IOTA Contest 2023: radiogolven uit Bruinisse
Elk jaar kijken radioamateurs over de hele wereld reikhalzend uit naar de Islands On The Air (IOTA) Contest, een evenement dat operators uitdaagt om contacten te leggen met stations op eilanden. De wedstrijd stelt niet alleen de radiovaardigheden van de deelnemers op de proef, maar dient ook als een gelegenheid voor avontuur en kameraadschap. In de recente IOTA Contest maakte PI4AMF/p opnieuw indruk met maar liefst 2.650 QSO’s.
Wat is de IOTA-wedstrijd?
De IOTA Contest is een jaarlijks terugkerend evenement dat radioamateurs uit alle hoeken van de wereld aantrekt. Het primaire doel van de wedstrijd is het promoten van radiocommunicatie met stations die opereren vanaf eilanden en andere kwalificerende kustlocaties over de hele wereld. Deelnemers vormen teams of opereren individueel, met als doel zoveel mogelijk contacten te leggen binnen de wedstrijdperiode. De wedstrijd is onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: “Island Stations” (stations op eilanden) en “Fixed Stations” (stations op het vasteland).
PI4AMF/p actief vanaf Schouwen-Duiveland (IOTA EU-146)
Bruinisse, een pittoresk dorpje in de provincie Zeeland, was voor het team van PI4AMF/p de QTH voor de IOTA Contest. De amateurs uit de regio Amersfoort mogen daar inmiddels al enige jaren gebruik maken van de locatie van de lokale scouting. De locatie, dicht bij het water, biedt een uitgelezen kans om contacten te leggen met deelnemers wereldwijd.
Voordat de wedstrijd officieel van start ging werd het station tot in de puntjes ingericht. Deze taak werd volbracht met de hulp van Hans (PE1KWH), wiens expertise op het gebied van antenne-installaties en het instellen van apparatuur opnieuw van onschatbare waarde bleek. In de weken voor de contest bouwde Hans nog een bediening om eenvoudig met meerdere radio’s te kunnen schakelen tussen de bandpass filters van de ontvangstantenne en op vrijdag hielp hij bij het opzetten van het station. Helaas kon Hans dit jaar niet het hele weekend van de partij zijn. Het achter de radio’s zitten tijdens de contest liet hij dan ook over aan Gert (PA2LO), Maarten (PA3EYC), Tijmen (PA3GRM), Peter (PC3M) en Gerard (PH3T).
Zaterdagochtend: kleine PAFF-activiteit
Omdat de contest zaterdag pas om 14.00 start, kon Gerard op zaterdagochtend nog een Flora en Fauna activiteit doen. Er zijn verschillende parken in de buurt. Gerard koos dit keer om de Biezelingse Ham (PAFF-0237) te activeren. Dit park was pas één keer eerder geactiveerd. Het activeren van dit park is ook niet eenvoudig, omdat het gebied grotendeels in het water ligt. Voor een activatie moet je dus goed rekening houden met de getijden. Met de voeten bijna en de antenne helemaal in het water werd een plekje gevonden binnen de grenzen van het park. Binnen een uur werden er 70 verbindingen met park-jagers gelogd. Daarna was het snel afbouwen en terugrijden naar de contestlocatie.
24-uur knallen
Om klokslag 14.00 uur vertrok PI4AMF/p voortvarend uit de spreekwoordelijke startblokken. De eerste shift werd gedaan door Peter (SSB) en Tijmen (CW). Met uitzondering van een korte pauze om gezamenlijk te eten, is het team daarna gedurende de hele contest met twee stations in de lucht geweest. Met 5 operators aanwezig kon er zelfs nog even door iedereen geslapen worden. Er was voldoende activiteit op de banden en de eilandenjagers wisten ons goed te vinden. Dit jaar was de 20 meter band bijna de hele nacht open. Er werd daar dan ook nog tot in de vroege uurtjes tot diep in Amerika gewerkt. Aan het eind van de contest stond de teller op 2.650 QSO’s. Dat is een evenaring van het aantal QSO’s van vorig jaar. Wel werden dit jaar beduidend meer multipliers gewerkt. Hoe PI4AMF/p is geëindigd weten we over een aantal maanden.
Gert (PA2LO)
Zie ook het artikeltje van crew-lid Gerard (PH3T) van PI4AMF/p over de activering van PH3T/P, PAFF-0237, Biezelingse Ham tijdens dit weekend.