VAM-nieuws

Update 30 mei 2020:

Een aantal amateurs hebben Jan inmiddels al een kaartje gestuurd om hem sterkte te wensen in deze zware tijd.
Op verzoek van Jan (PH7S) zijn twee portofoons voor 2m en 70cm bij hem gebracht, hij wil graag meeluisteren op de repeaters.

Wij wensen Jan veel sterkte namens het afdelingsbestuur, afdelingsleden en VAM


Update 12 mei 2020:

Afgelopen zaterdag 9 mei heeft Jan van Essen (PH7S) contact opgenomen met de VAM en verteld dat hij in het Meander Medisch Centrum lag en dat hij dinsdag 12 mei overgebracht ging worden naar het hospice in Amersfoort.

De VAM heeft namens de bezoekers van de VAM een bloemstuk gebracht en is er nog met Jan gesproken.

Voor de mensen die een kaart willen sturen naar Jan is het adres van Hospice Dome: Appelweg 49, 3818NN, Amersfoort.

 


Update 15 maart 2020:

Wegens de Corona epidemie is er tot 1 juni geen VAM.


Update 9 maart 2020:

Afgelopen maandagavond was er de mogelijkheid om voor het Actieve Antenne Project de netwerkkabel te maken. Er was een rol UV-bestendig netwerkkabel, de bijpassende connectoren en een tester, zodat het gelijk gecontroleerd kon worden of het geheel klopte. Edwin (PA3EDL) had zijn netwerkspullen meegenomen om de lengte en de netwerkkabel te testen.

Voor de trip naar de Bodensee was er ook goed nieuws er is een bus geregeld door Jan de Bruin en de kosten voor de bus zijn €375,00 met onbeperkte kilometers. Wat er nog bij komt is de brandstof, de totale kosten wordt gedeeld door 9 man.

Kortom ook dit is iets om naar uit te kijken in deze roerig tijd met het Corona virus, gelukkig duurt het nog een paar maanden en zal het dan hopelijk wel over zijn.

Nu het in Brabant wat uit de hand loopt met het Corona virus is de vraag of de amateurbeurs in Rosmalen nog wel doorgaat.

De VAM is er wel aankomende maandag. Er is dan nog een mogelijkheid om de netwerkkabel te maken, zodat we het Actieve Antenne project af kunnen sluiten en naar een nieuw project op zoek gaan.


Update 3 maart 2020:

Het was weer een gezellige drukte bij de VAM.

De inventarisatie van het aantal benodigde meters van de UV-bestendige CAT-bekabeling voor het Actieve Antenne project is afgerond en er wordt nu gekeken naar het kostenplaatje per meter.

Ook de trip naar de Bodensee neemt een grote vlucht. Er hebben zich al 9 mensen aangemeld en er staan er nog 2 op de reserve lijst. Voor het vervoer is ook al wat rondgekeken en daar kwam al wat moois naar voren, maar daar later meer over.

De VAM zoekt nog een koel vries combinatie, zodat we het een en ander op voorraad hebben en Jaap niet elke week weer de boer op moet voor de snacks. Vervoer van de koel vries combinatie is geen probleem. We horen graag als er nog iets ongebruikt staat.


Update 25 februari 2020:

Het was weer gezellig druk bij de VAM en er kwam zelfs een oud gediende (Jan (PD0RDQ – 86 jaar)) op bezoek. Hij heeft bij het begin van de VAM veel zaken geregeld omtrent metaal en draaiwerk en Jan vertelde dat hij de hobby weer heeft opgepakt.

Voor het bezoek aan de bijeenkomst van de DARC aan de Bodensee zijn er 9 slaapplaatsen beschikbaar. Wij zijn nu aan het bekijken om de reis daar naar toe met een busje te gaan regelen, zodat we met ze allen de kosten voor de reis kunnen verdelen en het zo een voordelig en gezellig gebeuren gaat worden, kortom wil je mee laat het ons weten.

Tevens kwam er nog een Toolbox vraagstuk voorbij over elektromagnetische straling en daar hebben we met een aantal mensen naar gekeken en ons verwondert! Zaken die voor ons als radio(zend)amateur geheel duidelijk zijn, maar hier verkeerd worden weergegeven. Na wat zoekwerk bleek het eenvoudig een copy/paste te zijn van wat er op het internet rond zwerft. Dus komt er nog een vervolg en wordt er gekeken of we hierover een goed stuk tekst kunnen schrijven.


