Uitnodiging CW contest training

Uit de A03-enquete blijkt dat 50% van de respondenten interesse heeft in deelname aan HF contesten. Daarbij wordt aangemerkt dat er wel meer aandacht moet komen in het begeleiden/opleiden van beginners.

Het bestuur neemt nu hierop actie en nodigt de leden uit om eens deel te nemen aan een CW contest om gevoel en ervaring op te kunnen doen, onder begeleiding van een ervaren operator. Uitleg over bediening van radio en logprogramma (N1MM) maken onderdeel uit van de ervaring. Ook niet-leden of leden uit andere afdelingen zijn welkom. Deze kunnen ook van het aanmeldformulier gebruik maken.

De volgende CW contest is gekozen om binnenkort aan deel te nemen:

Locatie is Radio Club Bunschoten.

Tijdstip aanwezig nog te bepalen in overleg met Maarten (PA3EYC).

Aanmelden via onderstaand aanmeldformulier:

  Ik geef me op voor deelname aan:

  Naam: Email:

  Naast de CW training zullen we binnenkort ook een SSB contest training verzorgen. We zullen daarover apart berichten.

  Antenne Battle 2022

  Update 3 november:

  De Antenne Battle 2022 is gestreden…de uitslag is bekend. Tijmen (PA3GRM) is, door onze scheidsrechter Maarten (PA3EYC), uitgeroepen tot winnaar!  Proficiat!

  Rest ons alleen nog een beschrijving te geven van de antennes die gebruikt zijn EN, natuurlijk, de conclusies. In het verloop van dit verhaal refereer ik naar de antenne van Tijmen als GRM en die van mij, Rick (PA5NN) als NN.

  Tijmen: Mijn antenne is na modificatie zo’n 4,50 meter lang en de spoel zit op een hoogte van 1,80 meter. Ik heb tijdens de 40m battle 8 radialen gebruikt, vier stuks met een lengte geschikt voor 40 meter en vier voor 20 meter.  In de coax lijn heb ik bij de antenne aansluiting een mantelstroom filter gebruikt, dit om een goede HF scheiding te krijgen tussen coax en de antenne.  Mijn antenne was in eerste instantie een commercieel exemplaar van de firma Wolf River Coils (https://wolfrivercoils.com). De antenne wordt geleverd met een voet waarin drie aluminium staafjes gemonteerd kunnen worden die gelijk dienstdoen als standaard.  De voet is ook gelijk het koppelpunt voor de benodigde radialen nodig om de antenne goed te laten werken.  De spoel is gewikkeld met staaldraad op een hardkunststof huis. Met behulp van een kunststof ring en een veercontact die over de wikkeling van de spoel schuift kun je de juiste aftakking instellen om de antenne in resonantie te krijgen (de spoel langer of korter maken). In het originele ontwerp zit de spoel gelijk op het voedingspunt gemonteerd en boven op de spoel zat een telescoop antenne.  Lering getrokken tijdens de vorige Antenne Battle op 20m dat dit niet de beste materialen en configuratie waren, daarom de antenne wat aangepast. De hoogste stroom loopt bij deze antenne dicht bij het voedingspunt, Wanneer je de weg omhoog volgt, loopt erboven in de antenne de minste stroom. Dus om het rendement van de antenne te verbeteren moet de spoel verder van het voedingspunt worden verplaatst.  Dat is ook gedaan door gebruik te maken van stukjes aluminium draadeind die precies op de voet passen om zo de spoel te verhogen zodat deze niet meer onderaan de antenne maar net onder het midden van de antenne zit. Verder maak ik ook geen gebruik meer van de originele telescoop antenne, de kwaliteit hiervan was niet best. De telescoop antenne is vervangen door een militair exemplaar, een AT-271A/PRC, een antenne die je wel eens op een man-pack ziet. Een compacte robuuste antenne spriet die je snel in en uit elkaar kunt halen.

