Midway en Kure Island op de lijst van verwijderde DXCC entiteiten

Op 31 maart heeft de ARRL bekend gemaakt dat de DXCC’s Midway Island en Kure Island op de lijst van ‘deleted DXCC entities’ zijn geplaatst. De verwijdering is het onbedoelde gevolg van de administratieve uitbreiding van het Papahānaumokuākea Marine National Monument. Deze uitbreiding werd op 26 augustus 2016 gerealiseerd met de ondertekening van een verordening door president Obama. Met de ondertekening is Papahānaumokuākea het grootste beschermde gebied op de planeet geworden met een grootte van 582.578 vierkante mijlen (1.508.870 km2).

Midway Island viel tot de ondertekening van de verordening onder de U.S. Fish and Wildlife Service. Omdat Midway Island (KH4) nu onder de besturing van het Papahānaumokuākea Marine National Monument staat voldoet het niet meer aan de eisen om als aparte DXCC te gelden. Op het eiland Midway wonen 40 tot 60 mensen en stond op plek 18 in de DXCC most wanted lijst. In 2009 vond de laatste grote activatie van het eiland plaats met de roepletters K4M.

Dat Midway Island geen eigen DXCC meer is, heeft ook gevolgen voor Kure Island (KH7). Kure Island viel al onder de besturing van Hawaii, maar doordat tussen Hawaii en Kure een DXCC met een eigen identiteit (Midway Island) aanwezig was, gold ook Kure Island als separate DXCC. Nu Midway Island die status heeft verloren, verliest ook het onbewoonde Kure Island haar status als eigen DXCC. De laatste activatie van Kure Island was in 2005 met de roepletters K7C. Kure stond op plek 10 in de most wanted DXCC lijst.

Door de verwijdering van de twee DXCC’s zijn er nog 337 actieve DXCC’s te werken, terwijl de honor roll in het DXCC programma nu al bij 328 bevestigde actieve DXCC’s wordt bereikt. Alleen verbindingen gemaakt vóór 26 augustus 2016 zijn nog geldig voor KH4 en KH7. Verbindingen na deze datum gelden als DXCC Hawaii (KH6). De website Club Log heeft inmiddels de beide eilanden al verwijderd als actieve DXCC.

Voor meer informatie: http://www.arrl.org/news/midway-and-kure-islands-are-now-deleted-dxcc-entities