Update 17 februari 2020:

Tijdens de VAM-avond kreeg de BT-houder van PI3AMF (Edwin) een verrassing, de BT was bijna verlopen en er moest verlengd worden, dit betekent dat PI3AMF weer 3 jaar vooruit kan, maar daar zijn kosten aan verbonden en de VAM doneerde Edwin het verschuldigde bedrag.

De zender staat op het Berghotelen en er zijn drie ontvangers in gebruik, namelijk 1 in Amersfoort (Erik), 1 in Leusden (Rient ) en 1 in Soesterberg (Jan). Deze ontvangers worden via het internet verbonden met de zender en ziedaar de techniek doet zijn werk.

Ook is er deze avond het voorstel gedaan om een uitstapje te gaan maken en wel naar het DARC-treffen aan de Bodensee in Duitsland. Dit is het grootse amateurtreffen van het westelijk half rond en vindt op 26 juni tot 28 juni 2020 plaats aan de Bodensee.

De gedachte is om op donderdag 25 juni 2020 er heen te rijden en op zondag 28 juni 2020 weer terug naar Nederland te gaan. Kortom wil je bij de grootste beurs een keer een kijkje nemen dan is dit uw kans er te komen, bij deze beurs komen bezoekers uit meer dan 50 landen bijeen.


Update 10 februari 2020:

Het was weer een gezellige avond en natuurlijk kwam de PACC voorbij met wat aantallen van verbindingen die gemaakt waren door VAM-bezoekers, zo had Jaap 67, Carel 64 en Lex had maar liefst 400 verbindingen gemaakt. Al met al een mooi resultaat.

Ook is er nog even over het Active Antenne Project gesproken en zijn er nog een paar waar de laatste hand aan moet worden gelegd. Er wordt gekeken om collectief wat cat-bekabeling te bestellen die voor buiten gebruik geschikt is.

Ook is de BT voor de 2 meter repeater weer voor 3 jaren verlengd, dit heeft ons doen besluiten dat de VAM de factuur van het Agentschap Telecom gaat sponseren, dit is mogelijk doordat steeds meer bezoekers naar de VAM-avond komen en dus de inkomsten groter worden.


Update 27 januari 2020:

De eerste lezing bij de VAM in 2020 is een feit, Erik (PE1RQF) heeft aan de hand van een powerpoint presentatie uitgelegd aan een kleine 20 man hoe we onze hobby kunnen verruimen. Erik die een groot liefhebber is van luchtvaartcommunicatie zocht een oplossing voor een uitdaging die hij had.

De ontvangst van de communicatie van Schiphol is door de ligging van de SMINK-afvalbult een uitdaging en zocht hij hiervoor een oplossing. Deze is gevonden door met een Raspberry Pi 3B+ en een SDR-dongel een remote ontvanger in Bussum bij zijn ouders thuis neer te zetten. Deze gaat via het internet terug naar Amersfoort, zodat hij de communicatie van Schiphol perfect kan volgen.

Kortom daar waar een internetaansluiting is zijn er mogelijkheden. Het geheel is misschien gelijk ook weer een nieuw project voor de VAM, kortom wordt vervolgd.

Aankomende maandag 3 februari 2020 is er geen VAM, Jan is die week niet in NL maar in F.


Update 20 januari 2020:

Het was weer een gezellig samen zijn en er was zelfs internationaal bezoek. Aurelian (SAoCAN) uit Zweden was voor het werkt in Amersfoort en kwam op bezoek.

Er werd deze avond van gedachte gewisseld over radiozaken en natuurlijk ook gebruik gemaakt van wat lekkers.

Ook was er weer iemand jarig geweest, Adriaan (PA3LIO) was afgelopen zondag weer een jaar ouder geworden en trakteerde.

Er lagen wat meetinstrumenten op de tafel, waaronder een geleidingsmeter voor vloeistoffen. Jan (PH7S) wist, samen met twee andere heren, hier iets over te vertellen.

Ook kwam Ron (PA3DAM) nog met zijn nieuwe Tesla bestelauto langs en zoals het hoort geheel elektrisch.

Alvast een aankondiging voor aanstaande maandag want dan geeft Erik (PE1RQF) uitleg over het gebruik van een RTL-dongel op een PY en die geheel op afstand gebruikt kan worden. Dit biedt de mogelijkheid om op afstand over het internet je ontvangst te bedienen en gebruiken.

Kortom er komen nog veel meer zaken aan de orde voor de hobby, dus waar moet je op de maandagavond zijn…


Update 13 januari 2020:

Het was weer een mooie VAM-avond en ook de internetpagina’s van de VAM worden veel bekeken.