  Rick: Mijn antenne is bijna volledig zelfbouw. Het is een verkorte kwartgolf vertical met de spoel midden in de mast. De antenne staat direct en los op de grond met een viertal radialen. Ook nu weer was het uitgangspunt een super lichtgewicht antenne te ontwerpen die goed in de rugzak meegenomen kan worden. Eigenlijk bedoeld voor de 20meterband, maar het ontwerp laat ook andere banden toe. Omdat de koopmast (Sotabeams) maar 4m is moet er een spoel gebruikt worden om de antenne resonant te krijgen. Ik heb, net als bij mijn vorige vertical, weer gekozen voor een spoel in het midden. Deze spoel is met een 3D-printer van PLA  gemaakt, een thermoplastische soort kunststof met als basis o.a. mais. Ook de andere onderdelen zijn met dat materiaal geprint. Om de antenne rechtop te houden gebruik ik een grondpen. Die wordt langs de onderste sectie van de antenne door twee beugels/ringen bevestigd. Dit systeem werkt goed tot een windkracht 6, daarna moet er toch echt getuid worden. De eigenlijke antenne is een soepele koperdraad van 1,5mm2 met vinyl isolatie. Deze loopt van het topje van de mast naar de spoel, halverwege. Om nu geen extra mogelijke storingsbronnen te introduceren, loopt de draad direct door in de spoel. Na de spoel loopt diezelfde draad weer door tot aan beneden. Daar is dan een krokodillenbekje gemonteerd. Dit moet nog eens verbeterd worden, echter heb ik nog niets verzonnen dat voor mijn gevoel voldoet.

  Onderaan komt dan mijn ‘geheime wapen’, de tuning mogelijkheid.  Alle verticals worden, voor zover ik ze ken, BOVENaan getuned. Dat is leuk voor een éénmalige plaatsing, maar ik bouw die antenne elke middag op en breek hem de volgende ochtend weer af. Tunen aan de top is dan niet handig. Daarom heb ik op de onderste beugel, waar de grondpen langs gaat, een klein spoeltje van 7 wikkelingen gemaakt met een vijftal aftakkingen op gelijke afstand. Aan de onderkant van die spoel zit een klein flexibel snoertje met een krokodillenbekje. Als de antenne eenmaal staat kan ik nu direct, onderaan, de juiste afstemming zoeken d.m.v. de aftakkingen. De radialen zijn ongeveer 5 meter lang en liggen als een kruis op de grond. Als voedingslijn gebruik ik 5 meter RG174 coax. Dat is lekker klein en licht in gewicht. Over die afstand dempt dat niet zoveel. Omdat dit een asymmetrische antenne is gebruik ik een mantelstroomfilter. Viermaal de coax door een ferriet ringkern de ene kant op. Dan schuin oversteken en viermaal de andere kant op.

  Rick’s conclusies over de wedstrijd:

  Deze grafiek laat in de tijd, de gemiddelde afstand van de 10 verste ontvangststations naar zender(s) zien.

  We zijn zaterdag 22 oktober begonnen. Bijna direct na het opzetten kwamen de hits al binnen. Om nog onbekende reden viel op zondagmiddag GRM even uit. Waarom weten we niet, maar hij kwam weer in de lucht. Diezelfde zondagavond viel ook NN uit. Dat was een gevalletje ‘accu leeg’. Maandags om 10 uur was die ook weer operationeel en kon de test verder. Wat direct opvalt is dat de lijnen, blauw en rood dicht bij elkaar liggen. Alleen in de nacht komt GRM verder. Dit zou kunnen komen door een iets andere opstraalhoek.

