VERON A03 – Vakantie Antenne Vergelijk Manifestatie

VERON A03 – Vakantie Antenne Vergelijk Manifestatie Eindverslag

Acht afdelingsleden hebben hun vakantie antennes tegelijk op een veldje opgesteld met als doel inzicht te krijgen in de werking van hun antenne en om de onderlinge verschillen duidelijk te krijgen. Voor de details verwijs ik graag naar de vorige artikelen. De antennes stonden in een vak van 14×14 meter zo opgesteld dat ze met de favoriete afstraling richting dezelfde kant op stonden, richting oost-west.

We gebruikten de 20 meterband en de WSPRlite-modules stonden op 100mWatt ingesteld. KP4MD stelt dat 200mWatt WSPR overeenkomt met zo’n 1000Watt op SSB en 80Watt CW.
Derhalve zou 100mWatt, de helft van die 200mW, dan moeten overeenkomen met 500Watt SSB en 40 Watt CW. Nu lijkt me dat 500Watt SSB op een camping nou niet zo ideaal. Beter is dan die 40Watt. Temeer daar men op de camping de antenne kan aanraken tijdens zenden, reden te meer om meer CW te gaan bedrijven….;)

Het was de bedoeling de systeempjes ongeveer 5 dagen te laten werken, maar we kwamen niet verder dan 4 dagen. Ik had voor elke antenne een setup gemaakt met een accu, een spanningsomzetter en het WSPRlite module. Die omzetter is een speciaal hier voor gemaakte DC/DC convertor met een gewone 7805 op een printje. Helaas vergat ik dat die 7805 de helft van het vermogen uit de accu in warmte vergooit… gevalletje ‘STOM’!

Puur uit interesse had ik bij mijn antenne, in ‘de waterdichte behuizing’ een temperatuurslogger gestopt. Toch wel leuk te zien hoe de temp varieert. Die behuizing was een gewone stevige plastic zak, stevig dichtgebonden. Vandaar de hoge temperatuur die gemeten is.

Gebruikte afkortingen

  • AA – Antenne Analyser, in mijn geval een professionele van Anritsu.
  • DX10 – dit is de lijst met verste 10 stations die ons gehoord hebben onderaan staat de gemiddelde afstand van die stations.
  • GRAPH – de grafiek van DX10 stations, gemiddelde dus, in de tijd gezien.
  • MAP – dit is de wereldkaart met ons als middelpunt. De stippen zijn de diverse RX-stations. De kleuren geven de sterkte van ontvangst weer.

Helaas kan je alleen op de site van DXplorer.net met mouse-over zien welk station onder de puntjes zit en de gerapporteerde sterkte.

Nu zal je moeten gokken qua ligging welk station dat zou kunnen zijn en die dan in de lijst met alle hits opzoeken.

De antennes en hun verhaal

Daar ik GEEN antenne specialist ben, en me nog steeds afvraag hoe die dingen kunnen werken, geeft ik dan mijn eigen visie op de resultaten. Mocht er iemand verder willen met de gegevens, dan is een mailtje voldoende en ik stuur alles op. Bijna alle categorieën van populaire vakantie antennes waren er wel, de magnetische loops, draad-dipool achtigen, verticals en een soort Deltaloop. Echter één zeer populaire categorie ontbrak helaas: de EndFed. Vergelijken gaat alleen binnen dezelfde categorie, daarbuiten is het meer de eigenschappen bezien.

De meest gestelde vraag was: ’Wie heeft er gewonnen?’. Die vraag blijft onbeantwoord omdat het geen wedstrijd was, het is maar de vraag ‘Wat je wilt’. Beter is de vraag: ’Wat is beter voor mijn doel?’

Hier moet dan met een wedervraag op geantwoord worden: ‘Wat wil je dan doen op je vakantie?’, ‘Hoeveel plek heb je’ en ‘Hoeveel wil je opvallen?’ Wil je snel klaar zijn, zoals uitklappen, neerzetten en de band op, dan zou je voor een Mag-loop kunnen gaan. De grafieken tonen wel aan dat dit een antenne voor Europese contacten is, hoewel ook zo nu en dan Noord-Amerika werd bereikt. Wil je wat verder weg, dan wordt een draad antenne interessant. Een solide antenne is dan de Inverted-V dipool. Omdat die antenne niet op de optimale hoogte opgehangen wordt, gaat het toch meer als een NVIS antenne werken. Wil je op verschillende banden zenden, dan is de Trapped-Dipole misschien wel wat. Een variant hierop is dan de VP2E antenne. Een soort mix van Inverted-V en FD4. Wel een dipool, maar dan uit het midden gevoed. Wat opmerkelijk is, is het feit dat deze antenne in de draadrichting afstraalt. Wil je meer DX dan lokaal werken, dan is een Vertical misschien wel wat. Je zou verwachten dat een fullsize vertical het veel beter doet dan een verkorte versie. Dat is wel zo, alleen het verschil is minimaal voor zover wij hebben kunnen bepalen. Een uitgebreid grondnet is ook niet echt altijd nodig. Wil je echt alleen maar ‘ver en veul’ … dan moet het beslist een Deltaloop worden. Het vergt wel wat opzettijd, maar dan krijg je ook wat…

