QRP-weekend 2022

Net als de vorige jaren heeft het QRP-weekend weer plaatsgevonden, dit keer van 16 t/m 18 september. De locatie was hetzelfde, iets ten noorden van Utrecht.

Rick (PA5NN) was op vrijdagmiddag al vroeg aanwezig om de grote tent, welke zou dienen als ‘praathuis’, op te zetten. De weersvoorspellingen waren namelijk niet zo gunstig en een droge plek om samen te kunnen eten en van waaruit verbindingen gemaakt konden worden is dan wel een must. De overige deelnemers, Kees (PA0CWO), Hans (PA1ALV), Dick (PA0MBR) en Hans (PE1KWH) arriveerden vrijdagavond of zaterdagmorgen.

Het weer bleek op zaterdag best goed, met regelmatig een blauwe lucht en slechts af en toe een buitje. Ondertussen stonden de slaaptentjes en waren er al snel 5 verticale masten te tellen met daaraan diverse antenne’s gemonteerd. Met name de eerder door Hans (PA1ALV) zelf gebouwde linked dipole antenne bleek erg populair en goed te functioneren. Het betreft hier een lichtgewicht dipool antenne welke d.m.v. koppelstukjes langer of korter gemaakt kan worden, respectievelijk om op een lagere of hogere amateurband uit te komen. 3 van de aanwezige operators maakten hier gebruik van. Zelf had Hans een eigengemaakte endfed antenne verticaal voor 20 meter in gebruik.

PA0MBR in CW QSOVerbindingen zijn er dit jaar meer gemaakt dan vorige keren, met name zie je het aantal QSO’s in CW toenemen. De lessen van Koos (PA3BJV) beginnen hun vruchten af te werpen hi. Het is dan ook ontzettend leuk om in morsecode te kunnen communiceren met QRP vermogen, met paddle of straight key.

Ondertussen was Rick een eind verder op het terrein diverse antenne’s aan het meten m.b.v. de WSPR-modules. Helaas werd de meting vroegtijdig gestopt vanwege een lege accu, een goede les voor een volgende keer… en zeker voor de aanstaande antenne battle.

s’Avonds rond de barbecue met een biertje gezellig bijpraten over van alles en nog wat. Zondag was het qua weer wat minder, maar in de ochtend was het nog prima te doen. Tijdens de afbouw van het kampement s’ middags begon de regen serieus neer te dalen, maar de buit was toen al binnen, een perfect geslaagd weekend.

Informatie m.b.t. de zelfbouwtentoonstelling in oktober.

Zoals aangekondigd houden we tijdens de afdelingsbijeenkomst van 14 oktober een zelfbouwtentoonstelling.

U wordt uitgenodigd om uw fraaie zelfbouwproducten te tonen. We zijn altijd benieuwd wat anderen zoal in elkaar knutselen. Hiervan kan je dan zelf weer ideeën opdoen en afkijken hoe anderen zoal bouwen.

Schroom niet om uw bouwsel(s) te tonen hoor!  Neem maximaal twee zelfbouwproducten mee. Dit mag van alles zijn, als het maar met de hobby te maken heeft. Ook bouwpakketten zijn zelfbouw, immers, u heeft het zelf moeten bouwen! En meestal wordt de behuizing niet meegeleverd. Hopelijk zullen er in ieder geval een paar ATSAMF radio’s te bewonderen zijn.

Er worden tafels opgesteld waar de bouwsels op tentoongesteld kunnen worden. Natuurlijk gaat het ook om de binnenkant, dus deksels eraf! Het apparaat hoeft niet (daar) te werken of in gebruik te zijn.

Om nu onnodige vragen voor te zijn, wil ik vragen om een A4tje bij te voegen met daarop:

  • De naam van de bouwer
  • Wat het voor een apparaat is
  • Is het een eigen ontwerp, nagebouwd of bouwpakket ?
  • Geproduceerd door ? Gepubliceerd in ?
  • Eventuele opmerkingen

Hopelijk kunnen we vele fraaie bouwsels tegemoet zien en inspiratie opdoen.

Best 73es t u,

Rick (PA5NN)

 

 

VERON HF DAG: Prijzenfestival voor afdeling Amersfoort

Op zaterdag 17 september werd in Eefde de 41ste HF Dag georganiseerd. Een zaal vol met amateurs volgende daar een aantrekkelijk samengesteld programma.

