Beter op 2 meter

Als super gemotiveerde CW-cursist is het erg prettig om samen met je medecursisten op de band te kunnen oefenen. De vaste kern (8 man) woont echter niet allemaal in Amersfoort. Harderwijk, Hollandsche Rading, Zeewolde…, .de verste locaties bevinden zich tussen 15 en 25 km afstand vanaf Amersfoort. Deze moeten echter goed te doen zijn op 2 meter in CW is de aanname.

Een 2 meter lijntje om onderling te oefenen lijkt dus simpel, maar vanuit Zeewolde, een uithoek voor de afdeling viel het me echter tegen. Ik (Kees (PA0CWO)) woon onder water (zeespiegel) en er zit een loofbos tussen Amersfoort en Zeewolde, de grootste in zijn soort van Nederland. Een mastje tegen de zijgevel is voor mij dan ook een welkom extraatje. De schenking van Martin (PD0GAN) zijn voormalige mast was dan ook perfect. Dick (PA0MBR) had zijn hulp aangeboden om samen met mij de mast te plaatsen.

Alles netjes van tevoren klaargemaakt in de tuin. Mast, beugels, antennes erin, rotor netjes zuid, kabels met kabeltrekbandjes. Zelfs een gat van rond 60 mm door de spouwmuren geboord voor de kabels met een stuk pvc buis erdoor met twee 45 graden bochtjes tegen het hemelwater.

Goed weer afgewacht voor het plaatsen en allereerst de draadeinden en een hijsoog met chemische ankers geplaatst. Volgende actie was de verplaatsing van de mast (inclusief de rotor, antenne’s, etc) vanuit de tuin op het schuurdak. Pfff, dat viel flink tegen qua gewicht. De conclusie was al snel: het plaatsen van de mast tegen de zijgevel gaat ons niet lukken met zijn tweeën. Levensgevaarlijk!

Een aantal dagen later vond een nieuwe poging plaats. Rick (PA5NN) had ook zijn hulp aangeboden en met zijn drieën moest de klus wel geklaard kunnen worden. De taken werden goed verdeeld waarbij Rick vanaf bovenaan de ladder de boel coördineerde.

Met behulp van voldoende touw, katrol, mankracht en geduld is het ons gelukt om de antennemast met antennes te plaatsen. De beide antennes bevinden zich ruim boven het huis en kunnen een eind verder ‘kijken’ dan in de oude situatie.

Het betreft een 2 meter richtantenne en een vast opgestelde verticaal gepolariseerde antenne vast gericht op Amersfoort, de laatste met name voor de CW-oefeningen.

De ervaring is fantastisch, goed teamwork en prachtig resultaat.

73 Kees (PA0CWO)

Hamvention vlooienmarkt gezwalk

Het zomerseizoen is vaak komkommertijd wat nieuws betreft. Een mooi moment om eens wat stukjes te publiceren over activiteiten die ook in de afgelopen periode hebben plaatsgevonden.

Hamvention vlooienmarkt gezwalk

Heeft u dat ook wel eens, zo van ‘wat heb ik nu eigenlijk gelopen op die vlooienmarkt, het lijkt de 4daagse wel…’. Ik in ieder geval wel en uit ervaring kan ik u vertellen dat je soms beter een etappe van de 4daagse kan lopen. Ik heb het ‘gezwalk’ nu eens inzichtelijk gemaakt!

Het begon allemaal met de aanloop naar de Hamvention 2019. Een van mijn vervelende gewoontes is dat als ik iets graag doe, ik daar dan al lang van te voren mee bezig ben. Ik mag dan mijmeren over de gang van zaken en wat ik dan zoal ga doen. Niet dat dat altijd goed uitkomt hoor, maar de voorpret is voor mij al de helft van de pret.

Zo ook voor wat betreft de Hamvention. Ergens in het vorige najaar heb ik mij aangemeld bij de Hamvention gangers en ik kon gelukkig mee. Nou, dan begint het voor mij. Wat ga ik daar dan doen?

Als eerste zou ik naar de stand van LNR Precision gaan, Hal 4, rechts in de hoek. Daar zou dan Steve Weber (KD1JV) moeten zijn. Steve is de ontwerper van mijn rugzak-transceivertje. Heb de beste man altijd al eens willen ontmoeten EN ik moest hem beslist iets vragen wat eigenlijk niet echt via email gaat. Daarna en als Heathkit verzamelaar is het verder niet zo moeilijk, ik ga voor de stapel, in Europa niet verkrijgbare, Heatkitjes natuurlijk. Al gauw was er een wensenlijstje opgesteld. Bovenaan de lijst de SS-9000, de laatste van de serie. Dan de HX-1681, de HW-5400 en de wat mindere apparaatjes. Tenslotte onderaan de lijst ook nog wat gewone amateur dingetjes.

