CW Velddag 2021 – Bolhaven Zeewolde

Samen met Koos (PA3BJV), Hilde (PA3EKW) en Dick (PA0MBR) heb ik (PA1LEX) een leuk velddag radio-weekend 5 en 6 juni 2021 gehad bij jachthaven ‘de Bolhaven’ te Zeewolde. Het is een mooie locatie direct aan het Wolderwijd met veel plek voor het plaatsen van de antenne’s. Lees meer

CW velddag 2021 – PI4AMF

Van grijs en grauw naar stralend blauw

Mast en de omgeving

Het eerste weekend van juni werd traditioneel weer de CW Velddag Contest gehouden. In verband met de corona maatregelen vond de CW velddag vorig jaar geen doorgang. Dit jaar was het in afgeslankte vorm wel mogelijk om deel te nemen. De afdeling Amersfoort deed als PI4AMF/p mee in categorie B: Multi operator, single transmitter.

Zaterdagochtend 10.00 uur

Op zaterdagochtend verzamelden Maarten (PA3EYC), Tijmen (PA3GRM), Gerard (PA0PIW) en Gert (PA2LO) zich in de Arkemheense polder om het veldstation op te bouwen. Terwijl Maarten in alle rust de zelfbouw 3 band yagi (10-15-20m) en de 40m dipool in elkaar aan het schroeven was, zorgden de anderen dat de mobiele mast op zijn plek werd gezet, kwam de draadantenne voor 80 en 160m in de boom te hangen en werd de zendapparatuur in gereedheid gebracht. De mobiele mast spartelde nog even tegen: een kabel van de lier vond het nodig om het te begeven. Gelukkig deed het ding dat zonder daarbij schade aan te richten aan mens of materiaal. Snel werd ook de easy-up tent geplaats en de generator naar zijn plek gebracht. Die laatste had alweer een tijdje stil gestaan, maar gelukkig had Maarten eraan gedacht om onderhoud aan het ding te laten plegen: starten en lopen dus! Tot onze eigen verbazing was de opbouw rond 13.00 uur al klaar. Alle tijd dus om rustig te lunchen en bij te praten. Dat deden we natuurlijk in de buitenlucht. Deze zaterdag hadden we wel een jasje nodig: het was grauw en grijs en om ons heen zagen we de buien neervallen. Gelukkig bleef het bij ons in de polder droog.

Even na 17.00 werd het eerste CQ gegeven door Peter (PC3M) die zich inmiddels ook had aangesloten bij het gezelschap. We hadden afgesproken dat we de barbecue niet eerder aan zouden steken dan dat eerste 100 Q’s in het log zouden staan. Gelukkig voor onze inmiddels rommelende magen was er voldoend aanbod. De hamburgers konden dus al snel op de grill.

In de avond en nacht werd het log in rustig tempo verder gevuld. Helaas was het aanbod op 160m dit jaar niet echt wild. Maar op 40 en 80 was er voldoende te werken. En ook 20 meter bleef tot laat in de avond bruikbaar.

Zondagochtend

SWR controleren

Met sterke koffie en gebakken eieren met spek werden we zondagochtend weer voorzien van nieuwe energie. Inmiddels stonden er ruim 600 QSO’s in het log. Van het grauwe weer van zaterdag was weinig meer over. Een strakblauwe hemel en een lekker zonnetje verscheen. Wel stond er aardig wat wind. Terwijl Gerard en Gert naar Zeewolde reden voor een bezoek aan een activiteit van een aantal Amersfoortse mede-amateurs, vulden Peter en Tijmen het log rustig verder. Met de nadruk op ‘rustig’. We hebben wel eens velddagen met een grotere flow meegemaakt. Maar ook zonder grote flow was het deze zondag genieten. Een mooie locatie in de buitenlucht, een prima temperatuur en een meer dan uitstekende verzorging door Maarten en zijn XYL Henriëtte. Volgens ons hebben wij als radio-amateurs niet heel veel meer nodig om het naar onze zin te hebben. De zondag vloog dan ook voorbij. Aan het eind van de velddag stonden er bij PI4AMF/p meer dan 1.000 QSO’s in het log. Dat is minder dan we in andere jaren wel eens hebben gehaald, maar een aantal waar we zeker tevreden mee zijn. Het afbouwen ging snel en grotendeels vlekkeloos: alleen een onder spanning staande tentstok van een koepeltentje miste op een haar na het oog van Gerard. Het blijft opletten tijdens velddagen: soms zit het gevaar in een klein hoekje!

