Huishoudelijke Vergadering VERON afdeling Amersfoort

Vrijdag 8 maart houdt de afdeling Amersfoort haar Huishoudelijke Vergadering. Ook worden deze avond de ingediende VR-voorstellen besproken. Het bestuur van de afdeling Amersfoort nodigt u uit om op deze avond uw stem te laten horen. De vergadering begint om 20.00 uur en is uitsluitend toegankelijk voor VERON-afdelingsleden en eventueel door het bestuur uitgenodigde VERON-leden.

Leden die zich hebben aangemeld voor de digitale nieuwsflits ontvangen de uitnodiging en vergaderstukken ongeveer een week voor de bijeenkomst ook per e-mail. U kunt zich eenvoudig aanmelden voor de nieuwsflits, door een mail te sturen aan de secretaris van onze afdeling. Voor wie de nieuwsflits niet ontvangt: de stukken worden ook tijdig voor de vergadering op onze website gepubliceerd.

Afdelingsleden die de documenten vóór de vergadering op papier willen ontvangen kunnen hierover contact opnemen met de afdelingssecretaris (zie contactpagina)

Wilt u zich kandidaat stellen voor een bestuursfunctie? Dat kan! Aanmelding is mogelijk bij de secretaris tot aanvang van de vergadering.

We hopen u deze avond te mogen begroeten in het ontmoetingscentrum “De Herberg” aan de Watersteeg 85 (wijk Nieuwland) in Amersfoort, waar de deur vanaf 19.30 uur voor u openstaat.

Stormachtige PACC 2019

PD3AL bemant clubstation PI4AMF tijdens de PACC 2019

In het clubhuis van de radioclub Bunschoten is Frans (PC2F) aan het woord:  “Weet je wat het leuke van de PACC is? Dat hij ieder jaar anders is!

Hij heeft gelijk. In de afgelopen jaren hebben we meegemaakt dat we in de sneeuw het station aan het opbouwen en afbreken waren, hebben we in het winterzonnetje buiten gezeten en hebben we soms extra hout moeten halen om de kachel te laten branden. Dit jaar was het vooral de wind die zorgde voor een uitdaging. De antennemasten werden dit keer niet op ‘standje omhoog’ gezet en dat heeft natuurlijk gevolgen voor het aantal verbindingen. Toch werd er lekker gewerkt en al vroeg in de middag klonk de toeter omdat de eerste 500 verbindingen in het log stonden.

Operator André (PD3AL) geeft aan verbaast te zijn over het grote aantal QSO’s waarbij het buitenlandse tegenstation een laag nummer teruggeeft. “Zouden de buitenlandse stations niet zo actief meedoen, of zijn de Nederlandse stations in het buitenland zo slecht te horen?

Bij PI4AMF loopt de flow toch lekker door. En de operators lijken veel van operators van de tegenstations te kennen. “Hi Steve, you’re five nine, Uniform Tango” klinkt het als een station uit Bonaire zich met de call PJ4DX identificeert. Edwin (PA1EDL) vertelt: “Wat ook leuk is dat aan deze wedstrijd veel ‘weggelopen Nederlanders’ meedoen.” Zo maakte hij al verbindingen met Nederlanders in Oostenrijk, Zweden, Canada en Portugal.

Terwijl de operators bezig zijn verbindingen te maken, is de contestmanager Klaas (PD0ZX) volop bezig met ‘regeldingen’. Hij besluit op welke banden er moet worden uitgekomen, zorgt voor een natje en droogje voor de deelnemers en zorgt ervoor dat ‘de juiste man op de juiste plek zit’.

Hoe PI4AMF het er in 2019 vanaf heeft gebracht? Dat weten we over een aantal maanden.

 

 

Nieuwsflits – februari 2019

Beste amateur,

In dit bericht vindt u als bijlage de Nieuwsflits nummer 192 met daarin o.a. de aankondiging van de afdelingsbijeenkomst van vrijdag 8 februari. Dit keer is er een lezing over Automatic Dependent Surveillance Broadcast ontvangst en antenne bouw door Casper (PA1CJ), Gerton (PD0G) en Erik (PE1RQF).