Tijdens de afgelopen Bossche was ik ook op strooptocht. Langs de kramen lopende ga je dan interessante zaken onthouden…, nou ja, dat denk je dan. Na hebbedingetje nummer drie was ik eigenlijk de weg al weer kwijt. Kom ik onze Dick tegen en die vraagt dan: “heb je dat spy-setje al gezien?”. “Nee, niet echt, waar stond die dan?”. “Ja, daar ergens op die hoek geloof ik”…. Kortom na veel zoeken kom je het dan wel tegen, maar effectief is het niet.

Na de Bossche zit je ’s maandags op de fiets en realiseer je je dat de Hamvention ongeveer X maal groter is dan die Bossche, hoe moet dat daar dan? Gelukkig vond ik al snel een, naar eigen zeggen, briljant antwoord op mijn eigen vraag en met behulp van de moderne techniek nog wel!

Ik zou mijn handheld-GPS mee nemen, op z’n Hollands is dat een in de hand gehouden navigatie systeem werkende met het GPS-netwerk. Het mooie van dat dingie dat ik heb, is dat je er ook foto’s mee kan maken. Als je dan een foto gemaakt heb wordt er gelijk een waypoint aangehangen, anders gezegd, er komt een vlaggetje op de kaart. Als ik dan de hele vlooienmarkt over ben geweest en ik heb nog puf en geld over, dan kan ik nakijken waar ik zoal hebberig van ben geworden. Als er dan iets bij zit waarvan ik denk: dat heb ik beslist ook nog nodig, dan ‘zeg’ ik tegen mijn GPS: “ga daar heen” en verschijnt er een pijl die de richting en afstand aangeeft naar die ‘foto’ … kind kan de was doen.

Dat truukje heb ik dan ook toegepast daar in de U.S. en verd…d het werkt!

Nou is het ook een gewoonte van mij dat als ik ‘mijn GPS’ aanzet ik eerst een waypoint (vlaggetje) aanmaak van waar ik ben, meestal de auto. Daarna wis ik de track geschiedenis. Wat is nou het geval met zo’n ding…hij houd je bewegingen bij. Elke 100 meter onthoudt hij je positie, als je dat tenminste zo hebt ingesteld. Er handig als je op een punt komt van: ‘o jee, nu ben ik een tikkie verdwaald…’. wat je dan kan doen is de geschiedenis oproepen en laten omkeren, je loopt dan je hele route tegengesteld terug.

Ik heb zo’n geschiedenis plot eens bekeken op de PC en uitgeprint. Dit geeft visueel mooi weer wat je afgelegde route is, zowel het traject als lengte.

Dit is de plot van de eerste Hamvention beursdag, verklaring:

Bovenin links: daar stond de auto (ja, ik ben een keer heen en weer geweest).

Lijntje schuin naar beneden volgen tot de lichte knik: daar was de entree.

Dat kriskras gedoe daarna: de hallen met nieuwe spullen en fabrikanten enzo.

Dat gekriskras middenin: lunchtijd, we hebben daar een paar Yanken van hun tafeltje ‘beroofd’.

Die parallel lopende lijnen: de vlooienmarkt, een renbaan waar men kraampjes in rijen had staan.

Onderin rechts, die haakse lijn op al die andere lijnen: daar moest ik nodig naar de wc…

Die paar lijnen halverwege links: nog meer kraampjes van de vlooienmarkt.

Al met al hebben we, Hans (PE1KWH) en ik, in de brandende zon met een hoge vochtigheidsgraad, zo’n 10,9 km af geslenterd… gevoelsmatig gelijk aan de Zevenheuvelen dag! De tweede dag was het ietsje minder dan dit, maar vergelijkbaar. Gelukkig was de vochtigheidsgraad beter, alleen de brandende zon was ietsje meer!

Resultaat van al dat geslenter:
Van mijn lijstje heb ik slechts één item gezien, maar die was helaas niet kompleet dus niet meegenomen. Voorts wel drie dingetjes gevonden die ik ‘beslist’ niet kon laten liggen, namelijk de AT-1, de allereerste amateur zender van Heathkit, 2 x PM-1, een uiterst zeldzame en heel vreemde veldsterktemeter (we kwamen er 4 tegen, dus hoezo zeldzaam?) en een CW-seintoestel dat de FCC gebruikte om examens mee af te nemen in de jaren 60. Zo’n grappig dingetje, die moest beslist naar sensei Koos (PA3BJV)!

