CW cursus – oktober geen lessen

Van Koos (PA3BJV) ontvingen wij volgend bericht:

Donderdagavond 1 oktober jl. was voorlopig de laatste CW les bijeenkomst in Bunschoten. Vanwege Corona regelementen, zijn we de gehele maand oktober gesloten.

In de eerste week van november bepalen we hoe we verder gaan, dit is voornamelijk afhankelijk van de aanbevelingen van het RIVM.

Tot dan wensen wij u een goede en vlijtige studie toe. Oefen trouw uw huidige les, en ga rustig door met de volgende lessen !

Het oefenen kan natuurlijk ook via de amateurbanden, nodig elkaar uit op een freqentie en blijf actief.

Indien u vragen heeft hoor ik het graag.

Spreuk van deze maand: Weest alert en laat je niet uit het veld slaan, accepteer de corona beperkingen en bijt je vast in het gestelde doel !

Groet ,

Het CW Team

 

 

Nieuwsflits – oktober 2020

Beste amateur,

In dit bericht vindt u als bijlage de Nieuwsflits nummer 208. Dit keer met de mededeling dat de Huishoudelijke Vergadering niet doorgaat in verband met het coronavirus. Er zal dus ook GEEN normale bijeenkomst plaatsvinden op 9 oktober!

Verder kunt u hierin lezen over de vele alternatieve amateur activiteiten die worden ontplooid in verband met het coronavirus.

Zodra de omstandigheden het toelaten treffen we elkaar weer in ontmoetingscentrum De Herberg.

Tot die tijd houden we contact op zondagavond om 20.30 via onze repeater PI3AMF (145.625 MHz) en via onze website https://a03.veron.nl. Uiteraard mag u ons ook altijd via andere manieren benaderen, bijvoorbeeld via het contactformulier.

Ik wens u weer veel leesplezier toe en blijf gezond.

Dick Radstaak (PA0MBR), afdelingssecretaris

 

button Nieuwsflits (.pdf) button  Nieuwsflits (.txt)

PS – Heeft u zelf een bericht/artikeltje voor in de volgende Nieuwsflits of wilt u voortaan de Nieuwsflits automatisch in uw e-mailbox ontvangen? Dat kan! Stuur een mail aan a03 (aan) veron.nl  en meldt u aan. Bent u al geabonneerd, maar heeft/krijgt u een nieuw e-mailadres vergeet dan niet de wijziging door te geven dan blijft u op de hoogte! Oudere nummers vindt u in ons archief.

Huishoudelijke Vergadering 2020 afgelast

Het afdelingsbestuur heeft  besloten om de Huishoudelijke Vergadering 2020 op 9 oktober niet door te laten gaan in verband met de verontrustende stijging van het aantal corona patiënten.

 

Er zal dus ook GEEN normale bijeenkomst plaatsvinden op 9 oktober!

 


Het afdelingsbestuur heeft na overleg met het HB besloten om de Huishoudelijke Vergadering 2020 op 9 oktober door te laten gaan.

Hierbij hanteren we dezelfde voorwaarden zoals bij onze laatste afdelingsbijeenkomst.

Aan- en afmelden kan alleen via onderstaand contactformulier tot 1 oktober a.s. Met de door u ingevulde gegevens stellen we de lijst op waar de GGD om zou kunnen vragen. Na 1 oktober ontvangt u per email een bevestiging met hierin de details voor deelname. Zonder bevestiging geen toegang.

Heeft u zich aangemeld, maar bent u verhinderd dan graag ook even afmelden.

Bij binnenkomst vindt een gezondheidscheck plaats. Eenmaal binnen zoekt u een vaste plaats en houdt u rekening met de regels. Een bestuurslid zal u nogmaals de regels toelichten. Wij vragen om uw begrip, uw en onze gezondheid en veiligheid zijn onze belangrijkste zorg. Dragen van mondkapjes mag natuurlijk wel, maar is niet verplicht.

De Huishoudelijke Vergadering is alleen toegankelijk voor leden van de afdeling Amersfoort.

