Afdelingsbijeenkomst 11 juni

Voor vrijdag 11 juni staat ‘onderling QSO’ op de agenda. Deze bijeenkomst zal via Zoom plaatsvinden.

Hierbij de inloggegevens voor deze avond:

Zoom – Meeting ID: 854 2667 4691 – Passcode: 383187.

De bijeenkomst start om 20.00 uur.

 


Juli/augustus geen afdelingsbijeenkomst, de eerste bijeenkomst na de zomerstop is 10 september.

Nieuwsflits – juni 2021

Beste amateur,

Nieuwsflits – In dit bericht vindt u als bijlage de Nieuwsflits nummer 216 met de mededeling dat vrijdag 11 juni de bijeenkomst in het teken staat van onderling QSO via Zoom. De uitleg over deelname aan de bijeenkomst vindt u ook in deze Nieuwsflits. Verder kunt u in de Nieuwsflits een verslag lezen over de lezing 144 MHz-DX m.b.v. digimode door OM Franz van Velzen (OE3FVU, ex PE0WGA) en overig afdelingsnieuws.

Juli en augustus zijn er geen afdelingsavonden, de eerste verenigingsavond na de zomerstop is op vrijdag 10 september.

Via www.a03.veron.nl kunt u alle informatie vinden over de activiteiten tijdens de zomermaanden.

Wekelijkse A03-ronde op PI3AMF – Elke zondag is er een Ronde van Amersfoort (RvA) onder de roepletters PI4AMF. Vanaf 20.30 uur via de 2 meter repeater op 145.625 MHz. Zijn er berichten of heeft u nieuws wat u wilt delen, dan kunt u dat zelf inbrengen. Er wordt ook gewerkt om dit van tevoren op te nemen en tijdens de ronde uit te zenden. Stuur hiervoor een mail Evert (PA3AYQ) via pa3ayq@veron.nl.

QSL-kaarten – Na telefonisch overleg met Peter Butselaar (NL5557) kunnen QSL-kaarten bij hem thuis worden opgehaald. Kaarten voor verzending mogen de komende maanden bij hem in de brievenbus. Bij grote hoeveelheden a.u.b. eerst even bellen (06-13384190) of hij thuis is.

Dick Radstaak (PA0MBR), afdelingssecretaris

button Nieuwsflits (.pdf) button  Nieuwsflits (.txt)

PS Heeft u een bericht voor in de volgende Nieuwsflits of onze website stuur dit dan naar a03@veron.nl. Dit adres kunt u ook gebruiken als u de Nieuwsflits niet langer wilt ontvangen. Een nieuw emailadres pas dit aan in het VAS dan blijft u op de hoogte van het laatste VERON (afdelings)nieuws!

Maus (PA3HHT) over zijn PAFF-activiteit

PA3HHT/MM vanuit PAFF-0191 (Veluwerandmeren), -0190 (Ketelmeer & Vossemeer), -0189 (Zwarte Meer) en -0098 (Uiterwaarden Zwarte Water en Vecht), 22 en 23 mei 2021

In het Pinksterweekend kon ik als dekhulpje meevaren op een schip dat van Amsterdam naar een werf in Coevorden moest. Ik had nooit eerder een natuurpark geactiveerd, maar het achterliggende idee heeft me altijd wel aangesproken. Amersfoortse zendamateurs hadden eerder het “natte” natuurgebied PAFF-0191 geactiveerd , zo wist ik van het bestaan ervan en het lag op één van de mogelijke vaarroutes. Dus ik besloot voor de zekerheid maar een set mee te nemen. Als gevolg van het stormachtige weer werd in plaats van de route via het IJsselmeer, gekozen voor de iets langere route door het Veluwemeer. Het kon niet beter.

De opstelling was een simpele fullsize 40m dipool tussen vlaggenstok op het achterdek en een mastje op het voordek. Over de hoogte maakte ik me geen zorgen, want een paar meter erbij is op 40m nog steeds NVIS. Overigens moest het geheel makkelijk te strijken zijn, vanwege de hoogte van sommige bruggen. Het setje was een FT897, met 100W.