Magnetic Loops

Rienus, (PA0RBA)

Rienus had een Travelloop meegenomen. De lusdraad wordt door ‘stokjes ‘uitgespannen. Je krijgt dan een soort vierkant op z’n punt. Opgesteld op een statief, zo’n 1,5 meter hoog. De AA gaf een prachtige scherpe dip op frequentie en een goede SWR. Helaas waren er toch opstart problemen met deze setup. Eerst werkte de WSPRlite module niet goed. De volgende dag bleek dat de instellingen verlopen waren, waarschijnlijk door opwarmen en door gebruik van plastic folie, om de antenne te beschermen tegen de weersinvloeden. Bekijk je de plotkaart dan zie je eigenlijk alleen maar puntjes in West Europa. Toch is het signaal wel op de Canarische eilanden EN in de V.S. gehoord! De kleur van de puntjes geeft de SNR aan, Signal to Noise Ratio. Ik weet niet in hoeverre die getallen geijkt EN gelijk per station zijn, maar, laten we maar aannemen dat dat zo is. Bij de loop van Rienus zie alleen maar geel en rood. De SNR zit in het bereik van -20 t/m -40, wat net hoorbaar is. Kortom niet hard, wel waarneembaar, maar ja, met een verstemde antenne en een SWR van 1:4 toch netjes.

Koos (PA3BJV)

Deze versie was een FietsVelgLoop. Binnen no-time opgesteld. Afgeregeld met de AA en bedrijfsklaar in 5 minuutjes. Ook deze Loop stond op een statief op 1,5 meter boven de grond. Deze antenne geeft een ‘verwacht’ patroon. Veel puntjes in gebruikelijke vakantie landen in west- Europa, met ‘goede kleuren’ en op menselijke tijden. Ook nu weer EA8, wat een blijkbaar sweetspot voor ons in PA is. Weer is de V.S. bereikt, met bruikbare signaalsterkten. Maar dan moet je wel of vroeg op of na een gezellig avondje laat borrelen nog even achter de set. De vraag is dan wel, hoe goed is je CW dan nog ? Toch geeft de GRAPH aan dat je gewoon af en toe kan gaan slapen hoor. Goed zichtbaar is de dodezone, een cirkel van pakweg zo’n 600km. Kortom een solide, snel op te zetten vakantie antenne voor een leuk babbeltje of ragchew met het thuisfront.

De vergelijking tussen beide loops is hier te zien.

Dipool-antennes

Gert (PA2LO)

Ook Gert voldeed aan het verwachte profiel. Hij had zijn classy Buddystick Dipole op een mastje mee. Buddipole™ Deluxe Package. Dit is een koop antenne die erg populair is bij de Yank’s die offgrid gaan. Een mooi gemaakte en degelijke antenne. Alles gaat in een speciale foudraal, echter naar mijn mening, wel loodzwaar. (SOTA???) Het is een dipool met verstelbare traps in de elementen. De opstelhoogte was zo’n 3 meter boven de grond. Op de Map zie je een plaatje wat je van een vakantie antenne verwacht, veel puntjes in de vakantielanden EN veel puntjes in de VS. Ook de kleuren zijn goed. Ook hier de skipzone. Speciaaltjes zijn EA8, Nova Scotia, WA9FIO half in de VS, EN die stip boven Groenland!
Dit is eigenlijk Canada, het station VY0ERC in Eureka, Ellesmere Island, Nunavut, Canada. Niet bepaald de ideale vakantiebestemming, zelfs voor mij niet.

De GRAPH laat meer continuïteit zien, dus weinig slaap gelegenheid. De lijst DX10 laat zien dat K1HTV geregeld te werken zou zijn geweest, verder toch wel éénmalige contacten.
Kortom, een mooie en degelijke antenne om mee te nemen (in de auto) en redelijk snel opgezet. Wel hadden we eigenlijk ietsje meer van de antenne verwacht om eerlijk te zijn.