Wel moet ik zeggen dat ik leuke contacten heb gemaakt. Bijzonder is te melden dat ik Chuck Penson ben tegen gekomen, de schrijver van HET naslagwerk voor de Heathkitter.

O ja, we zijn ook nog in de hallen met nieuwe spullen geweest, daar o.a. de heer Begali een hand geschud en even formeel langs de stands van Elecraft, Flexradio, Kenwood, Icom en Yaesu…

Al met al een geweldige ervaring die zeker nog jaren een goed gevoel zal geven.

Rick (PA5NN)

Ham Radio Friedrichshafen 2019

Afdelings BBQ

Traditioneel heeft afdeling Amersfoort haar zomerbarbecue in juni ter afsluiting van het seizoen. Circa 30 afdelingsleden en partners bezochten dit keer het evenement bij Radio Club Bunschoten.

Het was een gezellig en actief gebeuren rondom de bakplaat en de statafels. Zoals ieder jaar stond er een grote partytent waar men beschermd tegen de wind ook zittend kon genieten van het eten en drinken. De weergoden waren ons goed gezind met droog weer en een aangename temperatuur.

 

 

Namens het bestuur een goede zomer gewenst en we zien elkaar graag weer op 13 september op de eerstvolgende afdelingsbijeenkomst.

Over PI4AMF, www.pi4amf.nl en Radio Club Bunschoten

Update 26 juni 2019:

Radio Club Bunschoten heeft webadres www.pi4amf.nl doorgezet naar onze website (a03.veron.nl), Bedankt!


Als VERON Amersfoort (A03) gebruiken we de afdelingscall PI4AMF. In het verleden gebruikten we ook de website www.pi4amf.nl voor het delen van informatie.

Geruime tijd gebruikte Radio Club Bunschoten deze website en plaatsten wij hier zelf geen berichten meer op. Dat doen we op onze site a03.veron.nl. Radio Club Bunschoten kun u nu vinden op https://rcbun.nl/.

Omdat Radio Club Bunschoten door meerdere verenigingen wordt gebruikt voor onze mooie radiohobby, hebben we onze website aangepast. Waar we voorheen spraken over ‘ons clubstation PI4AMF in Bunschoten’ gebruiken we nu ‘Radio Club Bunschoten’.

CW-velddag 2019

In het weekend van 1 en 2 juni jl vonden de CW velddagen plaats. Vanaf de bekende locatie Nekkeveld, de tuin van Maarten (PA3EYC), is hiervoor PI4AMF/P als portable conteststation in de lucht geweest.

Op de vrijdag voorafgaande aan de contest is begonnen met de opbouw van het station. In het veld een 24 meter hoge mobiele uitschuifmast met daarin de antenne’s voor 40-20-15-10 meter en een FD5 antenne t.b.v. 160 en 80 meter. Op zaterdagochtend is de veldshack opgebouwd, bestaande uit een Elecraft K3s transceiver i.c.m. een SPE Expert 1.3K-FA amplifier, 2 triplexers en een zestal bandpassfilters. Een partytent bood bescherming tegen zon en wind aan de radioapparatuur en operators tijdens een bijna tropisch warm weekend. Zaterdagmiddag 17:00 kon gestart worden met de CW contest die 24 uur zou duren en waarin 1105 verbindingen werden gemaakt.

Net als vorig jaar activeerde Gert als PA2LO/P het Flora en Fauna station natuurgebied Arkemheen (PAFF-0044). Meer informatie over PAFF is te lezen op deze site.

Adriaan (PA1LIO) had een experimenteel ontvangststation voor de geostationaire amateursatelliet Qatar-Oscar 100 (ook bekend als QO-100 of Es’hail-2) in het veld staan. Met een eenvoudige setup van schotel, LNB en SDR dongle waren radioamateursignalen te beluisteren afkomstig van de satelliet op 40.000 km afstand.

Voor de inwendige mens werd ook dit jaar weer erg goed gezorgd door Maarten en Henriëtte, waarvoor onze grote dank. Dank ook aan alle deelnemende en belangstellende radioamateurs voor hun bijdrage aan dit geslaagde evenement.

Nieuwsflits – juni 2019

Beste amateur,

In dit bericht vindt u als bijlage de Nieuwsflits nummer 196 met daarin o.a. de aankondiging van de verenigingsavond van vrijdag 14 juni, dan is er (voor degenen die zich vooraf hebben opgegeven!) vanaf 19.00 uur (inloop 18.30 uur) de afdelings-BBQ bij Radio Club Bunschoten (Haarbrug 10-B).