Er kwamen twee verzoeken binnen omtrent de Actieve Antenne, deze wordt dus ook buiten de afdeling gemaakt. We gaan proberen deze mensen te voorzien van de 3D-geprinte oplossingen die door Edwin (PA1EDL) zijn ontwikkeld.

Er is ook getracht een FOGA te herstellen, dit is een stuk gereedschap wat het mogelijk maakt om de bekende 5-toon te maken. Decoderen behoort tot de mogelijkheden, zodat er weer mee gewerkt kan worden en dat is een mooie zaak.

Kortom de VAM-avonden worden door steeds meer radioamateurs bezocht en voorzien in een behoefte. Dus heb je maandagavond niets te doen kom gerust langs.


Update 6 januari 2020:

Als eerste de beste wensen, een goede gezondheid en een fantastisch hobbyjaar 2020 gewenst.

Het was weer feest op de eerste bijeenkomst van het nieuwe jaar op de VAM. Er was namelijk iemand jarig, dit keer Erik (PE1RQF).

Na de koffie/thee met koek werden er nog wat ideeën aangedragen en we gaan kijken hoe we dit kunnen faciliteren.

Tussendoor waren er diversen versnaperingen om het nieuwe jaar maar goed van start te laten gaan.

Kortom het was weer een geslaagde maandagavond.


Update 30 december:

Er was afgelopen maandag wat te vieren bij de VAM, namelijk dat Jaap (PD5ISW) weer een jaar ouder was geworden en dat werd gevierd met een heerlijke taart.

Na dat de koffie/thee met wat lekkers was genuttigd zijn er nog wat zaken de revue gepasseerd.

Aan de aanwezige harde kern van de VAM is de vraag gesteld of er nog wat projecten voor het aankomende jaar in de pijplijn staan. Daar kwam uit naar voren dat er ideeën zijn, maar dat er eerst nader gekeken gaat worden naar haalbaarheid en kosten.

Kortom er staat weer een hoop te gebeuren in het nieuwe jaar bij de VAM.

Wij als VAM-team wensen een ieder een
fijne jaarwisseling en een gezond hobbyjaar 2020,

Adriaan (PA1LIO), Jaap (PD5ISW) en Jan (PD0AUQ)


Update 23 december:

Maandagavond had Erik (PE1RQF) zijn nieuwe “porto” meegenomen en zowaar deze is maar 10,5 cm groot/klein en de uitspraak dat een hand snel gevuld is komt hierbij geheel tot zijn recht.

Ook was er weer wat meetapparatuur mee genomen om te kijken of het wel klopt en Edwin (PA1EDL) ging als een gelukkig mens weer naar huis. Zijn meetzender werkt en voldoet aan alle gestelde eisen waar aan een meetzender moet voldoen en ook de verzwakker werkt perfect.

Martin (PD0LJZ) liet nog een foto zien van zijn speciale toevoeging aan zijn actieve antenne die hij voor de feestdagen had gemaakt.

Aanstaande maandag 30 december is er nog een keer dit jaar een VAM-avond.

Wij als VAM-team wensen een ieder prettige kerstdagen,
Adriaan (PA1LIO), Jaap (PD5ISW) en Jan (PD0AUQ)


Update 16 december:

Het was afgelopen maandag een drukte van jewelste op de VAM. De week er voor was er geen VAM daar ik een week hoge lucht training had, maar dat werd gisteren gelijk gevierd met warme chocola met slagroom zonder de bekende Oostenrijkse rum.

Aan het 2 m Motorola DMR-project werd gewerkt om hiervoor een nieuwe code plug te maken en werden meerdere mogelijkheden uitgeprobeerd.

Ook werd er weer met de fraaie meetapparatuur verschillende metingen gedaan.

Kortom het was weer een gezellige drukte bij de VERON Amersfoort Maandagavond(activiteiten) in Amersfoort.

Wilt u ook komen kijken kom dan gerust langs, u bent van harte welkom.


Update 2 december:

Afgelopen maandag was er een vervolg om je meetapparatuur te kunnen kalibreren. Erik (PE1RQF) had de meetspullen bij zich en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt, zodat het meten is weten weer klopt!

Ook neemt het aantal bezoekers toe en kunnen we constateren dat de verhuizing naar Amersfoort alleen maar positief uitpakt.

Aanstaande maandag 9 december is er geen VAM, omdat Jan dan in het buitenland is, maar daarna gaan we vrolijk door en is er bijna weer een jaar vol activiteiten bij de VAM voorbij gevlogen.

 


Update 25 november:

Nu er alweer twee weken voorbij zijn is de VAM op de nieuwe LOCATIE weer volop bezig met nieuwe ideeën.

