ATSAMF-terugkomdag

Dinsdag 16 april jl. was het zover. Rick (PA5NN) had de ATSAMF-bouwers uitgenodigd voor een terugkomdag (avond), om bij te praten over het project en de ervaringen met de zelfgebouwde QRP CW-transceiver. Deelnemers aan deze avond waren Rient (PA3GXP), Paul (PA5PB), Kees (PA0CWO), Koos (PA3BJV) en Dick (PA0MBR).

Rick had de aanwezigen vooraf via de mail al de volgende vragen gesteld:

  • Wat is de staat van jullie ATSAMF? Doet hij het al/nog?
  • Wat moet er nog zoals gebeuren, qua bouwen, onderdelen bestellen of testen/fout zoeken/modificeren?
  • Wat moet er nog gemeten worden? Bandmodules, vermogens, gevoeligheid?
  • Zijn we klaar met het project, of willen we nog wat bijbouwen, bv een PSU, ATU, SWR/PWR-meter en/of CW-decoder?
  • Gaan we gezamenlijk nog iets organiseren rond de ATSAMF, bv een contestje, velddag, promotiedag of een speciaal ATSAMF-award?

Nadat de gastheer iedereen voorzien had van koffie en koek, kwamen de diverse ATSAMF’s op tafel inclusief de bijbehorende bandmodules. Complete transceivers, vaak al voorzien van een modificatie en/of uitbreiding door de bouwers zelf. Maar hoe goed presteert de radio nou eigenlijk en is hij wel optimaal afgeregeld? Dat bleek wel een beetje de hoofdvraag.

De ATSAMF is ontworpen voor 80 t/m 15 meter en voor elke amateurband in dit gebied is een eigen bandmodule noodzakelijk. Zo’n bandmodule wordt d.m.v. een DB15-connector op het chassisdeel van de ATSAMF ‘geprikt’ en bestaat uit gescheiden circuits t.b.v. RX (band pass filter) en TX (low pass filter). Het juist afstellen van deze filters verbeterd de prestaties van de radio. Bijvoorbeeld een low pass filter wat te krap staat kan de grondfrequentie te veel dempen, met verlies van zendvermogen tot gevolg. Andersom, als het low pass filter te ruim staat kan dit resulteren in een onvoldoende onderdrukking van de harmonischen.

Een snelle scan van enkele bandmodules (mode TX-LPF) m.b.v. de spectrumanalyzer gaf inzicht in het presteren hiervan. Om alle bandmodules door te kunnen meten en te tweaken zal er in mei nog een bijeenkomst plaatsvinden hiervoor.

Na een leuke en leerzame avond gingen allen voldaan naar huis, met het verzoek om na te denken over the next steps.