PA18FIFA: 5.000-ste QSO in het log

Wie de afgelopen week op de HF-banden heeft geluisterd, kan er niet om heen: volop activiteit met stations die met speciale roepletters het WK voetbal vieren. Op de website van de Russische amateurvereniging is te zien dat de speciale stations al meer dan 300.000 QSO’s hebben gemaakt. En er zijn nogal wat super fanatieke award-jagers: er zijn amateurs die meer dan 600 (!) bandslots met de speciale stations hebben gemaakt.

PA18FIFA: 5.000 QSO’s in het log
Ook ons Nederlandse station PA18FIFA, dat geactiveerd wordt vanuit de VERON Amersfoort, doet volop mee met de activiteiten: binnen één week stond het 5.000-ste QSO in het log. De pile-ups blijven hevig maar we werken ze met plezier af.

Meer informatie over het evenement en de te verdienen awards is te vinden op fwc18.hamlogs.net

 

Activatie PA18FIFA gestart

Op zaterdagochtend 9 juni om 00.00 uur werd de aftrap gedaan van de activatie met de speciale roepletters PA18FIFA. De eerste QSO’s werden in het log gezet op 80 meter. Nu, twee dagen later zijn al meer dan 2.800 QSO’s in het log gezet. Deze eerste dagen wisten de Award-jagers ons goed te vinden: op verschillende banden konden we runnen met een QSO-rate van 150 tot over de 200 QSO’s per uur. Uiteraard zal dat de komende week gaan afnemen, naarmate meer station ons gewerkt hebben, maar voor nu zijn het pile-ups die een prima oefening zijn voor een volgende contest bij PI4AMF.

Het aanbod van stations uit Nederland valt nog wat tegen, maar gelukkig hebben we al een aantal afdelingsleden in het log kunnen zetten. Zo wist onze QSL-manager voor dit event, Eddy (PA0RSM), de pile-up te breken.

Sta je nog niet in het log? Niet getreurd: je hebt tot 6 juli de tijd om een verbinding te maken in jou favoriete mode: we zijn actief in phone, cw, rtty, psk en ft8.

 

 

 

Deelname van PI4AMF/P aan de CW-velddag

Set-up tijdens de 2018 CW velddag: rechts station PI4AMF/P, links PA2LO/P met PD0ZX achter de set.

 

Het weekend van 2 en 3 juni was de IARU regio 1 CW velddag. Ondanks dat we een aantal trouwe operators moesten missen in verband met HamRadio in Friedrichshaven, wisten we ook dit jaar PI4AMF/P in de lucht te brengen.

Op zaterdagochtend strak om 9.00 uur werd gestart met de opbouw van het station in de polder Arkemheen in Nijkerk. Ruim op tijd was de set-up klaar om bij de start van de contest een signaal in de lucht te zetten. De homemade yagi (Optibos) voor 10-15-20m, de Optibeam OB1-40 voor 40m en wat draad voor 80 en 160m.

Velddagen zijn een uitgelezen moment om te experimenteren. Dit jaar stond onze velddag in het teken van experimenteren met bandpassfilters en een triplexer.

QSL-kaart voor de PA2LO/p activatie vanuit PAFF-0044.

Daarom stond naast de Elecraft K3S i.c.m. de SPE Expert 1.3k-fa die PI4AMF/P activeerde ook een KX3 met een SPE Expert 1k-fa. Op de laatst genoemde was PA2LO/P als Flora en Fauna station actief en gaf hiermee deelnemers aan het World Flora and Fauna-programma een verbinding met het natuurgebied Arkemheen (PAFF-0044). Een geslaagd experiment: de twee stations konden zonder last van elkaar te hebben verbindingen maken, ook tegelijkertijd op dezelfde antenne. Tijdens de velddag werden er dankzij het experiment 600 niet-contest QSO’s gemaakt.

 

Dit jaar mocht de velddag rekeningen op belangstelling en/of deelname van PC3M, PA3DAM, PA3EYC, PA3GRM, PE1LID, PC2F, PA2LO, PA1LEX, PD0ZX, PA5NN en PD0PIW.

Henriëtte (XYL PA3EYC) en Maarten (PA3EYC) verzorgden weer de locatie en de catering en die was zoals vanouds weer uitstekend!