De eerste maandag 18 november was de kennismaking met ons nieuwe onderkomen bij Ridder Lastechniek in Amersfoort en het was gelijk een vol huis.

Het ontbreekt ons hier aan niets en aan alles is gedacht, er waren zelfs versnaperingen en lekkernijen. Ook zijn er natuurlijk de mogelijkheden om audiovisueel zaken te presenteren.

Afgelopen maandag was er de mogelijkheid om de universeel meter te laten kalibreren en daar werd door velen gebruik van gemaakt.

Ook hebben verschillende bezoekers het een en ander aangegeven waar belangstelling voor is, kortom het bruist van activiteiten bij de VAM in Amersfoort.


Update 18 november 2019:

De VAM is weer terug in Amersfoort – Van de VAM-beheerders ontvingen wij de volgende informatie dat maandag 18 november 2019 de bekende VAM-avond terug is in Amersfoort. Deze is op de nieuwe locatie: Uraniumweg 54 te (3812 RK) Amersfoort bij Ridder Lastechniek.

De toegang is aan de rechterzijde bij het hek, na een druk op de bel word je opgehaald. Bezoekers zijn van harte welkom vanaf 19.15 uur, voor versnaperingen wordt gezorgd.

 


Update 5 november 2019:

Maandagavond was er weer een hoop te doen op de VAM in Bunschoten. Vanuit de aanwezigen werd gevraagd of er mogelijkheden waren om wat vergelijkende metingen te doen.

Simon (PA0SLW) wilde graag op 18GHz wat vergelijkende metingen doen. Erik (PE1RQF) bood aan om dit samen met hem te doen.

Naar aanleiding hiervan denken we er over na om in de aankomende donkere dagen meet sessie te gaan organiseren, zodat er de mogelijkheid wordt geboden om je spullen te kalibreren.

We gaan eerst inventariseren waar de behoefte aan is en daarna een plan maken hoe we het gaan doen op de VAM.

 

Goed nieuws van de CW-cursus

De morse cursus voor gevorderden is op 7 Mei 2020 afgesloten met het examen voor het verkrijgen van het certificaat:

TELEGRAFIST der EERSTE KLASSE ”

Voor het behalen van dit certificaat moet de kandidaat aan de volgende eisen voldoen:

 • Een bericht met lopende tekst nemen op het gehoor en tegelijk opschrijven met een snelheid van 25 woorden per minuut
 • Een bericht in gecodeerde tekst nemen op het gehoor en tegelijk opschrijven met een snelheid van 20 woorden per minuut
 • Een bericht seinen gedurende drie minuten met een snelheid van 25 wpm met niet meer dan 8 fouten

Alle zes kandidaten uit deze groep hadden zich aangemeld: Kees (PA0CWO), Martin (PD0GAN) , Hans (PA1ALV), Ton (PE1BQE) , Lex (PA1LEX) en Dick (PA0MBR). Na 2 jaar dagelijks oefenen en  iedere week les met elkaar in Bunschoten, was het uur van de waarheid aangebroken. Op gepaste corona afstand hebben ze dit examen afgelegd, sommigen met een herkansing.  Met heel veel zenuwen, in het hoofd en in de paddle, zijn alle zes kandidaten GESLAAGD !

Moe maar voldaan van deze stress opdracht, ontving een ieder het felbegeerde certificaat. Wij als docenten feliciteren hen met dit mooie resultaat. Als je op toch redelijk gevorderde leeftijd (oudste bijna 80 jaar) dit weet te bereiken, mag je jezelf een schouderklopje geven.

We willen jullie danken voor deelname aan deze meerjarige leergang, ook danken we Klaas voor het onderdak wat bij hem vonden!

En niet te vergeten de beheerders van onze PI3AMF repeater welke we mochten gebruiken voor de lessen gedurende de corona-crisis.

Wij wensen u allen een mooie zomer, met veel CW-plezier.

Blijf gezond, op 10 september beginnen we weer met de nieuwe cursus CW voor beginners, maar ook gaan we verder met de gevorderden, op naar de 40 wpm !!!

Het was, en is ons een EER om deze leergang te mogen verzorgen!

 

Hartelijke groet,

Hilde (PA3EKW), Ron (PA3DAM) en Koos (PA3BJV)

Update: Ronde van Amersfoort op PI3AMF

5 mei

Onze rondeleider Evert (PA3AYQ) laat weten dat 5G het onderwerp is van de volgende RvA. Er wordt aandacht besteed aan de discussie die zich heeft ontwikkeld rondom 5G wat betreft de gezondheid. Zeker nu een rechtbank over de voortgang moet beslissen. Als zendamateur straal je ook immers ook RF-energie uit. Mensen vragen er soms over, waar zijn ze bang voor en hoe is de stand van zaken ?

