PA6BRU/J – JOTA bij de scouting in Bruinisse

Op zaterdag 21 oktober waren leden van de afdeling Amersfoort actief tijdens de JOTA-JOTI bij de Prinses Margrietgroep van de scouting Bruinisse. De leiding van de groep had een mooi programma samengesteld rondom het thema communicatie. Onderdeel daarvan was het pionieren van een mast voor onze Windom en de twee meter antenne.

Bij het onderdeel “contact leggen via een zender” kwamen de scouts in kleine groepen bij de zenders zitten. Na een korte uitleg over hoe radio-amateurs communiceren, werd vervolgens een verbinding tot stand gebracht. De scouts bedachten zelf welke vragen ze aan het tegenstation wilde stellen en mochten deze vraag ook echt zelf te stellen. Best spannend als je dan door een microfoon moet praten. Maar . . . als één iemand van de groep het durft, dan durven we het allemaal! Belangrijke levensvragen als: “is het nou patat of friet?” en “ben je voor Ajax of voor Feyenoord” schalden dan ook al snel door de ether. Maar ook vragen over met wat voor apparatuur het tegenstation werkte en uitwisseling van informatie over de andere scoutinggroepen kwamen aan de orde. Na een QSO werd meteen de QSL-kaart uitgeschreven. Daarbij schreven alle aanwezige scouts hun naam op de kaart.

Zowel de scouts als de amateurs hebben genoten van de deelname aan de JOTA-JOTI. Speciale dank gaat uit naar Frans (PC2F) die op de momenten dat er even geen ander JOTA-station beschikbaar was, bereid was om als tegenstation te fungeren. Mede dankzij zijn hulp hebben we alle scouts kennis kunnen laten maken met onze radiohobby.

Gert (PA2LO)