieuw een grote vuurwerkshow.

Zaterdag was opnieuw goed voor 843 gelogde stations met zelfs een flinke opening op 10 meter, maar moest er echter ook, zeker op 20 meter, door een SSB-contest worden geworsteld. Daarop is besloten veel in CW en op de WARC-banden te gaan werken.

Op zondagochtend na een stevig ontbijt met gebakken eitjes naar Maarten’s recept, werd weer van start gegaan en in totaal 991 stations gelogd. Het liep zelfs zo goed dat ik met moeite iedereen om 18.00 uur bij de fotosessie kreeg, niemand wilde stoppen. Uiteindelijk was het om 20.00 uur wel mooi geweest met op de valreep op 40 meter nog een ZL. We moesten tenslotte het TM75LM-Event met een BBQ en lokale rosé nog evalueren en afsluiten.

Iedereen was unaniem dat in alle opzichten het een geweldig evenement is geweest. Om dit mogelijk te maken waren er belangrijke factoren nodig.

De zeer prettige onderlinge samenwerking, de inzet van de teamleden, maar ook de faciliteiten en geweldige ondersteuning van Pamela mijn XYL en Peter (PE0PSL). Ook Niels, de zoon van Peter (PC3M), die als “waterdrager” er voor zorgde dat de warm gestookte teamleden tijdig werden gekoeld en Elize de XYL van Tijmen die voor de foto’s zorgde.

De geluksfactor “goed weer” speelde zeker ook een belangrijke rol. Veel stations hebben we blij kunnen maken met een Special-Call-QSO. De condities bepaalden dat het gros van de activiteiten van 17 meter en lager lag, met uitschieters naar hogere banden, in de digitale modes. Opvallend was echter dat de Amerikaanse belangstelling, ondanks de niet tegenvallende condities, laag was.

Helaas gingen door instraling op de randapparatuur voor de digitale modes QSO’s verloren. Een dingetje om over na te denken.
Heel wat stations hebben geprobeerd ons meerdere keren op verschillende banden en modes te werken. Gert (PA2LO) wist daarbij de lijst aan te voeren en maar liefst 12x in ons log te komen.

Van 15 t/m 18 augustus zijn er in totaal 3331 stations gelogd.


Wij kijken met plezierige herinneringen terug aan een zeer geslaagd Special Event.

Hans (PA2JWN)

Projectvoorstel PA5NN: Zelfbouw QRP HF CW transceiver.

Tijdens de afdelingsavond van 13 september jl hield Rick (PA5NN) een presentatie over een project dat hij graag wil opstarten binnen onze afdeling, het betreft de zelfbouw van een QRP HF CW transceiver voorlopig aangeduid als de ATSAMF transceiver, voor de OM’s die daar interesse in hebben.

De ATSAMF transceiver wordt een kopie van de ATS-3B, een populaire QRP radio ontworpen door Steve Weber (KD1JV). In een eerder artikel van Rick, waarin hij zijn bezoek aan Dayton beschrijft, staat vermeld dat hij de goedkeuring heeft van Steve om de radio als clubproject te mogen nabouwen.

De originele ATS-3B is met SMD-componenten uitgevoerd en klein.

Rick heeft dit ontwerp echter ‘vergroot’ en nagebouwd met ‘normale’ grote onderdelen. De vaste bezoekers van de afdelingsavond zullen zijn bouwsels wel eens gezien hebben op de biljarttafel. De ATSAMF zal bestaan uit een 7-tal te assembleren printplaten en een chassis t.b.v. de montage.

Specificaties van de ATSAMF transceiver:

 • Het is een enkelsuper met DDS VFO en microcontroller besturing.
 • 80, 40, 30, 20, 17 en 15 meter (*). De 12 en 10 meterband worden niet ondersteunt.
 • Alleen CW.
 • Zendvermogen max 5 watt bij 12V.
 • Ontvanger gevoeligheid 0,2 uV in 50 Ohm.
 • Ingebouwde iambic keyer.
 • Geen AGC in de ontvanger.

(*) Alle bandmoduleprinten worden geleverd, echter alleen voor 40 meter worden de onderdelen bijgeleverd.

Het voorstel is om gezamenlijk en in fases (print voor print) te bouwen, met als einddoel een compleet werkende transceiver. Het project zou bij voldoende deelname kunnen starten vanaf begin 2020.

