Laatste nieuws PA52KDA

PA52KDA actief voor Amersfoortse Radio Amateurs

Heeft u PA52KDA al gewerkt ?
Op tweede paasdag is onze operator Eddy (PA0RSM) QRV vanaf 18:00 UTC (20:00 LT) op het Amersfoort kanaal 145.450 MHz.

Bent u verhinderd ?
Dinsdagavond 30 april is uw laatste kans om deze special call te werken, ook dan is Eddy actief op dezelfde tijd en frequentie.

Woont u niet in Amersfoort ?
Zolang Eddy uw radiosignalen kan ontvangen staat hij u graag te woord !

Ook ontvangstrapporten van luisteramateurs worden via QSL bevestigd.

Logprogramma en activatie PA52KDA

Vanaf 16 april kunnen er verbindingen gemaakt worden met de speciale Koningsdagcall PA52KDA.

Deze call is geldig tot en met 30 april, we kunnen nog steeds operators gebruiken ( aanmelden kan via het activiteiten aanmeldingsformulier)!

Speciaal voor deze activatie heeft Evert (PA3AYQ) een logprogramma geschreven. Hiermee kunnen de QSO’s gemaakt met de call PA52KDA gelogd worden.

Bij vragen over het gebruik geeft Evert graag hulp. Zijn email adres is pa3ayq @ veron.nl.

Indien u gebruik maakt van dit programma, volg dan de bijgesloten handleiding. Hierin staat vermeld dat de csv-logfile via email naar Evert verzonden moet worden. Hij regelt dan de verdere afhandeling.

Het programma is hier te downloaden en bestaat uit 2 zipbestanden, namelijk het programma en de documentatie.

De downloadpagina ziet er als volgt uit:

VERON Amersfoort brengt speciale roepletters PA52KDA in de lucht

Zaterdag 27 april 2019 is Amersfoort het stralende middelpunt van Koningsdag in Nederland. Koning Willem-Alexander komt die dag met zijn familie zijn verjaardag vieren in de Keistad. Dat laat de afdeling Amersfoort van de VERON (Vereniging voor Experimenteel Radio-Onderzoek in Nederland) niet ongemerkt voorbijgaan. In de dagen rondom het bezoek aan Amersfoort zullen leden van de afdeling Amersfoort de bijzondere roepletters PA52KDA in de lucht brengen. De ‘52’ in de prefix staat voor de leeftijd van de koning. De suffix ‘KDA’ staat voor ‘KoningsDag Amersfoort’.

De roepletters zullen vanaf 16 april tot en met 30 april op verschillende banden en in verschillende modes actief zijn. Uiteraard is er voor deze activiteit een bijzondere QSL-kaart beschikbaar. QSL-manager is Eddy Krijger (PA0RSM).

Personen die mee willen doen kunnen zich aanmelden bij PA1CJ.
Er wordt dan een rooster gemaakt voor het bezetten van de tijden en frequenties. Aanmelden kan ook via het activiteiten aanmeldingsformulier.

 

Nationale Molendag in Putten

Op de Nationale Molendag op 11 mei zijn we als afdeling te gast op korenmolen ‘t Hert te Putten.

We nemen deel aan het Mills On The Air evenement met de special call PA120MILL.

Gerard (PA0PIW) en Maarten (PA3EYC) regelen de techniek voor het maken van de radio-verbindingen en Hilde (PA3EKW) en Koos (PA3BJV) zijn aanwezig met een morse activiteit voor de jeugdige bezoekers.

Het thema dit jaar luidt “Ontmoet de Molenaar”, en er is deze dag van alles te beleven.

Behalve een rondleiding door de gidsen en molenaars wordt ook  voor de inwendige mens gezorgd, geniet van een bakje koffie waarmee de molen wordt gesteund,  er worden heerlijke pannenkoeken gebakken, paling en zalm gerookt, en zijn er een klompenmaker, een smid en een imker van de partij. Voor de kinderen is er o.a. een springkussen.

Met een warm zonnetje, een lekker windje, veel toeschouwers én zendamateurs, wordt dit zeker een gezellig evenement!

De molen is deze dag voor publiek geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Heb je deze zaterdag tijd en wil je helpen meld je dan aan via het activiteiten aanmeldingsformulier.

