Verslag laatste bijeenkomst CW-cursus 23-24

Donderdag de 13e juni jl. was dan weer de laatste bijeenkomst van het CW-cursusjaar 23-24, van Koos (PA3BJV) en Hilde (PA3EKW).

In stijl werd het seizoen afgesloten in onderling QSO met een drankje en een hapje. Koos nam even het woord om een evaluatie te geven van de prestaties. De beginnende groep heeft goede vooruitgang geboekt. Helaas is er wel weer te weinig zelf geoefend. Vroeger deed je de cursus en was je binnen een jaar, evt. anderhalf jaar, wel klaar om het examen te doen voor de A machtiging. Nu, met het drukke leven en er geen ‘druk meer op de ketel staat voor toegang tot de gelijkstroombanden’, doet men er gemiddeld veel langer over. Maar, er blijven toch gelukkig elke keer weer andere OM’s zijn die deze vorm van communicatie willen leren EN gebruiken. Koos voorspelde dat de beginners volgend jaar wel ‘Diest-rijp’ zullen zijn.

Over de gevorderden was Koos ietsje minder tevreden. Zij gaven elkaar les, omdat het dynamische duo de beginners bezighield. Dit illustere gezelschap had zichzelf tot doel gesteld het meer uit het hoofd nemen van een morseverbinding, zeg maar meer converseren in de morse-taal. Bij deze groep zie je duidelijk interesse verschillen. De contesters zijn bedreven in de snelle en korte klap. Een call op telexsnelheid en dan het volgnummer. Wordt het langer, dan komen de problemen, leestekens helemaal. Dan is er nog, helaas, de groep waarbij het gewoon ‘niet blijft plakken’, veelal door medische oorzaak. En dan natuurlijk de mannen waar het wel bij lukt.

De week voor deze laatste avond vond dan ook de traditionele ‘peiling van bekwaamheid’ plaats, zeg maar Het Examen. Zowel de beginners als gevorderden kregen dezelfde tekst, echter met een andere snelheid en woord spaties. De teksten werden ook steeds korter. Van een tweetal regels tot bijna een kreet. Eerst op 18WPM en daarna, hetzelfde op de Diest methode. Kortom, er is nog veel te oefenen en te leren.

De snelle mannuh moesten dan de essentie van de tekst vertellen, zonder te schrijven, waar gaat het over, wanneer, hoe laat, waar, enz. De beginners mochten kijken wat er herkend werd. Op de Diest-methode moesten de beginners schrijven en de snelle mochten dan schrijven of luisteren en onthouden. Wel zie je dat die OM’s die QSO’s maken bedrevener zijn dan de amateur die bijna alleen maar luistert.

Maar, deze laatste en afsluitende avond vond plaats in een gezellige en ontspannen sfeer. Natuurlijk volgde na Koos z’n evaluatie een praatje van één van ons; incasu Marga, xyl van Rick (PA5NN). Zij bedankte zowel Koos als Hilde voor hun tomeloze inzet en vooral geduld. De bloemen werden overhandigd en voor ‘den ouden man’ een fles met een mooi biertje, die hopelijk op de camping van Friedrichshafen geproefd gaat worden. Beiden kregen ook nog een kadobon van creatieve aard. Dan was er nog een persoonlijk kado voor Koos, buiten de CW-cursisten om. Een replica van een schilderijtje waar hij een speciale band mee had opgebouwd. Want Koos, zo veelzijdig als hij is, is nu zelf op tekencursus, bij Marga.

Om tien uur was het dan wel welletjes en vertrokken de meeste, inmiddels oud-cursisten. Een beperkt gezelschap bleef achter om op te ruimen en na te tafelen. Namens alle cursisten wil ik Koos en Hilde weer hartelijk danken voor hun inzet om ons verder te helpen in de vaardigheden en het bedrijven van deze schone en fascinerende manier van communiceren.

Volgend jaar is er de 45ste editie van de CW-cursus door Koos en Hilde. Voor hen die mee willen doen: mail maar even naar Koos.

