CW-cursus: ‘Neem je paddle mee!’

Bij de CW-cursus van Koos (PA3BJV) en Hilde (PA3EKW) is het dit seizoen ongekend druk. Als iedereen aanwezig is, zijn we met 16 personen. Er zijn daarom een drietal groepen gevormd, die je het beste kan aanduiden met het aantal seizoenen/jaren dat de cursisten bezig zijn.

De eerstejaars zijn dit seizoen dus begonnen. Hilde heeft hen onder haar hoede. Alle tekens moeten nu bekend zijn en ze zullen binnenkort beginnen met seinen. Jammer dat ze in een ander deel van het gebouw zitten, want het hardop meetellen is altijd een komisch gehoor. Zeer serieus voor de deelnemers, tamelijk grappig voor de omstanders. Echter, dit is DE manier om het ritme erin te krijgen. Morse is n.l. een taal! Als iemand mompelt of slecht articuleert is die niet te verstaan en hetzelfde is bij CW het geval. De informatie zit in de verhoudingen van piepjes en spaties. Zijn die niet goed, dan is het dus NIET te verstaan! Ze zullen binnenkort ook met split-ear aan de gang gaan. Hierbij heb je EN een audiofile EN de te seinen tekst. De audiofile wordt daarbij op één kant van de koptelefoon afgespeeld en op de andere kant hoor je je eigen seinschrift. Met deze methode wordt geleerd om de timing goed te krijgen en dus je ‘verstaanbaarheid’.

Dan is er de groep 2e/3e jaars. Koos heeft hen onder beheer. Deze groep is nu bezig om de snelheid erin te krijgen en voor hen geldt het motto: elke dag oefenen, al is maar een beetje! Dat zal zeker niet voor iedereen makkelijk zijn in deze drukke tijd, maar wel noodzakelijk.

Tenslotte zijn er de meerderejaars, meer een CW-liefhebbers-vrienden-groepje. Deze diehards houden zichzelf bezig met diverse CW-opdrachten, al is de toon wel zeer serieus hoor. Elke bijeenkomst is er één van hen die lesgeeft. Aan het begin van het seizoen bepaalt men wat het thema van dat jaar wordt. Dit jaar is dat o.a. 18 tot 20 WPM teksten nemen en seinen/oefenen met de ‘recht op en neer’ sleutel, o.a. om de feeling hiermee te houden. Echter om de seinsnelheid omhoog te kunnen brengen naar 18 tot 20 WPM, en de ervaring met de automatische sleutel niet te verwaarlozen, is besloten om deze ook weer te gaan gebruiken. Nu staat zo’n automatische seinsleutel ook wel bekend als PADDLE.  Tijdens de voorlaatste les werd dan ook gemeld: ‘Neem volgende keer je paddle mee!.

Hans (PA1ALV) en Rick (PA5NN), namen die kreet echter wel erg letterlijk en kwamen met een paddle aanzetten……..hi.

Het duurde even voordat alle cursisten de woordspeling doorhadden, maar uiteindelijk zag iedereen er de lol er wel van in. In mei is het einde van dit CW-cursusjaar en zal het seizoen afgesloten worden met examens en testen.

 

Verslag afdelingsbijeenkomst 20 januari 2023

De eerste afdelingsavond  in het nieuwe jaar is alweer voorbij. Na het uitwisselen van de beste wensen opende waarnemend voorzitter Maarten (PA3EYC) de bijeenkomst en zijn onder meer de volgende zaken besproken:

Vacatures

Na het vertrek van Frans (PC2F) als voorzitter neemt Maarten deze functie nu tijdelijk waar, tijdens de huishoudelijke vergadering op 17 maart kiezen we als leden een nieuwe voorzitter. Tot nu toe zijn er GEEN aanmeldingen binnen gekomen, wie meld zich aan als kandidaat ? Aanmelden kan via deze website maar ook direct bij Maarten.

Roel (PB0ACU) en Bep hebben aangegeven te stoppen met de bardienst vanaf juni dit jaar. Dus ook hier vrijwilligers gezocht die deze werkzaamheden over willen nemen.