Op zaterdag begon de wind pas in de middag af te nemen en het duurde tot rond half zeven voordat we de sluis van Nijkerk bereikten en eindelijk PAFF-0191 binnen konden varen. Op de band was het heel druk en ik had moeite om een vrij plekje te vinden. Na het eerste CQ kwam er meteen iemand retour. Ik zat ook direct een redelijke flow van 0.9 QSO’s per minuut. Ik vind dat helemaal niet tegenvallen. Bij Harderwijk hebben we voor de nacht aangelegd, maar ik heb de radio uitgelaten. Zondagochtend heb ik nog een paar laatste verbindingen gemaakt voordat we via de Roggebotsluis PAFF-0190 ingingen. Ook in dit natuurgebied lag de rate op ongeveer 0.9 QSO’s per minuut. Na Ramspol zaten we alweer in het volgende natuurgebied van onze reis, PAFF-0189. Het was inmiddels wat drukker op de band en de QSO-rate ging wat omhoog naar 1.4 per minuut. Er zaten natuurlijk stations bij die ik nu voor de derde keer in het log zette. Veel stations meldden dat het voor hun een nieuwe natuurgebieden waren. In elk natuurgebied heb ik 80-85 verbindingen gemaakt. Zo blijft er over voor een volgende activering. Bovendien was ik aangemonsterd als ketelbinkje, dus ik had aan boord ook dingen te doen. Als nagerecht heb ik nog met 21 verbindingen PAFF-0098 kunnen activeren. Het was maar een klein stukje, want wij sloegen linksaf richting Meppel.

Voor mij was dit de eerste PAFF-activering en ik vond het leuk om te doen. De natuurgebieden zijn ook de moeite waard om te doorkruizen. Vanwege de harde wind was er geen enkel ander scheepsverkeer en dan is het toch wel erg rustgevend. Het schip moet overigens weer terug naar Amsterdam, maar ik weet niet precies wanneer dat is en welke route we dan varen. Voor de zekerheid zal ik zeker weer het setje meenemen.

73/44, Maus (PA3HHT)

Verslag lezing 144MHz-DX m.b.v. digimodi

Vrijdag 14 mei 2021 heeft OM Franz van Velzen (OE3FVU, ex PE0WGA) ons vanuit Oostenrijk via Zoom een lezing gegeven over zijn ervaring met 2 meter DX. Franz is een enthousiaste verteller en had zijn presentatie erg goed voorbereid. Zelfs vanuit het Caribisch gebied (Puerto Rico en Bonaire) waren er geïnteresseerde toehoorders ingelogd.

Dat er met deze VHF-band erg verre verbindingen mogelijk zijn, blijkt uit het verhaal van Franz. Onder gunstige condities en met de juiste middelen natuurlijk. Franz maakt daarvoor zelf gebruik van een indrukwekkende antenne installatie. Zie zijn qrz.com pagina.

De kaart geeft een overzicht van de 2 meter DX verbindingen die gemaakt zijn door Franz vanuit zijn station in Oostenrijk.

In de lezing is veel aandacht besteedt aan de diverse soorten propagatie waarmee men op 2 meter van doen kan krijgen. Voor onze regio met name Tropo, Sporadische E, Meteor Scatter en Aurora. Voor de collega’s in het Caribisch gebied speelt daar ook nog de mogelijkheid van Trans Equatoriale Propagation (TEP). Ook het communiceren via de maan (EME) is toegelicht.

Digimode blijkt een steeds belangrijkere rol te spelen bij het DX-en op de hogere banden. Het inzetten van de juiste protocollen om diep uit de ruis nog informatie te kunnen halen, verhoogt de kans voor een geslaagde lange afstandsverbinding. Franz nam ons mee in de mogelijkheden en ontwikkelingen van de diverse digimodi, en eindigde daarbij met het nieuwste beschikbare protocol, Q65. Primair bedoeld voor VHF en hoger en beter in staat dan FT8 om zeer zwakke signalen te kunnen decoderen.

Een zeer geslaagde lezing. Het pdf-bestand met de slides van deze presentatie kunt u hier downloaden.
 

PA0PIW en PA2LO (als PA44F) actief vanaf Ketelmeer en Zwartemeer

Kaartje met locatie bij het Ketelmeer.

De natuurgebieden Ketelmeer en Zwartemeer zijn dit jaar toegevoegd aan het PAFF-programma en waren nog niet geactiveerd. De dag na Hemelvaart (14 mei) was een mooie dag om daar verandering in te brengen. Beide gebieden bestaan grotendeels uit water, maar vanaf een aantal plekken kan de activatie op land plaatsvinden.

Ketelmeer

Na eerst in Ermelo koffie te hebben gedronken vertrokken we richting Kampen. Het Ketelmeer (PAFF-0190) was als eerste aan de beurt. Daar vonden we een mooie plek bij het Informatiecentrum Balgstuw Ramspol. De balgstuw is een opblaasbare dam, gelegen tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer en is aangelegd om het gebied langs het Zwarte Meer te beschermen tegen opstuwend water uit het Ketelmeer. Het is de grootste balgstuw ter wereld en de enige die is bedoeld als stormvloedkering. Bij het informatiecentrum is er meer dan voldoende plek om een station op te bouwen: aan beide zijden van de dijk zijn weiden aanwezig die toegankelijk zijn. En zo vond Gerard een plekje aan de ene kant en Gert aan de andere kant zodat we elkaar zij weinig mogelijk zouden storen.