73ES T U ALL = HP TO MNT AGN = GD DX, DE PA5NN

Terugblik op een geslaagde afdelingsbarbecue

Vrijdag 21 juni jl. hield afdeling Amersfoort haar jaarlijkse barbecue. Ongeveer 30 afdelingsleden en partners bezochten het evenement bij Radio Club Bunschoten. Hoewel deze datum officieel de start van de zomer inleidt, was dit nog niet te merken wat betreft het weer. In tegenstelling tot vorig jaar was het nu wel nodig om de partytent op te zetten, waar men beschut tegen enkele kleine buitjes zittend kon genieten van het lekkere eten en drinken. Ook rond de barbecue en de statafels was het een gezellige boel.

Na twee uurtjes gebarbecued te hebben, zaten de meesten voldaan klaar voor de EK-voetbalwedstrijd tussen Nederland en Frankrijk welke om 21:00 begon.

Tijdens de spannende wedstrijd zorgde Tijmen als een echte gastheer ervoor dat de aanwezigen continue voorzien werden van satéstokjes of andere lekkere hapjes van de barbecue.

Na afloop van de wedstrijd sloot Maarten de geslaagde avond af en wenste hij namens het bestuur iedereen een hele fijne zomervakantie.


 

 

 

Nieuwsflits – juni 2024

Beste amateur,

Van de bestuurstafel:
Dit is alweer de laatste Nieuwsflits van dit seizoen, ik wens u deze zomer veel plezier met de radiohobby. De volgende Nieuwsflits verschijnt in september.

Nieuwsflits:
In dit bericht vindt u als bijlage de Nieuwsflits nummer 246 met daarin een verslag van de afdelingsbijeenkomst van 17 mei en overig verenigingsnieuws.

Bijeenkomst:
Vrijdag 21 juni houden we voor leden van onze leden een zomerbarbecue.

Om een goede en gezellige barbecue te organiseren is deze avond alleen toegankelijk voor degenen die zich hebben opgegeven bij Tijmen (P3GRM), dit in verband met de te bestellen vleesschotels en dranken.

Locatie:
Radio Club Bunschoten (Haarbrug 10-B, 3751 LM Bunschoten-Spakenburg). Inloop vanaf 18.30, start om 19.00 uur.

Wekelijkse Ronde van Amersfoort op PI2AMF:
Elke zondag is er een Ronde van Amersfoort (RvA) onder de roepletters PI4AMF. Vanaf 20.30 uur via de 2 meter repeater op 145.625 MHz.

Zijn er berichten of heeft u nieuws wat u wilt delen in de ronde, dan kunt u dat zelf inbrengen. Er wordt ook gewerkt om dit van tevoren op te nemen en tijdens de ronde uit te zenden. Stuur hiervoor een mail Evert (PA3AYQ) via pa3ayq@veron.nl.

Ik wens u weer veel leesplezier toe en graag tot ziens bij een van de activiteiten.

Dick (PA0MBR), afdelingssecretaris

 

button Nieuwsflits (.pdf) button Nieuwsflits (.txt)

 


PS Heeft u een bericht voor in de volgende Nieuwsflits of onze website stuur dit dan naar a03@veron.nl. Een nieuw emailadres pas dit aan in het VAS.

 

Verslag afdelingsbijeenkomst mei 2024

Vrijdag 17 mei jl. had de afdeling de maandelijkse bijeenkomst in ontmoetingscentrum De Herberg. Op het programma stond een lezing door Ton (PF1S). Bestuurslid Peter (PC3M) opende om 20:00 uur de avond met enkele mededelingen voor de leden:

 • Een aantal leden van de afdeling zijn naar de Hamvention in Dayton.
 • Een aantal leden van de afdeling zijn naar het VERON Pinksterkamp.
 • Ad Wouterson (PA2PCH), sinds 2022 betrokken bij het PI4AMF CW-team, is begin mei overleden. Gevraagd wordt om een minuut stilte.
 • De 84e VR is geweest. Eddy (PA0RSM) doet verslag aan de aanwezigen. Dit zal ook opgenomen worden in de Nieuwsflits van juni.
 • Voor de velddag contest op 1 en 2 juni as. zijn we nog op zoek naar operators. Tijdens het event zal er ook een VHF-opstelling getest worden ter voorbereiding van TM80LM.
 • De afdelingsbarbecue zal dit jaar gehouden worden op 21 juni bij Radio Club Bunschoten (Haarbrug 10-B). Zie de A03-site voor de details.
 • TM80LM zal 15-18 augustus vanuit Zuid-Frankrijk actief zijn op HF, VHF (6 en 2 meter) en SHF (QO-100).
 • Voor de liefhebbers: op 30 juni zal het radiostation SAQ Grimeton uit Zweden weer een boodschap in CW uitzenden op 17,2 kHz.