Koos (PA3BJV) heeft gemeld dat hij op de veilingavond op 17 november voor de laatste keer veilingmeester is. Ook hier zoeken we iemand die dit van hem overneemt en dit samen met Koos dit jaar wil verzorgen.

Helaas  gaat het runnen van een verenigings-afdeling niet vanzelf. De laatste jaren zijn we misschien verwend geraakt door bovenstaande vrijwilligers die hier tijd en energie in hebben gestoken, maar de afdeling dat zijn we samen. Dus hierbij nogmaals een dringende oproep aan alle afdelingsleden zodat we deze openstaande functies snel in kunnen vullen.

PACC

In het weekend van 11 en 12 februari doen we als afdeling weer mee met de PACC contest onder de call PI4AMF. We zoeken nog operators voor zowel SSB als CW. De contest vindt plaats bij Klaas te Bunschoten. Heb je ervaring met contesten en wil je hier ook eens aan deelnemen, geef je dan op bij Maarten (PA3EYC). De contest start op zaterdag om 13.00 uur LT en duurt 24 uur.

Wisselbeker

De VERON Amersfoort Wisselbokaal is dit jaar gewonnen door Klaas, van harte gefeliciteerd !

Verenigingsraad

Er zijn door onze leden geen voorstellen ingediend voor de Verenigingsraad 2023.

Expeditie Saint Vincent

Gert (PA2LO) gaat van 11 tot en met 21 februari op vakantie naar Saint Vincent (prefix J8). Hij neemt zijn radio apparatuur mee en is actief in CW, SSB en FT-8 op de HF banden van 10-80m. Gert heeft hiervoor de callsign J8LO aan gevraagd, mocht de goedkeuring hiervoor niet lukken dan kan je hem werken met roepletters J8/AJ4YX. Meer informatie vind je op zijn website.

Heb je thuis geen mogelijkheden voor een QSO met Gert op deze bijzondere lokatie dan kan dit ook vanaf ons clubstation te Bunschoten. Neem contact op met Klaas om dit verder af te spreken.

40m Vertical voor 160m

Maarten bouwt een vertical antenne voor deelname aan de ARRL International DX Contest op de 160m band. De  constructie wordt 40 meter hoog en is voor zover wij weten een record antennehoogte binnen onze afdeling.

Radiomarkten

De  jaarlijkse radiomarkt te Rosmalen gaat niet door. Meer info lees je hier.
De eerstvolgende radiomarkt is op 25 februari in ‘t Harde. Deze wordt dit jaar voor de 25e maal georganiseerd door onze buurtjes: de VERON afdeling Noord Oost Veluwe.

U komt toch ook ?

We zien u graag bij de volgende afdelingsbijeenkomst. Op vrijdagavond 17 februari 2023 vertelt Dick (PA0MBR) over amateur-radio onder 1 MHZ.

 

 

Nieuwsflits – januari 2023

Beste amateur,

Namens het bestuur van de VERON Amersfoort (a03) wens ik u een voorspoedig en gezond radiojaar 2023.

Nieuwsflits:
In dit bericht vindt u als bijlage de Nieuwsflits nummer 231 met daarin een verslag van de kerstbijeenkomst en overig verenigingsnieuws.

Bijeenkomst:
De eerste verenigingsavond van het nieuwe jaar is op vrijdag 20 januari. Tijdens deze avond bieden we u uitgebreid de gelegenheid om elkaar de beste wensen over te brengen. Ook worden eventuele ingediende afdelingsvoorstellen voor de Verenigingsraad, die in april zal worden gehouden, behandeld. Zijn er zaken waarvoor u aandacht wilt vragen tijdens de VR dan kunt u dat deze avond nog kenbaar maken!

Natuurlijk kunt u deze avond ook weer terecht bij onze QSL-manager voor het brengen en halen van QSL-kaarten.

Locatie: Ontmoetingscentrum “De Herberg” aan de Watersteeg 85 (wijk Nieuwland) in Amersfoort. Start van de bijeenkomst is om 20:00 uur, inloop kan vanaf 19:30.

Wekelijkse Ronde van Amersfoort op PI2AMF:
Elke zondag is er een Ronde van Amersfoort (RvA) onder de roepletters PI4AMF. Vanaf 20.30 uur via de 2 meter repeater op 145.625 MHz.

