Active Antenna Amplifier via HAM RADIO Friedrichshafen

Update:

Bij ons bezoek aan de Ham Radio bleek dat LZ1AQ er niet was met als gevolg dat we de spullen voor de actieve antenne dus niet mee konden nemen naar NL. We gaan nu het volgende proberen en dat is ze op het internet te bestellen. Ik kijk eerst even wat de kosten dan zijn en wat de verwachte levertijd is. Kortom we gaan er natuurlijk wat moois van maken, ook is er een 3d printer beschikbaar gekomen om de hulp stukken in eigen beheer te kunnen maken.

Active Antenna Amplifier via HAM RADIO Friedrichshafen

Tijdens de presentatie over de SDRplay op de afdelingsbijeenkomst in mei, was er veel interesse in de ontvangstantenne die Tijmen tijdens de demo heeft gebruikt. De antenne is gebouwd met behulp van de Active Antenna Amplifier van LZ1AQ.

Voor degene die de kit willen heeft Jan (PD0AUQ) aangeboden om ze volgende weekend op de beurs HAM RADIO Friedrichshafen in te kopen.

De loopantenne(s) zal je zelf moeten maken, bij genoeg belangstelling kunnen we dit ook samen doen op de VAM avonden bij Radio Club Bunschoten.

De kosten van de kit bedragen E89,- per stuk.

De kit bestaat uit:

  • Amplifier board (mounted and tested)
  • Control board (mounted and tested)
  • 6-pin Female connector for connection of remote control switches
  • Plastic ABS IP55 protected box
  • 3 mounting screws diam. 3.5 mm
  • Load resistor 100 ohms / 2W
  • Short service cable crimped with two RJ45 connectors
  • Spare RJ45 shielded plug connector
  • Spare RJ45 unshielded plug connector

Opgeven en informatie over betaling voor a.s. donderdag 20 juni 2019 bij jan.spierenburg@xs4all.nl

Afdelings BBQ

Traditioneel heeft afdeling Amersfoort haar zomerbarbecue in juni ter afsluiting van het seizoen. Circa 30 afdelingsleden en partners bezochten dit keer het evenement bij Radio Club Bunschoten.

Het was een gezellig en actief gebeuren rondom de bakplaat en de statafels. Zoals ieder jaar stond er een grote partytent waar men beschermd tegen de wind ook zittend kon genieten van het eten en drinken. De weergoden waren ons goed gezind met droog weer en een aangename temperatuur.

 

 

Namens het bestuur een goede zomer gewenst en we zien elkaar graag weer op 13 september op de eerstvolgende afdelingsbijeenkomst.

Over PI4AMF, www.pi4amf.nl en Radio Club Bunschoten

Als VERON Amersfoort (A03) gebruiken we de afdelingscall PI4AMF. In het verleden gebruikten we ook de website www.pi4amf.nl voor het delen van informatie.

Al geruime tijd gebruikt Radio Club Bunschoten deze website en plaatsen wij hier zelf geen berichten meer op. Dat doen we op onze site a03.veron.nl.

Update 26 juni 2019: Radio Club Bunschoten heeft webadres www.pi4amf.nl doorgezet naar onze website (a03.veron.nl), Bedankt !

Omdat Radio Club Bunschoten door meerdere verenigingen wordt gebruikt voor onze mooie radiohobby, hebben we onze website aangepast. Waar we voorheen spraken over ‘ons clubstation PI4AMF in Bunschoten’ gebruiken we nu ‘Radio Club Bunschoten’.

CW velddagen 2019

In het weekend van 1 en 2 juni jl vonden de CW velddagen plaats. Vanaf de bekende locatie Nekkeveld, de tuin van Maarten (PA3EYC), is hiervoor PI4AMF/P als portable conteststation in de lucht geweest.

Op de vrijdag voorafgaande aan de contest is begonnen met de opbouw van het station. In het veld een 24 meter hoge mobiele uitschuifmast met daarin de antenne’s voor 40-20-15-10 meter en een FD5 antenne t.b.v. 160 en 80 meter. Op zaterdagochtend is de veldshack opgebouwd, bestaande uit een Elecraft K3s transceiver i.c.m. een SPE Expert 1.3K-FA amplifier, 2 triplexers en een zestal bandpassfilters. Een partytent bood bescherming tegen zon en wind aan de radioapparatuur en operators tijdens een bijna tropisch warm weekend. Zaterdagmiddag 17:00 kon gestart worden met de CW contest die 24 uur zou duren en waarin 1105 verbindingen werden gemaakt.