Voor de routeplanners: Korenmolen ‘t Hert, Halvinkhuizerweg 1, 3882 BE Putten.

 

 

Lezing Special Event Station TM75LM

Op de afdelingsavond van 12 april jl heeft Hans (PA2JWN) een lezing gehouden over een Special Event Station wat hij zelf gaat activeren vanuit Frankrijk deze zomer. Hans verblijft ieder jaar langere tijd in het zuiden van Frankrijk in de omgeving van Le Muy, een gemeente in het departement VAR.

De aanleiding voor het activeren van dit Special Event Station, TM75LM, heeft een historische reden. Dit jaar is het namelijk 75 jaar geleden dat Le Muy bevrijd werd door de geallieerden.

Hans nam ons daarvoor in zijn presentatie 75 jaar terug mee in de tijd, naar 1944. Een ieder van ons zal wel weten dat in dat jaar op 6 juni de invasie in Normandië plaatsvond. Wat minder mensen weten is dat op 15 augustus van hetzelfde jaar ook een succesvolle geallieerde amfibische landing heeft plaatsgevonden op de Middellandse Zeekust van Frankrijk. Deze aanval, Operation Dragoon, had als doel het openen van een tweede front in Frankrijk, om de door gebrek aan brandstof stagnerende geallieerde opmars in noord-Frankrijk op gang te houden. De verovering van de grote havens Marseille en Toulon was noodzakelijk voor logistieke aanvoer. Bij deze operatie is op 16 augustus Le Muy bevrijd, wat elk jaar gevierd wordt met nu dus een jubileumjaar.

Hans wist de zaal goed te boeien met zijn mooie verhaal, het was muisstil. Veel feiten en leuke anekdotes (waaronder het dronken voeren van de kustbewaking voordat de aanval plaatsvond) werden door hem verteld.

Tenslotte kwam Hans terug op het Special Event Station.

 

Hans is actief met special call TM75LM van 15 t/m 18 augustus 2019 op de HF-banden.

Gouden Speld voor OM Eddy Krijger (PA0RSM)

PA0RSM ontvangt de Gouden Speld uit handen van Johan Jongbloed (PA3JEM)

Vrijdag 12 april werd de afdeling Amersfoort verrast door een bezoek van HB-lid Johan Jongbloed (PA3JEM). Johan was deze avond niet alleen voor de gezelligheid gekomen, hij kwam met een missie. Het HB van de vereniging was namelijk tot de conclusie gekomen dat in de afdeling Amersfoort (opnieuw) een Gouden Speld uitgereikt diende te worden. Dit keer aan niemand minder dan: Eddy Krijger (PA0RSM).

Eddy heeft zich gedurende 10 jaar, tussen 2005 en 2014 actief ingezet als bestuurslid van de afdeling Amersfoort (A03). Naast zijn bestuurswerkzaamheden heeft hij ook lange tijd de QSL-post van het clubstation PI4AMF afgehandeld en was hij QSL-manager van de door de afdeling Amersfoort geactiveerde bijzondere roepletters zoals PA750AMF, PI65AMF, PH600NYK, PA85SVS, PA90IARU en PA2018FIFA. Letterlijk tienduizenden QSL-kaarten van activiteiten georganiseerd binnen de afdeling Amersfoort zijn door hem beantwoord.

Het werk van Eddy beperkt zich niet tot alleen de afdeling Amersfoort. Hij trok ook het land in om bij andere afdelingen lezingen te verzorgen. Waarschijnlijk is hij bij minimaal de helft van alle VERON afdelingen wel langs geweest om te praten over de ‘Grondbeginselen van satellietcommunicatie’. Een onderwerp waar, als oud-KPN-er, zijn hart lag en ligt.

Waar mogelijk, promoot hij onze radiohobby. Zo verscheen recent nog een artikel van zijn hand over onze hobby in ‘Raddraaier’, het blad van Gilde Amersfoort en in het orgaan van de BDXC. Ook is Eddy regelmatig als vrijwilliger (surveillant) aanwezig bij de door de Stichting Radio Examens georganiseerde zendexamens. Hij is daar het vriendelijke gezicht dat nieuwkomers in de hobby welkom heet.