Er was voldoende aanbod en na anderhalf uur stonden dan ook al meer dan 100 QSO’s in het log. Dit waren vooral stations uit Europa maar ook vanuit de VS wisten amateurs ons te bereiken. Na anderhalf uur actief te zijn geweest vanaf Ramspol hebben we de stations weer ingepakt: er stond voor vandaag immers nog een ander gebied op de planning: Zwarte Meer PAFF-0189.

Zwartemeer

De antennes geplaatst bij de vogelhut.

Vanaf de Ramspol kan je door een verplaatsing van ongeveer 200 meter snel binnen de grenzen van PAFF-0189 komen te staan. Wij hebben dat niet gedaan: voor de activatie van het gebied Zwartemeer hadden we een andere plek in gedachten, namelijk een vogelkijkhut in de Mandjeswaard. De Mandemakerhut staat aan de rand van het Zwarte Meer, midden in de herstelde rietlanden. Je kunt er de roerdomp horen hoempen en de grote karekiet horen zingen. De hut is goed aangegeven door Natuurmonumenten en parkeren kan aan de weg op ongeveer 500 meter van de hut. Vervolgens leidt een wandelpad door de weilanden en het riet je naar de hut. Je hebt er een prachtig uitzicht over het Zwartemeer. De hut zelf is gebouwd met riet uit het gebied en is binnenin voorzien van bankjes en planken. Perfect voor het opstellen van een station.

Overzichtsfoto met de Balgstuw op de achtergrond.

Ook hier wisten de Flora & Fauna-jagers ons goed en snel te vinden. Voor we het wisten was er weer een uur voorbij en hadden we meer dan voldoende QSO’s in het log staan om te kunnen spreken van een succesvolle activatie. Na de afbouw van de stations hebben we nog even de tijd genomen om te genieten van de flora en fauna in het gebied. Nu de temperaturen weer wat beter worden is het “radio-actief” zijn vanuit een natuurgebied echt leuke manier om de radiohobby óók buiten de shack te beleven.

Gert (PA2LO) / Gerard (PA0PIW)

Nieuwsflits – mei 2021

Beste amateur,

Nieuwsflits – In dit bericht vindt u als bijlage de Nieuwsflits nummer 215 met de mededeling dat vrijdag 14 mei OM Franz van Velzen (OE3FVU, ex PE0WGA) ons vanuit Oostenrijk via Zoom een lezing zal geven over zijn ervaring met 2 meter DX. De uitleg over deelname aan deze lezing vindt u ook in deze Nieuwsflits. Verder kunt u in de Nieuwsflits een verslag lezen over de lezing over 50MHz-DX van Hans (PA2JWN) en overig verenigingsnieuws.

Wekelijkse A03-ronde op PI3AMF – Elke zondag is er een Ronde van Amersfoort (RvA) onder de roepletters PI4AMF. Vanaf 20.30 uur via de 2 meter repeater op 145.625 MHz. Zijn er berichten of heeft u nieuws wat u wilt delen, dan kunt u dat zelf inbrengen. Er wordt ook gewerkt om dit van tevoren op te nemen en tijdens de ronde uit te zenden. Stuur hiervoor een mail Evert (PA3AYQ) via pa3ayq@veron.nl.

QSL-kaarten – Na telefonisch overleg met Peter Butselaar (NL5557) kunnen QSL-kaarten bij hem thuis worden opgehaald. Kaarten voor verzending mogen de komende maanden bij hem in de brievenbus. Bij grote hoeveelheden a.u.b. eerst even bellen (06-13384190) of hij thuis is.

Dick Radstaak (PA0MBR), afdelingssecretaris

button Nieuwsflits (.pdf) button  Nieuwsflits (.txt)

PS Heeft u een bericht voor in de volgende Nieuwsflits of onze website stuur dit dan naar a03@veron.nl. Dit adres kunt u ook gebruiken als u de Nieuwsflits niet langer wilt ontvangen. Een nieuw emailadres geef dit door aan de afdelingssecretaris of pas dit aan in het VAS dan blijft u op de hoogte van het laatste VERON (afdelings)nieuws!