  De Spots: Dit zijn de stations die ons over een bepaalde looptijd gehoord hebben. Blauw voor GRM, rood voor NN en groen voor stations die ons allebei gehoord hebben. Ook de spots komen goed overeen. Als je in het programma (dit is slechts een plaatje daaruit) met de cursor op een spot groene stip gaat staan, dan worden de twee meetwaarden weergeven. Daarbij is GRM bijna altijd een 1 á 2 dB harder. Dit zal niet op een ontvanger te horen zijn, immers een S-punt is 6dB. Op de Spot kaart valt echter wel wat op, op sommige spots wordt NN niet gehoord, die zijn dan ook blauw. En ook het tegengesteld, sommige spots zijn rood. Waarom DAT is weet ik niet… Ook de éénmalige super verre spots verschillen sterk. Werd GRM in Koeweit gehoord, NN haalde zelfs Nieuw Zeeland! En dat op 7MHz met maar 100mW WSPR! Dit zal door toevallige reflecterende gebieden kunnen komen, samen met de opstraalhoek van de betreffende antenne. Dan zijn er ontvangst stations die op ‘ de sweet spot’ liggen en daarom  veel hits hebben. EA8/DF4UE  is er zo één. Als je daar niet gehoord wordt….

  Comparison, of wel vergelijk: Deze grafiek laat het signaal sterkte verschil zien naar het aantal spots. Het midden, de 0, zijn hoeveel ontvangststations ons beiden even hard gehoord hebben. De 1, eigenlijk +1, zijn de hoeveelheid ontvangststations die GRM 1dB harder hoorden. Hieruit blijkt dat GRM iets meer harder gehoord werd dan NN.

  Buiten mededingen: Gert, PA2LO, had zijn Inverted V linked dipool ook opgesteld. Puur om gewoon eens te zien wat de verschillen zijn. Conclusie hiervan: Als je kan, hang dan een Inverted V op. Op de hoogtes waarop wij ze opstellen gedragen ze zich bijna rondstralend, echter de signalen zijn ALTIJD harder dan onze verticals! Dank Gert!

  De grote ham vraag, voor mij (NN), is WAAROM is GRM beter? De antennes zijn namelijk beiden van hetzelfde type:

  • Direct op de grond
  • Spoel middenin
  • Radialen
  • Ongeveer even lang
  • Ongeveer even veel coax

  Dus, wat is dan het verschil? Ik denk dat de spoel van GRM een betere Q heeft. Ook heeft GRM meer radialen op de grond, acht tegen mijn vier. Echter, de verschillen zijn zo miniem dat ik niets ga veranderen aan mijn concept. Ik ben blij dat bewezen is dat een zelfbouw antenne van een paar tientjes het op kan nemen tegen een professionele antenne. Mijn uitgangspunt was het creëren van een super lichtgewicht en goed werkende vertical…en dat is gelukt. QED.

  Best 73es t u,

  Rick (PA5NN)

   

  Update 22 oktober:

  Vanmorgen was het al vroeg gezellig druk bij Maarten (PA3EYC) in Nekkeveld. Naast de strijders Tijmen (PA3GRM) en Rick (PA5NN) waren er meerdere belangstellenden en zelfs nog wat amateurs die hun antenne ook wel eens wilden meten qua performance.

  Rond 10:00 uur zijn de antennes geplaatst, het binnen een kwartiertje operationeel moet zijn is maar losgelaten hi. Met 100 mW vermogen worden de komende dagen call, locatie en vermogen uitgezonden via de 2 verticale antennes die deelnemen aan de strijd. Daarnaast is er een dipoolantenne van Gert (PA2LO) geplaatst welke als referentie meedraait.

  Hier de link om de battle tussen Tijmen en Rick te kunnen meebeleven:

  http://dxplorer.net/wspr/tx/?callsign2=PA5NN&callsign=PA3GRM&band=7&timelimit=1d&key=ATgMAgOJewemVOQTwBphgfaqLHE

  Hierbij de link om de resultaten van de referentieantenne te kunnen volgen:

  Op de site van DXplorer kan je bv Spots Map selecteren voor een visuele weergave of Spots Table voor de details Tijd in UTC !). Let op: de instelling staat nu zo dat je op de 1 dag weergave komt, dus er moet 1 week geselecteerd worden voor de resultaten over meerdere dagen.

  Er zijn foto’s en film gemaakt van het gebeuren, deze volgen nog. Ook zal er regelmatig een update volgen op deze site.