Wij hebben het hier duidelijk over een man die zich voor de radiohobby in het algemeen en de VERON in het bijzonder gedurende lange tijd verdienstelijk maakt. Het uiten van onze waardering door een toekenning van het Gouden Speld van de VERON is dan ook op zijn plaats.

Eddy: van harte gefeliciteerd met de onderscheiding!

Nieuwsflits – april 2019

Beste amateur,

In deze mail vindt u als bijlage weer een nieuwe Nieuwsflits. In nummer 194 leest u onder andere de aankondiging van de afdelingsbijeenkomst van aanstaande vrijdag 12 april. Dit keer is er een lezing over de activiteiten rond de 75-jarige herdenking van D-Day en activatie TM75LM door Hans (PA2JWN).

Natuurlijk kunt u deze avond ook weer terecht bij onze Peter voor het brengen en halen van QSL-kaarten.

De avond wordt gehouden in ontmoetingscentrum “De Herberg” aan de Watersteeg 85 (wijk Nieuwland) in Amersfoort. De Watersteeg wordt in sommige navigatiesystemen aangeduid als ‘fietspad’. Het beste is dan de Sporthal Nieuwland aan de Zeldertsedreef 3, 3824 EJ Amersfoort in te voeren. Daar kunt u ook het beste parkeren. Voor bezoekers die de bus nemen: neem stadsdienst lijn X2, halte Zonnewijzer. Aanvang 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur.

Verder kunt u hierin lezen een verslag van de huishoudelijke vergadering van maart en overig afdelingsnieuws.

Niet vergeten: bijzondere roepletters PA52KDA in de lucht
Zaterdag 27 april 2019 is Amersfoort het stralende middelpunt van Koningsdag in Nederland. Koning Willem-Alexander komt die dag met zijn familie zijn verjaardag vieren in de Keistad. In de dagen rondom het bezoek aan Amersfoort zullen leden van de onze afdeling de bijzondere roepletters PA52KDA in de lucht brengen. We zien graag zoveel mogelijk afdelingsleden in het log verschijnen!

Wij wensen u weer veel leesplezier toe en graag tot ziens bij een van de activiteiten.

Namens het bestuur van VERON Amersfoort,
Lex van der Lugt (PA1LEX) en Dick Radstaak (PA0MBR)   

 

button Nieuwsflits (.pdf) button  Nieuwsflits (.txt)

PS – Heeft u zelf een bericht/artikeltje voor in de volgende Nieuwsflits of wilt u voortaan de Nieuwsflits automatisch in uw e-mailbox ontvangen? Dat kan! Stuur een mail aan a03 (aan) veron.nl  en meldt u aan. Bent u al geabonneerd, maar heeft/krijgt u een nieuw e-mailadres vergeet dan niet de wijziging door te geven dan blijft u op de hoogte! Oudere nummers vindt u in ons archief.

Silent Key: OM Godfried de Vries (PD0DDR)

Op 16 maart 2019 is overleden ons afdelingslid

OM Godfried de Vries (PD0DDR).

Godfried behoorde tot de eerste groep D-amateurs. Na het behalen van zijn examen was hij een vaste gebruiker van de 2 meter band.

Godfried was een man vol liefde voor mens én dier. Een trouw lid van onze afdeling die altijd van de partij was bij evenementen. Op zijn geheel eigen manier bouwde hij tal van kleine schakelingen, die hij graag presenteerde aan anderen. Ook de geschiedenis had zijn interesse. Met veel passie werkte hij als amateurarcheoloog mee aan het Oudheidkundig Instituut van Amersfoort.

De laatste jaren zagen we Godfried steeds minder vaak in onze afdeling: zijn gezondheid liet hem in de steek. Gelukkig bleven trouwe radiovrienden hem regelmatig opzoeken in het verzorgingstehuis.

Wij zullen ons Godfried herinneren als een vriendelijk en hartelijke man. Hij mocht 74 jaar worden.

Wij wensen de familie en zijn radiovrienden sterkte met dit verlies.