Hierna was het de beurt aan Ton (PF1S), instructeur bij het Regiment Verbindingstroepen (PI4VBD) van de Koninklijke Landmacht. Ton is de drijvende kracht achter een event waarbij zendamateurs en militaire radio operators elkaar treffen op de HF-amateurbanden: ‘HAM meets military’. Ton nam de toehoorders eerst mee naar verre bestemmingen waar hij als militair actief is geweest, waaronder Mali en Suriname. Tijdens verloren uurtjes maakte hij daar vanuit een militair voertuig of met een draagbare HF-radio verbindingen op de amateurbanden, wat vaak resulteerde in pile-ups waarbij veel informatie tegelijkertijd verwerkt moest worden.

Vanuit het idee dat militaire radio operators effectief en juist moeten kunnen communiceren over de radio, zeker in hectische situaties, is ‘HAM meets military’ bedacht. Op de militaire HF-banden is het namelijk in normale omstandigheden rustig, een oefening op de amateur HF-banden levert meer actie/lering op voor de jonge soldaten.

Alle stations bestaan uit een team van 2 militaire operators en 1 zendamateur. Er mag enkel gebruik gemaakt worden van militaire radioapparatuur aanwezig in het voertuig of als manpack. Richtantennes en/of zendversterkers zijn niet toegestaan. HAM meets military vindt plaats op HF (SSB) en 6 meter (FM) en de stations hebben MIL als suffix in de roepnaam. Tijdens het laatste event in december jl. hebben 2 leden vanuit de afdeling Amersfoort deelgenomen.

‘HAM meets military’ wordt georganiseerd door PI4VBD en heeft geen internationaal karakter. Op de vraag vanuit de zaal of er ook internationaal een militaire radiocompetitie is verwees Ton naar het prestigieuze Noble Skywave georganiseerd vanuit Canada.

Na afloop van de lezing bedankte Peter de spreker en ging men over tot onderling QSO. Het was weer een geslaagde afdelingsavond. De volgende afdelingsbijeenkomst is op 21 juni, dan hebben we de afdelingsbarbecue.

Nieuwsflits – mei 2024

Beste amateur,

Van de bestuurstafel:
Tijdens de Huishoudelijke Vergadering van de afdeling is besloten dat de Nieuwsflits niet meer via de mail verzonden wordt en nu als pdf-file op de site wordt geplaatst en daar te downloaden is.

Nieuwsflits:
In dit bericht vindt u als bijlage de Nieuwsflits nummer 245 met daarin een verslag van de afdelingsbijeenkomst van april en overig verenigingsnieuws.

Bijeenkomst:
Vrijdag 17 mei is er een lezing van Ton (PF1S) met als titel ‘Ham meets military: oefening 14 december 2023’.

Natuurlijk kunt u deze avond ook weer terecht bij onze QSL-manager voor het brengen en halen van QSL-kaarten.

Locatie:
Ontmoetingscentrum “De Herberg” aan de Watersteeg 85 (wijk Nieuwland) in Amersfoort. Start van de bijeenkomst is om 20:00 uur, inloop kan vanaf 19:30.

Wekelijkse Ronde van Amersfoort op PI2AMF:
Elke zondag is er een Ronde van Amersfoort (RvA) onder de roepletters PI4AMF. Vanaf 20.30 uur via de 2 meter repeater op 145.625 MHz.

Zijn er berichten of heeft u nieuws wat u wilt delen in de ronde, dan kunt u dat zelf inbrengen. Er wordt ook gewerkt om dit van tevoren op te nemen en tijdens de ronde uit te zenden. Stuur hiervoor een mail Evert (PA3AYQ) via pa3ayq@veron.nl.