  Antenne Battle 2022

  Op 22 oktober vind er weer een Antenne Battle plaats tussen Tijmen (PA3GRM) en Rick (PA5NN). De vorige wedstrijd tussen deze heren vond plaats in 2019-2020, toen op 14 MHz, dit keer zal het op 7 MHz plaatsvinden.

  Tijmen heeft hiervoor een modificatie gedaan op zijn bestaande SOTA-antenne en Rick een geheel nieuwe antenne ontworpen voor zijn wandelingen in de wildernis. Deze 2 antennes zullen nu t.o.v. elkaar worden getest. De condities zijn gelijk aan de vorige keer en ook dezelfde spelregels worden gehanteerd. De test wordt uitgevoerd met de WSPRlite-modules van de afdeling. De antennes moeten binnen een kwartier operationeel zijn, waarna de zendertjes worden aangezet. Het is de bedoeling dat de test over meerdere dagen loopt.

  Het mooie van het vergelijken van antennes op deze manier is dat alle omstandigheden hetzelfde zijn, zoals de propagatie condities, de grond waarop ze staan, het weer EN het tegenstation. Daarom kan onze onpartijdige scheidsrechter Maarten (PA3EYC) aan het einde van de test dan ook zeggen: ’die antenne is beter dan die!’ en de winnaar uitroepen. De winnaar krijgt een kratje bier van de verliezer.

  De locatie is bij Maarten en belangstellenden zijn van harte welkom om te komen kijken. De wedstrijd start om 10:00 uur. Zodra de test begint zal er een link op de site gezet worden. Met die link kunnen de beide resultaten tegelijk bekeken worden.

  Hopelijk gaat het dit jaar gelijk in één keer goed en kunnen we mooie resultaten verwachten.

   

   

   

  2022 IOTA-team PI4AMF: hard en lekker gewerkt!

  Update 15-9-2022: Uitslag IOTA Contest 2022 bekend

  Eind juli deed PI4AMF mee aan de Islands on the air contest. Inmiddels is de uitslag bekend: een nette 14de plaats in de Multi Two klasse. De organisator (de RSGB) laat weten dat zij 2.300 logs heeft mogen ontvangen. Winnaar in de Multi Two klasse waarin PI4AMF/p in deelnam was het station D4Z op Kaapverdië, gevolgd door OJ0DX op Market Reef.

  Tijmen de Jong (PA3GRM), één van de operators van PI4AFM/p geeft aan: “Als we alleen kijken naar het aantal gemaakte QSO’s staan we op plek 11. Omdat we tijdens de contest te weinig gelet hebben op het werken van multipliers, zijn een aantal andere stations ons in de einduitslag voorbij gegaan. Jammer, maar een goed leermoment voor volgend jaar. Desondanks ben ik heel tevreden: we hebben een mooi weekend gehad en hebben onze afdeling weer flink gepromoot op de banden. ”

  IOTA-team PI4AMF: hard en lekker gewerkt!

  Ook dit jaar was de afdeling Amersfoort weer actief in de Islands on the Air (IOTA) contest. Het IOTA-team van PI4AMF/p bestond dit jaar uit Maarten (PA3EYC), Tijmen (PA3GRM), Hans (PE1KWH), Gerard (PA0PIW) en Gert (PA2LO).

  Op vrijdagmiddag werd het station opgebouwd in het Zeeuwse Bruinisse. Het station bestond uit twee Elecraft K3s-radio’s, beide aangesloten een SPE Expert versterker. Voor 40 en 80 meter werd een home-made windom gebruikt en voor 10, 15 en 20 meter was een hexbeam beschikbaar. Op zaterdagochtend, voor de start van de contest, hebben Gerard en Hans nog twee flora & fauna parken geactiveerd: PAFF-0015 (Oosterschelde) en PAFF-0213 (Schenge). In de tussentijd zorgde Tijmen ervoor dat de laptops “contest-ready” gemaakt werden. Ook mochten we nog een bezoeker verwelkomen: Arno (PH2A) uit Roosendaal kwam even aanwaaien: hij had onze antenne zien staan tijdens een fietstochtje.

