Nieuw VAM-project – een lowcost analyzer
Update 28 oktober 2019:
Afgelopen maandag heeft de VAM wederom een mijlpunt behaald, er was een lezing door Henk (PA0JMD)! Voor de 11 aanwezigen was het een duidelijk verhaal.
Henk had een door hem gemaakte UR5FFR meegenomen en de mogelijkheden aan de hand van een diapresentatie laten zien. Met duidelijke voorbeelden en mooie plaatjes was de interesse snel gewekt.
Het is een mooi stuk meetgereedschap wat bij de zendamateur, die zelf nog knutselt, niet mag ontbreken. Ook voor het zelf maken van een kristalfilter is het ideaal.
Wij willen er bij de VAM een nieuw project van maken, de kosten voor dit mooie stukje gereedschap liggen rond de 25 Euro.
We gaan kijken wie er geïnteresseerd is en gaan daarna proberen er wederom een mooi project van te maken.
Nieuw VAM-project – een lowcost analyzer
Nu dient zich alweer een nieuw project aan, namelijk een lowcost analyzer. Henk (PA0JMD) heeft aangegeven hier graag iets over te gaan vertellen op 28 oktober bij de VAM. Hierbij nu alvast een voorschot op wat er komen gaat.
Begin oktober heeft Henk de netwerk-analyzer van UR5FFR gemaakt, die werkt voor amateur gebruik prima van 100KHz tot 447Mhz. Je kan zelfs de SWR van een antenne bepalen met een RL-Brug. Met de RL-Brug kan je van een longwire antenne een plaatje maken hoe die zich gedraagt. Filters bepalen hoe ze er uit zien en je kan kristallen testen voor het maken van een filter.
Het hele project kost een appel en een ei.
Nog wat info over de analyzer. In 1994 heeft Henk een proef gemaakt voor eventueel een project, namelijk een HF-laagdoorlaatfilter, zie foto en de plot hiervan.
De sweep van mijn langdraad antenne en de grootste piek is 15.820Mhz. De draad kan niet langer gemaakt worden in verband met het kunnen pakken van het draad.
Die piek kan van de SWR kan je simpel uitrekenen op je jappen rekenmachine.
X = -48.4 – -15.1 = -33.3
y = -33.3 * 0.05 = -1.665
z = 10^y = 0.0216
a = 1 – z = 0.9783
b = 1+ z = 1.9783
SWR = b/a = 1.04 op 15.820Mhz
Hier nog een plot van een LP-filter 4Mhz
Dat alles met zo’n simpel apparaatje. Het apparaat wordt gevoed uit de USB van een laptop. Kortom dit kan een mogelijkheid worden, na een kosten calculatie, tot een mooi project.
Jan (PD0AUQ)