De oorspronkelijke aankondiging van 1 maart j.l. en stukken kunt u hier terug vinden.


Afmelden
 

QRP-weekend 2020

In het weekend van 5 en 6 september vond weer het QRP-weekend plaats. Tweede editie, op hetzelfde mooie terrein iets ten noorden van Utrecht. Deelnemers Rick (PA5NN), Hans (PE1KWH), Hans (PA1ALV), Kees (PA0CWO) en Dick (PA0MBR). Allen enthousiast zelfbouwers van o.a. QRP-radio’s en CW-beoefenaars.

Na het installeren van het tentenkamp werden er diverse antenne ’s opgebouwd.

Alles zelfbouw, variërend van een ‘quick en dirty’ opgebouwde inverted-V o.b.v. rolmaten van 5 meter… t/m een zorgvuldig thuis uitgewerkte symmetrische dipool inclusief balun.

Rick (PA5NN) was ons ook dit keer weer voorgegaan als kwartiermaker en had zelfs een heuse overkapping geknutseld waar we Corona-proof beschermd tegen zon, wind en regen konden genieten van de maaltijden. Naast een goede zelfbouwer blijkt Rick ook een hele goede kok te zijn.

De weergoden waren ons best gunstig gezind, twee mooie droge zonnige dagen met enkel regen in de nacht.

Doel was om dit keer meer CW-verbindingen te maken dan vorig jaar, maar ook dit jaar ging er veel tijd op aan knutselen, meten en gezellig onderling (technisch) QSO. Kenmerkend voor een groep enthousiaste zelfbouwers hi. Het aantal gemaakte verbindingen is op 1 hand te tellen… schril contrast t.o.v. de 1170 QSO’s gemaakt door de collega’s op de SSB-velddag die tegelijkertijd plaatsvond.

Wederom een geslaagd weekend… op naar de volgende keer.

Nieuwsflits – september 2020

Beste amateur,

In dit bericht vindt u als bijlage de nieuwsflits met hierin een stukje van de voorzitter en overig afdelingsnieuws.

Het afdelingsbestuur heeft besloten om de afdelingsbijeenkomst van 11 september (onderling QSO) door te laten gaan. Hierbij hanteren we de voorwaarden, regels en protocollen zoals bepaald door RIVM en veiligheidsregio. We hebben goedkeuring voor de bijeenkomst gekregen, maar moeten ons wel aan het protocol van ontmoetingscentrum De Herberg houden.

Dit houdt in dat u zich moet aanmelden met het contactformulier welke u vindt op https://a03.veron.nl/afdelingsbijeenkomst-september/. Hier vindt u ook meer informatie over deze avond.

Aanvang 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur.

Natuurlijk kunt u deze avond ook weer terecht bij onze QSL-manager voor het brengen en halen van QSL-kaarten.

Deze avond wordt gehouden in ontmoetingscentrum “De Herberg” aan de Watersteeg 85 (wijk Nieuwland) in Amersfoort. De Watersteeg wordt in sommige navigatiesystemen aangeduid als ‘fietspad’. Het beste is dan de Sporthal Nieuwland aan de Zeldertsedreef 3, 3824 EJ Amersfoort in te voeren. Daar kunt u ook het beste parkeren. Voor bezoekers die de bus nemen: neem stadsdienst lijn X2, halte Zonnewijzer.

Wekelijkse A03-ronde op PI3AMF – Elke zondag is er een Ronde van Amersfoort (RvA) onder de roepletters PI75AMF vanaf 20.30 uur via de 2 meter repeater op 145.625 MHz. Zijn er berichten of heb je nieuws wat je wilt melden dan kan je dat natuurlijk zelf inbrengen.  Er wordt ook gewerkt om dat van tevoren op te nemen en tijdens de ronde uit te zenden. Stuur hiervoor een mail Evert (PA3AYQ) via PA3AYQ@VERON.nl.