Zijn er berichten of heeft u nieuws wat u wilt delen, dan kunt u dat zelf inbrengen. Er wordt ook gewerkt om dit van tevoren op te nemen en tijdens de ronde uit te zenden. Stuur hiervoor een mail Evert (PA3AYQ) via pa3ayq@veron.nl.

Afdelings-VR-voorstellen
In april wordt de VERON Verenigingsraad (VR) gehouden. Tot eind januari a.s. kunnen wij als afdeling voorstellen voor de VR indienen, dat kunnen onderwerpen van allerlei aard zijn. Voorstellen met uw onderbouwing kunnen tot 1 januari 2023 bij mij worden ingediend. Over deze voorstellen kunnen we dan tijdens de verenigingsavond van 20 januari a.s. stemmen en tijdig bij het HB indienen.

Ik wens u weer veel leesplezier toe en graag tot ziens bij een van de activiteiten.

Dick (PA0MBR), afdelingssecretaris

 

PS Heeft u een bericht voor in de volgende Nieuwsflits of onze website stuur dit dan naar a03@veron.nl. Dit adres kunt u ook gebruiken als u de Nieuwsflits niet langer wilt ontvangen. Een nieuw emailadres pas dit aan in het VAS dan blijft u op de hoogte van het laatste VERON (afdelings)nieuws!

 

button Nieuwsflits (.pdf) button  Nieuwsflits (.txt)

Verslag van een bijzondere CW-avond

HQ-commandant Rick

Donderdag 22 december was de laatste CW-bijeenkomst van 2022. Een bijzondere en erg gezellige avond met een programma anders dan normaal. Het was Rick (PA5NN) die na weken van voorbereiden eindelijk los kon.

Een cadeautje voor Koos en Hilde

Maar eerst werden Koos (PA3BJV) en Hilde (PA3EKW) door de aanwezigen gefeliciteerd met hun 50-jarige huwelijk. Cadeautjes waren er voor hen in de vorm van bloemen, een fles wijn en een prachtig door Nel (XYL Kees (PA0CWO)) gemaakt landschapskunstwerk.

Na de koffie met lekkers erbij kon Rick starten met zijn zogenaamde ‘endspiel’, een oefening gebaseerd op CW-communicatie over de radio vanaf het hoofdkwartier (HQ) naar de 4 groepen ‘in het veld’.

Koos op zoek naar geheime CW-zender

De groepen waren verspreid in de nabijheid van HQ en hadden allen een eigen QRP HF-transceiver met dummyload. Nadat alle groepen zich op de afgesproken 10 meter frequentie hadden ingemeld kon het spel starten. Het dagbericht aan alle teams bevatte de opdracht en ging o.a. over een geheim agent met een boodschap in CW ergens op de HF amateurbanden. Na geduldig zoeken en vooral door goed te luisteren kon er zachtjes CW waargenomen worden. Het bleek een herhalende code te zijn bestaande uit een start- en stopteken met daartussen reeksen van letters welke vervolgens overgenomen moesten worden op een speciaal code-formulier.

Digitale Enigma

Vervolgens terug naar HQ, waar een digitale versie van de Enigma klaar stond. Hierop moest vervolgens de ontvangen code ingevoerd worden en de output weer overgenomen worden op het code-formulier.

Heel bijzonder is het wel dat alle 4 de groepen een eigen CW-boodschap ontvangen hadden over de HF radio. Alle deelnemers wonnen een prijs, een glas met call (of naam) erin gegraveerd. Dank ook aan Marga voor deze unieke kunstwerkjes.

Onder het genot van een hapje en een drankje werd er nog uitgebreid nagepraat over het CW-endspiel. Een hele geslaagde avond was het weer.

OM Fred Vorstermans (NL 368) Silent Key

Op 3 december 2022 is overleden ons afdelingslid Fred Vorstermans (NL 368) in de leeftijd van 74 jaar.