Eisen voor deelname:

 • volledige en serieuze inzet van een ieder die mee doet.
 • project dient geheel afgemaakt te worden, halverwege afhaken wordt niet aanvaard.

Aanmelden voor deelname aan dit project kan nog t/m de eerstvolgende afdelingsbijeenkomst op 11 oktober aanstaande.

Voor meer informatie en/of het aanmelden contact opnemen met Rick, pa5nn@veron.nl.

Verslag SSB-velddag 2019

PI4AMF/PIn het weekeinde van 7 en 8 september werd de IARU-R1 velddag weer gehouden. Onze afdeling deed weer mee met de roepletters PI4AMF/P. De operators waren: Maarten (PA3EYC), Gerard (PA0PIW), Peter (PC3M), Gert (PA2LO), Klaas (PD0ZX), Lex (PA1LEX), Casper (PA1CJ) en Tijmen (PA3GRM).

Op vrijdagmiddag werd een begin gemaakt met het opzetten van de antennes door Maarten, Gerard en Tijmen. Het plan was om de 3 elements beam voor 10, 15 en 20 meter en de 40 meter dipool op vrijdag middag te installeren. Op zaterdag zouden we de verlengde FD4 81 meter draad voor 80 en 160 meter ophangen en de tent opzetten waar de shack in werd opgebouwd. Met de FD4 draad antenne voor 80 en 160 hadden we dit jaar geen problemen, deze werkte in één keer prima. Nog wel even met de rotor aan het stoeien geweest om deze goed draaiend te krijgen, maar dat werd ook creatief opgelost.

Zaterdag 3 uur lokale tijd werd op 20 meter begonnen aan de contest en werden de eerste verbinding in het log gezet. Er was een redelijke flow zodat de eerste 100 verbindingen al snel in het log stonden. Toen de flow op 20 meter wat begon op te drogen werd er overgeschakeld naar 40 meter daar waren weer genoeg stations te werken. Later werden ook op 15 en 10 meter verbindingen gemaakt. Dat telt lekker mee voor het aantal multipliers.

Aan het begin van de avond werd door Maarten de BBQ aangestoken. Henriette had gezorgd voor een lekkere salade en diverse versnaperingen. De hamburgers waren heerlijk en het was weer erg gezellig, we hebben lekker gegeten.

Na het eten moest er natuurlijk nog wat gepresteerd worden en werd er serieus verder gecontest. Toen  de 40 meter was leeg gevist werd er overgeschakeld naar de lagere banden op 80 en 160 meter. Dit liep lekker door, Peter had er echt goed zin in en heeft de nacht shift gepakt, hij werd ochtends vroeg door Maarten en Gerard afgelost. Op 40 meter werden er diverse mooie DX-verbindingen in het log gezet. Zondagochtend stonden er 680 verbindingen in het log.

Het was tijd voor het ontbijt met verse broodjes en een gebakken eitje met spek (Nekkeveld omelet), welke door Maarten en Henriette werd verzorgd.

Zondagochtend ging het met het maken van verbindingen gestaag door, misschien konden we zo de 1000 wel halen. Dit bleek aan het einde van de contest bewaarheid te worden. Totaal zijn er 1050 verbindingen gemaakt, dit is een nieuw SSB-velddag record!

Vanaf deze plaats wil ik, mede namens de overige deelnemers, Henriette en Maarten bedanken voor de verzorging en de gastvrijheid.

Tijmen de Jong (PA3GRM)

Start morsecursus op 12 september

Na de zomerstop start de wekelijkse morsecursus weer. De cursus wordt gegeven door Koos (PA3BJV), Ron (PA3DAM) en Hilde (PA3EKW) en wordt gegeven bij Radioclub Bunschoten. De eerste les is op donderdagavond 12 september van 20.00-22.00 uur. De kosten voor het seizoen 2019-2020 bedragen 60 euro. Nieuwe cursisten, zowel beginners als gevorderden, zijn van harte welkom !

Hieronder onze eerdere berichten over dit onderwerp:
Wil je ook morse leren ?