Net als vorig jaar activeerde Gert als PA2LO/P het Flora en Fauna station natuurgebied Arkemheen (PAFF-0044). Meer informatie over PAFF is te lezen op deze site.

Adriaan (PA1LIO) had een experimenteel ontvangststation voor de geostationaire amateursatelliet Qatar-Oscar 100 (ook bekend als QO-100 of Es’hail-2) in het veld staan. Met een eenvoudige setup van schotel, LNB en SDR dongle waren radioamateursignalen te beluisteren afkomstig van de satelliet op 40.000 km afstand.

Voor de inwendige mens werd ook dit jaar weer erg goed gezorgd door Maarten en Henriëtte, waarvoor onze grote dank. Dank ook aan alle deelnemende en belangstellende radioamateurs voor hun bijdrage aan dit geslaagde evenement.

Nieuwsflits – juni 2019

Beste amateur,

In dit bericht vindt u als bijlage de Nieuwsflits nummer 196 met daarin o.a. de aankondiging van de verenigingsavond van vrijdag 14 juni, dan is er (voor degenen die zich vooraf hebben opgegeven!) vanaf 19.00 uur (inloop 18.30 uur) de afdelings-BBQ bij Radio Club Bunschoten (Haarbrug 10-B).

Over het weer hoeft u zich geen zorgen te maken, er is droog weer besteld en bij regen en donder zijn er voldoende voorbereidingen getroffen om u een gezellige, warme en droge avond te bezorgen. In verband met het aantal deelnemers adviseren wij u om – indien mogelijk – zelf een stoel mee te nemen: we kunnen niet garanderen dat er voldoende stoelen aanwezig zijn.

Verder kunt u in de Nieuwsflits een verslag lezen van de bijeenkomst van mei, een bezoek aan Hamvention en overig verenigingsnieuws.

Juli en augustus zijn er geen verenigingsavonden, de eerste verenigingsavond na de vakantiestop is op vrijdag 13 september.

Via onze site kunt u informatie vinden over de VAM-avond en andere activiteiten tijdens de zomermaanden.

Ik wens u veel leesplezier en een fijne vakantie toe en graag tot ziens bij een van de activiteiten.

Namens het bestuur van VERON Amersfoort,
Lex van der Lugt (PA1LEX), secretaris

 

button Nieuwsflits (.pdf) button  Nieuwsflits (.txt)

PS – Heeft u zelf een bericht/artikeltje voor in de volgende Nieuwsflits of wilt u voortaan de Nieuwsflits automatisch in uw e-mailbox ontvangen? Dat kan! Stuur een mail aan a03 (aan) veron.nl  en meldt u aan. Bent u al geabonneerd, maar heeft/krijgt u een nieuw e-mailadres vergeet dan niet de wijziging door te geven dan blijft u op de hoogte! Oudere nummers vindt u in ons archief.

BBQ 14 juni in Bunschoten – aanmelden voor 8 juni

Vrijdag 14 juni houden we voor leden van onze afdeling een zomerbarbecue bij Radio Club Bunschoten (Haarbrug 10-B).
Deelname aan de barbecue kost € 10,00 en voor € 5,00 euro meer mag je ook je partner mee laten eten.

Geef je voor 8 juni op, zodat we de slager en de slijter aan het werk kunnen zetten.
Opgeven (en betalen) doe je bij onze penningmeester Tijmen de Jong (tijmenn@kpnmail.nl) (giro: NL30 INGB 0003 8884 04 – t.n.v. VERON Amersfoort – met vermelding van naam, aantal personen en eventueel call of NL-nummer).

Inloop vanaf 18.30, start om 19.00 uur.

We hopen jou (en je partner) te zien tijdens de BBQ!