Na de opening van de dag door Jan Stadman (DJ5AN), Remy Denker (PA0AGF) en Theo Koning (PA1CW) vertelde Jelmer Vos (DJ5MO) over de belevenissen die hij heeft beleefd tijdens de DXpeditie van dit voorjaar naar Spitsbergen (JW0X). Een verhaal over last-minute vluchtwijzigingen, gemiste bagage, antennes die het laten afweten en temperaturen van ruim 20 graden onder nul. Maar gelukkig ook over de successen: bijna 40.000 QSO’s en de eerste QO-100 verbindingen vanaf Swalbard.

Daarna konden de aanwezigen hun kennis testen tijdens de DX-quiz die door Enno (PF5X) werd gepresenteerd. Na de lunch presenteerde Henk Schanssema (PA2S) zijn (nog lopende) amateurwetenschappelijk onderzoek naar propagatie op de 60 meter band. In zijn lezing werden niet alleen de theoretische achtergronden maar ook diverse praktische kanten belicht. De lezing werd afgesloten met de oproep aan de vereniging om zich actief in te zetten voor de verspreiding van meer (wspr) ontvangststations over de wereld, waardoor het wetenschappelijk onderzoek nog beter kan plaatsvinden.

Na al deze informatie was het tijd voor de uitreiking van de bekers van verschillende radiowedstrijden: de PACC, de PACC-digi en de PA-beker. Maar liefst vier bekers gingen er mee naar de regio Amersfoort: een eerste plek in de SWL-sectie van de PACC (Mariëtte, NL13918) en een eerste plek voor Roel (PB0ACU) in de klasse SO High van de PACC Digi. PI4AMF behaalde daarnaast de derde plaats in de klasse MO2T in de PACC en in het afdelingsklassement van de PACC Digi behaalde de afdeling Amersfoort de 2e plaats. Ook werd nog aandacht besteed aan de velddagen. Voor de velddagen worden geen bekers uitgereikt. PI4AMF/p werd bij zowel de CW als de SSB velddagen in 2021 eerste. Of zoals Jan Visser (PG2AA) aangaf: “PI4AMF/p steekt er met kop en schouders boven uit en dat al vele jaren lang. Het wordt hoog tijd dat de mannen daar wat concurrentie krijgen!”

De laatste lezing op de HF dag werd gegeven door Gerben Menting (PG5M) over zijn activiteit (samen met Johannes PA5X) op Arguin Island (IOTA AF-050) als 5T1GM. De middag werd tenslotte afgesloten met een aantal mededelingen door Ronald Stuy (PA3EWP). Hij vroeg aandacht voor de activiteiten van de European DX Foundation (EUDXF), meldde dat de geplande dxpeditie naar Swains Island (W8S) helaas opnieuw moet worden uitgesteld en liet weten dat volgende maand een team van 4 amateurs actief zal zijn vanaf Nosy Be (IOTA AF-057) in Madagaskar. De amateurs zullen actief zijn met de roepletters 5R8WP 5R8WG 5R8MM en 5R8CG.

 Gert (PA2LO)

Verslag afdelingsbijeenkomst 9 september 2022

De afdelingsbijeenkomst van 9 september jl. werd geopend door Maarten (PA3EYC). Op het programma stond een lezing door Rob (PE1NUV), over het zelf ontwerpen van printen met KiCad. Voordat hiermee gestart werd waren er eerst diverse mededelingen.

Maarten gaf een terugblik op de afdelingsactiviteiten welke in de afgelopen zomerperiode hebben plaatsgevonden, met name deelname van PI4AMF/p aan de IOTA en SSB-velddag. Voor de komende periode staan er diverse activiteiten gepland welke gerelateerd zijn aan de uitkomst van de enquête. Zo zal er een contest-opleiding opgestart worden, welke zal plaatsvinden bij Radio Club Bunschoten. Ook zal er meer aandacht komen voor zelfbouw.

