Special Event Station TM80LM

80ème anniversaire de la Libération du Muy

Zoals 5 jaar geleden zullen van 15 t/m 18 augustus 2024 ter gelegenheid van de 80e herdenking van de bevrijding van Le Muy en de Provence (Zuid-Frankrijk), Hans (PA2JWN), Maarten (PA3EYC), Tijmen (PA3GRM), Frans (PC2F), Peter (PC3M) en Peter (PE0PSL) (Elst) de call TM80LM (Libération du Muy) activeren.

Tijdens de “Operation Dragoon” op 15 augustus 1944, de 2e invasie in Frankrijk, 1,5 maand na D-Day in Normandië, landden geallieerde strijdkrachten (+300.000 mansch.) in Zuidoost-Frankrijk op de stranden van St-Raphaël, Ste-Maxime, St-Tropez en Cavalaire-sur-Mer. Door een 2e front in Frankrijk te creëren was het geallieerde plan om met een zogenaamde “tangomvatting” vanuit het noorden en zuiden de Duitse eenheden te dwingen uit Frankrijk terug te trekken. Tevens was van groot belang om de vitale Zuid-Franse havens Marseille en Toulon in handen te krijgen om de geallieerde logistiek op orde te krijgen. De geallieerde aanvoer in het noorden stagneerde door de bij Arromanges (Normandië) aangelegde maar overbelaste kunstmatige haven.

Le Muy, gelegen tussen Fréjus en Toulon met van oudsher een agrarisch handelscentrum met vooral op zondag een relatief grote markt, Wegen, grote en kleinere, komen in ’t dorp tezamen. De DN7 in oost-westelijke richting Fréjus richting Toulon en de D1555 in noord-zuidelijke richting Draguignan richting St-Maxime aan de kust. Het dorp werd daardoor van tactisch belang voor de aftrap van het zuidelijk deel van de operatie Overlord, de Operatie Dragoon.

Om te voorkomen dat Duitse eenheden, gelegerd in Draguignan, tijdens de invasie de Duitse kustverdediging konden versterken, had de 1e ABTF (Airborne Task Force) de taak, om met ruim 9000 parachutisten (US, GB, F) in de vroege morgen van 15 augustus 1944 rondom het dorp Le Muy te landden en het gebied te blokkeren. Daarbij tevens de DN7 veilig te stellen voor de opmars van de Franse Armee B (+255.000 mansch.) richting Toulon en Marseille. Na een 1e poging op 15 augustus het dorp, met ruim 500 verschanste Duitse troepen, te bevrijden lukte dat pas de volgende dag.

De bevrijding van de Provence wordt, en op 16 augustus in Le Muy, met veel festiviteiten herdacht. Om de 5 jaar pakken de Fransen groots uit met parades en de Marine voor de kust. Als zijn agenda het toelaat bestaat de kans dat de Franse President E. Macron Le Muy en mogelijk het museum bezoekt.

TM80LM zal actief zijn vanuit het “Musée de la Libération du Muy (Bevrijdingsmuseum van Le Muy), Tour Charles Quint, DN7 Le Muy (Qthloc: JN33GL)

Kijk ook naar https://www.qrz.com/lookup/tm80lm en https://clublog.org/livestreams.php. We hopen veel A03-ers te kunnen loggen.

Hans (PA2JWN)

BBQ 2024 op 21 juni, geef je op voor 14 juni

Vrijdag 21 juni houden we voor leden van onze afdeling een zomerbarbecue bij Radio Club Bunschoten (Haarbrug 10-B).

Deelname aan de barbecue kost € 10,00 en voor € 10,00 euro extra mag je ook je partner mee laten eten.

Geef je voor 14 juni op, zodat we de slager en de slijter aan het werk kunnen zetten.

Opgeven (en betalen) doe je bij onze penningmeester Tijmen de Jong (PA3GRM) (tijmenn@kpnmail.nl), giro: NL30 INGB 0003 8884 04 – t.n.v. VERON Amersfoort – met vermelding van naam, aantal personen en eventueel call of NL-nummer.

Inloop vanaf 18.30, start om 19.00 uur.

We hopen jou (en je partner) te zien tijdens de BBQ!