 

VERON Pinkster Kamp

Dit jaar alweer voor de 54e keer, het VERON Pinkster Kamp. Ook deze keer allerlei gezellige activiteiten zoals o.a. ARDF, de Piet Wakkerjacht door afdeling Eindhoven, de jeugd soldeer middag, bingo, kampradio en de nachtelijke FoxOring.
Ook vanuit onze afdeling reizen er een aantal leden af naar Camping Vlintenholt te Odoorn. Voor zover mij nu bekend zijn dit Koos, Hilde, Rient, Henny, Rob (PA0KEL), Rick en Dick.

Het kampeerterrein is beschikbaar vanaf vrijdag 7 tot en met maandag 10 juni. Eerder aankomen en later vertekken kan ook, maar dan wel in overleg met de VPK organisatie.

Kom gerust een kijkje nemen tijdens het Pinksterweekend, bezoekers zijn van harte welkom.

Meer info over de camping vind u hier, en voor de website van het VPK klikt u hier. Het laatste nieuws staat op de VPK facebook pagina. Wij wensen alle deelnemers en bezoekers een gezellig en radio actief weekend toe !

Feestelijke afsluiting morsecursus 2018-2019

Iedere donderdagavond is er morsecursus op het Radio Clubhuis Bunschoten. De lessen worden gegeven door Koos (PA3BJV), Hilde (PA3EKW) en Ron (PA3DAM). Sinds vorig jaar september is er bij alle deelnemers veel vooruitgang geboekt, de gemiddelde snelheid is gestegen van 12 tot ongeveer 20 woorden per minuut.

Met de zomerstop in zicht leek het ons een goed idee om de laatste les uit eten te gaan met de hele groep. Onder het genot van een lekkere maaltijd hebben we zo terug gekeken op de vorderingen van het afgelopen jaar.

Rick had van de Hamvention nog een verrassing meegenomen voor Koos, een echte ATKO minikeyer. Deze werden in de jaren 60 van de vorige eeuw gebruikt om morse examens af te nemen door de FCC.

Na de zomervakantie gaan we verder met de lessen, met als einddoel een snelheid van 25 woorden per minuut, de eerste les is op 12 september.

Amersfoortse radioamateurs opnieuw naar Hamvention

Zaterdag 18 mei:

Iets over 9 uur zijn we weer op het Hamvention-terrein. We worden dit keer naar een parkeerplek op behoorlijke afstand van de ingang gedirigeerd. Als we uit de auto stappen, staan meteen twee golfkarretjes klaar om ons naar de ingang te brengen.

Vandaag is het warm en zonnig in Dayton. Ideaal weer voor een bezoek aan het radiovlooienmarkt gedeelte van de Hamvention. Daarvoor is de zaterdag sowieso de beste dag, want op dat moment zijn er de meeste standhouders. Wat opvalt is de diversiteit die aanwezig is: van oude boat-anchors tot apparatuur die ook nu nog nieuw te koop is.

We zien dit jaar wel heel veel radio’s van Elecraft aangeboden worden, vooral KX1’s, K2’s en K3’s. We weten ons allemaal redelijk in te houden met onze aankopen, al is dat soms met de nodige moeite.

Ook vandaag ontmoeten we weer een aantal bekenden vanuit eerdere bezoeken aan Amerika. En spreken we met amateurs die we kennen van dxpeditities die ze hebben gedaan. Als we rond 14.00 uur even gaan zitten om iets te eten, verzameld zich een bond gezelschap van amateurs die gewapend met een antenne op hun rug ervaringen uitwisselen.

De media heeft ook de nodige aandacht voor Hamvention. Een verslaggeefster die aan een bezoeker de vraag stelt “Why are u still using hamradio when there is internet?” krijgt een gevat antwoord terug: “Well people still ride horses don’t they?” Wie de beurs bezoekt merkt dat onze hobby volop leeft: er zijn zoveel kleine, soms nog onbekende bedrijfjes te vinden die bezig zijn met compleet nieuwe en veelbelovende dingen. En alhoewel de meeste bezoekers ongetwijfeld ruim boven de 65 zijn, zien we ook heel veel jeugd rondlopen, al dan niet gewapend met porto en al.