Over het weer hoeft u zich geen zorgen te maken, er is droog weer besteld en bij regen en donder zijn er voldoende voorbereidingen getroffen om u een gezellige, warme en droge avond te bezorgen. In verband met het aantal deelnemers adviseren wij u om – indien mogelijk – zelf een stoel mee te nemen: we kunnen niet garanderen dat er voldoende stoelen aanwezig zijn.

Verder kunt u in de Nieuwsflits een verslag lezen van de bijeenkomst van mei, een bezoek aan Hamvention en overig verenigingsnieuws.

Juli en augustus zijn er geen verenigingsavonden, de eerste verenigingsavond na de vakantiestop is op vrijdag 13 september.

Via onze site kunt u informatie vinden over de VAM-avond en andere activiteiten tijdens de zomermaanden.

Ik wens u veel leesplezier en een fijne vakantie toe en graag tot ziens bij een van de activiteiten.

Namens het bestuur van VERON Amersfoort,
Lex van der Lugt (PA1LEX), secretaris

 

button Nieuwsflits (.pdf) button  Nieuwsflits (.txt)

PS – Heeft u zelf een bericht/artikeltje voor in de volgende Nieuwsflits of wilt u voortaan de Nieuwsflits automatisch in uw e-mailbox ontvangen? Dat kan! Stuur een mail aan a03 (aan) veron.nl  en meldt u aan. Bent u al geabonneerd, maar heeft/krijgt u een nieuw e-mailadres vergeet dan niet de wijziging door te geven dan blijft u op de hoogte! Oudere nummers vindt u in ons archief.

BBQ 14 juni in Bunschoten – aanmelden voor 8 juni

Vrijdag 14 juni houden we voor leden van onze afdeling een zomerbarbecue bij Radio Club Bunschoten (Haarbrug 10-B).
Deelname aan de barbecue kost € 10,00 en voor € 5,00 euro meer mag je ook je partner mee laten eten.

Geef je voor 8 juni op, zodat we de slager en de slijter aan het werk kunnen zetten.
Opgeven (en betalen) doe je bij onze penningmeester Tijmen de Jong (tijmenn@kpnmail.nl) (giro: NL30 INGB 0003 8884 04 – t.n.v. VERON Amersfoort – met vermelding van naam, aantal personen en eventueel call of NL-nummer).

Inloop vanaf 18.30, start om 19.00 uur.

We hopen jou (en je partner) te zien tijdens de BBQ!

 

VERON Pinkster Kamp

Dit jaar alweer voor de 54e keer, het VERON Pinkster Kamp. Ook deze keer allerlei gezellige activiteiten zoals o.a. ARDF, de Piet Wakkerjacht door afdeling Eindhoven, de jeugd soldeer middag, bingo, kampradio en de nachtelijke FoxOring.
Ook vanuit onze afdeling reizen er een aantal leden af naar Camping Vlintenholt te Odoorn. Voor zover mij nu bekend zijn dit Koos, Hilde, Rient, Henny, Rob (PA0KEL), Rick en Dick.

Het kampeerterrein is beschikbaar vanaf vrijdag 7 tot en met maandag 10 juni. Eerder aankomen en later vertekken kan ook, maar dan wel in overleg met de VPK organisatie.

Kom gerust een kijkje nemen tijdens het Pinksterweekend, bezoekers zijn van harte welkom.

Meer info over de camping vind u hier, en voor de website van het VPK klikt u hier. Het laatste nieuws staat op de VPK facebook pagina. Wij wensen alle deelnemers en bezoekers een gezellig en radio actief weekend toe !

Feestelijke afsluiting morsecursus 2018-2019

Iedere donderdagavond is er morsecursus op het Radio Clubhuis Bunschoten. De lessen worden gegeven door Koos (PA3BJV), Hilde (PA3EKW) en Ron (PA3DAM). Sinds vorig jaar september is er bij alle deelnemers veel vooruitgang geboekt, de gemiddelde snelheid is gestegen van 12 tot ongeveer 20 woorden per minuut.

Met de zomerstop in zicht leek het ons een goed idee om de laatste les uit eten te gaan met de hele groep. Onder het genot van een lekkere maaltijd hebben we zo terug gekeken op de vorderingen van het afgelopen jaar.

Rick had van de Hamvention nog een verrassing meegenomen voor Koos, een echte ATKO minikeyer. Deze werden in de jaren 60 van de vorige eeuw gebruikt om morse examens af te nemen door de FCC.

Na de zomervakantie gaan we verder met de lessen, met als einddoel een snelheid van 25 woorden per minuut, de eerste les is op 12 september.