Fred, voor mij een oude vriend uit de 60-er jaren, woonde toen nog bij zijn ouders tegenover het Sportfondsenbad in Amersfoort. Fred was al vroeg begaan met de radiohobby, zo had hij al in zijn tienerjaren een eigen mobiele disco installatie genaamd R.D.S. (Radio Disco Star).

Later kwam de winkel R.D.S. Electronics aan de Haydnstraat, daar kwam je nooit voor niets. Met onderdelen en vooral raad en daad kreeg een ieder advies en ondersteuning in zijn of haar bouwproject zich niets aantrekkend van de overvolle winkel. Ja, je moest geduld hebben en de tijd nemen om even te gaan shoppen bij Fred.

Met respect en dankbaarheid denk ik terug aan die jaren waar we elkaar, ook in de privésfeer, wisten te vinden en diverse klussen en projecten wisten te klaren. Ook binnen de afdeling verdiende hij zijn sporen als bestuurslid en met de vele verkopingen die hij leidde.

In de afgelopen jaren werd het wat stiller rondom Fred. Toch bracht hij recentelijk een grote club mensen van vroeger jaren weer bij elkaar tijdens het 50-jarig bestaan van zijn winkel.

We gaan hem missen deze zeer markante man. Fred dank voor alle raadgevingen, adviezen en begrip.

Wij wensen zijn partner Bep en zijn zusters heel veel sterkte in de verwerking van dit verlies.

Namens Leden en Bestuur VERON Amersfoort, Koos (PA3BJV)

Prettige feestdagen

Laatste afdelingsavond van het jaar 2022

De laatste afdelingsavond van het jaar werd afgesloten met een avond met gezelligheid en de traditionele kerstbingo. Onze bingomaster Eddy (PA0RSM) toverde in gezwinde spoed de nummertjes uit zijn hoge hoed waarmee de rijtjes boven en onder op de kaart gevuld moesten worden. Voor de gelukkige winnaars had het bestuur voor een aantal mooie prijzen gezorgd.

Verschillende leden werden even apart in het zonnetje gezet voor hun inzet voor de afdeling. Fijn dat we binnen de afdeling mogen blijven rekenen op zoveel handjes, die samen het werk licht maken! Om dat zo te houden, benadrukte vice-voorzitter Maarten (PA3EYC) nog een keer dat de afdeling nog op zoek is naar enthousiaste leden voor een bestuursfunctie. Aanmelden kan bij het bestuur. Ook werd de oproep gedaan om eventuele voorstellen voor de Verenigingsraad in te dienen. Doe dat vóór de afdelingsavond van januari, zodat ze die avond besproken kunnen worden.

Met de bingo, verloting en het onderlinge QSO vloog de avond voorbij. Niemand van de aanwezigen ging met een lege maag of lege handen naar huis: de hapjes gingen erin als koek en iedere bezoeker wist in ieder geval een originele cap van Yaesu te scoren.

Gert (PA2LO)

Nieuwsflits – december 2022

Beste amateur,

Nieuwsflits: In dit bericht vindt u als bijlage de Nieuwsflits nummer 230 met daarin een verslag van de verkoping van november en overig verenigingsnieuws.

Bijeenkomst: Vrijdag 16 december nodigen wij u en uw partner uit om het jaar feestelijk met ons af te sluiten. Wij zorgen voor een hapje en een drankje en voor het nodige vermaak.

Natuurlijk kunt u deze avond ook weer terecht bij onze QSL-manager voor het brengen en halen van QSL-kaarten.

Locatie: Ontmoetingscentrum “De Herberg” aan de Watersteeg 85 (wijk Nieuwland) in Amersfoort. Start van de bijeenkomst is om 20:00 uur, inloop kan vanaf 19:30.

Wekelijkse Ronde van Amersfoort op PI2AMF:
Elke zondag is er een Ronde van Amersfoort (RvA) onder de roepletters PI4AMF. Vanaf 20.30 uur via de 2 meter repeater op 145.625 MHz.

Zijn er berichten of heeft u nieuws wat u wilt delen, dan kunt u dat zelf inbrengen. Er wordt ook gewerkt om dit van tevoren op te nemen en tijdens de ronde uit te zenden. Stuur hiervoor een mail Evert (PA3AYQ) via pa3ayq@veron.nl.

