Even voorstellen Rick (PA5NN)

Voor wie mij nog niet kent: Rick (PA5NN), in het buitenland geboren en naar Nederland gekomen op 10-jarige leeftijd. Inmiddels alweer 63 jaar.

In 1974 serieus met de radiohobby begonnen en lid van de VERON in 1975.

Toen gelijk een NL-nummer aangevraagd, zoals dat gebruikelijk was en begonnen met het luisteren op de amateurbanden. Die eerste ontvanger was, natuurlijk een Heathkit, een HR-10b.

Na het behalen van de ‘bevoegdheid tot bedienen van…’ een call aangevraagd en als PE1 actief vanuit de regio Voorne Putten op 2 meter met een T72 zelfbouw xtal-zendertje en een VERON-beam. Binnen de vereniging actief betrokken bij de vorming van een nieuwe afdeling VERON A42 (Voorne Putten), waarin ik later een bestuursfunctie vervulde.

Na enige tijd begonnen met het leren van de schone CW-kunsten en na het slagen van die ‘proeve’ een PA3-call gekregen.

Nog bij de ouders wonend en een redelijke baan betekend dat je wat meer aan de hobby kan besteden. Dat resulteert in een mast achterin de tuin van pa en ma met een joekel van een 9 elements HF-beam in de mast. Veel DX gewerkt en af en toe aanwezig op het Nassiballennet. Dan komt de tijd dat je het huis verlaat en op eigen benen gaat staan. Klein behuisd, inmiddels getrouwd en wonend binnen de afdeling Leiden, A28, zijn de antennes flink kleiner en de vermogens ook, dus lid geworden van de BQC. Ook daar weer een bestuursfunctie gehad.

Na 10 jaar verhuisden we weer, nu naar Groningen, afdeling A19. Dat duurde maar 3 jaar en nu wonen we, vrouw en nog één van de drie dochters, in Leusden.

Binnen de radiohobby heb ik drie interessegebieden: QRP, zelfbouw en het verzamelen van Heathkit amateurradio spullen, wat een beetje uit de hand is gelopen.

Buiten de hobby mag ik graag ‘een eindje lopen’, met rugzak het liefs meerdere dagen achtereen in de bergen van Noord-Zweden of de Pyreneeën, of zonder rugzak tijdens de 4-daagse van Nijmegen.

Rick (PA5NN), bestuurslid VERON A03