SSB Velddag 2017 (verslag van PA1LIO)

In het weekend van 2 en 3 september werd de ssb velddag weer gehouden.
Op het Nekkeveld in Nijkerk waren Maarten (PA3EYC), Tijmen (PA3GRM), Gert (PA2LO), Peter (PA3M), Frans (PC2F), Hans (PE1 KWH),  Gerard (PD0PIW), Klaas (PD0ZX ) en ondergetekende Adriaan (PA1LIO).

Frans deed mee aan VHF contest en was druk met het inrichten van zijn station, dat bestond uit een 2 meter set met daaraan gekoppeld een 16 elements twee meter antenne. Door de noeste arbeid van Maarten was de antenne-aanhanger van de afdeling weer inzetbaar en stond Frans zijn antenne strak op 21 meter hoogte. Aan het einde van de contest bleek dat hij 146  verbindingen had gemaakt met een totale afstand van 48737 km.

Gerard had zijn nieuwe set, een Elecraft K3S, meegenomen en had zijn station ingericht in een (opblaas)tent.

De overige deelnemers waren druk met het opbouwen van het HF station dan onder de roepletters PI4AMF/P uit zou komen. De mobiele Bijzen-mast van Maarten (3×8 meter) werd voorzien van de 3 elements Fritzel FB33 (10, 15 en 20 meter). Daarboven werd de 40 meter dipool gemonteerd. Ook werd een draadantenne voor 80 en 160 meter opgehangen.

Inmiddels is het traditie geworden dat tijdens de velddag ook een barbecue wordt gehouden. Onze gastvrouw Henriette had dit wederom  uitstekend geregeld en had- zoals inmiddels ook traditioneel is geworden- een tulband gebakken. Een goed bewaard geheim is dat de schrijver van dit stukje alleen aanwezig is omdat zij die bakt (dankjewel Henriette!).

Maarten had o.a voor de vloeibare waren gezorgd. Kortom het ontbrak ons aan niets. Het leuke van deze velddag is dat de gezelligheid bij ons voorop staat en dat het maken van (veel) verbindingen daarna komt.

Het weer liet zich van de mooie kant zien en om 17.00 uur werd de contest geopend door Peter die meteen volgas vooruit ging. De condities waren ons echter niet goed gezind: in het begin was er nog niet veel op de banden te beleven. Wat later werden er veel verbindingen gemaakt met name op 40 en 80 meter. De antennes voor de lage banden leverden uitstekend werk.

Na enige tijd bleek dat de “beam” niet meer geheel in de pas wilde lopen en dat met name de 20 meterband slecht “liep”. Gert bleek de reddende engel te zijn, hij haalde snel een vertical op en nadat deze  geplaatst was kon er weer van deze banden gebruik worden gemaakt.

Aan het einde van de middag begon BBMeister Maarten met voorbereiden van de bbq. Inmiddels waren verschillende YL’s aangekomen en werd met het “tafelen”” begonnen. Deze was uitstekend verzorgd door Henriette en Maarten wist het vlees om te toveren tot heerlijke hapklare brokken.

Hierna werden er tot 3.00 uur nog vele verbindingen gemaakt. Omdat de banden op dat moment leeggevist waren was er even tijd om een dutje te doen. Om 5.00 uur zaten Maarten en Gert al weer achter de zender.

Tot het ontbijt werd geserveerd: Henriette had verse broodjes gebakken en Maarten bakte voor iedereen eieren met spek.

Aan het einde van de dag bleek dat wij 764 QSO’s hadden gemaakt met een totaal score van 240372 punten. (99 mutipliers x 246).

Nadat wij het station afgebouwd hadden en er een kleine evaluatie had plaatsgevonden toog iedereen weer huiswaarts. Ik kijk nu alweer uit naar Juni 2018 wanneer de volgende velddag wordt gehouden.

Mede namens alle deelnemers Henriette en Maarten bedankt voor de gastvrijheid.

Gr. Adriaan PA1LIO