73, Crew PI4AMF/p

 

 

 

Maus (PA3HHT) over zijn PAFF-activiteit

PA3HHT/MM vanuit PAFF-0191 (Veluwerandmeren), -0190 (Ketelmeer & Vossemeer), -0189 (Zwarte Meer) en -0098 (Uiterwaarden Zwarte Water en Vecht), 22 en 23 mei 2021

In het Pinksterweekend kon ik als dekhulpje meevaren op een schip dat van Amsterdam naar een werf in Coevorden moest. Ik had nooit eerder een natuurpark geactiveerd, maar het achterliggende idee heeft me altijd wel aangesproken. Amersfoortse zendamateurs hadden eerder het “natte” natuurgebied PAFF-0191 geactiveerd , zo wist ik van het bestaan ervan en het lag op één van de mogelijke vaarroutes. Dus ik besloot voor de zekerheid maar een set mee te nemen. Als gevolg van het stormachtige weer werd in plaats van de route via het IJsselmeer, gekozen voor de iets langere route door het Veluwemeer. Het kon niet beter.

De opstelling was een simpele fullsize 40m dipool tussen vlaggenstok op het achterdek en een mastje op het voordek. Over de hoogte maakte ik me geen zorgen, want een paar meter erbij is op 40m nog steeds NVIS. Overigens moest het geheel makkelijk te strijken zijn, vanwege de hoogte van sommige bruggen. Het setje was een FT897, met 100W.

Op zaterdag begon de wind pas in de middag af te nemen en het duurde tot rond half zeven voordat we de sluis van Nijkerk bereikten en eindelijk PAFF-0191 binnen konden varen. Op de band was het heel druk en ik had moeite om een vrij plekje te vinden. Na het eerste CQ kwam er meteen iemand retour. Ik zat ook direct een redelijke flow van 0.9 QSO’s per minuut. Ik vind dat helemaal niet tegenvallen. Bij Harderwijk hebben we voor de nacht aangelegd, maar ik heb de radio uitgelaten. Zondagochtend heb ik nog een paar laatste verbindingen gemaakt voordat we via de Roggebotsluis PAFF-0190 ingingen. Ook in dit natuurgebied lag de rate op ongeveer 0.9 QSO’s per minuut. Na Ramspol zaten we alweer in het volgende natuurgebied van onze reis, PAFF-0189. Het was inmiddels wat drukker op de band en de QSO-rate ging wat omhoog naar 1.4 per minuut. Er zaten natuurlijk stations bij die ik nu voor de derde keer in het log zette. Veel stations meldden dat het voor hun een nieuwe natuurgebieden waren. In elk natuurgebied heb ik 80-85 verbindingen gemaakt. Zo blijft er over voor een volgende activering. Bovendien was ik aangemonsterd als ketelbinkje, dus ik had aan boord ook dingen te doen. Als nagerecht heb ik nog met 21 verbindingen PAFF-0098 kunnen activeren. Het was maar een klein stukje, want wij sloegen linksaf richting Meppel.

Voor mij was dit de eerste PAFF-activering en ik vond het leuk om te doen. De natuurgebieden zijn ook de moeite waard om te doorkruizen. Vanwege de harde wind was er geen enkel ander scheepsverkeer en dan is het toch wel erg rustgevend. Het schip moet overigens weer terug naar Amsterdam, maar ik weet niet precies wanneer dat is en welke route we dan varen. Voor de zekerheid zal ik zeker weer het setje meenemen.

73/44, Maus (PA3HHT)

QSL-kaart wedstrijd PI4AMF

Tot 15 juni 2021 kon u de beste kaart te kiezen.