Praat of luister mee op zondag 10 mei vanaf 20.30 op onze repeater PI3AMF.

PI2AMF en PI3AMF zijn ook te beluisteren via het internet op deze website: https://www.broadcastify.com/listen/stid/697.


12 april

Vanaf heden zal op jullie verzoek de Ronde van Amersfoort (RvA) onder de roepletters PI75AMF worden gehouden. De inmelders zullen worden geregistreerd.

De RvA is er elke zondagavond vanaf 20.30 uur (LT) via de 2 meter repeater op 145.625 (uit). Zijn er berichten of nieuws dat je wilt melden dan kan je dat natuurlijk zelf brengen maar er wordt gewerkt om dat van te voren te kunnen opnemen en dan tijdens de ronde uit te zenden. Mail kan ook via PA3AYQ@VERON.nl. Na de corona ellende ontmoeten we elkaar wel weer op een verenigingsavond en maken we verdere plannen. Hopelijk levert deze RvA wat extra activiteit op.

73’s Evert, PA3AYQ


22 maart

De 1e aflevering is een feit, rondeleider Evert (PA3AYQ) liet verschillende amateurs aan het woord over onze mooie radiohobby.
Aan gespreksonderwerpen geen gebrek, alle deelnemers hartelijk bedankt en we spreken u graag op de volgende zondagavond om 20.30 op onze repeater PI3AMF !


20 maart

Wat betreft het houden van een ronde binnen de regio Amersfoort loopt een en ander parallel. Al eerder is de vraag gesteld of we een ronde kunnen gaan houden. Daar waren al wel wat plannen voor. Door het virus gedoe zijn we afgelopen zondagavond weer begonnen om wat activiteit op onze 2 meter repeater PI3AMF op 145.625 MHz te brengen.

Dus we zijn al gestart! Op zondagavond vanaf 20.30 uur (voorlopig). Daarbij is het de bedoeling eerst eens te kijken of er animo is. Als dat lukt dan zijn er plannen om het wat serieuzer aan te pakken. Voorlopig onder eigen call maar de bedoeling is dat daarvoor later de afdelings call te gebruiken.

Evert, PA3AYQ


Wie helpt: Dagelijkse A03-ronde op PI3AMF

Veel mensen zitten thuis en hebben op dit moment minder sociale contacten. Zou het niet een mooi moment zijn om eens te proberen of we mensen weer wat meer op 2m of 70cm kunnen krijgen en proberen dagelijks een kleine ronde te organiseren ?
Gewoon even een kort moment van even elkaars stem horen, vertellen waar je de dag mee bezig bent geweest, of je tegen problemen aanloopt (waar anderen misschien mee kunnen helpen). Onze hobby is een sociale hobby. Als afdeling kunnen we hier een initiatief nemen en voor sommige mensen ‘het verschil maken’.

We hebben er niet veel voor nodig, anders dan:
– Een momentje prikken op de dag waar we met elkaar kunnen babbelen
– Eén of meer mensen die de ronde een beetje willen leiden zodat iedereen aan bod komt of zich kan inmelden

Tuurlijk… we hebben ook allemaal de telefoon, skype, teams etcetera. Maar laten we proberen datgene te pakken dat ons allemaal verbindt: onze radiohobby!
Zelf heb ik niets staan voor 2 en 70, maar veel van de mensen wel. Het begint bij gewoon starten… best kans op dat mensen dan vanzelf aansluiten. Zo ging dat vroeger ook…

Gert (PA2LO)

Wie helpt mee in de uitvoering ? -> Rondeleiders gezocht !
Wil je helpen laat het even weten via ons contactformulier

Nieuwsflits – mei 2020

Beste amateur,

In dit bericht vindt u als bijlage de Nieuwsflits nummer 205. Dit keer met de mededeling dat de bijeenkomsten van mei en juni niet doorgaan, een artikeltje van onze voorzitter en over de vele amateur activiteiten op de band die worden ontplooid in verband met het coronavirus.

Zodra de omstandigheden het toelaten treffen we elkaar weer in De Herberg. Tot die tijd houden we contact op zondagavond om 20.30 via onze repeater PI3AMF (145.625 MHz) en via onze website https://a03.veron.nl. Uiteraard mag u ons ook altijd via andere manieren benaderen, bijvoorbeeld via het contactformulier.