  Tijdens de contest zijn een aantal hints en tips die zijn opgedaan tijdens de laatste Contest University (CTU) toegepast. Met succes, want aan het eind van de wedstrijd stonden er ruim 2.600 verbindingen in het log. Een behoorlijke verbetering ten opzichte van vorig jaar: toen maakte PI4AMF/p “slechts” 1.880 verbindingen. Maarten: “Iedere keer dat we meedoen aan een velddag of IOTA leren we weer nieuwe dingen. Ook nu hebben we weer nieuwe dingen “ontdekt” die we in de toekomst kunnen toepassen. PI4AMF wordt door deelname aan dit soort activiteiten dus steeds wat beter in het “spelletje” radio-contesten.”

  Gert (PA2LO)

  Verslag afdelingsbijeenkomst 9 september 2022

  De afdelingsbijeenkomst van 9 september jl. werd geopend door Maarten (PA3EYC). Op het programma stond een lezing door Rob (PE1NUV), over het zelf ontwerpen van printen met KiCad. Voordat hiermee gestart werd waren er eerst diverse mededelingen.

  Maarten gaf een terugblik op de afdelingsactiviteiten welke in de afgelopen zomerperiode hebben plaatsgevonden, met name deelname van PI4AMF/p aan de IOTA en SSB-velddag. Voor de komende periode staan er diverse activiteiten gepland welke gerelateerd zijn aan de uitkomst van de enquête. Zo zal er een contest-opleiding opgestart worden, welke zal plaatsvinden bij Radio Club Bunschoten. Ook zal er meer aandacht komen voor zelfbouw.

  Rick (PA5NN), de zelfbouwgoeroe van onze afdeling, informeerde de leden wat hij van plan is m.b.t. de afdelingsbijeenkomst van oktober, welke in het teken staat van een zelfbouwtentoonstelling. Daarnaast kwam hij met een leuk zelfbouwvoorstel voor de afdeling, namelijk een VLF-converter en raamantenne, waarvan hij een voorbeeld had meegenomen. Overige mededelingen:

  • Evert (PA3AYQ) heeft aangegeven dat hij op 2 oktober as. weer met de Ronde van Amersfoort zal starten en daarbij zal uitkomen onder de roepletters PI4AMF.
  • Hans (PE1KWH) informeerde de leden dat hij distributeur is geworden van radiozendapparatuur. Voor meer informatie zie zijn website: www.hamradioland.nl.
  • Er zal binnenkort weer een Antenne Battle komen, hou de website in de gaten.

  Na deze mededelingen kon gestart worden met de presentatie van Rob. Voor een zaal met geïnteresseerden deelde hij enthousiast zijn kennis en ervaringen met het programma KiCad, een krachtig print ontwerpprogramma. In zijn verhaal werd de toehoorder meegenomen in de vele mogelijkheden die dit open source pakket biedt. Op een gestructureerde manier werd er uitleg gegeven over de basisonderdelen waaruit het pakket bestaat, namelijk componenten-bibliotheek, schema- en printlayout-editer. Door het pakket kan een Gerber-file gegenereerd worden waarmee vervolgens printen gemaakt kunnen (laten) worden, bijvoorbeeld in China. Rob heeft een uitgebreide handleiding voor het gebruik van het pakket hier op GitHub staan.

  De tijd na de pauze was voor onderling QSO. De meeste aanwezigen verzamelden zich rond het biljart waar Rick en Hans hun zelfbouwsels hadden tentoongesteld. Ook lagen hier foto’s van Rick zijn avontuur in Lapland en de gebruikte radioapparatuur.

   

  SSB Velddag 2022: “Zullen we er maar mee stoppen?”