Om 16.00 uur besluiten we dat het genoeg is geweest: de benen zijn moe, de hoofden rood van de zon en we realiseren ons dat we ook dit jaar er niet in zullen slagen om alles te zien. We spreken nog even met sheriff (en mede-amateur) Gene Fischer over hoe het evenement tot nu verlopen is. Hij geeft aan heel tevreden te zijn: de beste Hamvention sinds het in Xenia wordt gehouden.

Terug in het hotel frissen we ons zelf op en rijden naar een steakhouse. Die T-bonesteak gaat er na (opnieuw) een dag met de nodige gelopen kilometers prima in!

Morgen (zondag) staat in het teken van het inpakken van de koffers: vroeg in de middag start de terugreis naar Nederland: Hamvention 2019 zit er voor ons weer op.

Vrijdag 17 mei:

De eerste dag van de Hamvention. Om 7.30 uur zitten we al aan het ontbijt. Het is druk in Dayton, dus pas een uurtje later zitten we in de auto naar Xenia waar het Hamvention-terrein is. Omdat het de afgelopen nacht even flink tekeer is gegaan met regen en onweer (om 4.00 uur zaten we letterlijk rechtop in bed door een donderslag die zo hard was dat in de wijde omgeving van het hotel auto-alarmen op hol sloegen) is het parkeren bij de Hamvention wat tricky en ontstaat er een korte file. Daardoor staan we een half uur later dan gepland aan de poort. Dat heeft ook voordelen: we kunnen namelijk meteen doorlopen. In groepjes gaan we ieder onze eigen weg. Rick en Hans gaan eerst naar de radiovlooienmarkt. Op zoek naar Heathkit en ARC-13 materiaal. Als we ze later weer tegenkomen, zien we aan de gelukkige gezichten dat de zoektocht is geslaagd.

In de hallen van de professionele leveranciers valt op hoe druk het is bij Elecraft. Grote drommen mensen staan zich te vergapen bij de aanwezige demo-modellen van de nieuwe Elecraft K4. Eerlijk is eerlijk: hij ziet er strak uit. De exacte prijzen van deze nieuwe transceiver zijn nog niet bekend, maar mensen kunnen zich alvast inschrijven en een aanbetaling doen. Voor een kale K4 wordt een aanbetaling gevraagd van USD 3.999,95. Degenen die dat doen krijgen als eerste de K4 uitgeleverd, naar verwachting in november/december 2019. Wie kiest voor een 10 watt variant betaalt USD 500 minder aan aanbetaling en wie in zijn set de optionele antennetuner wil hebben betaalt daarvoor USD 399,95 meer.

Om Pietro Begali te feliciteren met de Technical Achievement Award die dit jaar aan hem is toegekend hebben we een kadootje meegebracht: een doos met goede Nederlandse sigaren. Dat wordt duidelijk gewaardeerd en er worden herinneringen opgehaald aan ons bezoek aan de Begali fabriek twee jaar geleden.

In alle hallen is het lekker druk en er zijn diverse nieuwe zaken te zien. Ons valt op hoeveel nieuwe bedrijfjes zich presenteren met producten die we nog niet eerder op radiomarkten hebben gezien. Vooral QRP lijkt helemaal hot te zijn.

Waar het ook druk is, zijn de eettenten buiten. Al vanaf 10.00 uur staat er rijen met hongerige amateurs die smachten naar karbonades, kipburgers, Chinese take-away en allerlei ander voedsel dat te verkrijgen is.

Voor we er erg in hebben is het 5 uur en lopen we van het evenemententerrein af. Snel rijden we naar het hotel om ons wat op te knappen: dat is na 12km lopen op een drukkende dag (27C) wel even nodig. Na het opknappen rijden we naar het diner van Flex Radio. Tijdens het diner wordt een lezing gegeven over het HAARP station in Alaska.

De technisch verantwoordelijke voor de bouw van dit superantenne station is ook zendamateur en verteld honderduit over wat HAARP doet en wat het kan. De avond wordt afgesloten met een verloting waarbij Hans en Tijmen in de prijzen vallen.

Morgen, zaterdag, gaan we opnieuw naar de Hamvention. Want: we hebben nog lang niet alles gezien!