Ik wens u weer veel leesplezier toe en blijf gezond.

Dick Radstaak (PA0MBR), afdelingssecretaris

 

button Nieuwsflits (.pdf) button  Nieuwsflits (.txt)

PS – Heeft u zelf een bericht/artikeltje voor in de volgende Nieuwsflits of wilt u voortaan de Nieuwsflits automatisch in uw e-mailbox ontvangen? Dat kan! Stuur een mail aan a03 (aan) veron.nl  en meldt u aan. Bent u al geabonneerd, maar heeft/krijgt u een nieuw e-mailadres vergeet dan niet de wijziging door te geven dan blijft u op de hoogte! Oudere nummers vindt u in ons archief.

Leg digitaal een bloem bij het Monument voor Radiozendamateurs

In verband met de maatregelen ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus is er dit jaar geen officiële herdenking bij het monument voor radiozendamateurs.

Maar dat betekent niet dat wij geen respect kunnen tonen aan die radioamateurs die tijdens de Tweede Wereldoorlog verbindingen onderhielden voor het verzet en dat met hun leven hebben moeten bekopen.

Het is een kleine moeite om op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een online bloem te leggen bij het monument.

Doe mee! Ga naar deze site en klik op “Leg een bloem”.

Laten we gedenken en vieren dat we dankzij hun offer weer in vrijheid leven!

 

Megaklus van Evert: Journaal

Evert (PA3AYQ) heeft zijn veel tijd gestoken in het maken van een mooi stuk software dat hij gratis ter beschikking stelt.

Hierbij zijn verhaal over de aanleiding om dit te maken en  de mogelijkheden die het programma biedt:

De aanleiding

Op Koningsdag 2019 zou de koninklijke familie Amersfoort komen bezoeken. De Veron afdeling Amersfoort (A03) kon dat niet zo maar voorbij laten en ging dat heugelijk feit wereldkundig maken via de call PI52KDA. De call werd door meerdere stations in de lucht gebracht. Om al die logs samen te kunnen brengen in een logbestand werd er speciale software door mij gemaakt . Tja en wat doe je er dan mee als de koningsdag voorbij is?

Al eerder was er gedacht aan een cadeautje voor de VERON medewerkers ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan. 

Immers bijna iedereen die besmet is met dit radio virus, heeft me altijd geholpen met het oplossen van de soms ingewikkelde problemen. Die had nog wel een onderdeeltje liggen. Een ander ging me helpen bij het antenne werk op het dak. Om maar te zwijgen van de vele ‘soos’ – zelfbouw projecten, activiteiten en verenigings-bijeenkomsten.

Nu ik al enige tijd met pensioen ben en al een kwart eeuw (en nog steeds) actief ben met het maken van database software leek het me een leuke gedachte als dank daarvoor iets te maken waar zo’n beetje ieder radio amateur wel wat aan heeft.

Een programma waarmee je verbindingen kan loggen maar ook al je logs in kan verzamelen. Het moet stabiel zijn en  geschikt voor de beginner maar ook voor de gevorderde. De radiohobby is voor een beginner een labyrint van allerlei procedures, gebruikte taal en afkortingen. Die heeft meestal weinig weet van alle toegepaste procedures en afkortingen. Daarom is er een extra Naslag functie voor uitleg. Daarbij geen moeilijke installaties of handelingen. Alhoewel dat tegen de natuur van de radio amateur is want die wil experimenteren …

Het resultaat

Het is het Journaal programma geworden. Een 4 in 1 programma:

– Je kan het als logboek voor jezelf gebruiken.

– Je kan al je andere logs erin opslaan van Event stations of club stations en er uitgebreide overzichten van maken.

– Het dient als naslag voor andere belangrijke amateur info.

– Tenslotte kan je het programma overal mee naar toe meenemen want het werkt ook zelfstandig vanaf een stick.

Vanaf mei 2019 is er serieus bijna elke dag aan gewerkt. De laatste maanden was het vaak compleet dagwerk. Om een indruk te geven: de source code (basis) bevat ruim 20.000 regels tekst. Dat zullen ongeveer een 800.000 tekens zijn. In totaal vormen 5 uitvoerbare bestanden, een manual met een omschrijving van alle ingebouwde functies en 16 DLL uitvoerbare bestanden het programma.

Om het overzichtelijk te houden wordt alle belangrijke data in aparte mappen gezet zodat je zelf de belangrijke bestanden via de aanwezige edit functies apart kan kopiëren, weergeven, afdrukken, verwijderen of wat dan ook.

