Opnieuw Flora en Fauna-activiteit in de regio

Op 28 april deden Gerard (PA0PIW) en Gert (PA2LO) opnieuw gezamenlijk een Flora en Fauna activiteit. Ditmaal was het gebied met de referent PAFF-0191 aan de beurt: Veluwerandmeren. Dit gebied loopt van Nijkerk (GLD) tot Kampen (OV). De zuidzijde van het gebied grenst aan de al vaker door leden van de afdeling Amersfoort geactiveerde Arkemheense Polder (PAFF-0044).

In het blauw aangegeven: het zuidelijke deel van PAFF-0191 Veluwerandmeren. Bij het rode puntje is Delta Schuitenbeek.

PAFF-0191 bestaat grotendeels uit water en was nog niet eerder geactiveerd. Binnen de grenzen van het gebied zijn maar een paar plekken te vinden waar met vaste grond onder de voeten een activatie kan plaatsvinden. Dat zijn een aantal eilandjes in de Randmeren maar ook het natuurgebied Delta Schuitenbeek. Dit gebied ligt tussen jachthaven Nulde en de Nijkerkersluis. Er zijn hier eilandjes aangelegd waar een enorme diversiteit is ontstaan aan planten en waterleven. Een ideale plek voor watervogels, die hier dan ook in groten getale aanwezig zijn.

Een auto parkeren kan bij het nabijgelegen recreatiestrand (betaald parkeren, € 3 euro voor een dagkaart). Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 700 meter lopen naar het Vogelkijkscherm Delta Schuitenbeek. Het pad ernaar toe is verhard maar zit dankzij een actieve kolonie konijnen vol met gaten.

Het vogelkijkscherm zelf is gedeeltelijk overdekt en voorzien van bankjes. Ook zijn er zijn planken aan het scherm gemonteerd waarop eenvoudig de set-up kan worden geplaatst. Gert maakte onder de bijzondere roepletters PA44F opnieuw gebruik van een Kenwood TS-480sat. De stroomvoorziening daarvoor is een koffertje met daarin een LiFePo4-accu (12V25Ah). De gebruikte antenne was dit keer een linked dipole. Gerard was op de fiets gekomen naar het gebied en had in zijn rugzak zijn IC-705 zitten. Daarmee heeft hij de nodige FT8 verbindingen gemaakt.

Rondom het kijkscherm is niet heel veel ruimte om antennes af te spannen: het gebruik van een (of meer) glasvezelmast(en) met endfed’s lijkt hier de meest praktische oplossing. Vanwege het ontbreken van paaltjes rondom het gebied is het meebrengen van een spanbandje of (parasol) grondpen om de mast in te zetten verstandig.

In phone kwamen op 40 meter 64 amateurs in het log, op 20 meter waren dat er 40 waaronder ook drie stations uit de VS. In totaal werden er 26 DXCC’s gewerkt. Niet gek voor maar één uurtje QRV zijn! Helaas werden er dit keer geen leden uit de afdeling Amersfoort gewerkt.

Coördinaten en locatie van het vogelkijkscherm Delta Schuitenbeek in PAFF-0191

Delta Schuitenbeek is een mooie locatie voor wat radioactiviteit buiten de eigen shack. Zeker ook vanwege het uitzicht dat je er hebt: er is een grote hoeveelheid en diversiteit aan watervogels te zien. Een aanrader om ook eens te gaan kijken!

73/44 Gert (PA2LO)