Lezing “Niet Storen A.U.B.“ in Gorinchem (PI4GAC)

Radioamateurs  van de VERON Amersfoort en EMC-EMF leden Casper Janse(PA1CJ) en Koos Sportel (PA3BJV) reisden 7 maart af naar Gorinchem om daar in het plaatselijke scouting gebouw de lezing “Niet Storen A.U.B. “ te verzorgen, als fotograaf ging Hilde Sportel (PA3EKW) mee.

Nadat we mooi op tijd op de plaats van bestemming waren aangekomen, konden we voor een goed gevulde zaal (28 personen) beginnen. Koos beet de spits af met een dankbetuiging naar de grijze radio oudheid, toen storing het begin was van de radiocommunicatie, met een heuse vonkzender gingen de morsesignalen door de zaal. Een verklaring en uitleg over de Immunisatie betekenis in de jaren 60 , 70 enz. maakt de essentie van storing duidelijk .

Daarna was het de beurt aan Casper, met een haar fijne precisie maakte Casper duidelijk dat storing in deze tijd een heel ander verhaal is, aan de hand van foto’s en geluidsfragmenten werd al snel duidelijk dat we thans omringt worden door gebruiksapparaten welke van twijfelachtige EMC-EMF kwaliteit zijn. De storingen werden besproken met oplossingen werden aangedragen om de stoorbronnen te verminderen of te elimineren.

Van kleine schakelende voedingen tot ledlampen. Alles kwam voorbij en de werkelijke vervuiling van zowel de ether alsook het lichtnet werd aangetoond. Ook in het ultrasone deel van het spectrum was het een drukte van belang door stoorsignalen. Met name onze trouwe viervoeters moet hieronder zwaar lijden, wat zich alles afspeelt op de 30 kHz tot en met 60 kHz is werkelijk een ramp voor deze dieren.

Na de pauze nam Casper ons mee naar de wereld van de zonnepanelen, een zegening voor onze energievoorziening en het milieu, maar componenten als optimizers, omvormer en het verkeerd bekabelen maakt de zonnepanelen tot een grote en langdurige stoorbron. Casper liet ons de langdurige strijd zien voor de radiozendamateur die zijn geliefde HF tot en met UHF ten onder ziet gaan aan signalen van een zonnepaneelinstallatie. Een verkeerde leverancier is een ware ramp betekenen voor onze hobby.

Toch waren er goede berichten van begrip en verandering te horen, maar met een oproep tot niet aflatende alertheid en waakzaamheid sloot Casper de lezing af.

Een geslaagde avond was ons deel met veel vragen en goede ideeën keerden iedereen, na dankbetuigingen van onze gastheren, huiswaarts.

Casper Janse, Koos Sportel en Hilde Sportel