Velddag 2024: opzet gewijzigd, inzet ongewijzigd

Waar sommige afdelingen hun deelname aan de velddag ‘last minute’ hebben moeten afblazen door de overvloedige regenval, heeft de afdeling Amersfoort gewoon de stoute schoenen (al waren dat in dit geval laarzen) aangetrokken om een mooie activiteit neer te zetten.

Ook op onze velddaglocatie was dat niet eenvoudig: het veld in de Arkemheense polder was te nat om het gras fatsoenlijk te kunnen maaien en alleen met grof geschut en een paar flinke laarzen was het mogelijk om de antenneopstelling in het sompige veld op te zetten. Dat daarbij flinke sporen in het weiland zijn achtergelaten mag de pret niet drukken.

De opzet van de velddag is door de organisatie dit jaar gewijzigd naar multi-mode. Onze velddag-crew besloot om mee te doen in de koningsklasse: categorie A: Multi operator, multi transmitter Mixed (MOMT). In de praktijk betekent dit dat er tijdens de velddag twee stations beschikbaar zijn: één volledig ingericht voor CW en één voor contacten op SSB. De uitdaging voor onze afdeling is vooral om voldoende operators beschikbaar te hebben om beide stations 24 uur te bemannen: waar we in het verleden nog wel eens om CW-operators verlegen zaten, zien we tegenwoordig een tekort aan SSB-operators ontstaan.

De opbouw
Op zaterdagochtend waren Tijmen (PA3GRM) en Maarten (PA3EYC) al vroeg uit de veren om de beam voor 10, 15 en 20 meter in elkaar te zetten. Niet veel later meldden Gert (PA2LO), Rick (PA5NN), Peter (PC3M), Koos (PA3BJV) en Hilde (PA3EKW) zich voor de opbouw. Klaas (PC2K) kwam ook even langs en verraste de noeste werkers met een gevulde tas met versnaperingen. Klokslag 17.00 uur was de hele set-up gereed en getest en konden meteen de eerste verbindingen worden gemaakt.

Op CW liep het aanbod het hele weekend lekker door. Logisch omdat de omliggende landen dit weekend óók allemaal hun CW-velddag houden. Op SSB was het moeizaam om deelnemers te vinden die meededen aan de velddag. In het SSB-log zijn dan ook veel rapporten met 59 001 terug te vinden. Door het gebrek aan aanbod vonden de SSB-operators van PI4AMF de nieuwe opzet van de velddag nog niet zo geslaagd. Aan de andere kant gaf de rust op SSB wel de mogelijkheid om een aantal andere dingen uit te proberen. Een deel van de bij de velddag aanwezige amateurs is bezig met de voorbereidingen voor een activiteit in Frankrijk (TM80LM). Omdat het SSB-aanbod tegenviel, werd de tijd maar gebruikt om nog even een 2- en 6-meter station op te bouwen. Frans (PC2F) heeft deze stations bemenst. De rust gaf Tijmen de gelegenheid om aan de aanwezigen een demonstratie te geven hoe over satellieten gewerkt kan worden. Met een eenvoudige portofoon en de antenne op het bemande ruimtestation gericht, waren de QSO’s op de ISS-repeater perfect te volgen.

Als kers op de taart wisten een aantal aanwezigen met de velddag-opstelling “de-heetste-DX-op-de-band” te werken: FT4GL. Het station op Glorioso Eiland (een DXCC die op plek 7 van de most wanted lijst staat) werd op 10 meter SSB in het log gezet.

Naast de radio-activiteiten was er weer voldoende ruimte voor een gezellige barbecue (mede-mogelijk gemaakt door onze afdelingsvoorzitter en zijn XYL) en onderling contact. Ook mochten we verschillende afdelingsleden en hun familieleden als bezoeker ontvangen. Aan het eind van de velddag keken we terug op een geslaagde activiteit. De opzet was dan wel veranderd, maar de inzet op onze velddag was onveranderd groot.

 

Station PI4AMF/p
Transcievers Elecraft K3 en Elecraft K3S
Amplifiers 2x SPE 1.3k-fa
Antennes Zelfbouw yagi voor 10, 15 en 20
Windom voor 40, 80 en 160m
Stroomvoorziening Honda Generator EU22i
Operators PC3M, PA3GRM, PA3EYC, PA2LO, PA3EKW, PA3BJV, PC2K en PC2F.