  Wie vaker aan radiowedstrijden meedoet, kent het. Zo’n contest waar je je als een roepende in de woestijn voelt. Jij zit er helemaal klaar voor, maar er komen nauwelijks stations terug op je aanroep. De SSB velddag 2022 was zo’n weekend.  

  Zaterdagochtend rond 10 uur startte het velddagteam van PI4AMF met de opbouw van het station. Als eerste werden de antennes geïnstalleerd: een drieband yagi (10-15-20m) op de TA16 mast van de verenigingsaanhanger en een windom antenne voor 40, 80 en 160. Daarna werd de partytent neergezet en ingericht, met onder andere een Elecraft K3S en SPE Expert versterker. Als stroomvoorziening stond dit jaar een Honda EU 22i te pruttelen: wat een fijne superstille generatoren maakt Honda toch.

  Ook dit jaar waren we ruim op tijd klaar met de opbouw en was er tijd voor een lunch met de traditionele broodjes met knakworst. Klokslag 15 uur zat Peter (PC3M) popelend klaar achter de set en kon het feest beginnen. Dat feest bleef alleen uit: de eerste twee uur kwamen er met moeite 100 stations in het log. Misschien was het te warm voor veel amateurs om in de shack (of buiten) te zitten? Aan ons signaal lag het in ieder geval niet, want verschillende stations uit de VS, Canada en Afrika kwamen terug voor ons met complimenten over het signaal wat we als portable station wisten neer te zetten. Eerder dan normaal zakten we dus maar af naar 40 meter waar wat meer activiteit te vinden was. Maar ook daar was het zeker niet druk. “Zullen we er maar mee stoppen?” verzuchte een van de operators, nadat al een kwartier lang geen nieuwe stations werden gelogd.

  Gelukkig kwam juist op dat moment Henriëtte vragen of we kwamen eten. Wat zij weer allemaal op tafel wist te toveren was sowieso een goede reden om even te stoppen. Na het samen nuttigen van de maaltijd werd PI4AMF/p weer in de lucht gezet. In de avond en nacht was het aanbod redelijk, maar zeker niet wild. Tijmen (PA3GRM), Maarten (PA3EYC) en Gerard (PA0PIW) hadden bij vlagen moeite om wakker te blijven achter de set.

  Ook op zondag bleef het naar de zin van de operators te rustig. Op 10 en 15 meter was het aanbod beperkt maar werden toch nog wel een paar leuke multipliers in het log gezet, waaronder 3X1A en V55V/p.

  Uiteindelijk is de teller blijven staan op ruim 850 QSO’s. Beduidend minder QSO’s dan we gewend zijn tijdens velddagen. Toch was deelname weer een feest, vooral ook dankzij het mooie weer, de fantastische locatie (Polder Arkemheen), de onderlinge gezelligheid en niet te vergeten de gastvrijheid van Maarten en Henriëtte.

  Station-beschrijving

  Roepletters PI4AMF/p
  Categorie B (MOST) Multi operator, single transmitter
  Operators PA0PIW, PA2LO, PA3EYC, PA3GRM, PC3M, PE1KWH
  TRX Elecraft K3S
  Amplifier SPE Expert 1.3k-fa
  Antennes Zelfbouw drieband yagi (10, 15, 20m) en Windom 40, 80 ,160m
  Antennebevestiging Mobiele TA16 mast op aanhanger en bomen
  Stroomvoorziening Honda EU22i aggregaat

   

  SSB-velddag 2022 (aankondiging)

  Het eerste weekend van september staat altijd in het teken van de SSB-velddag. Dit jaar vindt deze plaats van zaterdag 3 september 13:00 UTC tot zondag 4 september 12:59 UTC.

  De afdeling komt vanuit de locatie Nekkeveld (bij Maarten) in de lucht als PI4AMF/p in de klasse Multi Operator, Single Transmitter (MOST).

  U bent van harte welkom om langs te komen en te ervaren hoe de ervaren crew van PI4AMF/p te werk gaat.


  Zie ook de site van PI4AMF.