Namens het bestuur en de leden van VERON Amersfoort,
Koos Sportel (PA3BJV) en Hilde Sportel-Jansen (PA3EKW)

Bestuurslid Dick Radstaak (PA0MBR) stelt zich voor

Sinds 8 maart is Dick (PA0MBR) bestuurslid van de afdeling Amersfoort. Hieronder stelt Dick zich zelf voor.


Mijn naam is Dick Radstaak, 52 jaar en ik woon in Amersfoort (Zielhorst), samen met mijn vriendin en onze kids. Mijn call is PA0MBR.

In 1977 kwam ik als verkenner tijdens de JOTA met de radiohobby in aanraking. In de beginjaren ’80 heb ik een Realistic DX-302 ontvanger aangeschaft en ben hiermee heel actief geweest als luisteramateur op de midden- en korte golf. Voornamelijk luisterde ik naar omroepstations uit verre landen waarvan ik dan de QSL-kaarten verzamelde. Mijn zendervaring heb ik opgedaan in de 11 meter band, niet in FM en ook niet met 0,5 watt hi. In 1987 heb ik mijn C-machtiging gehaald en ben tot midden jaren ’90 aan het experimenteren met de hobby geweest.

Vanwege werk en studie heeft de hobby een periode minder aandacht gehad. Ik ben regelmatig verhuisd voor het werk en daardoor bleven de radiospullen vaak ingepakt staan helaas. In 2007 ben ik weer actief met de hobby begonnen vanuit Assen, waar ik toen woonde.  Sinds ik in 2015 weer in Amersfoort woon is dit alleen maar intenser en leuker geworden.

Mijn interesses zijn breed, echter is zelfbouw mijn grootste passie. Het zelf bouwen van bijvoorbeeld transverters en versterkers vind ik erg leuk. Het  frequentiespectrum onder de 1 MHz en het lage VHF spectrum (6 en 4 meter) hebben daarbij mijn speciale aandacht. Ook ben ik enthousiast gemaakt voor QRP-zelfbouw.

In 2015 ben ik bij Koos (PA3BJV) begonnen aan de CW-cursus, heb ondertussen het CW-included traject in België gedaan en nu enthousiast deelnemer aan de high speed morse cursus, op naar de 25 woorden per minuut.

Ik heb zelf nog geen bestuurservaring, maar ben enthousiast en pak graag dingen aan voor onze mooie hobby.

73 Dick de PA0MBR

Terugblik op de huishoudelijke vergadering

Op 8 maart hield de afdeling Amersfoort haar jaarlijkse huishoudelijke vergadering. Ruim 40 afdelingsleden waren daarbij van de partij. Om strak 20.00 uur opende de voorzitter de vergadering voor binnengekomen mededelingen.

Daar gaf Jan van Essen (PH7S) aan dat hij bezig is met de uitwerking van recent gehouden examens. Als er leden zijn die belangstelling hebben voor deze uitwerkingen, is een mailtje naar Jan op zijn veron-alias voldoende om ze te ontvangen.

Er was meer examennieuws: zo is Bert Pierlot tijdens de afgelopen week gehouden examens in Nieuwegein geslaagd voor zijn N-registratie. “Je bent nooit te oud om te leren”, aldus Bert die dit jaar 80 jaar oud wordt. De voorzitter feliciteerde Bert en vertelde meteen dat binnenkort in België weer morse-examens afgenomen zullen worden. Opgeven kan nog tot 16 maart a.s.

Erik (PE1RQF) vertelde over de aanpassingen op het 2-meter relais. Daar is nu ook een experimentele koppeling met D-star aangezet.

Tenslotte was er nog nieuws vanuit Nijkerk: aangegeven is dat er naar aanleiding van de ingediende zienswijzen voorstellen gedaan zullen worden in het antennebeleid, specifiek voor wat betreft radiozendamateurs. Hoe de wijzigingen er precies uit zullen zien, kon nog niet worden aangegeven: deze moeten nog met de verantwoordelijke wethouder worden besproken. We houden de vinger aan de pols!

Na al deze mededelingen kon gestart worden met de vergadering zelf. In gezwinde spoed werden de financiële en niet-financiële verslagen doorgenomen, het beleid voor de komende periode besproken en de daarbij behorende begroting goedgekeurd. Een ingebracht afdelingsdonatiebeleid werd afgekeurd door de leden. Daarna volgde de bestuursverkiezing en werd er afscheid genomen van Gert (PA2LO) die na 8 jaar afdelingssecretaris zijn even wat meer tijd voor andere dingen wil hebben.