Zodra de stemmen zijn geteld maken we de winnaar bekend ! Lees meer

PA0PIW en PA2LO (als PA44F) actief vanaf Ketelmeer en Zwartemeer

Kaartje met locatie bij het Ketelmeer.

De natuurgebieden Ketelmeer en Zwartemeer zijn dit jaar toegevoegd aan het PAFF-programma en waren nog niet geactiveerd. De dag na Hemelvaart (14 mei) was een mooie dag om daar verandering in te brengen. Beide gebieden bestaan grotendeels uit water, maar vanaf een aantal plekken kan de activatie op land plaatsvinden.

Ketelmeer

Na eerst in Ermelo koffie te hebben gedronken vertrokken we richting Kampen. Het Ketelmeer (PAFF-0190) was als eerste aan de beurt. Daar vonden we een mooie plek bij het Informatiecentrum Balgstuw Ramspol. De balgstuw is een opblaasbare dam, gelegen tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer en is aangelegd om het gebied langs het Zwarte Meer te beschermen tegen opstuwend water uit het Ketelmeer. Het is de grootste balgstuw ter wereld en de enige die is bedoeld als stormvloedkering. Bij het informatiecentrum is er meer dan voldoende plek om een station op te bouwen: aan beide zijden van de dijk zijn weiden aanwezig die toegankelijk zijn. En zo vond Gerard een plekje aan de ene kant en Gert aan de andere kant zodat we elkaar zij weinig mogelijk zouden storen.

Er was voldoende aanbod en na anderhalf uur stonden dan ook al meer dan 100 QSO’s in het log. Dit waren vooral stations uit Europa maar ook vanuit de VS wisten amateurs ons te bereiken. Na anderhalf uur actief te zijn geweest vanaf Ramspol hebben we de stations weer ingepakt: er stond voor vandaag immers nog een ander gebied op de planning: Zwarte Meer PAFF-0189.

Zwartemeer

De antennes geplaatst bij de vogelhut.

Vanaf de Ramspol kan je door een verplaatsing van ongeveer 200 meter snel binnen de grenzen van PAFF-0189 komen te staan. Wij hebben dat niet gedaan: voor de activatie van het gebied Zwartemeer hadden we een andere plek in gedachten, namelijk een vogelkijkhut in de Mandjeswaard. De Mandemakerhut staat aan de rand van het Zwarte Meer, midden in de herstelde rietlanden. Je kunt er de roerdomp horen hoempen en de grote karekiet horen zingen. De hut is goed aangegeven door Natuurmonumenten en parkeren kan aan de weg op ongeveer 500 meter van de hut. Vervolgens leidt een wandelpad door de weilanden en het riet je naar de hut. Je hebt er een prachtig uitzicht over het Zwartemeer. De hut zelf is gebouwd met riet uit het gebied en is binnenin voorzien van bankjes en planken. Perfect voor het opstellen van een station.

Overzichtsfoto met de Balgstuw op de achtergrond.

Ook hier wisten de Flora & Fauna-jagers ons goed en snel te vinden. Voor we het wisten was er weer een uur voorbij en hadden we meer dan voldoende QSO’s in het log staan om te kunnen spreken van een succesvolle activatie. Na de afbouw van de stations hebben we nog even de tijd genomen om te genieten van de flora en fauna in het gebied. Nu de temperaturen weer wat beter worden is het “radio-actief” zijn vanuit een natuurgebied echt leuke manier om de radiohobby óók buiten de shack te beleven.

Gert (PA2LO) / Gerard (PA0PIW)

Opnieuw Flora en Fauna-activiteit in de regio

Op 28 april deden Gerard (PA0PIW) en Gert (PA2LO) opnieuw gezamenlijk een Flora en Fauna activiteit. Ditmaal was het gebied met de referent PAFF-0191 aan de beurt: Veluwerandmeren. Dit gebied loopt van Nijkerk (GLD) tot Kampen (OV). De zuidzijde van het gebied grenst aan de al vaker door leden van de afdeling Amersfoort geactiveerde Arkemheense Polder (PAFF-0044).