Natuurlijk kunt u deze avond ook weer terecht bij onze QSL-manager voor het brengen en halen van QSL-kaarten.

Deze avond wordt gehouden in ontmoetingscentrum “De Herberg” aan de Watersteeg 85 (wijk Nieuwland) in Amersfoort. De Watersteeg wordt in sommige navigatiesystemen aangeduid als ‘fietspad’. Het beste is dan de Sporthal Nieuwland aan de Zeldertsedreef 3, 3824 EJ Amersfoort in te voeren. Daar kunt u ook het beste parkeren. Voor bezoekers die de bus nemen: neem stadsdienst lijn X2, halte Zonnewijzer.

Aanvang 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur.

Verder kunt u hierin lezen een verslag van de bijeenkomst van januari en overig afdelingsnieuws.

Ik wens u weer veel leesplezier toe en graag tot ziens bij een van de activiteiten.

Gert van Loo (PA2LO),
secretaris VERON Amersfoort (a03)

 

button Nieuwsflits (.pdf) button  Nieuwsflits (.txt)

PS – Heeft u zelf een bericht/artikeltje voor in de volgende Nieuwsflits of wilt u voortaan de Nieuwsflits automatisch in uw e-mailbox ontvangen? Dat kan! Stuur een mail aan a03 (aan) veron.nl  en meldt u aan. Bent u al geabonneerd, maar heeft/krijgt u een nieuw e-mailadres vergeet dan niet de wijziging door te geven dan blijft u op de hoogte! Oudere nummers vindt u in ons archief.

Vrijdag 8 februari: Lezing over ADS-B

Op vrijdag 8  februari geven afdelingsleden Casper, Gerton en Erik een lezing over Automatic Dependent Surveillance Broadcast (ADS-B). ADS-B is een grote verandering in de luchtvaart en vervangt de traditionele radars voor de luchtverkeersleiding. Elk vliegtuig bepaalt zelf zijn positie en stuurt deze met behulp van een ADS-B-zender naar grondstations en naburige vliegtuigen. Met de juiste apparatuur is deze informatie ook voor ons te ontvangen. Hoe je deze informatie kan ontvangen, wat je precies kan zien en waarom mensen het leuk vinden om deze informatie te kunnen zien?  Dat gaan de OM’s ons vertellen. Ook hoor je uit eerste hand hoe de eigen experimenten met ADS-B ontvangers en antennes zijn verlopen.

De avond wordt gehouden in wijkcentrum De Herberg, Watersteeg 85 in Amersfoort (wijk Nieuwland) en begint om 20.00 uur.

OM Hans Hugenholtz (PA0NV) silent key

Op 18 december 2018 is ons oud-afdelingslid Hans Hugenholtz (PA0NV) overleden.

Hans kwam in de jaren ‘50 via zijn jongere broer in contact met met het radioamateurisme. In 1964 vestigde hij zich als huisarts in Bunschoten-Spakenburg en een jaar later behaalde hij zijn licentie.

Hans was een echte DX-er. Ook was hij actief in het ‘Nasiballennet’. De contacten die hij overal in de wereld had leidden regelmatig tot bezoekjes aan Bunschoten.

In 2012 werd Hans getroffen door een zeer ernstig herseninfarct en kon nadien niet meer actief zijn als zendamateur. Na een langdurig ziekbed is hij op 18 december 2018 overleden.

Wij wensen de nabestaanden van Hans sterkte met het verlies.