Ik wens u weer veel leesplezier toe en blijf gezond,

Dick Radstaak (PA0MBR), afdelingssecretaris

 

button Nieuwsflits (.pdf) button  Nieuwsflits (.txt)

PS – Heeft u zelf een bericht/artikeltje voor in de volgende Nieuwsflits of wilt u voortaan de Nieuwsflits automatisch in uw e-mailbox ontvangen? Dat kan! Stuur een mail aan a03 (aan) veron.nl  en meldt u aan. Bent u al geabonneerd, maar heeft/krijgt u een nieuw e-mailadres vergeet dan niet de wijziging door te geven dan blijft u op de hoogte! Oudere nummers vindt u in ons archief.

Afdelingsbijeenkomst september

Het afdelings-bestuur heeft besloten om de afdelingsbijeenkomst van 11 september (onderling QSO) door te laten gaan. Hierbij hanteren we de voorwaarden, regels en protocollen zoals bepaald door RIVM en veiligheidsregio. We hebben goedkeuring voor de bijeenkomst gekregen, maar moeten ons wel aan het protocol van ontmoetingscentrum De Herberg houden.

Na bijna een half jaar Corona, wordt van een ieder wel verwacht dat hij/zij hiervan op de hoogte is en zich daar keurig aan houdt. Uw en onze gezondheid en veiligheid blijven namelijk onze belangrijkste zorg en hier zal streng op worden toegezien. Dragen van mondkapjes mag natuurlijk wel, maar is niet verplicht.

Het maximaal aantal bezoekers aan de afdelingsavond in ontmoetingscentrum De Herberg is beperkt tot 24 personen. Ten behoeve van registratie voor een mogelijk GGD Bron en Contact Onderzoek (BCO) moeten de bezoekers zich vooraf aanmelden. Bij binnenkomst vind een gezondheidscheck plaats. Eenmaal binnen zoekt u een vaste plaats en houdt u rekening met de regels. Een bestuurslid zal u nogmaals de regels toelichten. Wij vragen om uw begrip.

Aanmelding via onderstaand contactformulier, alle velden invullen a.u.b. Aan de hand van deze gegevens stellen we de lijst op waar de GGD om zou kunnen vragen.

Met een maximum van 24 personen kan het echter snel vol zijn, we maken een lijst op volgorde van aanmelden. De eerste 24 personen krijgen per mail een bevestiging voor deelname. Zonder bevestiging helaas geen toegang.

Er zijn meer dan 15 aanmeldingen dus deze bijeenkomst gaat door, er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar.

Let op, uiterste aanmelddatum donderdag 10 september !

 

 

Start CW Cursus 2020-2021

Op 17 september start de CW cursus weer. Er wordt op drie nivo’s les gegeven: Beginners, Gevorderden en High Speed.

De lessen worden wekelijks om 20.00 uur op donderdagavond gegeven door de docenten Koos (PA3BJV), Ron (PA3DAM) en Hilde (PA3EKW) bij RCB, Haarbrug 10B te Bunschoten.

Zelf meenemen: Doorzettingsvermogen, een onstuitbare studiedrang en een geweldig humeur tijdens de les !

De eerste avond is er nog geen les maar wel een informatie-avond. Hier worden de oude en nieuwe cursisten geïnformeerd over het verdere verloop van de lessen.

De kosten voor 40 weken studie bedragen 60 euro, betaling vooraf tijdens de 1e les.

In verband met de Corona beperkingen is er plaats voor maximaal 9 cursisten, er zijn nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Wilt u zich aanmelden voor deze unieke CW cursus, stuur dan een mail naar Koos Sportel pa3bjv@hotmail.com met daarin uw naam, call en het gewenste nivo.

De vakantie is voorbij, hoe gaan we verder ?

Het Corona-virus houdt ons allen nog steeds in de greep, er zijn zorgen dat de tweede uitbraak sneller komt dan verwacht, de overheid stelt de regels continu bij.

Op de 2e vrijdag van september staat de eerste bijeenkomst na de vakantie gepland en we beraden ons als bestuur of we deze bijeenkomst door moeten laten gaan. Net als jullie zijn we benieuwd hoe een ieder het is vergaan afgelopen half jaar, maar uw en onze gezondheid en veiligheid blijft onze belangrijkste zorg.

