Lezing februari: WSPR-lite

QSL van DP0GVN, een station op de zuidpool waarvan Hans PE1KWH het signaal volgt.

Op 9 februari vertelde Hans PE1KWH de bezoekers over de mogelijkheden van WSPRlite, een speciale testzender die (een laag vermogen) signaal uitzendt naar een wereldwijd netwerk van ontvangststations. Zijn interesse in de WSPRlite was in 2017 gewekt tijdens een lezing van Frank Donovan (W3LPL) op de contestuniversity in Dayton. Donovan, die jarenlang professioneel antennesystemen ontwikkelde, gebruikt de WSPRlite module omdat dit volgens hem de eerste en enige manier is om de performance van antennes wetenschappelijk te kunnen vergelijken. Door antennes aan een eigen WSPRlite te hangen en deze synchroon het testsignaal uit te laten zenden, worden zaken als QSB, QRM en andere invloeden die een vergelijking zou kunnen beïnvloeden uitgesloten.

Hans liet zien dat het kleine apparaatje niet alleen gebruikt kan worden om antenneperformance te vergelijken, maar ook om de ontwikkeling van de propagatie goed te kunnen volgen. Zo kon Hans laten zien op welke data zijn station in staat was om het Duitse onderzoeksstation Neumayer III op de zuidpool te ontvangen en op welke data dat niet lukte. Maar ook hoe sterk het ruisgetal (SNR) was op de momenten dat het station ontvangen werd.

In de afgelopen tijd heeft Hans een aantal maal de bandfilters voor WPRSlite modules in elkaar gezet. Zo konden de bouwwerkjes tijdens de avond ook goed bekeken worden. Daarbij zit ook een koffer met daarin 2 WSPRlite-modules die door afdelingsleden van Amersfoort geleend kan worden voor experimenten. Frans (PC2F) wist de aanwezigen te vertellen dat hij in de nabije toekomst een antennemeetdag gaat organiseren, waarmee mensen geholpen kunnen worden om te meten met de WSPRlite.

Meer informatie over de WSPRlite is te vinden op: https://www.sotabeams.co.uk/wsprlite-classic