Rient (PA3GXP)

Weer zo’n solide vakantie antenne. Met zijn specifieke eigenschappen. Rient had zijn beproefde zelf gemaakte vakantie trapdipool mee. Een ontwerp van Koen, PA0KNW. Dit is een 40 / 20 meterband versie. Opgesteld op een mastje van ca. 4 meter, als Inverted-V. Na ook wat opstart problemen ging het heel erg netjes met die antenne. De MAP geeft veel puntjes in Europa met ‘leuke kleurtjes’. De skipzone is er weer en veel puntjes in de VS, met ook goede kleuren. De oostkust is herhaaldelijk bereikt. Het signaal is ook nu weer in EA8 en VY gehoord. Leuk zijn de puntjes in IJsland en Turkije. Speciaal is VK5ARG, één ping op maandag om 18:06 uur! De GRAPH laat een continu bereik zien van zo’n 400km. Kortom, heb je wat plek op je kampeerstekkie dan is deze antenne zekers een aanrader. Makkelijk zelf te maken en solide in gebruik en werking.

Lex (PA1LEX)

Had een versie van de bekende VP2E antenne mee, ontwikkeld door HB9SL. Meer info hier. De VP2E is een uit het midden gevoede inverted-V dipool antenne. Het zou een ideale DX QRP antenne zijn. Een opmerkelijke eigenschap is dat de afstraalrichting met de draad mee is. Ook deze antenne stond op zo’n 4meter boven de grond. In eerste instantie had Lex de antenne als dipool geplaatst, maar na het lezen van ‘het boekje’ heeft hij hem later een kwartslag gedraaid. Helaas is het moeilijk te achterhalen wat het verschil was. De MAP laat een paar leuke feitjes zien. De dodezone is goed zichtbaar. Het is nu bijna een cirkel, denk dat dat met de latere draaiing te maken heeft, wel leuk zo! Veel puntjes in Europa, niet allemaal even hard zoals bij Rient echter. Voor DX zijn er wel veel meer puntjes te zien. EA8 is er weer, evenals VY en TF. Nu komt er ook nog HK, Colombia, bij en de westkust van Canada. Klapper zijn natuurlijk VK en ZL! De DX10 laat dan ook per DX een paar hits zien, met maar één enkele ping van KV0S. De GRAPH laat ook een solide ‘bereik’ zien met ook nu weer een minimum van 400km. Heb je plek en een beetje tijd, thuis en op de camping en ‘wil je wat’ dan is deze antenne zeker het proberen waard.

De vergelijking tussen de drie dipolen is hier te zien.

Verticals

Klaas (PC2K)

Had al aangekondigd dat hij zijn mobile HF vertical ‘wel eens zou opstellen’ ! Een Hustler mobile spriet van nauwelijks 2 meter. Het onderste deel is van fiber, dan komt de verwisselbare verlengspoel en het topdeel is van verend rvs. Onderaan komt dan een voet die, normaal, op de bumper van je auto komt. Hij kwam dan ook met dat stokkie aan en een 40mm aluminium buis van zo’n 1,7 meter. Boorde met een grondboor en gat en plaatste die buis in dat gat. Aanstampen, antenne op de bovenkant en binnen 5 minuten klaar. ‘Ik doe maar geen radialen eraan, dit is sneller’ zei hij nog. Na een check met de AA bleek dat alles goed stond. Elektronica eraan en dan maar wachten op de resultaten. Nou, die kwamen er hoor en behoorlijk ook. De MAP geeft ook nu weer een mooie dodezone. Goed is de rondstraal eigenschap van de vertical te zien. Veel puntjes in Europa, met goede kleuren. Buiten EU veel VS hits met redelijke sterkten. Wel weer VY en EA8. Geen HK! Opmerkelijk is BV5ON, Taiwan! Erg mooi zijn natuurlijk VK en ZL. Tasmanië is niet één keer gelogd, maar 10 keer. DX10 geeft dan ook meerdere hits bij de DX stations. De GRAPH laat een mooi gemiddelde zien, ook nu weer een minimum van 400km.(zou dat de minimale dodezone zijn?). Kortom, erg snel opgezet en een grandioze werking voor DX. Het verbaasde ons dan ook echt deze resultaten te zien.

Rick (PA5NN)

Ik had mijn SBvertical mee. Deze antenne was speciaal ontwikkeld voor mijn rugzak hike in SM2, noord Zweden. Het bestaat uit een fiber lichtgewicht mastje van 4 meter, vandaar de naam S(ota) B(eams) Vertical. De eigenlijke antenne is een draad die langs de mast loopt. De draad gaat in het midden direct over op een spoelvorm en loopt daarna door naar beneden, aan één stuk! Onderaan zit dan nog iets om de coax en radialen aan vast te maken en er zitten ringen aan waar de grondpen door loopt. De mast staat ongetuid, op die grondpen. Het is de bedoeling dat de antenne in de middag, na het lopen, opgezet wordt en de volgende dag weer afgebroken. Die ene nacht kan meestal wel zonder tuien gewerkt worden. Omdat de lengte al aardig in de buurt komt van een kwartgolf, heeft de spoel niet al te veel wikkelingen. De werking was al eens getest tijdens de tweede Antenne-battle. MAP geeft bijna een gelijk patroon als de antenne van Klaas, hoe kan het ook anders. Ik ben ook niet in HK gehoord! Wel weer in VY, BV5, VK, VK7 en ZL. De GRAPH laat een wat constanter beeld zien dan de Hustler, gemiddeld zo rond de 2500km. Ook ‘ik’ heb de dip op 400km. De DX10 is bijna hetzelfde, mijn gemiddelde ligt net 200km hoger dan die van Klaas.