Verder geen geknoei met instellingen of moeilijk te vinden functies. Alles lekker ouderwets menu gestuurd met muis of als het kan simpel op een toetsje drukken.

Onder de motorkap is dat wel wat anders en geeft het daar veel drukte maar daar hoef je je als gebruiker geen zorgen over te maken. Vele automatische functies regelen belangrijke zaken of werken bepaalde functies geheel af.

Bijgevoegd zijn bovendien complete databases van prefixen, landen en zones.

Informatie in de naslag over de radio-amateur taal, frequenties (repeaters) , RST rapport. Het is allemaal aanwezig.

Omdat de afstand vooral bij VHF-UHF experimenten belangrijk is kan je deze aan de hand van de WW locator laten berekenen. Er is van ruim 3000 Nederlandse plaatsten een lijst met locatiegegevens die je direct de locator geeft en kan inbrengen. Bovendien kan je de locator ook nog bepalen aan de hand van GSM gegevens. 

Makkelijker kunnen we het niet maken.

Heb je een log van een ander programma dan kan je die inbrengen in het Journaal via een CSV of ADIF file. Daarbij heb je de mogelijkheid om deze ook van PART info te voorzien. PART is een extra deel speciaal voor selectie mogelijkheden.

Uiteraard kan je zelf je logs al of niet gesorteerd en/of geselecteerd in ADI of CSV file opslaan of afdrukken. 

Het programma is klaar voor de toekomst want er zijn tevens editor programma’s bijgevoegd waarin je zelf de data allemaal kan bijwerken! Die zijn weliswaar van een wat oudere datum maar werken prima. 

Die komen in de toekomstige updates nog wel aan de orde.  Als er wensen zijn en er gelegenheid is dan komen er nog meer (nuttige) faciliteiten bij.  Plannen zijn er.

De installatie is niet meer dan plug en play. Het Journaal.zip file op halen op de VERON site, uitpakken in een mapje op een aparte partitie of een stick. Een handleiding van 20 pagina’s (!) over de bediening van alle functies is in het programma aanwezig en met een druk op een knop te lezen.

Het werkt op elke Windows 7, 8.1 en 10 computer of laptop. Door de vele automatische functies is een wat snellere processor wel prettig. Gratis voor iedereen. Als dank voor de vele hulp en als een feestelijke bijdrage voor het 75-jarig bestaan van de VERON. 

 

Evert Beitler (PA3AYQ) – pa3ayq@veron.nl

 

Geen afdelingsbijeenkomst april, mei, juni en update coronavirus!

Update 21 april:

We gaan samen door met de corona-aanpak in Nederland. Handen wassen, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken, afstand houden – alle maatregelen die de deskundigen ons adviseren – worden verlengd. Wel komt er voorzichtig meer ruimte voor kinderen en jongeren.

Evenementen vormen helaas een risico op te snelle en te brede verspreiding van het virus. Het huidige verbod op evenementen met vergunnings- en meldplicht wordt verlengd tot 1 september.

Het kabinet heeft besloten de meeste maatregelen te verlengen tot en met 19 mei; in de week vóór 19 mei beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is.


Update 27 maart:

De Nationale Molendag op 9 en 10 mei en de IARU Region 1 CW Velddag in juni komen te vervallen. (Bron: Contestkalender PG7V)


Update 23 maart:

In verband met de huidige ontwikkelingen van de richtlijnen m.b.t. de coronavirusproblematiek  zijn er vergaande consequenties voor de activiteiten van de VERON:
Het VERON Pinksterkamp zal niet doorgaan.
De 4 mei herdenking zal niet doorgaan.
Vergaderingen c.q. bijeenkomsten die tot en met mei gepland zijn gaan niet door. Denk aan

 • HB vergaderingen
 • WOO/CMZ vergadering
 • Het AO
 • Commissie vergaderingen
 • Afdelingsvergaderingen
 • Geplande vossenjachten
 • VHF jachten
 • Gouden speld uitreikingen.
 • Lokale activiteiten

Mogelijk is deze lijst niet helemaal volledig, uiteraard wordt u bij nieuwe  ontwikkelingen snel geïnformeerd.

Met vriendelijke groeten,

Eric-Jan Wösten PA0ERC
Algemeen secretaris


Update 16 maart:

Vandaag ontvangen van de algemeen secretaris van VERON Eric-Jan Wösten (PA0ERC):
In verband met de huidige ontwikkelingen van de coronavirusproblematiek is het VERON HB helaas genoodzaakt de 81e Verenigingsraad uit te stellen tot een nader te bepalen datum.
Uiteraard wordt u geïnformeerd zodra een nieuwe datum is vastgesteld.