Bestuur en leden VERON Amersfoort

De radioamateur en zijn hobby: Adriaan van den Brink (PA1LIO)

De afdeling Amersfoort bestaat uit leden met verschillende interesses. Sommigen zijn bezig met het studeren voor hun examen, anders zijn novice, full of SWL-er. Een ieder beleeft de radiohobby op zijn of haar eigen manier. We geven graag onze leden de mogelijkheid om iets te vertellen over hoe zij met de hobby bezig zijn. In deze aflevering: Adriaan van den Brink – PA1LIO


Adriaan van den Brink (72) uit Eemnes won in 2018 de afdeling Amersfoort Wisselbokaal. Hij is zeer actief bezig met de radiohobby. Volgens Adriaan zelf zo druk dat voor hem een dag minimaal een uur te kort duurt. Hij noemt zichzelf, nu hij gepensioneerd is, dan ook ‘beroepsamateur’.

Adriaan: “Volgens mijn moeder begon ik al met de hobby toen ik zes jaar oud was. Ik luisterde toen al niet naar muziek, maar naar allerlei piepjes en andere draaggolven op de korte golf.

Op mijn twaalfde bouwde ik mijn eerste ontvanger. Dat was een bouwdoos met een kristalontvanger van Amroh, de step-by-step. Ik herinner me dat in die bouwdoos alles erbij zat, zelfs een stukje soldeertin en een soldeerbout. Die bout moest je verhitten in een gasvlam voordat je ermee kon solderen. Als antenne gebruikte ik een stuk draad die uit het raam van mijn slaapkamer hing. De spiraal van mijn bed gebruikte ik als aarde. Trots als een pauw was ik dat ik ‘s avonds Radio Luxemburg kon ontvangen. Met de nodige fading natuurlijk. Later werd de ontvanger uitgebreid met een extra versterkingstrapje in de vorm van een OC3, een PNP-transistor die verpakt was in een geel doosje waar de lange aansluitdraadjes ingestoken waren. Vijf gulden koste het ding. Voor het jochie dat ik was, was dat maanden sparen!

Na mijn diensttijd heb ik de hobby weer opgepakt. In die tijd luisterde ik net een RACAL RA17. Mijn belangstelling ging vooral uit naar de maritieme banden. Naar zendamateurs luisterde ik in die tijd niet veel. Het was een andere tijd waar het woord ‘privacy’ nog niet bestond: telexberichten waren toen gewoon te ontvangen. Wat door de lucht ging werd zichtbaar gemaakt via een zelfgebouwde interface (een Duits ontwerp) en de inmiddels aangeschafte Commodore 64 die een Siemens  ‘wortelstamper’ bediende.

Mijn interesse in het zendamateurisme kwam pas toen ik in contact kwam met Martin (PA3BNK). Op zijn dak had hij een vertical staan. Vanuit mijn nieuwsgierigheid waarvoor die antenne was, benaderde ik hem en kreeg een uitnodiging om eens in zijn shack te kijken. Dat was dus mijn kennismaking met de amateurwereld.

Ik besloot om mijn zendmachtiging te halen. Al snel deed ik examen en kreeg de roepletters PD0LIO. Zoals de meeste oudere amateurs wel weten, kreeg je met de D-machting  toegang tot zes frequenties in de twee meterband. Ik had op dat moment trouwens al mijn luisternummer: NL10902. Om toch wat meer dan de zes kanaaltjes te kunnen gebruiken, ben ik gaan leren voor de C-machting en werd er driftig geoefend om morse onder de knie te krijgen. Als ik voor mijn werk onderweg was, luisterde ik in de auto cassetebandjes met CW bestanden en ‘vertaalde’ ik hardop in cw de kentekens van voor mij rijdende voertuigen. Ik kan niet zeggen dat de C-machtiging me is komen aanwaaien, maar nadat ik de C-machtiging had behaald, haalde ik een jaar later mijn A-machtiging. En sinds die tijd heb ik de roepletters PA1LIO.

Bij mijn huis in Eemnes plaatste  ik een kantelbare zwiepmast van negen meter. Daarin kwam een rotor met een negen element kruisyagi en een draad die naar de blinde muur van de buurman liep. Een combinatie die mooie DX op 2 meter opleverde, zoals een verbinding via sporadische-E naar Melilla (EA9).