Verslag lezing 50MHz-DX met eenvoudige middelen

Op 9 april jl heeft Hans (PA2JWN) een online lezing gehouden over 50MHz-DX met eenvoudige middelen. Dit keer was gekozen voor een open bijeenkomst, waarbij ook belangstellenden van buiten de afdeling via Zoom konden deelnemen.

Zoals de meesten wel weten verblijft Hans elk jaar een aantal maanden in Zuid-Frankrijk, vanwaar hij ook radioactief is. Deze periode valt samen met het sporadische E seizoen, met mooie mogelijkheden voor o.a. 6 meter DX, een onderdeel van de hobby waar Hans actief mee is. Afgelopen jaar liep het echter anders, o.a. onzekerheid over COVID-19 maatregelen in Frankrijk dwong hem in Nederland te blijven.

Als actief en creatief radiozendamateur, en ‘verslaafd aan’ de mooie DX mogelijkheden van The Magic Band, liet Hans het hier niet bij zitten. Met gebruik van eenvoudige middelen (nylon snijplankje, installatiebuis en -draad) improviseerde hij een antenne waarmee hij op 50MHz kon uitkomen.

2 elements Moxon antenne

Het eerste bouwsel was een 2 elements (draadjes)Moxon geplaatst op een 6 meter hoog Spiderbeam mastje.

Met behulp van de Moxon-calculator op internet is de antenne berekend. De NanoVNA gaf een acceptabele SWR (1: <1.5) aan.

Het resultaat: voor EU werkte de antenne, maar de signalen waren niet echt hard voor het hoogtepunt in het ES-seizoen.

Wat valt er te verbeteren en wat zijn de mogelijkheden ? Met deze vragen ging Hans aan de slag en bouwde een nieuwe antenne, een 4 elements SuperMoxon zoals ontworpen door GW3YDX.

4 elements SuperMoxon antenne

Deze antenne is opgebouwd uit dezelfde eenvoudige middelen als de eerste antenne. Met zijn afmeting 2,16 x 1,86 meter iets meer wind in de zeilen. Meer informatie over deze antenne is hier te vinden.

Met behulp van de NanoVNA is o.a. meting gedaan aan SWR (1: <1.3) en richtingsgevoeligheid. De beam-werking blijkt erg duidelijk aanwezig.

Het resultaat: de antenne blijkt goed inzetbaar voor het kunnen werken van DX op 6 meter.

Tsunami Japanners op 50 MHz

Hans heeft vele stations buiten EU ermee kunnen werken, waaronder een ‘tsunami’ aan Japanners.

Een groep wetenschappers verwacht dat de aankomende zonnevlekkencyclus (SC25) waarschijnlijk een
van de sterkste ooit zal zijn. VK/ZL werken op 6 meter? We gaan het hopelijk zien.

1e plaats voor PI4AMF in PACC 2021

Je hebt het in de Electron van mei 2021 en op de website van de VERON kunnen lezen, maar voor wie het nog is ontgaan:

De PACC van 2021 is niet alleen een succes voor ons verenigingsstation, het blijkt dat deze versie tot een “alltime record” aan Nederlandse en buitenlandse deelnemers heeft geleid. Dat maakt ons resultaat alleen maar mooier en zal met een biertje op het mooie gazon van Gert (PA2LO) worden gevierd. Maar hierop zullen we nog even moeten wachten, want ook hier geld dat we rekening houden met de Corona regels. In ieder geval zal de prijsuitreiking (onder voorbehoud) op 18 september op de HF dag plaatsvinden. Wie de crew zal vertegenwoordigen moet nog worden bepaald.

Het bestuur van de VERON A03 wil vooruitlopend op de prijsuitreiking de crew van PI4AMF feliciteren met dit prachtige resultaat. Daarnaast ook dank aan Klaas die deze jaargang zijn station ter beschikking stelde aan onze afdeling. Het behaalde resultaat, de meeste punten van alle deelnemers, bevestigd dat Klaas met de opbouw van het contest station in Bunschoten inmiddels tot de top van Nederland behoort.

De crew van PI4AMF bestond dit jaar uit :

  • Klaas (PC2K) contestmanager
  • Willem (PD0WVD) SSB
  • Peter (PC3M) CW & SSB
  • Frans (PC2F) SSB
  • Gert (PA2LO) SSB
  • Tijmen (PA3GRM) CW
  • Maarten (PA3EYC) CW
  • Lex (PA1LEX) CW & SSB

En niet te vergeten onze trouwe ondersteuning, Koos (PA3BJW) en Hilde (PA3EKW,)  voor de traditionele heerlijke PACC soep.