Na de pauze werden de 10 VR-voorstellen behandeld. Een mooie discussie over de verschillende onderwerpen volgde. Tijdens de VR wordt de afdeling Amersfoort vertegenwoordigd door Edwin (PA1EDL) en Jan (PD0AUQ). Na de rondvraag werd rond 22.30 uur de avond afgehamerd en was er tijd voor de nabespreking, met of zonder gerstenat.

Bestuurslid Lex van der Lugt (PA1LEX) stelt zich voor

Sinds 8 maart is Lex (PA1LEX) bestuurslid van de afdeling Amersfoort. Hieronder stelt Lex zich verder voor.


Mijn naam is Lex van der Lugt, ik ben 55 jaar oud en ben geboren en getogen in Utrecht.

Ongeveer vanaf mijn 12e kreeg ik interesse in de radiohobby, ‘s-avonds luisterend naar de diverse AM radiostations op de midden- en korte golf op een portable wereldontvanger. Van het een kwam het ander en al snel werd de portable vervangen door een BC348 en daarna een Racal RA17. Nu kon ik ook radio communciatie volgen in SSB op de korte golf en zo maakte ik kennis met de uitzendingen van diverse kuststations en ook de gesprekken tussen radiozendamateurs werden meegeluisterd. Hierna las ik volop CW en RTTY berichten mee op de CRT monitor met behulp van een Atari ST homecomputer en Pakratt 232. Na de MAVO en hierna de MTS electronica heb ik vrij snel mijn A machtiging behaald.

Inmiddels woon ik al meer dan 20 jaar in Harderwijk, ben getrouwd en vader van een zoon. De afgelopen 35 jaar heb ik veel met computers gewerkt, met de focus op het advies, installatie en beheer van netwerkswitches, routers, wifi en firewalls. Hierbij ben ik de radiohobby een beetje uit het oog verloren, maar sinds een jaar of 5 toch weer opgepakt. Lid geworden van de Veron, en via de afdelingsbijeenkomsten en de CW cursus steeds actiever geworden in deze mooie hobby.

Mijn interesse ligt nog steeds op de HF banden, met af en toe een uitstapje naar nieuwe technieken zoals DMR. In de weekenden neem ik vaak deel aan een of meer cw contesten, en beleef hier veel plezier aan. Vorig jaar heb ik zo vrij snel mijn DXCC behaald, de teller staat inmiddels op 113.

Ik heb geen bestuurservaring, maar zet me graag in om de radiohobby binnen onze afdeling Amersfoort te vergroten.

Best ’73,
PA1LEX

Afdeling Amersfoort verwelkomt nieuwe bestuursleden

Op 8 maart hield de afdeling Amersfoort haar huishoudelijke vergadering. Naast de behandeling van diverse stukken werd ook de bestuursverkiezing gehouden.

De zittende en herkiesbare bestuursleden Frans de Bles (PC2F) en Tijmen de Jong (PA3GRM) werden herkozen. Frans werd door de leden aangewezen als bestuursvoorzitter.

Daarnaast hebben zich voor de vrijgevallen bestuursfunctie twee nieuwe bestuursleden gemeld: Lex van der Lugt (PA1LEX) en Dick Radstaak (PA0MBR). Binnenkort zullen zij zich – voor wie hen nog niet kent – voorstellen in de Nieuwsflits en op deze website. Met Lex en Dick hebben we weer twee enthousiaste nieuwe bestuurders erbij en is het bestuur van de afdeling Amersfoort weer op volle sterkte.

Het bestuur van de afdeling Amersfoort bestaat nu uit de volgende leden:

  • Frans de Bles (PC2F) – voorzitter
  • Maarten Bos (PA3EYC)
  • Tijmen de Jong (PA3GRM)
  • Casper Janse (PA1CJ)
  • Lex van der Lugt (PA1LEX), en
  • Dick Radstaak (PA0MBR)

Binnenkort overlegt het bestuur over de verdeling van de bestuurstaken.