Inmiddels was ik ook vaste bezoeker geworden van de VERON in Bunschoten. De antennes en apparatuur die de club gebruikte in de boerderij was, ten opzicht van mijn eigen spul, geweldig. Vaak moeiteloos werden alle uithoeken van de wereld gewerkt. In die periode ben ik ook in aanraking gekomen met het contesten.

Als je eenmaal hebt geroken aan wat er allemaal mogelijk is met een door een ander zorgvuldig samengesteld radiostation, dan begint het te kriebelen. In ieder geval, bij mij wel. En zo werd de zwiepmast vervangen door een 2×6 meter schuifmast van (toen nog) de firma Bijzen. Met een topmast van 6 meter in deze mast, kon ik mijn antennes tot 14 meter plaatsen. In de mast hebben verschillende zelfbouw antennes gehangen. De beste antennes die ik voor 2 meter heb gebouwd was een zogenaamde ‘Doppelquad’ met vier directoren en de dubbele quad als reflector. Modellen die beschreven zijn in een artikel in UHF Unterlagen. Daarmee heb ik in zowel CW als Phone op de 2 meterband mooie verbindingen door een groot gedeelte van Europa gemaakt. En dat alles met QRP vermogen vanuit mijn Yaesu FT-221R. Die set gebruikt ik trouwens nog steeds.

De antennemast staat aan de zijkant van mijn woning op ongeveer vier meter van de gevel.  Naast mijn huis ligt een stuk grond van de gemeente met daarop alleen een voetpad. Het zal je niet verbazen dat ik deze ruimte in de loop der jaren ben gaan gebruiken om draadantennes over deze ruimte uit te spannen.

Eén keer heb ik bezoek gehad van een gemeenteambtenaar die namens de gemeente bezwaar maakte tegen de draden die over gemeentegrond liepen. Maar nadat ik de man had uitgenodigd in mijn shack en hem vertelde over onze hobby en het nut van de antenne, kreeg ik na enige tijd schriftelijke toestemming van de gemeente om mijn draden over de gemeentegrond te laten lopen.

Vanuit de buurt zijn er ook nooit klachten ingediend over mijn antennes. Ik denk dat het helpt dat iedereen hier in de buurt weet waar ik mee bezig ben. In de zomer ben ik vaak buiten met CW bezig en geniet de buurt van de piepjes. En als ik bezig ben met mijn antennes, is er altijd wel iemand die een praatje komt maken. Dat is voor mij een mooie gelegenheid om iets over de radiohobby te vertellen.

Sinds een paar jaar ben ik een actieve deelnemer aan de VERON Afdelingscompetitie. Omdat ik dat best serieus doe, ben ik weer aan het sleutelen gegaan aan mijn antennes. Zo is mijn draadantenne verlengd zodat ik nu ook op 160 meter uit kan komen. Maar alleen verlengen bleek niet genoeg: hij moest ook verder de hoogte in, zodat ik op 160 nu ook eens een signaal neerzet dat aan de overkant van de grote plas gehoord kan worden. Ik hoor hen wel….maar zij mij nog niet! Daarom ga ik nu proberen om het rendement van de antenne verder te verhogen door hem nog hoger op te hangen (17-20 mtr). Zodra het lente is ga ik aan de slag. De draad gebruik ik trouwens ook om op de andere banden uit te komen, maar meestal gebruik ik daarvoor mijn 6-bands Cobweb.

Op dit moment zitten we in een periode met mindere condities. Dus ben ik ook aan de slag gegaan om een betere antenne voor 20 meter te krijgen. Inmiddels heb ik wat experimenten achter de rug: twee gekruisde dipolen (hing te laag), een deltaloop (te kwetsbaar), een vertical (te veel QRM). Op dit moment hangt er dus een 2 elements draadbeam. Voor deze Moxon antenne had ik alleen maar 4 hengels nodig. Kosten: 6 euro per stuk. De rest van de materialen had ik nog liggen. Ik ben erg tevreden met het resultaat; de antenne werkt als een speer en hangt op ongeveer  12 meter in de mast.

