NanoVNA
Wat is het
Binnen onze afdeling zijn er al een paar aangeschaft, Frans (PC2F) heeft er één, en Ron (PA3DAM) heeft er één, Maus (PA3HHT) heeft er één, Luc heeft er één (PE1LGX), Hans (PA2JWN) heeft er één in de post en ik (PA1LEX) heb er sinds een week of twee ook één.
Ik heb het hier over de NanoVNA. Nano is heel klein, VNA is Vector Network Analyzer. Niet alleen het formaat (10x6x2 cm) maar ook de prijs is klein. Voor $50,- thuis gestuurd vanuit China compleet in een handig doosje.
Wat kan je er mee
Je zou kunnen zeggen een soort zwitsers zakmes als het gaat om RF metingen aan antennes, spoelen, condensatoren, kristallen, hoog-, laag-, band- en sper-filters.
De nanoVNA werd in 2016 bedacht en ontwikkeld door Tomohiro / edy555 uit Hokkaido in Japan. Hij maakte zowel hardware als software van dit geniale ontwerp.
De twee meest gangbare uitvoeringen zijn NanoVNA-F met 4,3″ scherm en een bereik van 50KHz-1GHz, en de NanoVNA-H met 2,8″scherm van 50-900MHZ.
Na een eenvoudige calibratie is de NanoVNA klaar voor gebruik. Je stelt de min en max frequentie in, kiest een functie en het resultaat is direct zichtbaar op het schermpje.
Op het touchscreen scherm kunnen 4 traces worden getoond, Iedere trace heeft een eigen functie (Format). Ze kunnen alle vier tegelijk worden getoond, maar je kan ook via het menu alleen diegene aanzetten die je op dat moment wilt gebruiken.
Je kunt kiezen uit de volgende Formats:
– LOGMAG, deze meet Return Loss in dB
– LINEAR, deze meet ok Return Loss maar dan als verhouding in procenten
– SWR, Standing Wave Ratio, SUPER handig om antenne’s af te stemmen
– PHASE, meet faseverschillen
– SMITH, dit is de beroemde (beruchte?) Smith-Chart
Behalve op het ingebouwde schermpje kunnen de gegevens ook worden getoond in een app op je android smartphone/tablet of op je PC via aparte software.
Hoe dan ?
Voor dat je echt met de NanoVNA aan de slag kan moet je je wel eerst even inlezen op de diverse websites die hier dieper op ingaan. Zelf vind ik deze website wel handig: https://www.rfseminar.nl/nanovna/ Voor de diehards heeft Gunthard Kraus een zeer uitgebreid artikel geschreven in het duits op http://www.gunthard-kraus.de/fertig_NanoVNA/Version%201.6..pdf
Samen weet je meer…
Maar we kunnen elkaar ook helpen met de mogelijkheden van dit meetinstrument, dus zijn bovenstaande leden actief in de A03-NanoVNA WhatsApp groep. Heb je zelf ook een NanoVNA of plannen om er één aan te schaffen en wil je ook lid worden van dit groepje?
Stuur dan even een mailtje aan pa1lex@veron.nl met daarin het woord nanovna, je voornaam, call en 06-nummer en ik voeg je toe aan deze groep.
73,
Lex (PA1LEX)