De vergelijking tussen de drie verticals is hier te zien.

En dan is er Kees…

Kees (PA3CWO) is onze, soms wat stille, antenne wizard. Hij was al met iets leuks bezig, zei hij. Lekker prutsen is zijn ding en dat kan wat moois opleveren hoor! Aangekomen op het proefveldje begon hij gelijk te bouwen en prutsen. Het resultaat bleek een soort verkorte Deltaloop te zijn. Mastje van een meter of 6, geloof ik en dan een partij draden. Op de mast een bevestigingsplaat en een coaxje. Na het in de lucht zetten was ik toch wel erg benieuwd hoe deze antenne zou presteren. Nou, dat hebben we geweten, WOW, wat een DX-kanon zeg! De MAP geeft toch wel Europa, zelfs een hit binnen ‘onze’ dodezone! Verder goede kleuren. Buiten EU veel hits in de VS, echter toch wel zwakker, Niet alleen Eastcoast, ook middel VS en Westcoast, als enige van de antennes. Voorts EA8, HK, HI (Dominicaanse Republiek), VY en twee maal Taiwan. Dan een paar keer VK (VK5ARG 12x) , VK7 Tasmanië ook 12x en ZL, zowel noord als zuid eiland. Als je de GRAPH bekijkt zie je dat de DX10 niet onder de 1500km uitkomt…HEEL indrukwekkend hoor!!!

Manifestatie geslaagd ?

Gezien de resultaten EN lovende mailtjes denk ik dat het zeker een geslaagde ‘manifestatie’ was en dat er veel van geleerd is door de deelnemers. Rest mij nog de deelnemers te bedanken voor hun meedoen en Maarten (PA3EYC) voor het ter beschikking stellen van zijn veldje en tot slot de diverse OM’s die hun WSPRlite modules aan ons hebben uitgeleend voor dit experiment.

Rick (PA5NN)

 


VERON A03 – Vakantie Antenne Vergelijk Manifestatie

Zaterdagochtend 15 april was het dan zover: een achttal leden van onze afdeling hadden hun vakantie antennes opgesteld om met elkaar te vergelijken. Op 19 april worden de antennes weer opgeruimd.
Het werkterrein is het veldje van Maarten (PA3EYC), aan het Nekkeveld te Nijkerk. Iedere deelnemer kreeg een vak van 14×14 meter om zijn vakantie antenne op te stellen. Er werden diverse soorten antennes geplaatst, inverted-V’s, dipool, loops, en verticals.

Toen de antennes opgesteld waren werd er een WSPRlit- module aangekoppeld, gevoed door een accu-pack en een hiervoor speciaal gemaakte omvormer. De antennes zullen, hopelijk, minstens vier dagen operationeel zijn. Er zijn diverse soorten antennes geplaatst, inverted-Vb’s, dipool, loops en verticals.

Deze WSPRlite-modules zenden periodiek met 100mW uit op 14.097 MHz met de WSPR modulatie methode. Wereldwijd staan er automatische ontvangststations opgesteld die allemaal naar één database rapporteren. Die database is dan te bevragen en zo kan je zien waar ter wereld je gehoord wordt. Door die speciale modulatievorm staat zo’n module gelijk met een CW-station met ca. 500 Watt output.

Mocht iemand van het weekend ‘niets te doen hebben’, dan kan dit fenomeen gewoon ter plekke bekeken worden hoor. Er staan bordjes bij de antennes die aangeven van wie dat bouwsel zijn en wat voor soort antenne het is. Het is wel zaak om letterlijk over de middenlijn te lopen EN laarzen aan te trekken. Dit om geen radialen omver te lopen.

Vanuit de luie stoel kan ook meegekeken worden hoe de antennes het doen. Klik op onderstaande links om de resultaten per deelnemer te zien:

Gert – PA2LO
Rient – PA3GXP
Rienus – PA0RBA
Kees – PA0CWO
Klaas –  PC2K
Koos – PA3BJV
Lex – PA1LEX
Rick – PA5NN

Eind volgende week komt er een soort eindverslag en later misschien wel een toelichting tijdens een van de afdelingsbijeenkomsten.

We gaan het zien EN beleven.

Rick (PA5NN)

Op http://www.dxplorer.net/wsprlite/ vind je uitleg over dit programma.