Ik ben vooral actief in CW en digitale modi en met maximaal 100 watt.

Dat er in 60 jaar veel verandert is in de radiohobby is logisch. Er is tegenwoordig veel meer mogelijk, zeker met de moderne techniek. Voor HF gebruik ik tegenwoordig een Flex-Radio 5000. Deze SDR-transciever is op twee schermen aangesloten. Vrijwel alles kan je hiermee softwarematig aanpassen: filters, spectrum, meters, noem het maar op.

Ondanks de Flex 5000 ben ik zeker geen koopdoosamateur! Ik doe ook aan zelfbouw van zend-ontvangers, waarbij ik aan het experimenteren ben met softwarematige oscillatoren in combinatie met LCD-schermjes (Arduino). Bouwen doe ik meestal in de Manhattan-style. Dat is voor HF een prima methode, zeker als het experimenteel is. Je kan dan gemakkelijk iets verwijderen of veranderen.

Het mooiste van onze hobby vind ik dat iedereen op zijn eigen niveau kan meedoen aan de vele aspecten daarvan en dat het helemaal niet veel hoeft te kosten.

Het is, zoals ik het beleef, ook een hele sociale hobby: je hebt leuke contacten zowel in clubverband als met de amateurs met wie je een QSO hebt. Daarbij is de afdeling Amersfoort van de VERON waarvan ik lid ben een actieve vereniging. Samen met andere leden heb ik in binnen- en buitenland al bezoeken afgelegd. Zo ben ik naar de grootste radiobeurs in Friedrichshafen (HAM Radio) geweest en bezocht ik met een grote groep de Italiaanse morsesleutelmaker Begali. En een jaarlijks hoogtepunt in de eigen omgeving zijn de velddagen in de Arkemheense Polder bij Maarten (PA3EYC) en zijn XYL Henriëtte.

Als het mooi weer is ga ik regelmatig op stap en neem dan Elecraft KX3 en twee stukken draad mee de polder in. Accu eraan, antenne eraan en QSO maken maar. Inmiddels heb ik voor deze zender een eindtrapje van 30 watt gemaakt voor die momenten dat er net even iets meer vermogen nodig is. DX-maken. Dat is het mooiste wat er is!”

PA1LIO wint VERON Amersfoort Wisselbokaal

De eerste verenigingsavond van 2019 zit er al weer op. Tijdens deze avond werd door onze afdelingscontest-coördinator/bestuurslid Maarten (PA3EYC) bekend gemaakt wie ditmaal de VERON Amersfoort Wisselbokaal heeft gewonnen. Deze beker wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die heeft deelgenomen aan de afdelingscompetitie. De winnaar hoeft niet persé de deelnemer te zijn die de meeste punten heeft verzameld of in de top van het afdelingsklassement is geëindigd. Nee, voor deze prijs geldt dat de winnaar door een geheim genootschap wordt gekozen op basis van een reglement waarvan de regels niet openbaar zijn. Er wordt in de wandelgangen gefluisterd dat de leden van het genootschap bij de beoordeling van de kandidaten methodes gebruiken waarbij afluisterpraktijken van sommige landen in het niet vallen…

De winnaar van de Afdeling Amersfoort Wisselbokaal 2018 is geworden: Adriaan van den Brink (PA1LIO).

Bij de uitreiking van de bokaal vertelde Adriaan wat hij afgelopen jaar heeft gedaan aan zijn antennes om als serieuze deelnemer aan de competitie mee te doen. Dat die inspanning succesvol is geweest, blijkt wel dat Adriaan in 2018 de meeste punten als individuele deelnemer in de afdeling A03 wist te behalen.