Ik wens u weer veel leesplezier toe en graag tot ziens bij een van de activiteiten.

Dick (PA0MBR), afdelingssecretaris

 

button Nieuwsflits (.pdf) button Nieuwsflits (.txt)

 


PS Heeft u een bericht voor in de volgende Nieuwsflits of onze website stuur dit dan naar a03@veron.nl. Een nieuw emailadres pas dit aan in het VAS.

 

Verslag afdelingsbijeenkomst april 2024

De afdelingsbijeenkomst van vrijdag 19 april jl. was weer druk bezet. Veel leden (ook nieuwe gezichten) hadden de weg naar De Herberg gevonden. Deze avond stond in het teken van een lezing van Hans (PE1KWH) over de T41-EP SDR radio. De avond werd zoals altijd om 20:00 geopend door voorzitter Maarten (PA3EYC) met enkele mededelingen:

 • Doordat de VERON besloten heeft voor een nieuwe opzet van de velddag contest, geen afzonderlijke weekenden voor CW en SSB maar nog maar 1 weekend voor mixed mode, is de afdeling op zoek naar bemensing voor met name het SSB-station voor 1 en 2 juni as. Aanmelden hiervoor kan bij Maarten of via het activiteiten contact formulier.
 • De VR2024 vindt plaats op 20 april in Hoevelaken. De afdeling Amersfoort zal met 4 leden vertegenwoordigd zijn. Verslaglegging van de VR-bijeenkomst zal door de VERON gedaan worden en waarschijnlijk in de Electron vermeld worden.

Hierna was het tijd voor de lezing van Hans, die ons meenam in zijn ervaringen met het bouwen van een unieke transceiver: de 4S QRP T41-EP. Het betreft hier een project van de Four State QRP Group gebaseerd op een Teensy 4.1 microcontroller. De T41 is een volwaardige 20 watt 5-banden CW/SSB SDR transceiver. De toevoeging EP houdt in dat het een experimenteel platform betreft voor open source, wat mogelijkheden biedt voor ontwikkelaars van software om de set continue te verbeteren, etc.

Hans had een zelfgebouwde T41 transceiver meegenomen, die door de aanwezigen bewonderd kon worden. Het is een mooie opvallende radio voorzien van een helder kleurendisplay, grote draaiknoppen en veel schakelaars op het front. Intern bevinden zich de individuele modules met hun functies. Het blijkt geen beginnersproject, maar gelukkig is Hans een zeer ervaren elektronicus en zelfbouwer. Met humor deelde hij zijn ervaringen opgedaan tijdens het bouwproces. De radio is qua hardware gereed, echter is calibratie van o.a. de interne klok en IQ nog nodig om de radio te kunnen gebruiken.

Het was een interessante lezing. Voor de belangstellenden: op het internet is veel informatie over de 4S QRP T41-EP te vinden, waaronder bouwbeschrijvingen en softwarebibliotheken.

Na Hans bedankt te hebben voor de lezing, was er nog voldoende tijd voor onderling QSO. De volgende afdelingsbijeenkomst is op 17 mei met een lezing van Ton (PF1S) over ‘Ham meets military: oefening 14 december 2023’.

 

Even voorstellen Rick (PA5NN)

Voor wie mij nog niet kent: Rick (PA5NN), in het buitenland geboren en naar Nederland gekomen op 10-jarige leeftijd. Inmiddels alweer 63 jaar.

In 1974 serieus met de radiohobby begonnen en lid van de VERON in 1975.

Toen gelijk een NL-nummer aangevraagd, zoals dat gebruikelijk was en begonnen met het luisteren op de amateurbanden. Die eerste ontvanger was, natuurlijk een Heathkit, een HR-10b.

Na het behalen van de ‘bevoegdheid tot bedienen van…’ een call aangevraagd en als PE1 actief vanuit de regio Voorne Putten op 2 meter met een T72 zelfbouw xtal-zendertje en een VERON-beam. Binnen de vereniging actief betrokken bij de vorming van een nieuwe afdeling VERON A42 (Voorne Putten), waarin ik later een bestuursfunctie vervulde.