Ondersteuning bij de opbouw door PA5NN.

Gert (PA2LO)

 

Oproep voor velddag 2024

Zoals jullie hebben vernomen, of niet, vind de CW- en SSB-velddagcontest tegelijk plaats. Waarom weet ik niet, maar de velddagcommissie vindt het nodig om beide velddagen in één evenement te stoppen. Dat betekent dat we ook een dubbele bemensing nodig hebben om de velddag weer tot een goed resultaat te brengen.

Gerard (PH3T) is op vakantie. Daarnaast is Ad Wouterson (PA2PCH) uit Apeldoorn overleden. Ad was de laatste CW-Velddagen bij ons aanwezig om zijn steentje bij te dragen. Dat hij mag rusten in vrede. Dat betekent dat we sowieso enkele mensen missen.

Dit jaar is de velddagcontest op zaterdag 1 juni 17.00 uur tot zondag 2 juni 17.00 uur, 24-uur dus.

Voor 2024 hebben we tot nu toe 4 aanmeldingen. Daarvan kunnen er 3 CW.

Oproep

Wie heeft er zin om met onze clubcall PI4AMF/p aan de velddagcontest in Nijkerk locatie Nekkeveld mee te doen? Er zullen twee K3’s met versterker en filters klaarstaan. Dus daar kan het niet aan liggen.

De velddag is een contest waar het eigenlijk nergens om gaat, maar we willen graag meedoen en winnen, uiteraard. Ik zorg ervoor dat er voldoende te drinken en te eten is. Dus daar kan het niet aan liggen.

Dus heb je tijd, wil je eens ervaren hoe het is om met een contest mee te doen en wil je vooral plezier maken dan doe ik hierbij een oproep om je op te geven. Ook is maar voor één of twee uur.

Aanmelden kan via PA3EYC(at)live.nl. Ik neem dan contact met je op.

Maarten (PA3EYC)

Gert opnieuw QRV vanuit Saint Vincent en de Grenadines

Van 26 december tot 5 januari bezoekt Gert (PA2LO) nogmaals het eiland Saint Vincent (IOTA NA-109), het grootste eiland van het in de Caribbean gelegen Saint Vincent en de Grenadines. Tijdens zijn bezoek zal Gert met de roepletters J8TT actief zijn op 6 t/m 40 meter in CW, SSB en FT8. Uitgebreide informatie is te vinden op QRZ.com.

Friese Elfstedencontest 2023: PE11W

As it net kin sa’t it moat, dan moat it mar sa’t it kin

Dit jaar werd de 39ste editie van de Friese Elfstedencontest gehouden. Aan deze kleine en maar drie uur durende contest die op 2 en 80 meter plaatsvindt en in het teken staat van het werken met stations in Friesland, deden verschillende leden van de afdeling Amersfoort mee. De meeste vanuit de eigen shack, maar Hans (PE1KWH), Gerard (PH3T) en Gert (PA2LO) togen samen naar Friesland om deel te nemen. Zij deden dit met de bijzondere roepletters PE11W vanuit één van de elf steden en “multiplier” Workum. Het weer was niet al te best of op z’n Fries gezegd: suterig: regenachtig, harde wind en met 10 graden niet al te warm. Niet met meest fijne weer om antennes op te zetten.

De planning was om de 80 meter antenne te bevestigen aan de onderste delen van een 26 meter fiberglasmast op zo’n 15 meter hoogte. Ter plaatse bleek dat door de harde wind onverantwoord. Dus over naar plan B, want we zijn immers amateurs en “as it net kin sa’t it moat, dan moat it mar sa’t it kin”. Gelukkig bleek het alternatief ook werkbaar: de FD-4 werd bevestigd aan een steekmast met een tophoogte van maar een meter of zes. DX kunnen maken is voor deze wedstrijd niet nodig, dus de antenne laag als een verkapte NVIS werkt óók prima! Voor de 2 meterband werd op een andere mast een kleine richtantenne en een vertical geplaatst.

