Friese Elfstedencontest 2023: PE11W

As it net kin sa’t it moat, dan moat it mar sa’t it kin

Dit jaar werd de 39ste editie van de Friese Elfstedencontest gehouden. Aan deze kleine en maar drie uur durende contest die op 2 en 80 meter plaatsvindt en in het teken staat van het werken met stations in Friesland, deden verschillende leden van de afdeling Amersfoort mee. De meeste vanuit de eigen shack, maar Hans (PE1KWH), Gerard (PH3T) en Gert (PA2LO) togen samen naar Friesland om deel te nemen. Zij deden dit met de bijzondere roepletters PE11W vanuit één van de elf steden en “multiplier” Workum. Het weer was niet al te best of op z’n Fries gezegd: suterig: regenachtig, harde wind en met 10 graden niet al te warm. Niet met meest fijne weer om antennes op te zetten.

De planning was om de 80 meter antenne te bevestigen aan de onderste delen van een 26 meter fiberglasmast op zo’n 15 meter hoogte. Ter plaatse bleek dat door de harde wind onverantwoord. Dus over naar plan B, want we zijn immers amateurs en “as it net kin sa’t it moat, dan moat it mar sa’t it kin”. Gelukkig bleek het alternatief ook werkbaar: de FD-4 werd bevestigd aan een steekmast met een tophoogte van maar een meter of zes. DX kunnen maken is voor deze wedstrijd niet nodig, dus de antenne laag als een verkapte NVIS werkt óók prima! Voor de 2 meterband werd op een andere mast een kleine richtantenne en een vertical geplaatst.

De beide stations, één voor 80 meter en één voor 2 meter, waren keurig op tijd ingericht en klaar. Op beide banden werd voortvarend gestart met het maken van verbindingen. Waar op 80 meter de verbindingen lekker doorliepen, droogde de stroom op 2 meter al snel op. Na enige tijd bleek dat echter niet te liggen aan het gebrek aan tegenstations, maar aan onze 2 meter set. Waar we zelf snoeihard te oren waren, hoorden we zelf niemand terugkomen. We werden hier ook op gewezen door sommige stations. Na wat testwerk stelden we vast dat ergens in de zendontvanger iets kapot moet zijn: alleen de sterkste stations konden we ontvangen. Materiaalpech dus op 2 meter met welgemeend excuses aan de deelnemende stations die hierdoor de multiplier Workum hebben moeten missen. Op 2 meter zijn er hierdoor slechts 15 stations in het log gekomen, waarvan 14 uit de provincie Friesland zelf.

Op 80 meter was het een ander verhaal: daar werkten we amateurs uit heel het land, plus een “verdwaalde” Belg en Duitser. Vanuit de regio Amersfoort hebben we onder andere Frans (PC2F), Roel (PB0ACU), Tijmen (PA3GRM), Maarten (PA3EYC) en Klaas (PI4RCB) kunnen werken. Het aantal deelnemers aan de contest is overigens wel beperkt waardoor de flow snel opdroogt: het eerste uur werden 53 stations gelogd, het tweede uur 16 en het laatste uur maar 8. Onder deze steden natuurlijk ook de meeste van de multipliers: de Friese elf steden én “kluunplaats” Bartlehiem.

Ondanks het matige weer en de technische malheur hebben we ons uitstekend vermaakt in de Friese Elfstedencontest. Volgend jaar bij de 40ste editie hopen we opnieuw van de partij te zijn. Wellicht dan weer vanuit een andere Friese stad.

Gert (PA2LO)