In het blauw aangegeven: het zuidelijke deel van PAFF-0191 Veluwerandmeren. Bij het rode puntje is Delta Schuitenbeek.

PAFF-0191 bestaat grotendeels uit water en was nog niet eerder geactiveerd. Binnen de grenzen van het gebied zijn maar een paar plekken te vinden waar met vaste grond onder de voeten een activatie kan plaatsvinden. Dat zijn een aantal eilandjes in de Randmeren maar ook het natuurgebied Delta Schuitenbeek. Dit gebied ligt tussen jachthaven Nulde en de Nijkerkersluis. Er zijn hier eilandjes aangelegd waar een enorme diversiteit is ontstaan aan planten en waterleven. Een ideale plek voor watervogels, die hier dan ook in groten getale aanwezig zijn.

Een auto parkeren kan bij het nabijgelegen recreatiestrand (betaald parkeren, € 3 euro voor een dagkaart). Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 700 meter lopen naar het Vogelkijkscherm Delta Schuitenbeek. Het pad ernaar toe is verhard maar zit dankzij een actieve kolonie konijnen vol met gaten.

Het vogelkijkscherm zelf is gedeeltelijk overdekt en voorzien van bankjes. Ook zijn er zijn planken aan het scherm gemonteerd waarop eenvoudig de set-up kan worden geplaatst. Gert maakte onder de bijzondere roepletters PA44F opnieuw gebruik van een Kenwood TS-480sat. De stroomvoorziening daarvoor is een koffertje met daarin een LiFePo4-accu (12V25Ah). De gebruikte antenne was dit keer een linked dipole. Gerard was op de fiets gekomen naar het gebied en had in zijn rugzak zijn IC-705 zitten. Daarmee heeft hij de nodige FT8 verbindingen gemaakt.

Rondom het kijkscherm is niet heel veel ruimte om antennes af te spannen: het gebruik van een (of meer) glasvezelmast(en) met endfed’s lijkt hier de meest praktische oplossing. Vanwege het ontbreken van paaltjes rondom het gebied is het meebrengen van een spanbandje of (parasol) grondpen om de mast in te zetten verstandig.

In phone kwamen op 40 meter 64 amateurs in het log, op 20 meter waren dat er 40 waaronder ook drie stations uit de VS. In totaal werden er 26 DXCC’s gewerkt. Niet gek voor maar één uurtje QRV zijn! Helaas werden er dit keer geen leden uit de afdeling Amersfoort gewerkt.

Coördinaten en locatie van het vogelkijkscherm Delta Schuitenbeek in PAFF-0191

Delta Schuitenbeek is een mooie locatie voor wat radioactiviteit buiten de eigen shack. Zeker ook vanwege het uitzicht dat je er hebt: er is een grote hoeveelheid en diversiteit aan watervogels te zien. Een aanrader om ook eens te gaan kijken!

73/44 Gert (PA2LO)

 

 

 

 

 

 

 

PA44F, PAFF-0031 Speulderbos – 25 april 2021

Gerard (PA0PIW) wilde zijn IC-705 wel eens in het veld uitproberen. Een goede reden om weer eens samen een Flora en Fauna-activiteit te doen. We besloten om dit keer naar het Speulderbos te gaan (PAFF-0031). Gerard onder zijn eigen roepletters /p actief met FT8 en ikzelf, als PA44F, dit keer in Phone. CW bewaren we voor een volgende activatie.

Gerard was naar Ermelo gekomen en na de koffie reden we naar de locatie. Rond 11.45 uur kwamen we aan op de parkeerplaats Drieseberg. Deze parkeerplaats ligt in het Speulderbos achter Ermelo en Putten, vlakbij het buurtschap Drie wat een aantal huizen beslaat. Er staan daar twee picknickbanken: erg prettig voor het neerzetten van de apparatuur.

De mast van dx-wire voor de end-fed was snel geplaatst: er zijn voldoende paaltjes aanwezig om de mast tegenaan te zetten op een manier dat wandelaars er geen last van hebben.