De beide stations, één voor 80 meter en één voor 2 meter, waren keurig op tijd ingericht en klaar. Op beide banden werd voortvarend gestart met het maken van verbindingen. Waar op 80 meter de verbindingen lekker doorliepen, droogde de stroom op 2 meter al snel op. Na enige tijd bleek dat echter niet te liggen aan het gebrek aan tegenstations, maar aan onze 2 meter set. Waar we zelf snoeihard te oren waren, hoorden we zelf niemand terugkomen. We werden hier ook op gewezen door sommige stations. Na wat testwerk stelden we vast dat ergens in de zendontvanger iets kapot moet zijn: alleen de sterkste stations konden we ontvangen. Materiaalpech dus op 2 meter met welgemeend excuses aan de deelnemende stations die hierdoor de multiplier Workum hebben moeten missen. Op 2 meter zijn er hierdoor slechts 15 stations in het log gekomen, waarvan 14 uit de provincie Friesland zelf.

Op 80 meter was het een ander verhaal: daar werkten we amateurs uit heel het land, plus een “verdwaalde” Belg en Duitser. Vanuit de regio Amersfoort hebben we onder andere Frans (PC2F), Roel (PB0ACU), Tijmen (PA3GRM), Maarten (PA3EYC) en Klaas (PI4RCB) kunnen werken. Het aantal deelnemers aan de contest is overigens wel beperkt waardoor de flow snel opdroogt: het eerste uur werden 53 stations gelogd, het tweede uur 16 en het laatste uur maar 8. Onder deze steden natuurlijk ook de meeste van de multipliers: de Friese elf steden én “kluunplaats” Bartlehiem.

Ondanks het matige weer en de technische malheur hebben we ons uitstekend vermaakt in de Friese Elfstedencontest. Volgend jaar bij de 40ste editie hopen we opnieuw van de partij te zijn. Wellicht dan weer vanuit een andere Friese stad.

Gert (PA2LO)

 

 

Uitslag CW-velddag 2023: “PI4AMF ongenaakbaar”

In het Electron van november 2023 (p. 541-544) is de uitslag van de VERON CW-velddag van 3 en 4 juni 2023 bekend gemaakt. Volgens de schrijver van het artikel kon ook dit jaar de crew van PI4AMF de titel weer “ongenaakbaar” grijpen.

on·ge·naak·baar (bijvoeglijk naamwoord)
1 afstandelijk
2 (sport) veel sterker dan de concurrenten, onverslaanbaar

Natuurlijk is de crew van PI4AMF blij met wéér een overwinning tijdens een velddag. We doen serieus mee maar het is vooral ook een gezellige activiteit. En ongenaakbaar voelen we ons zeker niet: de set-up die we de afgelopen paar jaar gebruiken is behoorlijk teruggeschroefd ten opzichte van enige jaren geleden. Als mast gebruiken we bijvoorbeeld niet langer een 3×8 meter mobiele vakwerkmast maar moeten het doen met de TA16 mast op onze verenigingsaanhanger. Je hoort ons daarover niet klagen overigens, want dat biedt nog steeds een meer dan behoorlijke set-up voor een velddag.

We zien dat andere deelnemers tegenwoordig behoorlijk in de buurt beginnen te komen van de fanatieke velddag-crew van onze afdeling. De crew van PI4GAZ/p (die actief was met meer dan 1 zender, maar toch 200 QSO’s minder dan PI4AMF/p wist te loggen) kon dit jaar bijvoorbeeld gebruik maken van een schitterende nieuw gebouwde 4-square antenne voor 40 meter. Over hun nieuw gebouwde 4-square volgt t.z.t. een apart artikel in Electron. Wellicht een leuk project om ook in onze regio te realiseren? Want als we “ongenaakbaar” bij de velddagen willen blijven dan zullen we iets moeten ondernemen.

Heb je ideeën hierover? Neem dan contact op met het bestuur!

 

 

 

 

 

PA6BRU/J – JOTA bij de scouting in Bruinisse

Op zaterdag 21 oktober waren leden van de afdeling Amersfoort actief tijdens de JOTA-JOTI bij de Prinses Margrietgroep van de scouting Bruinisse. De leiding van de groep had een mooi programma samengesteld rondom het thema communicatie. Onderdeel daarvan was het pionieren van een mast voor onze Windom en de twee meter antenne.