Ook de andere deelnemers van de afdelingscompetitie werden door Maarten even in het zonnetje gezet, waarbij de top 3 deelnemers, Adriaan (PA1LIO), Ron (PA3DAM) en Lex (PA1LEX) een medaille ontvingen (of als ze er niet waren nog zullen ontvangen.

Hierna zijn de twee concept-afdelingsvoorstellen behandeld. Na het geven van toelichting op de stukken, hebben de aanwezige leden zich positief uitgelaten over de concept-voorstellen. Beide zullen nu worden ingediend voor behandeling in de VR.

Nadat het formele deel van de avond afgesloten was, was het tijd voor onderling QSO. Daar was voldoende gespreksstof, waardoor de barman van dienst (en tevens uitsmijter) Roel (PB0ACU) zich genoodzaakt zag om op een gegeven moment toch echt de bel voor de laatste ronde te luiden.

Nieuwsflits – januari 2019

Beste amateur,

Namens het bestuur van de VERON Amersfoort (a03) wens ik u een voorspoedig en gezond radiojaar 2019.

In dit bericht vindt u als bijlage de Nieuwsflits nummer 191 met daarin o.a. de aankondiging van de afdelingsbijeenkomst van 11 januari. Tijdens deze avond bieden we u uitgebreid de gelegenheid om elkaar de beste wensen over te brengen. Ook worden deze avond de ingediende concept afdelings-VR-voorstellen behandeld. In de nieuwsbrief vindt u welke initiatieven zijn ingediend met in het artikel een link naar de volledige onderbouwing van deze concept-voorstellen.

Natuurlijk kunt u deze avond ook weer terecht bij Peter, onze QSL-manager, voor het brengen en halen van QSL-kaarten.

De avond wordt gehouden in ontmoetingscentrum “De Herberg” aan de Watersteeg 85 (wijk Nieuwland) in Amersfoort. De Watersteeg wordt in sommige navigatiesystemen aangeduid als ‘fietspad’. Het beste is dan de Sporthal Nieuwland aan de Zeldertsedreef 3, 3824 EJ Amersfoort in te voeren. Daar kunt u ook het beste parkeren. Voor bezoekers die de bus nemen: neem stadsdienst lijn X2, halte Zonnewijzer.

Aanvang 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur.

Ik wens u weer veel leesplezier toe en graag tot ziens bij een van de activiteiten

Gert van Loo (PA2LO),
secretaris VERON Amersfoort (a03)

 

button Nieuwsflits (.pdf) button  Nieuwsflits (.txt)

PS – Heeft u zelf een bericht/artikeltje voor in de volgende Nieuwsflits of wilt u voortaan de Nieuwsflits automatisch in uw e-mailbox ontvangen? Dat kan! Stuur een mail aan a03 (aan) veron.nl  en meldt u aan. Bent u al geabonneerd, maar heeft/krijgt u een nieuw e-mailadres vergeet dan niet de wijziging door te geven dan blijft u op de hoogte! Oudere nummers vindt u in ons archief.

Prettige feestdagen!

PI4AMF zoekt operators voor deelname aan PACC

Op 9 en 10 februari doet PI4AMF weer mee met de PACC: de contest waar de hele wereld contact zoekt met stations in Nederland. PI4AMF zal ook dit jaar weer geactiveerd worden vanuit de shack bij Radio Club Bunschoten. Het station staat bekend als één van de topconteststations in Nederland, zowel door de gebruikte techniek (met onder andere Elecraft transceivers, Optibeam antennes, 4O3A-filters en SPE-amplifiers) als door de operators.

De contestmanager, Klaas PD0ZX, is op dit moment bezig met het inventariseren van afdelingsleden uitde afdeling Amersfoort mee willen doen. Ben je lid en wil je tijdens de PACC vanuit het clubstation meedoen? Laat dat dan zo spoedig mogelijk aan Klaas weten. Als er vanuit onze eigen afdeling onvoldoende deelnemers zijn om alle tijdslots te vullen, zal de contestmanager amateurs benaderen die geen lid zijn van A03.