Update 15 maart:

Nieuwe richtlijnen RIVM – hierin staat ook dat onderstaande maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.


Update 13 maart van de algemeen secretaris Eric-Jan Wösten (PA0ERC):

De geplande VHF en hoger dag op 28 maart gaat niet door. De organisatie geeft aan dat er gezocht wordt naar een nieuwe datum en locatie.

Hoewel het RIVM activiteiten zoals afdelingsbijeenkomsten met of zonder lezing met minder dan 100 personen niet afraadt acht VERON het verstandig om deze tot en met 31 maart niet te houden. Veel van onze leden zijn ouderen en vallen dus onder de risicogroep.

Laten we hopen dat deze maatregelen voldoende zijn om het coronavirus in te dammen en dat na 31 maart 2020 geen nieuwe maatregelen nodig zijn.


Geen afdelingsbijeenkomst op vrijdag 13 maart!

Vanwege de recente ontwikkelingen rond de verspreiding van het coronavirus in Nederland en naar aanleiding van de aangekondigde onderstaande maatregelen van donderdagmiddag door premier Mark Rutte heeft het afdelingsbestuur in overleg met de landelijke voorzitter van de VERON besloten de afdelingsvergadering van vrijdag 13 maart niet door te laten gaan, de huishoudelijke vergadering wordt nu verschoven naar 10 april.

De maatregelen op een rij:

 • Iedereen in Nederland blijft thuis bij griep-, koorts- of hoestklachten en vermijdt sociaal contact.
 • Bel pas met de huisarts als klachten verergeren.
 • Evenementen met meer dan honderd personen worden afgelast. Dit geldt ook voor sportwedstrijden.
 • Nederlanders worden opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te gaan werken of de werktijden te spreiden.
 • Voor zorgmedewerkers geldt: blijf pas thuis van je werk als je klachten en koorts hebt.
 • Voor zorgmedewerkers geldt ook: reis niet naar het buitenland.
 • Scholen hoeven op dit moment nog niet te sluiten. De maatschappelijke gevolgen zouden dan te groot zijn, omdat ook ouders dan thuis moeten blijven.
 • Hogescholen en universiteiten wordt geadviseerd hun hoorcolleges zoveel mogelijk online aan te bieden.
 • Eerder werden inwoners van Noord-Brabant al opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken en ook bij klachten thuis te blijven.
 • Ook werden eerder al veel sportevenementen en andere grote evenementen in Noord-Brabant afgelast.
 • Mensen die tot de risicogroepen behoren, worden opgeroepen zo min mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer.
 • Beperk bezoek aan kwetsbare personen.

De nieuwe maatregelen gelden in ieder geval tot en met 31 maart.

Paasgroet Frans de Bles (PC2F)

Beste afdelingsleden,

We zijn al drie weken geconfronteerd met allerlei beperkingen in onze intermenselijke contacten.

Gelukkig hebben wij de radiohobby nog en dat merk je doordat er overal en ook binnen de afdeling activiteiten op radiogebied ontstaan. Zo hebben wij elke zondagavond de 2m ronde op onze repeater PI3AMF. De repeater waarop elke donderdagavond ook al een aantal weken de CW-cursus wordt gegeven. Verder hoor je dat amateurs veel knutselen, zelfbouw viert hoogtij!

Het ziet er naar uit dat ook na 28 april wij nog niet van de beperkingen (coronaregels) van de rijksoverheid af zullen zijn ofschoon er tekenen van stabilisatie en verminderde groei en afname van besmettingen zichtbaar worden her en der.

Er is ook wereldwijd bewustzijn bij radioamateurs en landelijke verenigingen dat men beter zoveel mogelijk moet thuisblijven om deze pandemie te kunnen stoppen. Op de HF-banden zijn afgelopen week diverse stations in de lucht gekomen welke de suffix STAYHOME gebruiken, bijvoorbeeld OH6STAYHOME, E7STAYHOME, Z39STAYHOME en OT6STAYHOME bij onze zuiderburen.

Het begint te wennen, maar leuk is het niet elkaar niet persoonlijk als groep te mogen zien, maar we blijven in contact met elkaar en letten op elkaar waar het kan.

Nu de Paasdagen voor de deur staan wil ik een ieder, ook namens de andere bestuursleden, u een hele prettige Paasdagen wensen.

Blijf gezond en geniet waar het kan komende tijd thuis van onze mooie hobby. Via de ether zijn wij toch maar mooi met elkaar verbonden.

73, Frans de Bles (PC2F), voorzitter Veron Amersfoort