Bij het onderdeel “contact leggen via een zender” kwamen de scouts in kleine groepen bij de zenders zitten. Na een korte uitleg over hoe radio-amateurs communiceren, werd vervolgens een verbinding tot stand gebracht. De scouts bedachten zelf welke vragen ze aan het tegenstation wilde stellen en mochten deze vraag ook echt zelf te stellen. Best spannend als je dan door een microfoon moet praten. Maar . . . als één iemand van de groep het durft, dan durven we het allemaal! Belangrijke levensvragen als: “is het nou patat of friet?” en “ben je voor Ajax of voor Feyenoord” schalden dan ook al snel door de ether. Maar ook vragen over met wat voor apparatuur het tegenstation werkte en uitwisseling van informatie over de andere scoutinggroepen kwamen aan de orde. Na een QSO werd meteen de QSL-kaart uitgeschreven. Daarbij schreven alle aanwezige scouts hun naam op de kaart.

Zowel de scouts als de amateurs hebben genoten van de deelname aan de JOTA-JOTI. Speciale dank gaat uit naar Frans (PC2F) die op de momenten dat er even geen ander JOTA-station beschikbaar was, bereid was om als tegenstation te fungeren. Mede dankzij zijn hulp hebben we alle scouts kennis kunnen laten maken met onze radiohobby.

Gert (PA2LO)

Actief vanuit Luxemburg 2023

Ook deze herfst zijn er weer afdelingsleden naar Luxemburg vertrokken voor een paar dagen radioplezier. De uitgezochte QTH in de omgeving van Clervaux biedt volop ruimte om antennes te plaatsen en om te experimenten. Daarnaast heeft het land natuurlijk volop natuurparken, die voor ons radio-amateurs interessant zijn om te gebruiken voor het World Flora en Fauna programma.

Op woensdag 11 oktober vertrokken Maarten (PA3EYC), Gerard (PH3T) en Gert (PA2LO) naar het Groot Hertogdom. Ook de partners van Maarten en Gert -Henriëtte en Mariëtte- gingen dit keer mee. Op vrijdag sloten Tijmen (PA3GRM) en Elize aan. Direct na aankomst in LX-land werden de antennes geïnstalleerd. Dit jaar werd er gebruik gemaakt van een hexbeam (6-20 meter), een windom voor 40 en 80 meter en een multiband vertical wire antenne voor 6 tot 40 meter. De laatstgenoemde antenne -als zelfbouwproject nagebouwd van de commercieel verkrijgbare antenne met de naam DXCommander- werd tijdens het verblijf flink aan de tand gevoeld, omdat deze over twee maanden wordt ingezet bij een activatie vanuit het Caribisch gebied. De conclusie: een leuke antenne die het ook behoorlijk doet.

“De paden op, de lanen in, vooruit met flinke pas. Met stralend oog en blijde zin. En goed gevulde tas.”
Een toepasselijke tekst, want dit jaar stond voor de LX-reis de activatie van natuurparken centraal. Met dank aan de Luxemburgse Flora en Fauna-coördinator Mill (LX1CC), mochten we gebruik maken van de bijzondere roepletters LX44FF. Onder die call zijn er vervolgens 11 parken geactiveerd. In het overzichtje staat welke parken dit zijn.

Datum Starttijd (UTC) +/- LXFF-nummer Naam park
12-10-2023 8.30 uur LXFF-0039 Conzefenn
12-10-2023 10.45 uur LXFF-0050 Breichen
12-10-2023 12.30 uur LXFF-0002 Obersauer
13-10-2023 8.15 uur LXFF-0059 Bruch-Pont Misère
13-10-2023 10.45 uur LXFF-0040 Neibruch
13-10-2023 13.00 uur LXFF-0049 Tretterbaach
14-10-2023 9.15 uur LXFF-0045 Parc de Housen
14-10-2023 11.15 uur LXFF-0060 Akescht
15-10-2023 8.30 uur LXFF-0012 Liebierg
15-10-2023 10.30 uur LXFF-0003 Fensterdall
15-10-2023 12.15 uur LXFF-0036 PëttenerBësch

De activiteiten vonden plaats in CW en in phone en op 17, 20, 30 en 40 meter. De CW QSO’s zijn allemaal QRP gemaakt met een Elecraft KX3. Voor de phone QSO’s werd gebruik gemaakt van -afwisselend- een Icom 7300 en een Elecraft K3. De flow in spraak was tijdens de activiteit groter dan in CW, de meeste QSO’s zijn dan ook in spraak gemaakt.