   

   

  Hexerij in Hilversum

  Dat een hexbeam een fijne antenne is voor HF wisten we al. De afgelopen jaren is dit type antenne binnen de afdeling al gebruikt bij diverse activiteiten [1] [2].

  De opgedane ervaringen met de antenne waren voor Hans (PE1KWH) reden om zijn antennepark thuis uit te breiden met zo’n “droogrek”. In dit geval gaat het om het model dat wordt aangeboden door Slawomir SP6CYN [3]. Slawomir levert de hexbeam als bouwpakket waarbij hij gebruik maakt van prima materiaal.

  Hans heeft de antenne zelf in elkaar gezet: een klusje dat best wel even tijd kost om dat zorgvuldig te doen.

  Deze week werd de hex met hulp van Rick (PA5NN), Gerard (PA0PIW) en Gert (PA2LO) geplaatst en staat inmiddels op 12 meter hoogte te shinen. Laat de DX maar komen!

   


  [1] Ruim 2.000 QSO’s tijdens deelname aan IOTA-contest – VERON a03 – Amersfoort

  [2] Zoete inval in Luxemburg – VERON a03 – Amersfoort

  [3] Sample Page – SP6CYN (sp6cyn-hexbeam.eu)


  Feestelijke afsluiting morsecursus 2021-2022

  16 juni jl. hebben we het morseseizoen 2021-2022 feestelijk afgesloten, buiten zittend bij Radio Club Bunschoten onder het genot van lekker eten en drinken, prachtig weer en heel veel gezelligheid.

  Voor Hilde waren er bloemen uit handen van Marga.

  In aanwezigheid van bijna alle deelnemers aan de CW-opleiding zijn Koos (PA3BJV) en Hilde (PA3EKW) bedankt voor de gezellige en leerzame cursus avonden.

  Voor Koos had Rick (PA5NN) ook dit keer weer een verrassing meegenomen uit Dayton, een Western Union Radio Telegraph Signal Set. Het betreft een vintage (jaren 40) morse oefenapparaatje, met lampje en buzzertje, inclusief het originele doosje. Een mooie aanwinst voor de morse verzameling van Koos.

  Het was een prachtige afsluiting van het seizoen zo, een mooie lange avond en de laatsten gingen pas tegen middernacht weer huiswaarts.

  In september start weer het nieuwe seizoen met CW-lessen. Wilt u daar ook bij zijn, meldt dit dan bij Koos of Hilde.

  BBQ ’22 – 10 juni in Bunschoten – aanmelden voor 6 juni

  Vrijdag 10 juni houden we voor leden van onze afdeling een zomerbarbecue bij Radio Club Bunschoten (Haarbrug 10-B).

  Deelname aan de barbecue kost € 10,00 en voor € 5,00 euro meer mag je ook je partner mee laten eten.

  Geef je voor 6 juni op, zodat we de slager en de slijter aan het werk kunnen zetten.

  Opgeven (en betalen) doe je bij onze penningmeester Tijmen de Jong (tijmenn@kpnmail.nl)

  Giro: NL30 INGB 0003 8884 04 – t.n.v. VERON Amersfoort – met vermelding van naam, aantal personen en eventueel call of NL-nummer.

  Inloop vanaf 18.30, start om 19.00 uur.

  We hopen jou (en je partner) te zien tijdens de BBQ!

   

  CW-cursus

  Op donderdag 9 juni gaan we de CW-cursus voor dit seizoen afsluiten met een examen van 12 wpm.

  Onze enige dame in ons gezelschap zal daaraan deelnemen. Marga ontving nu alvast een hele mooie Begali seinsleutel van haar echtgenoot Rick (PA5NN) meegebracht uit de USA van de recent gehouden Ham Beurs in Dayton.

  Wij wensen alle deelnemers heel veel succes op 9 Juni.

  We gaan donderdag 15 september verder met het nieuwe seizoen 22/23 voor beginners en gevorderden.

  Koos (PA3BJV) en Hilde (PA3EKW) CW-docenten