Afdelings-VR-voorstellen
In april wordt de VERON Verenigingsraad (VR) gehouden. Tot eind januari a.s. kunnen wij als afdeling voorstellen voor de VR indienen, dat kunnen onderwerpen van allerlei aard zijn. Voorstellen met uw onderbouwing kunnen tot 1 januari 2023 bij mij worden ingediend. Over deze voorstellen kunnen we dan tijdens de verenigingsavond van 20 januari a.s. stemmen en tijdig bij het HB indienen.

Ik wens u weer veel leesplezier toe en graag tot ziens bij een van de activiteiten.

Dick (PA0MBR), afdelingssecretaris

 

PS Heeft u een bericht voor in de volgende Nieuwsflits of onze website stuur dit dan naar a03@veron.nl. Dit adres kunt u ook gebruiken als u de Nieuwsflits niet langer wilt ontvangen. Een nieuw emailadres pas dit aan in het VAS dan blijft u op de hoogte van het laatste VERON (afdelings)nieuws!

 

button Nieuwsflits (.pdf) button  Nieuwsflits (.txt)

Bepaal mede de koers van de VERON

In onze vereniging bepalen de leden de koers. Ieder lid kan daar invloed op uitoefenen. Daarvoor is er de jaarlijkse Verenigingsraad, ook wel VR genoemd. Op de VR komen afgevaardigden van de VERON afdelingen bij elkaar om daar besluiten te nemen over ingediende voorstellen. De VR wordt in april 2023 gehouden.

Voorstellen op de VR worden ingediend door de afdelingen. Dit betekent dat eerst binnen de afdeling zelf gestemd wordt of een voorstel ingebracht wordt. Ben je lid van de afdeling Amersfoort en heb jij een voorstel dat je graag besproken wilt hebben op de VR? Stuur dan vóór 31 december 2022 jouw voorstel naar de secretaris. Het gaat hier om voorstellen die te maken moeten hebben met het beleid van de vereniging. De ingediende voorstellen van onze afdelingsleden bespreken we binnen de afdeling Amersfoort tijdens onze bijeenkomst van januari. De voorstellen die dan worden aangenomen, werken we verder uit en dienen deze in bij de algemeen secretaris.

Heb je een voorstel maar moeite om het op papier te zetten? Mail ook dan je idee naar de secretaris. Hij helpt je dan verder met de verwoording ervan.

 

Zie ook <hier>.

OM Maurice (Maus) Goossens (PA3HHT) Silent Key

Op zondag 6 november 2022 is op 59-jarige leeftijd geheel onverwacht overleden Maurice (Maus) Goossens (PA3HHT).

Maus, zoals hij genoemd werd, ken ik al uit de 70-er jaren vanuit de zeeverkenners van de “Karel Doorman” groep. Maus was evenals zijn broer Ray (Raymond – PE1GUR) als bootsman aangesteld over een lelievlet (zeilboot) binnen de zeeverkenners.

Tijdens de JOTA moet de liefde zijn ontstaan voor de radio en dat was bij de twee broers het geval. Samen hebben ze dan ook vele experimenten, meestal te velde, uitgevoerd.

Op kleine expedities met speciale aandacht voor de 6 meter (eerst in Nederland, later ook naar Luxemburg en ook naar Polen) voerden zij de VERON mobiele mast achter de landrover mee.

De liefde voor de zee bleef Maus en Ray boeien, de laatste jaren wisten ze getweeën heel veel vuurtorens in Nederland te activeren op de amateurbanden.

Ook voor hen kwamen rustige tijden, maar zo rond 2007 zagen we Maus opduiken in het bos bij de vossenjachten van de VERON Amersfoort. Hij vond zijn plaats en steunde de organisatie van deze jachten. Bouwde vossenjacht zenders en maakte samen met Rob (PA0KEL) en Rient (PA3GXP) deze jachten tot een nationaal begrip.

Wij verliezen in Maus een actieve man met passie voor de radiohobby.

Wij wensen zijn vrouw en kind kracht en sterkte om door te gaan. Dit wensen we ook Raymond en de verdere familie.

Namens Leden en Bestuur VERON Amersfoort, Koos (PA3BJV)