PACC 2022

De PACC begon op 21 januari met de voorbereidingen. Maarten (PA3EYC) kwam bij Klaas (PC2K) om de antennes in de 33 meter mast te vervangen voor de OB80-1 en OB40-1. Echter, toen Klaas de mast wilde laten zakken brak er een staalkabel waardoor de mast niet meer te gebruiken was. Toen hebben Maarten en Klaas de mast leeggehaald voor reparatie.

Op 24 januari is de mast opgehaald door de leverancier om de mast te repareren. De reparatie ging goed en op 28 januari stond de mast weer. Er zijn wat verbeteringen doorgevoerd zodat het niet zo makkelijk meer kan gebeuren.

Op 5 februari zijn de OB80-1 en OB40-1 erin gehangen, maar de SWR in het CW-gedeelte van de OB80-1 was niet goed. Op woensdag 9 februari ben ik om 11 uur naar Klaas gegaan om te zien of er iets aan te doen was. Het relais met spoelen werd in de antenne gehangen en gemeten. Inderdaad stond het CW-gedeelte niet goed. SWR was boven de 4. Dat ging niet werken met de SPE lineair. Dus werd bepaald dat de spoel korter moest. Dus werd er een halve wikkeling weggehaald en de SWR werd beter. Dus dat gingen we nog een keer doen en wederom werd de SWR beter. Daar zijn we de hele donderdag mee bezig geweest totdat de SWR in het CW-gedeelte goed stond.

Op de vrijdag voor de PACC werd de 160m dipool opgehangen. Ook daar zijn we lekker druk mee geweest, maar uiteindelijk werkte alle antennes.

Voor 10, 15 en 20m werd de OB17-4 gebruikt. Voor 40m de OB40-1, voor 80m de OB80-1 en voor 160m de draaddipool. Dus er kon niets meer fout gaan.

Ik heb mijn K3s en SPE bij Klaas neergezet. Het aansluiten was nog wel even wat. Klaas had een nieuwe antenne omschakelaar en die deed het automatisch met de kastjes van Microham. Gelukkig had Gerard (PAoPIW) nog een kabel die tussen de Microham en de K3’s moest. Echter, ik wilde ook dat de SPE meeschakelde. Ook dit werd opgelost door een klein kabeltje iets aan te passen waardoor alles automatisch werkte.

Op zaterdag 12 februari begon de contest. Van 13.00 tot zondag 13.00 zaten Maarten (PA3EYC), Tijmen (PA3GRM) en Peter (PC3M) achter de K3’s te CW-en en Frans (PC2F), André (PD3AL), Willem (PD0WVD) en Klaas (PC2K) achter de FT5000 te SSB-en.

Het ging behoorlijk goed en we hadden om 20.00 uur de eerste 1000 verbindingen in het log staan. ’s Nachts ging het even mis. De K3’s stonden op 160m automatisch in CW, toen de SSB set ook naar 160m geschakeld werd. Dat koste de ingangstransistor van de FT5000 het leven. Gelukkig heeft Klaas 2x FT5000’s dus er werd snel overgeschakeld naar de andere set zodat we weer snel door konden.

Op zondag 13.00 hadden we in totaal 2289 QSO’s in het log staan met 345 multipliers.

Toen we om 13.00 uur klaar waren was het snel opruimen. De K3’s en SPE gingen weer in de koffer en de antennemasten gingen naar beneden. Na een biertje nog even wat overlegd. Daar hebben we afgesproken dat we dit op deze manier niet meer doen. Met 3 man 24 uur CW-en en met 4 man SSB-en dat doen we niet meer. Volgend jaar zullen er meerdere mensen mee moeten doen, want het is zo wel te doen, maar het is aanpoten. De PACC is een contest van en voor de afdelingen van de VERON. Dat betekent dat de afdelingsleden iets meer aandacht daaraan kunnen en mogen geven. Zeker als we met een verenigingsstation meedoen. Dus als er volgend jaar hetzelfde aantal mensen zich opgegeven hebben, was dit de laatste PACC van PI4AMF.

Maarten (PA3EYC) – foto’s Klaas (PC2K)