Boeken over Hamradio

Gratis download van het boek “Where do we go next?”

Vorig jaar stelde Lex (PA1LEX) de vraag: “Welke boeken over onze hobby moeten we volgens jouw lezen?” Op onze website is naar aanleiding van deze vraag een overzicht opgenomen met een aantal suggesties. Eén van de gedane aanbevelingen is het boek “Where Do We Go Next” van Martti J. Laine (OH2BH). Goed nieuws! Want dankzij een samenwerking met de Amerikaanse club NCDXF is het ruim 300 pagina’s tellende boek nu gratis te downloaden.

Over het boek

Martti is een van de meest ervaren DX-ers van deze tijd. Iedere serieuze landenjager kent Martti met zijn kenmerkende stem en rustige manier van het maken van een QSO. In het boek beschrijft hij niet alleen over zijn reizen, maar geeft hij ook inzicht in hoe (nieuwe) DXCC’s ontstaan. Sommige DXCC staan op de lijst dankzij Martti. Het boek geeft goed weer wat voor een gepassioneerde radio-amateur Martti is. Een echte gentleman, mentor en diplomaat voor onze hobby. Kortom: wen must read voor iedereen die het leuk vindt om meer te weten te komen over het DX-en en het ontstaan van DXCC’s

Downloaden kan via:  ncdxf.org

Gert – PA2LO


Onderstaande gepubliceerd 7 mei 2020 door Lex – PA0LEX

Nu iedereen voorzien is van een internet-aansluiting, is het makkelijk om even snel iets online op te zoeken, maar soms begrijp je het beter als je het in een boek leest.

Zelf heb ik veel geleerd van deze boeken:

The ARRL Handbook for Radio Communications

Hoeft niet per se de laatste te zijn, ik heb er één van 2015, aangeschaft voor €15,- op een radiomarkt. Het naslagwerk van de American Radio Relay League. Dit boek met 29 hoofdstukken en meer dan 1300 pagina’s is voor mij het standaardwerk als ik iets meer over een bepaald onderwerp wil weten. Analoog, Digitaal, RF Design, Voedingen, Modulatie, Digitale modes, Repeaters, Antennes, Foutzoeken en Onderhoud, te veel om op te noemen. Deze jaarboeken zijn te krijgen in twee versies, netjes ingebonden (hardcover) of geplakt. Kies altijd de ingebonden uitvoering, die valt na veelvuldig gebruik niet uit elkaar.

The Art and Skill of Radio-Telegraphy van W.G Pierpont

De 1e editie stamt uit 1991, maar nog steeds actueel als je je morse vaardigheden wilt verbeteren. Het boek is opgedeeld in twee delen: Hoofdstuk 1 t/m 18 gaan over het leren van morse en de overige 16 hoofdstukken van het boek gaan over allerlei interessante zaken die met morse code hebben te maken. In hoofdstuk 21 wordt bijvoorbeeld besproken hoe je deze taal vooral NIET moet leren…  Het boek telt 240 bladzijden, is gratis te downloaden als PDF maar je kan het ook in gedrukte vorm bestellen.

 

Elements Of Radio van A. Marcus en W. Marcus

Dit is een bijzonder boek. Het is lastig te vinden, maar wel als PDF bestand te downloaden. De 1e editie van dit boek stamt uit 1944, en is dus geschreven tijdens de tweede wereldoorlog. Doel van dit boek was om zo snel mogelijk nieuwe radio engineers op te leiden. De auteurs beginnen met een eenvoudige kristal ontvanger en het boek eindigt met een superheterodyne ontvanger en radio peil ontvangers. Geen transistoren, wel buizen.

Soldersmoke – Global Adventures in Wireless Electronics van Bill Meara

Uitgegeven in 2009, Bill vertelt over zijn avonturen in de radiohobby. Aan de orde komen o.a. Elektriciteit, Radiogolven, Halfgeleiders, Modulatie en Antenne’s. Het boek gaat meer over zijn ervaringen en belevenissen dan dat het een puur theorieboek is, maar toch zeer interessant om te lezen. Niet beschikbaar als Pdf, de papieren versie kan je hier bestellen.