 

Amersfoort activeert PA18FIFA

Op 14 juni begint het FIFA Wereldkampioenschap voetbal 2018 in Rusland. Helaas voor voetbalminnend Nederland: we zijn er niet bij.

En toch zijn we een beetje aanwezig, namelijk als radio-amateurs. Vanuit de VERON afdeling Amersfoort wordt deelgenomen aan de FIFA Wereldbeker Marathon die wordt georganiseerd door de Union of Radio Amateur of Russia (RRC). Het Agentschap Telecom heeft inmiddels toestemming gegeven voor het gebruik van de speciale roepletters PA18FIFA. Vanaf 9 juni wordt deze call door leden van de VERON Amersfoort en de FBDX groep in de ether gebracht. Activiteit zal plaatsvinden op alle HF banden en in CW, SSB, RTTY, PSK en FT8.

De FIFA Wereldbeker Marathon loopt van 1 juni tot 15 juli 2018. Er zijn twee soorten awards te verdienen: één voor het werken van landen die zich hebben gekwalificeerd voor de wereldbekerfinale (xx18FWC) en één voor FIFA-lidstaten die zich niet hebben geplaatst  (xx18FIFA). De exacte regels en meer informatie over de FIFA-marathon is te lezen op http://fwc18.hamlogs.net/

 

 

Zien we je op de afdelingsbarbeque op 8 juni?

Vrijdag 8 juni houden we voor leden van onze afdeling en hun partners een zomerbarbecue bij het clubstation PI4AMF in Bunschoten (Haarbrug 10-B).

Deelname aan de barbecue kost € 10,00 en voor € 5,00 euro meer mag je ook je partner mee laten eten.

Geef je uiterlijk 1 juni op, zodat we de slager en de slijter aan het werk kunnen zetten. Opgeven (en betalen) doe je bij onze penningmeester Tijmen de Jong (tijmenn@kpnmail.nl). We hopen jou (en je partner) te zien tijdens de BBQ.

 

UPDATE

Vrijdag 8 juni is er vanaf 19.00 uur (inloop 18.30 uur) de afdelings-BBQ op het clubstation PI4AMF in Bunschoten-Spakenburg (Haarbrug 10-B). Om een goede en gezellige barbecue te organiseren is deze avond alleen toegankelijk voor degenen die zich hebben opgegeven bij Tijmen (P3GRM), dit in verband met de te bestellen vleesschotels en dranken.
Over het weer hoeft u zich geen zorgen te maken, er is droog weer besteld en bij regen en donder zijn er voldoende voorbereidingen getroffen om u een gezellige, warme en droge avond te bezorgen.

Inventarisatie interesse bouwproject fijnstof meting

“Per dag haal je 20.000 keer adem. Wist je dat de lucht in Nederland vaak niet zo gezond is? Ongezonde lucht is gevaarlijk en verhoogt het risico op astma, COPD en longkanker.” (bron: www.longfonds.nl)

Maar: hoe ongezond is de lucht nu eigenlijk precies? Dat wordt gemeten met fijnstofmeters. Dankzij een project van het OK Lab Stuttgart is het mogelijk om zelf een betaalbare, open source, fijnstofmeter te bouwen. Door de data van jou metingen door te geven, ontstaat er een beter beeld over de luchtkwaliteit.

Een aantal amateurs uit de afdeling Amersfoort heeft plannen om dit zelfbouwproject te gaan uitvoeren. Omdat samen bouwen leuker is, vragen zij of er belangstelling is om van dit project een afdelingsactiviteit te maken.

Informatie over de zelfbouw fijnstofmeter vindt je op www.luftdaten.info/nl.

Heb je interesse? Laat het dan weten aan de afdelingssecretaris Gert (PA2LO). Afhankelijk van het aantal aanmeldingen zullen we dan na de zomer starten met het project.

Project Motorola DM4600 VHF radio

Beste afdelingsleden,

Vanuit een project zijn er een aantal Motorola DM4600 VHF zendontvangers beschikbaar gekomen.

Deze set is gemaakt voor DMR maar ook (analoog) FM is mogelijk. De sets zijn geprogrammeerd met alle 2 meter frequenties en ook een aantal speciaal voor DMR.