Volop afwisseling
Voor de activators is het leuk dat ieder park zijn eigen uitdaging en charme heeft: het ene park is eenvoudig te bereiken, het andere juist helemaal niet. En soms sta je midden in een bos, dan weer tussen de weilanden of op een historisch uitkijkpunt. Met Google maps bij de hand werd er iedere avond een “plan de campagne” gemaakt: welke parken willen we bezoeken en waar kunnen we het beste een station opbouwen. Ondanks deze voorbereiding blijft het oppassen met waar je je station neerzet. Niet alleen omdat je binnen de grenzen van het park moet zitten, maar ook omdat je mensen kan tegenkomen die niet zo blij zijn met je activiteit. Zo kwamen we dit jaar in aanraking met iemand die uit zijn stekkertje ging omdat onze glasvezelmast met een spanband tegen een (zijn?) weidepaal stond. Of we die maar even “sofort” wilden verwijderen. Een discussie voeren doen we in dit soort situaties niet: we pakken het boeltje op en gaan gewoon elders verder. Bij het activeren leer je ook al snel de écht fanatieke park-jagers kennen: er zijn amateurs die ons in alle door ons geactiveerde parken hebben weten te werken. In ieder park zijn we een uur tot anderhalf uur actief geweest. Langer is niet nodig en door het aantal QSO’s per keer dat je een park bezoekt beperkt te houden, blijft het park ook voor andere activators interessant om te bezoeken.

In totaal zijn er met de activiteit vanuit de parken meer dan 1.500 QSO’s gemaakt. En daaronder zitten uiteraard ook een aantal afdelingsleden. De foto’s bij dit artikeltje geven een indruk van plekken waar we met onze stations hebben gezeten. Wil je ook eens vanuit een natuurpark actief zijn? Kijk dan eens op de Nederlandse website van het Flora en Fauna-programma: www.pa-ff.nl. Je vindt daar regelmatig leuke verslagen en alle benodigde informatie hoe een activatie werkt. Voor meer informatie over het activeren van flora en fauna parken kan je natuurlijk ook terecht bij de amateurs die vermeld staan in dit artikel. Ze helpen je graag verder om óók enthousiast te worden en naar buiten te gaan met je zendontvanger!

Gert (PA2LO)

JOTA-JOTI: hét radio-evenement voor scouting

Van vrijdag 20 tot zondag 22 oktober staat er een bijzonder evenement op de agenda: de Jota-Joti, een wereldwijd initiatief dat scoutinggroepen en radioamateurs samenbrengt om verbindingen te leggen en communicatievaardigheden te versterken. Het doel van de JOTA-JOTI is om jongeren bewust te maken van de mogelijkheden van communicatietechnologie en hen te inspireren om hiermee aan de slag te gaan.

Dit jaar zullen leden van de VERON-afdeling Amersfoort onder andere de scoutinggroep Prinses Margriet van Scouting Bruinisse ondersteunen tijdens de JOTA-JOTI. Met de bijzondere roepletters PA6BRU zullen zij op zaterdag 21 oktober op verschillende frequentiebanden uitkomen. De focus zal liggen op 70 centimeter, 2 meter en op de 20, 40, en 80 meter band.

De JOTA-JOTI biedt een unieke kans voor de scouts om te leren over radioamateurisme, het gebruik van zendapparatuur, morsecode, het NATO-alfabet en het leggen van verbindingen over lange afstanden. Het versterkt niet alleen de (technische) vaardigheden van de scouts, maar ook hun begrip van samenwerking en teamwork. Zo zal door de scouts zelf een toren voor de antennes worden gebouwd.

Tijdens de JOTA-JOTI hopen we veel afdelingsleden te spreken en de scouts te inspireren om meer te ontdekken over de fascinerende wereld van radioamateurisme.

De JOTA-JOTI is een fantastische gelegenheid om de banden tussen scouting en radioamateurs te versterken en jonge geesten te prikkelen om te verkennen, te leren en te communiceren in de digitale wereld van vandaag en morgen. Verschillende scoutinggroepen in en buiten onze eigen regio zijn nog op zoek naar ondersteuning door radiozendamateurs. Wellicht ook iets voor u?

Gert (PA2LO)