Vijf geslaagden bij cw examen

Feestelijke afsluiting morsecursus

Update TM75LM – Special Event Station 15 t/m 18 augustus 2019

Verslag activatie TM75LM

Afgelopen maand (14-18 augustus) was ik in Frankrijk bij Hans (F/PA2JWN) en zijn XYL om samen met hem en een aantal andere amateurs (Tijmen (PA3GRM), Maarten (PA3EYC), Peter (PC3M)) uit onze afdeling TM75LM te activeren vanuit Le Muy in het kader van dat het 75 jaar geleden is dat Le Muy bevrijd werd door de geallieerden.

TM75LM was een groot succes, zowel qua radio met 3313 contacten op de banden 2 m t/m 80 m, als ook daarbuitenen. Vele afdelingsgenoten staan in het log en dat was extra leuk voor ons! Zij kunnen zich verheugen op een speciale mooie QSL-kaart van Hans (PA2JWN).

De deelname aan de herdenking van de bevrijding door de Amerikanen op 15 augustus 1944 werd groots gevierd en staat diep in mijn geheugen gegrift.

Frans (PC2F)


Van 15 t/m 18 augustus 2019, ter gelegenheid van de 75e herdenking van de bevrijding van Le Muy en de Provence (Zuid-Frankrijk), zullen Hans (PA2JWN), Frans (PC2F), Maarten (PA3EYC), Tijmen (PA3GRM), Peter (PC3M) en Peter (PE0PSL) (Elst) met de call TM75LM (Libération du Muy) actief zijn op HF, 6 en 2 meter.

Tijdens de “Operation Dragoon” op 15 augustus 1944, de tweede invasie in Frankrijk, landden geallieerde strijdkrachten (300.000 manschappen) in Zuid-Frankrijk op de stranden van St-Raphaël, Ste-Maxime, St-Tropez en Cavalaire-sur-Mer om naast de invasie in Normandië op 6 juni 1944, een tweede front in Frankrijk te creëren en de grote vitale Zuid-Franse havens Marseille en Toulon in handen te krijgen.

Le Muy was van tactisch belang. Om te voorkomen dat Duitse eenheden de kustverdediging bij de invasiestranden konden versterken, landde de 1e ABTF (Airborne Task Force), met ruim 9000 para’s (US,GB,F) in de vroege morgen van 15 augustus 1944 rondom het dorp Le Muy. Na een eerste poging op 15 augustus het dorp, met ruim 1000 verschanste Duitse troepen, te bevrijden lukte dat pas de volgende dag.

De bevrijding op 16 augustus wordt in Le Muy en in de Provence met veel festiviteiten herdacht.

 

TM75LM zal actief zijn vanuit het “Musée de la Libération du Muy” (Bevrijdingsmuseum van Le Muy), Tour Charles Quint, RN7 Le Muy (Qthloc: JN33GL).

Kijk ook naar https://www.qrz.com/lookup/tm75lm.

We hopen veel Amersfoorters te kunnen loggen.

Hans (PA2JWN)

Toon uw zelfbouw op de Dag voor de Radioamateur

De deelname en de kwaliteit van de zelfbouwtentoonstelling op de Dag voor de Radioamateur 2018 was weer hoog. Uiteraard is het nu zaak om dit voort te zetten en zoveel als mogelijk uit te bouwen. Wij, de evenementencommissie, maar vooral de bezoekers van de DvdRA, zouden het zeer op prijs stellen als er meer en ook andere deelnemers, hun zelfbouw projecten dit jaar zouden willen demonstreren. Bij deze de oproep om te helpen om zelfbouw op de DvdRA een impuls te geven. Geef u op voor deelname aan dit jaarlijkse evenement. Er staan enkele voordelen tegenover, deelname is kosteloos, entree en parkeerkosten zijn vrij, deelnemers ontvangen een gratis lunchpakket en een herinnering op de DvdRA.

Voor deelname aanmelden bij:
Jos Disselhorst (PA3ACJ),
email: pa3acj@veron.nl.
De uiterste aanmeld datum is 15 september 2019.

Vergeet niet aan te geven met hoeveel personen u deelneemt en voeg korte beschrijving van het zelfbouwproject toe. Iedere aanmelder ontvangt van Jos de nodige informatie.

Verdere informatie kunt u vinden op https://dvdra.veron.nl en op de VERON-website.

Wij hopen weer op een enthousiaste deelname aan de zelfbouw tentoonstelling op de DvdRA op zaterdag 2 november 2019 in de IJsselhallen in Zwolle en rekenen op uw hulp.