 

The Manga guide to Electricity van K. Fujitaki

Deze heb ik gekocht voor mijn schoolgaande zoon, meer dan 200 pagina’s stripverhaal  In het boek volgen we de studente Rereko, ze woont in Electopia, maar snapt niks van elektriciteit. Tijdens de zomervakantie wordt ze op kamp gestuurd naar de aarde waar de geduldige docent Hikaru haar les geeft over Elektriciteit, Magnetisme,Wet van Ohm, Schakelingen, Condensatoren, Spoelen, Batterijen, Radiogolven en Halfgeleiders. De onderwerpen worden via het stripverhaal duidelijk uitgelegd. Dit boek vind je niet in de boekhandel, maar kan natuurlijk wel via het web worden besteld. Voor de liefhebbers zijn er nog 11 andere titels in deze reeks, met onderwerpen als cryptografie, natuurkunde, biologie, microprocessoren, databases, het heelal, enzovoort.

 

PA2LO

De eerste bijdrage is inmiddels ontvangen van Gert (PA2LO):

Een aantal boeken die ik met plezier heb gelezen:

Where do we go next? Geschreven door Martti J. Laine (OH2BH). De schrijver is een van de meest ervaren DX-ers van deze tijd. Iedere serieuze landenjager kent Martti met zijn kenmerkende stem en rustige manier van het maken van een QSO. In zijn boek beschrijft hij niet alleen over zijn reizen, maar geeft hij ook inzicht in hoe (nieuwe) DXCC’s ontstaan. Sommige DXCC staan op de lijst dankzij Martti. Een must read voor iedereen die het leuk vindt om meer te weten te komen over het DX-en en het ontstaan van DXCC’s

 

A Year of DX geschreven door Bob Lochner (W9KNI). Een boek waarin Bob de lezer meeneemt in hoe hij in één jaar zo veel mogelijk DXCC’s probeert te werken. De uitdaging, het plezier, de frustratie die het deelnemen aan een wedstrijd zoals de CQ DX Marathon met zich meebrengt. Als lezer kijk je bijna over de schouder van Bob mee terwijl hij land na land werkt en tegelijkertijd bezig is om zijn station te verbeteren. Na het lezen van het boek weet je wat je allemaal moet doen en laten om een prestigieuze radio-wedstrijd als de CQ DX Marathon te winnen (persoonlijke noot van PA2LO: been there, done that!).

 

Magnetic Loop Antenna, slightly different each time geschreven door Oldrich Burger (OK2ER) en Marek Dvorsky OK2KQM). Dit door twee Tsjechische amateurs geschreven boek is een goede combinatie van de wetenschappelijke theorie en de praktijk. Het theoretische deel is voornamelijk van de hand van Marek, die als assistent professor verbonden is aan een technische universiteit en zich in zijn onderzoek vooral richt op antennedesign. Het boek geeft verschillende designs, waarvan de handen beginnen te jeuken om te starten met bouwen.

PA3GRM

En deze bijdrage is van Tijmen (PA3GRM):

Array of Light (antennes van de volgende generatie) van Tom Schiller, N6BT. Tom heeft jarenlang baanbrekend werk verricht op het gebied van antenneontwerp en -gebruik.

Dit boek staat vol met alle lessen die hij in de loop der jaren heeft geleerd. Het is rijkelijk geïllustreerd en bevat tientallen foto’s en prestatie-informatie. Tom, N6BT heeft tientallen lezingen gegeven over antenne theorie. Hij was de oprichter van Force 12 Antennas, dat veel innovatieve antennes produceerde voor amateur- en commercieel gebruik.

 

 

 

Welke boeken over onze hobby moeten we volgens jouw lezen ? Laat het me weten via pa1lex@veron.nl, vul dit lijstje aan…