De beschikbare zenders zijn niet helemaal compleet: de microfoon en een aansluitkabel ontbreekt. Deze zijn echter eenvoudig te verkrijgen.

Wil je in het bezit komen van één van deze Motorola’s? Dat kan onder een aantal voorwaarden:

  • voor de radio is een DMR nummer nodig wat gekoppeld is aan de roepletters.
  • je ondertekent bij het afhalen een overeenkomst waarbij je verklaart dat je de set de komende 3 jaar niet zal verkopen.
  • De kosten zijn € 100,00

Meedoen? Meld je dan aan bij Edwin de Looze (PA1EDL) – voor contactinformatie zie QRZ.com – onder vermelding van je roepletters, je DMR nummer en je e-mailadres. De Motorola kan dan in overleg met Edwin in Bunschoten afgehaald worden.

11 maart 2018 – 80 m Piet Wakkerjacht

Datum: zondag 11 maart 2018
Aanmelden: 12:30 u
Start: 13:00 u
Duur: 120 min
locatievossenjachta03

<<< All weather foxhunting >>>

Niet vergeten
Voor een Piet Wakkerjacht is het belangrijk een werkende peilontvanger met goede batterij, liniaal en kompas mee te nemen. Enkele ontvangers zijn ook beschikbaar voor degene die zelf geen ontvanger heeft.

Amersfoortse vossenjachten
Wie het vooral leuk vindt om van de frisse lucht te genieten, is in Amersfoort aan het juiste adres. De jachten worden gehouden op het Landgoed Den Treek-Henschoten. Het terrein is vrijwel vlak en het traject gaat altijd over bestaande paden. Lopen mag uitsluitend over paden en wegen. De Amersfoortse vossenjachten zijn bijzonder geschikt voor beginnende jagers, terwijl ervaren jagers zich kunnen laten verrassen. Ons doel is om eenvoudige vossenjachten te organiseren, waarbij het niet zozeer aankomt op snelheid, maar eerder op peilvaardigheid.

Wij annuleren de vossenjacht bij:
– windsterkte > 9 Beaufort
– hevige regen en sneeuw
– ijzel en ijzel voorspelling- een weeralarm
– bij twijfel bellen: 06-53716002 – Maurice (PA3HHT)

Alleen lopen over de padenfoxhunt-150x150
– Alleen over de wandelpaden lopen.
– Men mag maximaal 5 m van het midden van het pad het bos in.
– Bij overtreding geldt helaas een boete van EUR 97.

Henny, Rient (PA3GXP), Rob (PA0KEL) en Maurice (PA3HHT),
vossenjachtcommissie Amersfoort

Weg met die luidruchtige PC in de shack

De NUC in de shack van PA1LEX. Je hoort en ziet de stilte en rust er bijna vanaf komen.

Herken je het ook? Terwijl je ontspannen aan het luisteren bent naar de signalen uit je zendontvanger zoemt op de achtergrond de ventilator van je PC. En het ding lijkt steeds meer lawaai te maken. Irritant nietwaar? Dat vond Lex (PA1LEX) ook en ging op zoek naar een alternatief maar zonder te veel compromissen te moeten sluiten, want de voor de amateur noodzakelijke software moet natuurlijk wel kunnen draaien.

Lex  vond zijn oplossing in een mini-pc genaamd NUC. Op zijn blog legt hij uit hoe hij tot zijn besluit kwam en hoe hij de NUC heeft ingericht. Via de link hieronder kom je op Lex’s blog uit.

 

 

PI4AMF/P QSL IOTA EU-146

In 2017 werd door amateurs uit de afdeling Amersfoort deelgenomen aan de IOTA (Islands on the Air) contest vanaf Goeree-Overflakkee. Binnenkort start de verzending van de speciale QSL-kaart van deze activiteit.

 

Ook voor dit jaar zijn er plannen om met PI4AMF/P deel te nemen aan de IOTA. Achter de schermen wordt er dan ook gewerkt aan de plannen voor een nieuwe activatie. In 2017 was deelname door PI4AMF/P een last-minute activiteit. De crew wil deelname dit jaar grootser aanpakken. Meer informatie volgt!