Na enige tijd begonnen met het leren van de schone CW-kunsten en na het slagen van die ‘proeve’ een PA3-call gekregen.

Nog bij de ouders wonend en een redelijke baan betekend dat je wat meer aan de hobby kan besteden. Dat resulteert in een mast achterin de tuin van pa en ma met een joekel van een 9 elements HF-beam in de mast. Veel DX gewerkt en af en toe aanwezig op het Nassiballennet. Dan komt de tijd dat je het huis verlaat en op eigen benen gaat staan. Klein behuisd, inmiddels getrouwd en wonend binnen de afdeling Leiden, A28, zijn de antennes flink kleiner en de vermogens ook, dus lid geworden van de BQC. Ook daar weer een bestuursfunctie gehad.

Na 10 jaar verhuisden we weer, nu naar Groningen, afdeling A19. Dat duurde maar 3 jaar en nu wonen we, vrouw en nog één van de drie dochters, in Leusden.

Binnen de radiohobby heb ik drie interessegebieden: QRP, zelfbouw en het verzamelen van Heathkit amateurradio spullen, wat een beetje uit de hand is gelopen.

Buiten de hobby mag ik graag ‘een eindje lopen’, met rugzak het liefs meerdere dagen achtereen in de bergen van Noord-Zweden of de Pyreneeën, of zonder rugzak tijdens de 4-daagse van Nijmegen.

Rick (PA5NN), bestuurslid VERON A03

Nieuwsflits – april 2024

Beste amateur,

Van de bestuurstafel:
Tijdens de Huishoudelijke Vergadering van de afdeling is besloten dat dit het laatste nummer is welke via de mail verzonden wordt. De volgende Nieuwsflits staat 1 week voor de afdelingsbijeenkomst op onze site en is daar te downloaden.

Nieuwsflits:
In dit bericht vindt u als bijlage de Nieuwsflits nummer 244 met daarin een verslag van de Huishoudelijke Vergadering van maart  en overig verenigingsnieuws.

Bijeenkomst:
Vrijdag 19 april is er een lezing van Hans (PE1KWH) over T41-EP SDR-radio.

Natuurlijk kunt u deze avond ook weer terecht bij onze QSL-manager voor het brengen en halen van QSL-kaarten.

Locatie:
Ontmoetingscentrum “De Herberg” aan de Watersteeg 85 (wijk Nieuwland) in Amersfoort. Start van de bijeenkomst is om 20:00 uur, inloop kan vanaf 19:30.

Wekelijkse Ronde van Amersfoort op PI2AMF:
Elke zondag is er een Ronde van Amersfoort (RvA) onder de roepletters PI4AMF. Vanaf 20.30 uur via de 2 meter repeater op 145.625 MHz.

Zijn er berichten of heeft u nieuws wat u wilt delen in de ronde, dan kunt u dat zelf inbrengen. Er wordt ook gewerkt om dit van tevoren op te nemen en tijdens de ronde uit te zenden. Stuur hiervoor een mail Evert (PA3AYQ) via pa3ayq@veron.nl.

Ik wens u weer veel leesplezier toe en graag tot ziens bij een van de activiteiten.

Dick (PA0MBR), afdelingssecretaris

 

PS Heeft u een bericht voor in de volgende Nieuwsflits of onze website stuur dit dan naar a03@veron.nl. Een nieuw emailadres pas dit aan in het VAS dan blijft u op de hoogte van het laatste VERON (afdelings)nieuws!

button Nieuwsflits (.pdf) button Nieuwsflits (.txt)

 

Verslag Huishoudelijke Vergadering 2024

Op vrijdag 15 maart jl. hield de afdeling Amersfoort haar jaarlijkse Huishoudelijke Vergadering. Voordat hiermee gestart werd waren er eerst enkele mededelingen van voorzitter Maarten (PA3EYC):

 • De QSL-kaart procedure voor het versturen naar de USA is veranderd. Details kunnen worden opgevraagd bij onze QSL-manager Peter.
 • De velddag in juni is niet meer enkel CW, maar een mix van CW en Phone. Er is dus een dubbele bemensing nodig deze dag. Wie mee wil doen kan zich opgeven bij Maarten.