Rick (PA5NN), de zelfbouwgoeroe van onze afdeling, informeerde de leden wat hij van plan is m.b.t. de afdelingsbijeenkomst van oktober, welke in het teken staat van een zelfbouwtentoonstelling. Daarnaast kwam hij met een leuk zelfbouwvoorstel voor de afdeling, namelijk een VLF-converter en raamantenne, waarvan hij een voorbeeld had meegenomen. Overige mededelingen:

  • Evert (PA3AYQ) heeft aangegeven dat hij op 2 oktober as. weer met de Ronde van Amersfoort zal starten en daarbij zal uitkomen onder de roepletters PI4AMF.
  • Hans (PE1KWH) informeerde de leden dat hij distributeur is geworden van radiozendapparatuur. Voor meer informatie zie zijn website: www.hamradioland.nl.
  • Er zal binnenkort weer een Antenne Battle komen, hou de website in de gaten.

Na deze mededelingen kon gestart worden met de presentatie van Rob. Voor een zaal met geïnteresseerden deelde hij enthousiast zijn kennis en ervaringen met het programma KiCad, een krachtig print ontwerpprogramma. In zijn verhaal werd de toehoorder meegenomen in de vele mogelijkheden die dit open source pakket biedt. Op een gestructureerde manier werd er uitleg gegeven over de basisonderdelen waaruit het pakket bestaat, namelijk componenten-bibliotheek, schema- en printlayout-editer. Door het pakket kan een Gerber-file gegenereerd worden waarmee vervolgens printen gemaakt kunnen (laten) worden, bijvoorbeeld in China. Rob heeft een uitgebreide handleiding voor het gebruik van het pakket hier op GitHub staan.

De tijd na de pauze was voor onderling QSO. De meeste aanwezigen verzamelden zich rond het biljart waar Rick en Hans hun zelfbouwsels hadden tentoongesteld. Ook lagen hier foto’s van Rick zijn avontuur in Lapland en de gebruikte radioapparatuur.

 

SSB Velddag 2022: “Zullen we er maar mee stoppen?”

Wie vaker aan radiowedstrijden meedoet, kent het. Zo’n contest waar je je als een roepende in de woestijn voelt. Jij zit er helemaal klaar voor, maar er komen nauwelijks stations terug op je aanroep. De SSB velddag 2022 was zo’n weekend.  

Zaterdagochtend rond 10 uur startte het velddagteam van PI4AMF met de opbouw van het station. Als eerste werden de antennes geïnstalleerd: een drieband yagi (10-15-20m) op de TA16 mast van de verenigingsaanhanger en een windom antenne voor 40, 80 en 160. Daarna werd de partytent neergezet en ingericht, met onder andere een Elecraft K3S en SPE Expert versterker. Als stroomvoorziening stond dit jaar een Honda EU 22i te pruttelen: wat een fijne superstille generatoren maakt Honda toch.

Ook dit jaar waren we ruim op tijd klaar met de opbouw en was er tijd voor een lunch met de traditionele broodjes met knakworst. Klokslag 15 uur zat Peter (PC3M) popelend klaar achter de set en kon het feest beginnen. Dat feest bleef alleen uit: de eerste twee uur kwamen er met moeite 100 stations in het log. Misschien was het te warm voor veel amateurs om in de shack (of buiten) te zitten? Aan ons signaal lag het in ieder geval niet, want verschillende stations uit de VS, Canada en Afrika kwamen terug voor ons met complimenten over het signaal wat we als portable station wisten neer te zetten. Eerder dan normaal zakten we dus maar af naar 40 meter waar wat meer activiteit te vinden was. Maar ook daar was het zeker niet druk. “Zullen we er maar mee stoppen?” verzuchte een van de operators, nadat al een kwartier lang geen nieuwe stations werden gelogd.

Gelukkig kwam juist op dat moment Henriëtte vragen of we kwamen eten. Wat zij weer allemaal op tafel wist te toveren was sowieso een goede reden om even te stoppen. Na het samen nuttigen van de maaltijd werd PI4AMF/p weer in de lucht gezet. In de avond en nacht was het aanbod redelijk, maar zeker niet wild. Tijmen (PA3GRM), Maarten (PA3EYC) en Gerard (PA0PIW) hadden bij vlagen moeite om wakker te blijven achter de set.

Ook op zondag bleef het naar de zin van de operators te rustig. Op 10 en 15 meter was het aanbod beperkt maar werden toch nog wel een paar leuke multipliers in het log gezet, waaronder 3X1A en V55V/p.

Uiteindelijk is de teller blijven staan op ruim 850 QSO’s. Beduidend minder QSO’s dan we gewend zijn tijdens velddagen. Toch was deelname weer een feest, vooral ook dankzij het mooie weer, de fantastische locatie (Polder Arkemheen), de onderlinge gezelligheid en niet te vergeten de gastvrijheid van Maarten en Henriëtte.

