Megaklus van Evert: Journaal

Evert (PA3AYQ) heeft zijn veel tijd gestoken in het maken van een mooi stuk software dat hij gratis ter beschikking stelt.

Hierbij zijn verhaal over de aanleiding om dit te maken en  de mogelijkheden die het programma biedt:

De aanleiding

Op Koningsdag 2019 zou de koninklijke familie Amersfoort komen bezoeken. De Veron afdeling Amersfoort (A03) kon dat niet zo maar voorbij laten en ging dat heugelijk feit wereldkundig maken via de call PI52KDA. De call werd door meerdere stations in de lucht gebracht. Om al die logs samen te kunnen brengen in een logbestand werd er speciale software door mij gemaakt . Tja en wat doe je er dan mee als de koningsdag voorbij is?

Al eerder was er gedacht aan een cadeautje voor de VERON medewerkers ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan. 

Immers bijna iedereen die besmet is met dit radio virus, heeft me altijd geholpen met het oplossen van de soms ingewikkelde problemen. Die had nog wel een onderdeeltje liggen. Een ander ging me helpen bij het antenne werk op het dak. Om maar te zwijgen van de vele ‘soos’ – zelfbouw projecten, activiteiten en verenigings-bijeenkomsten.

Nu ik al enige tijd met pensioen ben en al een kwart eeuw (en nog steeds) actief ben met het maken van database software leek het me een leuke gedachte als dank daarvoor iets te maken waar zo’n beetje ieder radio amateur wel wat aan heeft.

Een programma waarmee je verbindingen kan loggen maar ook al je logs in kan verzamelen. Het moet stabiel zijn en  geschikt voor de beginner maar ook voor de gevorderde. De radiohobby is voor een beginner een labyrint van allerlei procedures, gebruikte taal en afkortingen. Die heeft meestal weinig weet van alle toegepaste procedures en afkortingen. Daarom is er een extra Naslag functie voor uitleg. Daarbij geen moeilijke installaties of handelingen. Alhoewel dat tegen de natuur van de radio amateur is want die wil experimenteren …

Het resultaat

Het is het Journaal programma geworden. Een 4 in 1 programma:

– Je kan het als logboek voor jezelf gebruiken.

– Je kan al je andere logs erin opslaan van Event stations of club stations en er uitgebreide overzichten van maken.

– Het dient als naslag voor andere belangrijke amateur info.

– Tenslotte kan je het programma overal mee naar toe meenemen want het werkt ook zelfstandig vanaf een stick.

Vanaf mei 2019 is er serieus bijna elke dag aan gewerkt. De laatste maanden was het vaak compleet dagwerk. Om een indruk te geven: de source code (basis) bevat ruim 20.000 regels tekst. Dat zullen ongeveer een 800.000 tekens zijn. In totaal vormen 5 uitvoerbare bestanden, een manual met een omschrijving van alle ingebouwde functies en 16 DLL uitvoerbare bestanden het programma.

Om het overzichtelijk te houden wordt alle belangrijke data in aparte mappen gezet zodat je zelf de belangrijke bestanden via de aanwezige edit functies apart kan kopiëren, weergeven, afdrukken, verwijderen of wat dan ook.

Verder geen geknoei met instellingen of moeilijk te vinden functies. Alles lekker ouderwets menu gestuurd met muis of als het kan simpel op een toetsje drukken.

Onder de motorkap is dat wel wat anders en geeft het daar veel drukte maar daar hoef je je als gebruiker geen zorgen over te maken. Vele automatische functies regelen belangrijke zaken of werken bepaalde functies geheel af.

Bijgevoegd zijn bovendien complete databases van prefixen, landen en zones.

Informatie in de naslag over de radio-amateur taal, frequenties (repeaters) , RST rapport. Het is allemaal aanwezig.

Omdat de afstand vooral bij VHF-UHF experimenten belangrijk is kan je deze aan de hand van de WW locator laten berekenen. Er is van ruim 3000 Nederlandse plaatsten een lijst met locatiegegevens die je direct de locator geeft en kan inbrengen. Bovendien kan je de locator ook nog bepalen aan de hand van GSM gegevens. 

Makkelijker kunnen we het niet maken.

Heb je een log van een ander programma dan kan je die inbrengen in het Journaal via een CSV of ADIF file. Daarbij heb je de mogelijkheid om deze ook van PART info te voorzien. PART is een extra deel speciaal voor selectie mogelijkheden.

Uiteraard kan je zelf je logs al of niet gesorteerd en/of geselecteerd in ADI of CSV file opslaan of afdrukken. 

Het programma is klaar voor de toekomst want er zijn tevens editor programma’s bijgevoegd waarin je zelf de data allemaal kan bijwerken! Die zijn weliswaar van een wat oudere datum maar werken prima. 

Die komen in de toekomstige updates nog wel aan de orde.  Als er wensen zijn en er gelegenheid is dan komen er nog meer (nuttige) faciliteiten bij.  Plannen zijn er.

De installatie is niet meer dan plug en play. Het Journaal.zip file op halen op de VERON site, uitpakken in een mapje op een aparte partitie of een stick. Een handleiding van 20 pagina’s (!) over de bediening van alle functies is in het programma aanwezig en met een druk op een knop te lezen.

Het werkt op elke Windows 7, 8.1 en 10 computer of laptop. Door de vele automatische functies is een wat snellere processor wel prettig. Gratis voor iedereen. Als dank voor de vele hulp en als een feestelijke bijdrage voor het 75-jarig bestaan van de VERON. 

 

Evert Beitler (PA3AYQ) – pa3ayq@veron.nl