Om tijdens een contest een Flora en Fauna activiteit te doen blijft een uitdaging. Toch lukte het om als PA44F 47 phone-QSO’s in het log te zetten. Daaronder ook KD1CT en W1OW. Voor de SSB-contacten werd gebruik gemaakt van een Kenwood TS-480SAT.

We zijn ongeveer twee uur op de locatie geweest. Er stond een koude wind, maar zodra het zonnetje erbij kwam was het prima uit te houden. Regelmatig mochten we voorbijgangers uitleggen wat onze hobby inhoud en ze even mee laten luisteren. In phone werd dit keer uitsluitend op 20 en 40 meter gewerkt en daarmee kwamen 17 DXCC’s in het log. De enige twee Nederlandse stations in het log waren PA1H en PA0RSM. Dit is exclusief de contacten die Gerard in FT8 wist te maken.

Het plan is om dit jaar wat vaker actief te zijn vanuit PAFF-locaties. De IC-705 heeft laten zien dat hij een fijne metgezel is bij dit soort activiteiten. Meer informatie over het PAFF-programma? Dat vind je op www.pa-ff.nl.

73/44 Gert (PA2LO)

In het groen aangegeven: PAFF-0031 Speulder- en Sprielderbos

Voldoende mogelijkheden om de glasvezelmast met de end-fed aan te bevestigen.

Genoeg ruimte op een picknickbank voor een dubbele set-up. Dit keer met een IC-705 en met een Kenwood TS-480SAT.

Lezing 50MHz-DX met eenvoudige middelen

Nieuwe hoop voor cyclus 25!

Een groep wetenschappers verwacht dat SC25 waarschijnlijk een van de sterkste zonnecycli ooit zal zijn en dat deze vrijwel zeker sterker zal zijn dan de huidige SC24 (SSN 116). Mogelijkheid van max SSN 305 in SC25. Zonnecyclus 19 was een monster en bereikte een SSN-niveau van 285 met 10Mtr 24/7 open.

Het gaat interessant worden om op 50MHz exotische DX te werken, ook met eenvoudige middelen.

Op 9 april ga ik via zoom e.e.a. uiteenzetten over de Japanse tsunami op 50Mhz.

Gd DX 73 Hans (PA2JWN)

De lezing start om 20:00 uur.

Join Zoom Meeting https://us02web.zoom.us/j/83662622966?pwd=aDVGSkhBWkYzTWREQzkxY1QwQlY0QT09

Meeting ID: 836 6262 2966

Passcode: 807005

 

Ontwerpwedstrijd QSL-kaart PI4AMF

Binnenkort is onze afdeling A03-Amersfoort door haar voorraad QSL-kaarten heen.

Hierbij nodigen wij jullie uit om mee te denken over hoe onze nieuwe kaart er uit moet komen te zien, de clubcall PI4AMF is immers van ons allemaal.

Sterker nog: we maken er een wedstijd van !

Hierbij stellen we een passende prijs in het vooruitzicht voor de maker van het winnende ontwerp: 1.000 QSL-kaarten voor je eigen station!

Hoe doe je mee?
 • Maak een QSL ontwerp voor PI4AMF.
 • Hou bij je ontwerp rekening met het standaard formaat van 9 x 14 cm.
 • Bij het ontwerp moeten in ieder geval de volgende gegevens duidelijk naar voren komen:
  • De roepletters PI4AMF
  • De naam VERON Amersfoort
  • De QTH-locator JO22QF
  • Het VERON logo
 • Je ontwerp mag een schets op papier zijn maar een volledig digitale uitwerking mag ook.
 • Gebruik je beeldmateriaal van anderen? Zorg dan dat er toestemming is om dit te mogen gebruiken.
 • Maak geen gebruik van afbeeldingen van personen, tenzij zij uitdrukkelijk hebben ingestemd met het mogen gebruiken van hun afbeelding.

Stuur je ontwerp in voor 15 mei 2021. Inzenden doe je naar pi4amf@veron.nl.

Deelname alleen mogelijk voor afdelingsleden VERON A03 – Amersfoort.