Station-beschrijving

Roepletters PI4AMF/p
Categorie B (MOST) Multi operator, single transmitter
Operators PA0PIW, PA2LO, PA3EYC, PA3GRM, PC3M, PE1KWH
TRX Elecraft K3S
Amplifier SPE Expert 1.3k-fa
Antennes Zelfbouw drieband yagi (10, 15, 20m) en Windom 40, 80 ,160m
Antennebevestiging Mobiele TA16 mast op aanhanger en bomen
Stroomvoorziening Honda EU22i aggregaat

 

Nieuwsflits – september 2022

Beste amateur,

Nieuwsflits: In dit bericht vindt u als bijlage de Nieuwsflits nummer 227 met daarin verslag van de juni-afdelings-BBQ en overig verenigingsnieuws.

Lezing: De eerste avond na de zomerstop is vrijdag 9 september met een lezing over zelf printen maken met KiCad door Rob (PE1NUV).

Natuurlijk kunt u deze avond ook weer terecht bij onze QSL-manager voor het brengen en halen van QSL-kaarten.

Locatie: Ontmoetingscentrum “De Herberg” aan de Watersteeg 85 (wijk Nieuwland) in Amersfoort. Start van de lezing is om 20:00 uur, inloop kan vanaf 19:30.

Start nieuwe morsecursus
De morsecursus seizoen 22/23 start op donderdag 15 september. De cursus wordt gegeven te Bunschoten (De Haarbrug 10 B). Zowel beginnende als ervaren telegrafisten kunnen op deze cursus terecht. U kan instromen op een van de volgende niveaus: beginner, gevorderde en high-speed. Meer info bij Koos (PA3BJV) email: pa3bjv@veron.nl.

Ik wens u weer veel leesplezier toe en graag tot ziens bij een van de activiteiten.

Dick (PA0MBR), afdelingssecretaris

PS Heeft u een bericht voor in de volgende Nieuwsflits of onze website stuur dit dan naar a03@veron.nl. Dit adres kunt u ook gebruiken als u de Nieuwsflits niet langer wilt ontvangen. Een nieuw emailadres pas dit aan in het VAS dan blijft u op de hoogte van het laatste VERON (afdelings)nieuws!

 

button Nieuwsflits (.pdf) button  Nieuwsflits (.txt)

Verslag van het DNAT te Bad Bentheim

Wij (Koos (PA3BJV) en Hilde (PA3EKW)) waren uitgenodigd als Eregast van de organisatie van het DNAT, dus zijn we afgereisd naar Duitsland.

Het weer was super, we zijn een week vroeger gegaan dan het evenement, dus lekker bij de Duitse gastheren/dames gekampeerd.

De opkomst was zeker de moeite waard veel mensen op de Vlooienmarkt, het aanbod voldoende, de prijzen redelijk. Ook alle extra activiteiten er omheen, zoals vossenjachten, CW-challenge, waren goed georganiseerd.

Wij zijn op vrijdagmiddag naar de plechtige uitreiking van de Gouden Antenne in de Katharinen Kerk bij de Burcht in de stad geweest, ook daar zat de kerk vol. Dus veel belangstelling.

Kortom een geslaagd DNAT.

SM/PA5NN/P – Rick in Lapland

Vanaf dinsdag 10 augustus zal ik, Rick (PA5NN), weer in Lapland vertoeven. Ik ga daar meedoen met de Fjâllrâven Classic. Een trektocht van 110km door de barre wildernis van het ruige Lapland.

Het zou leuk zijn om een QSO met ‘de Amersfoorters’ te hebben, want natuurlijk gaat mijn trouwe QRP-radiosetje weer mee.

Als het weer het toelaat zal ik volgens dit schema uitkomen:

Van 10 tot en met 18 augustus 2022
Van 12:00 tot 14:00 local
Op 14.066 MHz

Mode: QRS-CW, ongeveer 12 tot 15 wpm.
QTH: Kirune (locatorvak: KP07)
Nikkaluokta (locatorvak: JP97)
Abisko (locatorvak: JP98)

Het station bestaat uit:
ATS-3b transceiver
Palm Radio Nano paddle
Vertical GP antenne

Als er GEEN regen is zal ik die dagen beslist QRV zijn, hopelijk blijft alles heel tijdens de reis en hike.