73, Peter (PC3M)

OM Martin van Mierlo (PD0LJZ) Silent Key

Op donderdag 1 april 2021 bereikte mij het droevige bericht dat in zijn slaap was overleden mijn “zendmaatje” en ons clublid Martin van Mierlo (PD0LJZ), hij mocht slechts 67 jaren oud worden.

Bijna veertig jaar geleden leerde ik hem via een QSO op een van de zes D-kanalen kennen. Daarbij bleek dat onze interesse voornamelijk uitging naar het uitluisteren van berichten op de maritieme-, pers- en Europol-frequenties die toen nog ongecodeerd te ontvangen waren.

Kort daarop volgde het eerste eyeball QSO, waarbij wij onder andere elkaars equipment bewonderden. Luisteren deden wij met een Racal ontvanger aangesloten via een tuner op een draad. Telexberichten werden zichtbaar gemaakt op een Siemens telexontvanger voorzien van een interface van een Duitse zendamateur die wij gezamenlijk bouwden.

Wij werden ook vaste bezoekers van amateurevenementen en beurzen in binnen- en buitenland.

Martin is in al die jaren meer luisteramateur gebleven, dat onderdeel van de hobby bleef hem meer trekken. Wel hadden wij regelmatig contact via de twee meterband als er iets bijzonders te ontvangen was.

Samen bezochten wij ook de afdelingsbijeenkomsten in Amersfoort. Ik kan mij nog herinneren dat hij de bijeenkomsten in de boerderij in Bunschoten, waar toentertijd het clubstation was gevestigd, het gezelligst vond en met name de woonkamer met de daarin hangende koekoeksklok.

Zelfbouw was hem ook niet vreemd. Het laatste project was de actieve loopantenne een bouwproject van de Radio Club Amersfoort, waar hij ook lid van was. In zijn vakanties nam hij ook altijd een ontvanger mee en na zijn thuiskomst spraken wij over de stations die hij op zijn vakantie locatie had ontvangen.

De laatste jaren werd de mobiliteit van Martin steeds geringer, hij had verschillende operaties aan hart en rug ondergaan die hem veel problemen gaven.

Ik zal hem gaan missen bij de diverse activiteiten die wij samen ondernamen.

Martin moge je rusten in vrede. Wij wensen zijn vrouw Ineke sterkte toe met dit grote verlies.

Namens bestuur en leden van de VERON Amersfoort,
Adriaan van den Brink (PA1LIO)


Er is gelegenheid om bij zijn uitvaart aanwezig te zijn of deze te volgen via een livestream, zie hiervoor het overlijdensbericht.

Nieuwsflits – april 2021

Beste amateur,

Nieuwsflits – In dit bericht vindt u als bijlage de Nieuwsflits nummer 214. Met hierin de mededeling dat 9 april er een lezing is door Hans (PA2JWN) over 50 MHz DX met eenvoudige middelen. Deze lezing wordt gegeven via Zoom, uitleg over deelname vindt u ook in deze Nieuwsflits. Verder een verslag over de Huishoudelijke Vergadering van maart en overig verenigingsnieuws.

Wekelijkse A03-ronde op PI3AMF – Elke zondag is er een Ronde van Amersfoort (RvA) onder de roepletters PI4AMF. Vanaf 20.30 uur via de 2 meter repeater op 145.625 MHz. Zijn er berichten of heeft u nieuws wat u wilt delen, dan kunt u dat zelf inbrengen. Er wordt ook gewerkt om dit van tevoren op te nemen en tijdens de ronde uit te zenden. Stuur hiervoor een mail Evert (PA3AYQ) via pa3ayq@veron.nl.

QSL-kaarten – Na telefonisch overleg met Peter Butselaar (NL5557) kunnen QSL-kaarten bij hem thuis worden opgehaald. Kaarten voor verzending mogen de komende maanden bij hem in de brievenbus. Bij grote hoeveelheden a.u.b. eerst even bellen (06-13384190) of hij thuis is.

Dick Radstaak (PA0MBR), afdelingssecretaris

button Nieuwsflits (.pdf) button  Nieuwsflits (.txt)

PS Heeft u zelf een bericht/artikeltje voor in de volgende Nieuwsflits of wilt u voortaan de Nieuwsflits automatisch in uw e-mailbox ontvangen? Dat kan! Stuur een mail aan a03 (aan) veron.nl  en meldt u aan. Bent u al geabonneerd, maar heeft/krijgt u een nieuw e-mailadres vergeet dan niet de wijziging door te geven dan blijft u op de hoogte! Oudere nummers vindt u in ons archief.