De voorzitter opende de vergadering om 20:00 uur. Er waren 23 afdelingsleden aanwezig tijdens de bijeenkomst. Het bestuur nam met de aanwezige leden de notulen en diverse verslagen over 2023 door, welke allen werden goedgekeurd en daarmee vastgesteld. Aansluitend hierop werden afdelingsbeleid en -begroting voor 2024 behandeld.

Aftredend en herkiesbaar waren Maarten (PA3EYC) en Tijmen (PA3GRM). Er hadden zich geen tegenkandidaten aangemeld. Beide bestuursleden zijn herkozen. Rick (PA5NN) was gevraagd om het bestuur te komen versterken, waar de leden unaniem mee instemden. Het afdelingsbestuur is met de komst van Rick weer voltallig.

Na de pauze was het tijd voor het behandelen van de ingebrachte voorstellen t.b.v. de VERON Verenigingsraad 2024. De 6 voorstellen werden uitgebreid toegelicht en er werd goed over gediscussieerd. Na het stemmen is besproken wie namens de afdeling de afgevaardigden zijn voor deelname aan de VR. Besloten is dat op 20 april as. Hilde (PA3EKW), Eddy (PA0RSM), Henk (PD1PHG) en Maarten (PA3EYC) de afdeling zullen vertegenwoordigen.

Na de rondvraag werd om 22:30 de vergadering gesloten. Daarna was er nog enige tijd voor onderling QSO.

Nieuwsflits – maart 2024

Beste amateur,

Nieuwsflits:
In dit bericht vindt u als bijlage de Nieuwsflits nummer 243 met daarin een verslag van de bijeenkomst van februari en overig verenigingsnieuws, de VR-voorstellen voor de Verenigingsraad in Hoevelaken en het digitale maartnummer van ’t Geruis met de stukken voor de huishoudelijke vergadering.

Bijeenkomst:
Vrijdag 15 maart is de huishoudelijke vergadering. Een mooie gelegenheid voor u om uw stem te laten horen en mee te denken over het beleid van onze vereniging. Wilt u zich kandidaat stellen voor een bestuursfunctie dat kan! Aanmelding is mogelijk bij de secretaris tot aanvang van de vergadering.

Het verzoek is om zelf vooraf de diverse stukken door te lezen. Deze worden namelijk niet meer voorgelezen tijdens de vergadering, maar enkel op hoofdlijnen doorgenomen.

De vergadering, die begint om 20.00 uur, is alleen toegankelijk voor VERON-afdelingsleden en eventueel door het bestuur uitgenodigde VERON-leden (afdelingsreglement art. 7). Zaal open 19.30 uur.

Natuurlijk kunt u deze avond ook weer terecht bij onze QSL-manager voor het brengen en halen van QSL-kaarten.

Locatie:
Ontmoetingscentrum “De Herberg” aan de Watersteeg 85 (wijk Nieuwland) in Amersfoort. Start van de bijeenkomst is om 20:00 uur, inloop kan vanaf 19:30.

Wekelijkse Ronde van Amersfoort op PI2AMF:
Elke zondag is er een Ronde van Amersfoort (RvA) onder de roepletters PI4AMF. Vanaf 20.30 uur via de 2 meter repeater op 145.625 MHz.

Zijn er berichten of heeft u nieuws wat u wilt delen in de ronde, dan kunt u dat zelf inbrengen. Er wordt ook gewerkt om dit van tevoren op te nemen en tijdens de ronde uit te zenden. Stuur hiervoor een mail Evert (PA3AYQ) via pa3ayq@veron.nl.

Ik wens u weer veel leesplezier toe en graag tot ziens bij een van de activiteiten.

Dick (PA0MBR), afdelingssecretaris

 

PS Heeft u een bericht voor in de volgende Nieuwsflits of onze website stuur dit dan naar a03@veron.nl. Dit adres kunt u ook gebruiken als u de Nieuwsflits niet langer wilt ontvangen. Een nieuw emailadres pas dit aan in het VAS dan blijft u op de hoogte van het laatste VERON (afdelings)nieuws!

button Nieuwsflits (.pdf) button Nieuwsflits (.txt)
button VR-voorstellen button ‘t Geruis