Graag tot werkens!

Rick PA5NN

Feestelijke afsluiting morsecursus 2021-2022

16 juni jl. hebben we het morseseizoen 2021-2022 feestelijk afgesloten, buiten zittend bij Radio Club Bunschoten onder het genot van lekker eten en drinken, prachtig weer en heel veel gezelligheid.

Voor Hilde waren er bloemen uit handen van Marga.

In aanwezigheid van bijna alle deelnemers aan de CW-opleiding zijn Koos (PA3BJV) en Hilde (PA3EKW) bedankt voor de gezellige en leerzame cursus avonden.

Voor Koos had Rick (PA5NN) ook dit keer weer een verrassing meegenomen uit Dayton, een Western Union Radio Telegraph Signal Set. Het betreft een vintage (jaren 40) morse oefenapparaatje, met lampje en buzzertje, inclusief het originele doosje. Een mooie aanwinst voor de morse verzameling van Koos.

Het was een prachtige afsluiting van het seizoen zo, een mooie lange avond en de laatsten gingen pas tegen middernacht weer huiswaarts.

In september start weer het nieuwe seizoen met CW-lessen. Wilt u daar ook bij zijn, meldt dit dan bij Koos of Hilde.

Friedrichshafen 2022: een grote reünie

Na twee jaar afwezigheid werd eind juni de grootste radiobeurs van Europa weer gehouden: Ham Radio in Friedrichshafen. Ook dit jaar trokken weer duizenden amateurs naar de regio Bodensee om het evenement mee te maken.

Ook vanuit onze eigen regio was er voldoende belangstelling. Gert (PA2LO): “Toen ik op vrijdagmorgen onderweg was naar de beurs, kwam ik al een grote groep “Amersfoorters in het wild” tegen. Adriaan (PA1LIO), Edwin (PA1EDL), Jan (PD0AUQ), Rits (PD0NPU), Kees (PA0VDB), Jaap (PD5ISW), Casper (PA1CJ) en nog een handvol regiogenoten verzamelden zich op de parkeerplaats van hun Gasthaus om naar de beurs te gaan.” Even later was het weer raak: “Bij het oprijden van de parkeerplaats kwam ik Rick (PA5NN) en Dick (PA0MBR) tegen.” Diezelfde Rick en Dick vertelden eerder die ochtend Rient (PA3GXP) al tegengekomen te zijn op de camping.

Nog niet op het oude niveau
Dit jaar was anderhalve hal voldoende voor de kramen van de radiovlooienmarkt. Maar ondanks dat er minder aanbieders waren dan voorgaande jaren was het aanbod divers en van goede kwaliteit.
In de hal waarin de commerciële aanbieders en verenigingen stonden werd duidelijk dat de radiobeurzen nog niet op het pré-covid niveau zijn. Net zoals in Amerika bij de Hamvention ontbraken een aantal merken en verkopers. In Friedrichshafen waren van de bekende radiomerken Yaesu, Kenwood, Alinco en Flexradio niet aanwezig. Elecraft, Icom, Elad en Hilberling waren wel met een stand vertegenwoordigd.

Voor wie naar de beurs kwam om een gloednieuwe zender, antenne of randapparatuur te kopen, kwam er wat bekaaid vanaf: slechts een beperkt aantal verkopers was aanwezig. Wel goed vertegenwoordigd waren de vele clubs en verenigingen. Door de afwezigheid van een aantal commerciële aanbieders, leken zij extra ruimte gekregen te hebben. Bij veel clubs was het dan ook mogelijk om even te zitten om kennis te maken of bij te praten. Bijpraten kon uiteraard ook bij de stand van de VERON, waar verschillende leden van het hoofdbestuur en commissies de bezoekers te woord stonden.
Tijdens de beurs werden ook verschillende lezingen georganiseerd. Niet alleen technische lezingen maar ook lezingen over bijvoorbeeld werken met satellieten en aanstaande DXpedities.

Ham Radio 2022 was zeker de moeite van het bezoeken waard. Sommige bezoekers zullen misschien wat teleurgesteld zijn geweest door de afwezigheid van een aantal aanbieders, maar de organisatie (en het weer) was prima. Het was ook een uitgelezen kans om weer even (oude) radiovrienden live te ontmoeten.

Gert (PA2LO)