Velddag 2024: opzet gewijzigd, inzet ongewijzigd

Waar sommige afdelingen hun deelname aan de velddag ‘last minute’ hebben moeten afblazen door de overvloedige regenval, heeft de afdeling Amersfoort gewoon de stoute schoenen (al waren dat in dit geval laarzen) aangetrokken om een mooie activiteit neer te zetten.

Ook op onze velddaglocatie was dat niet eenvoudig: het veld in de Arkemheense polder was te nat om het gras fatsoenlijk te kunnen maaien en alleen met grof geschut en een paar flinke laarzen was het mogelijk om de antenneopstelling in het sompige veld op te zetten. Dat daarbij flinke sporen in het weiland zijn achtergelaten mag de pret niet drukken.

De opzet van de velddag is door de organisatie dit jaar gewijzigd naar multi-mode. Onze velddag-crew besloot om mee te doen in de koningsklasse: categorie A: Multi operator, multi transmitter Mixed (MOMT). In de praktijk betekent dit dat er tijdens de velddag twee stations beschikbaar zijn: één volledig ingericht voor CW en één voor contacten op SSB. De uitdaging voor onze afdeling is vooral om voldoende operators beschikbaar te hebben om beide stations 24 uur te bemannen: waar we in het verleden nog wel eens om CW-operators verlegen zaten, zien we tegenwoordig een tekort aan SSB-operators ontstaan.

De opbouw
Op zaterdagochtend waren Tijmen (PA3GRM) en Maarten (PA3EYC) al vroeg uit de veren om de beam voor 10, 15 en 20 meter in elkaar te zetten. Niet veel later meldden Gert (PA2LO), Rick (PA5NN), Peter (PC3M), Koos (PA3BJV) en Hilde (PA3EKW) zich voor de opbouw. Klaas (PC2K) kwam ook even langs en verraste de noeste werkers met een gevulde tas met versnaperingen. Klokslag 17.00 uur was de hele set-up gereed en getest en konden meteen de eerste verbindingen worden gemaakt.

Op CW liep het aanbod het hele weekend lekker door. Logisch omdat de omliggende landen dit weekend óók allemaal hun CW-velddag houden. Op SSB was het moeizaam om deelnemers te vinden die meededen aan de velddag. In het SSB-log zijn dan ook veel rapporten met 59 001 terug te vinden. Door het gebrek aan aanbod vonden de SSB-operators van PI4AMF de nieuwe opzet van de velddag nog niet zo geslaagd. Aan de andere kant gaf de rust op SSB wel de mogelijkheid om een aantal andere dingen uit te proberen. Een deel van de bij de velddag aanwezige amateurs is bezig met de voorbereidingen voor een activiteit in Frankrijk (TM80LM). Omdat het SSB-aanbod tegenviel, werd de tijd maar gebruikt om nog even een 2- en 6-meter station op te bouwen. Frans (PC2F) heeft deze stations bemenst. De rust gaf Tijmen de gelegenheid om aan de aanwezigen een demonstratie te geven hoe over satellieten gewerkt kan worden. Met een eenvoudige portofoon en de antenne op het bemande ruimtestation gericht, waren de QSO’s op de ISS-repeater perfect te volgen.

Als kers op de taart wisten een aantal aanwezigen met de velddag-opstelling “de-heetste-DX-op-de-band” te werken: FT4GL. Het station op Glorioso Eiland (een DXCC die op plek 7 van de most wanted lijst staat) werd op 10 meter SSB in het log gezet.

Naast de radio-activiteiten was er weer voldoende ruimte voor een gezellige barbecue (mede-mogelijk gemaakt door onze afdelingsvoorzitter en zijn XYL) en onderling contact. Ook mochten we verschillende afdelingsleden en hun familieleden als bezoeker ontvangen. Aan het eind van de velddag keken we terug op een geslaagde activiteit. De opzet was dan wel veranderd, maar de inzet op onze velddag was onveranderd groot.

 

Station PI4AMF/p
Transcievers Elecraft K3 en Elecraft K3S
Amplifiers 2x SPE 1.3k-fa
Antennes Zelfbouw yagi voor 10, 15 en 20
Windom voor 40, 80 en 160m
Stroomvoorziening Honda Generator EU22i
Operators PC3M, PA3GRM, PA3EYC, PA2LO, PA3EKW, PA3BJV, PC2K en PC2F.

Ondersteuning bij de opbouw door PA5NN.

Gert (PA2LO)