Donderdag 16 mei:

Welcome to CTUDe donderdag voor de Hamvention is traditioneel de dag waarop de Contest University wordt georganiseerd. Een evenement waar zowel ervaren als minder ervaren liefhebbers van radiowedstijden aan deelnemen. De dag begint om 7.00 uur met een uitgebreid en goed verzorgd ontbijt in het Crown Plaza hotel dat midden in het centrum van Dayton ligt.

Tijdens de dag kan gekozen worden uit ongeveer 20 verschillende lezingen, die over een paar weken ook terug te vinden zijn op de website https://www.contestuniversity.com/

Wij hebben onder andere een lezing gevolgd over 2BSIQ. Een vorm van contesten die het uiterste vraagt van contesters. Zoek op Youtube maar eens op de term, dan snap je wat we bedoelen. Dit jaar werd er ook veel aandacht besteed aan remote-contesting. Een onderwerp dat controversieel is maar niet meer is weg te denken uit onze hobby. De techniek om competitief via remote-stations te kunnen deelnemen aan contesten wordt beter en beter. De techniek is inmiddels zo goed dat in de grote contesten zoals WPX, CQWW en diverse ARRL contesten remote-stations op de eerste plaats zijn geëindigd.

dr. Tamitha Skov - SpaceWeatherWomanAllemaal leuk natuurlijk, maar hoe zit het met de nieuwe aanwas. Hoe zorgen we voor ‘vers bloed’ in deze vorm van radiosport. Ook daarover zijn verschillende lezingen gegeven en ‘best practices’ meegegeven.

Dat onze radiohobby ook door wetenschappers nauw wordt gevolgd, bleek wel uit de lezing van dr. Tamitha Skov. Zij is een autoriteit op het gebied van alles wat met de zon heeft te maken. Een aanrader om eens op youtube te zoeken naar haar filmpjes. Zoek daarvoor op  @spaceweatherwoman.

Rob Sherwood - NC0BNatuurlijk was er ook meer dan voldoende tijd voor onderling QSO. Dus even praten met Rob Sherwood (de man die al jarenlang onafhankelijk onderzoek doet naar de gevoeligheid van transcievers), even bijpraten met Johannes (PA5X) die op dit moment vanuit Mauritanië actief is als 5T5PA, een lolletje maken met Tom (N1MM) (ja, de man van de bekende log-software) en met Thomas (PA1M) en Timor (PA1T) nog even de uitslag van de PACC doornemen.

QRPLabsNa de Contest University zijn we snel doorgegaan naar een ander event: de FDIM (Four Days In May). Dat evenement staat volledig in het teken van QRP. In het Holiday Inn hotel in Fairborn was een beurs met uitsluitend standhouders die ‘iets’ met QRP doen. Dat QRP leeft bleek wel uit het aantal bezoekers én het aanbod dat aanwezig is.

Morgen, op vrijdag, is de eerste dag van de Hamvention. Daar gaan we hopelijk het demo-model van de nieuwe Elecraft K4 zien. Op de plaatjes ziet deze nieuwe radio er fantastisch uit, of hij in het echt ook zo mooi is? Dat hoor je van ons !

Zondag 12 mei:

Van 17 tot en met 19 mei wordt in Xenia (Ohio) de Hamvention gehouden. Dit evenement is wereldwijd de grootste beurs op het gebied van onze radiohobby en trekt jaarlijks meer dan 30.000 bezoekers. Dit jaar maken maar liefst 6 leden van onze afdeling de reis naar Amerika om deel te nemen aan de festiviteiten. Op het programma staan onder andere een bezoek aan de Contest University. Ook zijn de Amersfoorters uitgenodigd om aan te schuiven bij een door Flex-Radio georganiseerd diner. De Hamvention staat dit jaar in het teken van het stimuleren van onze hobby aan de volgende generatie.

Voor Rick (PA5NN) en Gerard (PA0PIW) wordt het hun eerste bezoek aan Hamvention. Tijmen (PA3GRM), Maarten (PA3EYC), Hans (PE1KWH) en Gert (PA2LO) bezochten het evenement al eens eerder. Via de a03-website zullen de OM’s ons op de hoogte houden van hun belevenissen.