Lees voor het laatste nieuws deze afdelingswebsite en doe mee aan onze Ronde van Amersfoort iedere zondagavond op PI3AMF vanaf 20:30 uur.

Nu de hitte wat afgenomen is en er eindelijk weer wat neerslag valt is het op zolder in de shack ook wat meer dragelijk en met de wereldwijde pandemie zijn veel radioamateurs vaker dan normaal actief en valt er op elke band wel wat te werken. Maar ook de shack opruimen en de zaak verbouwen is ook iets wat velen gedaan hebben of nu gaan doen. Zo gebruikt ieder zijn extra uurtjes thuis zo nuttig mogelijk. Dan is een hobby aan huis best fijn en over de radio kunnen we wel onderling contact hebben.

Ook in deze lastige periode wensen wij  een ieder veel plezier met onze mooie radiohobby.

Namens het bestuur van de afdeling A03 Amersfoort,
Frans de Bles (PC2F), afdelingsvoorzitter

Mededeling van onze QSL-manager

Het QSL-bureau was gesloten vanwege Corona en ik kreeg daarom dus geen zendingen binnen.

inmiddels zijn zij weer geopend en heb ik weer QSL-kaarten ontvangen.

Mijn QSL-pagina is nu weer helemaal bijgewerkt naar de huidige situatie.

 

73’s ! Peter (NL5557)

(zie ook <hier>)

CW-echo’s uit lang vervlogen tijd

Tijdens mijn zoektochten op zolders van de ons ontvallen radiozendamateurs, kom ik soms bijzondere apparaten tegen. In dit artikel een buitengewone ontmoeting met een stukje nostalgie uit 1935 gevonden op de zolder van Henk Teubler (PA1HT, SK).

Ruim twee jaar na zijn overlijden belde Hannie, de XYL van Henk  (PA1HT), mij op, ze had de zolder nog eens doorzocht en daar vond ze nog enkele radiodingen. Of ik kon komen kijken was haar vraag, ja natuurlijk was mijn antwoord en begin juli ben ik even op die zolder gaan kijken. Tal van stoffige radio onderdelen trof ik aan, maar in een hoekje stond een bruin houten kastje, het bleek een zelfbouw CW-sounder te zijn. Compleet met een duidelijke beschrijving en verklaring uit 1935 waarom je dit zou moeten bouwen, de titel spreekt voor zich, als je de Morse taal wilt leren, dan zul je een apparaat bouwen om dit te doen.

Naast het beluisteren van de kortegolf frequenties en trachten dit te ontcijferen, zul je ook de tekens in de vingers moeten krijgen.

Hannie wist mij te vertellen dat Henk gezegd had, dit kastje moet naar Koos als ik er niet meer ben! Ik ben zeer onder de indruk dat het apparaat nu bij mij in de vitrinekast mag staan, samen met alle seinsleutels uit vroeger tijd.

De beschrijving van dit mooie oude apparaat, staat verder op in dit artikel, samen met gedetailleerde foto’s.

Het hart van deze sounder bestaat uit een zogenaamde acculamp van het type A 410 / A409 / A415 of A425. Aangevuld met een laagfrequent trafo ontstaat een oscillatie, als je de seinsleutel indrukt, dus een hoorbaar signaal, zie daar een CW-sounder.

Het bruin houten kastje is een origineel uit 1935 en werkt uitstekend op een platte 4,5 v batterij.

Ik dank Hannie voor de opmerkzaamheid op haar zolder.

Koos ( PA3BJV)

Leer het esperanto van de ether (14 juni 1935)

Hoe gemakkelijk is het niet de Morse-tekens te verstaan. Niet alleen voor de radio-luisteraar, maar ook voor den padvinder en zijn soortgelijken Het verlangen naar een gemakkelijke niet te kostbare methode om door zelfstudie Morse-schrift te leren seinen en lezen bleek de Iaatste tijd weer levendig te worden, nadat een inzinking gevolgd was op de eerste verwoede amateurtijd van 20 jaar terug. Wij willen dit verlangen op gepaste wijze naar daden stimuleren. Vandaar dat Jan Gertsen hier een onderwerp aanroert, dat weliswaar als een oud paardje van stal komt, maar dat neigingen vertoont opnieuw te willen draven.

