SSB Velddag 2021: nazomers genieten!

Tijdens het weekend van 4 en 5 september was het genieten in de Arkemheense polder: wat een heerlijk velddag weer! Al vroeg op de dag zorgden Maarten (PA3EYC) en Gerard (PA0PIW) ervoor dat de mobiele mast in het weiland werd gezet. De HF beam voor 10, 15 en 20m en de dipole voor 40m werden in elkaar gezet en met hulp van Tijmen (PA3GRM) in de mast gehangen. Ook werd de windom voor 80 en 160m in de boom geworpen. Toen Peter (PC3M) en Gert (PA2LO) aan het begin van de middag aankwamen, was er voor hen weinig anders te doen dan de generator warm te laten draaien en in het zonnetje te zitten en een broodje weg te knagen. Na een echte Hollandse zomer, was het bijna een straf om om 15.00 uur achter de set te gaan zitten.

Tijmen startte dit keer als operator met PI4AMF/p in de Multi Operator Single Transceiver klasse. Gert had naast het MOST-station een eigen station opgezet, waarmee hij (met de roepletters PA44F) meedeed in de Single Operator klasse. Een mooie onderlinge strijd ontspon zich in het eerste uur om zoveel mogelijk QSO’s in het log te zetten. Mooi inzicht: de band die het meest open was bleek aan het eind van het uur niet de band te zijn waar de meeste QSO’s werden gewerkt.

Zaterdagmiddag was het aanbod overigens nog niet heel wild, maar dat kennen we wel van velddagen. Meestal begint pas wat later op de avond de activiteit toe te nemen. Ook dit jaar was dat weer het geval. Daarom hadden we alle tijd om eerst te genieten van de uitgebreide BBQ die Henriëtte (XYL Maarten) voor ons had bereid. Daarna was het tijd om weer aan de slag te gaan. Snel naar 80m waar het een feest was om te werken: het log stroomde al snel vol. Peter, Tijmen en Gerard wisselden onderling af als operator. Zondagochtend rond 4 uur dook Maarten achter de set en vermaakte zich op de 160 meter. Ook daar was het aanbod prima. Tijmen wist daarna op 40 meter nog mooie verbindingen te maken. De mooiste was misschien wel met een station uit California. De OM aan de andere kant was verbaast over het 9+20dB signaal dat wij als portable station uit Nederland neerzette. Tja, de natte grond in de polder straalt goed af, ook op 40 meter!

Bezoekers

Nadat Maarten zijn bekende gebakken eitjes had geserveerd, mochten we op zondag nog een aantal bezoekers verwelkomen: Klaas (PC2K) was al vroeg van de partij. Iets later kwam Piet (PA3EXK) uit Leusden aanwandelen. Piet is al zeker 20 jaar niet meer actief, maar zag bij zijn rondje vogels spotten de antennemast staan en wist: daar moet ik eens even kijken. We hebben samen herinneringen opgehaald en het amateur-vuur een beetje aangewakkerd. Het zou ons niet verbazen als Piet binnenkort weer op de banden te horen is! Ook Roel (PB0ACU) kwam op de koffie en bleef tot het eind van de velddag de operators ondersteunen.

Normaal starten we meteen aan het eind van de velddag met de afbouw, maar dit keer hebben we eerst samen de start van de formule 1 bekeken. Terwijl de race bezig was zijn we gaan afbouwen om ongeveer 10 rondjes voor het einde klaar te zijn en dus op tijd om de finish te bekijken. Schitterend dat Max Verstappen er met de winst vandoor wist te gaan in Zandvoort. Of de crew van PI4AMF met meer dan 1.000 velddag QSO’s ook (opnieuw) een eerste plaats haalt? Dat weten we over een paar maanden.

Gert – PA2LO