WANNEER we een goed ontvangtoestel hebben, en het zoeken van stations van 10 meter af voor ons slechts kinderwerk is, weten we, hoe ontelbare telegrafiestations de revue passeren.

Van veel stations kunnen we de taal niet verstaan, maar toch zijn er nog voldoende, meer speciaal amateurzenders, die onze aandacht vragen en jammer is het dan, wanneer we de tekens niet begrijpen.

Is dat nodig? Ontbreekt er niet iets aan onze radiovaardigheid, wanneer we de Morse-code niet onder de knie hebben?

Niemand kan ons verplichten die code te leren! Maar juist omdat er geen dwang Is, zal het ons des te meer voldoening schenken, wanneer we ons de kunst van het seinen eigen hebben gemaakt.

Of het leren er van moeilijk is ? Ja en neen! Voor den man met een wil, is het leren hiervan, spelen. De grootste moeilijkheid voor hem, die meent het toch nooit te kunnen leren is, die zelfonderschatting terzijde te stellen.

Voor onze zelfstudie hebben we nodig een

Oscillator,

die we getekend vinden in figuur 1, in de meest eenvoudige vorm.

Benodigd zijn:
een plankje, de grootte afhankelijk van de onderdelen;
1 laagfrequenttransformator;
1 lampvoet;
1 acculamp bijv. A 410; A 409; A 415; A 425, enz.;
3 zaklantaarnbatterijtje, beter is echter een accu 4 volt;
2 weerstanden ieder 25000 Ohm;
2 strookjes isolatiemateriaal
4 stekkerbussen.

Gezien de oude lampen en onderdelen, die we van oude toestellen bezitten, zijn de kosten vrijwel nihil.

Bij gebruik van een accu kunnen we op het strookje isolatiemateriaal naast de bussen B nog twee stekkerbussen plaatsen, waarmede de draden, die op fig. 1 aan plus en min van het zaklantaarnbatterijtje bevestigd zijn, verbonden worden.

Overigens kan nog in één der leidingen van accu of batterij een gloeistroomweerstand van 30 Ohm opgenomen worden, die tevens als uitschakelaar kan dienst doen.

Wanneer we nu de bussen A kortsluiten en op de bussen B een hoofdtelefoon of meerdere in serie aansluiten, zullen we in die telefoon (telefoons) een signaal horen, dat met het geluid overeenkomt met dat de telegrafiestations in ons radiotoestel doen horen.

Hoewel we slechts een spanning hebben van 4 volt, is dit voldoende plaatspanning, om ons apparaatje te doen oscilleren.

Bij het gebruik van hoofdtelefoons kan de weerstand van 25000 Ohm over de klemmen B vervallen, doch wanneer we die klemmen verbinden met de pickup-klemmen van ons radiotoestel, is die belastingsweerstand wel nodig, tenzij we als volumeregeling een potentiometer van 25000 Ohm gebruiken, die dan tussen de klemmen B en de pick-up-klemmen wordt aangebracht.

Bij deze combinatie klinkt het signaal keihard uit de luidspreker, zodat we hier een goede combinatie hebben voor klassikaal onderwijs. Steeds zullen we als lamp het type A gebruiken, vanwege de geringe gloeistroom.

Thans moeten we even stilstaan bij

De seinsleutel

Een handig amateur kan deze zelf vervaardigen en overigens verwijzen we de Amsterdamse radioamateurs naar het artikel over de Zondagmorgen-close-ups.

In het uiterste geval kan een schelknopje dienst doen, hoewel het aanbeveling verdient van meet af aan een sleutel te gebruiken.

De sleutel veroorzaakt bij neerdrukken kortsluiting, zodat, wanneer we deze doormiddel van snoer verbinden met de bussen A, we het in de hand hebben het signaal naar believen kort of lang te doen weerklinken.