Verslag oktober lezing over EMC

Dat storing een onderwerp is waar veel radioamateurs interesse in hebben bleek wel tijdens de verenigingsavond van 12 oktober. Net als tijdens de verenigingsavond van september over het QRM-killer bouwproject, was ook nu weer de opkomst groot.

Koos (PA3BJV) nam ons even mee terug in de tijd, de tijd waarin de radiopioniers het veroorzaken van ‘storing’ ontdekten als mogelijkheid om te kunnen communiceren. Met de ontwikkeling van de techniek bleek echter dat wat ooit als vooruitgang gezien werd niet altijd meer werd gewaardeerd. Gelukkig werd daar onder andere door het recht op vrije ontvangst uit het Verdrag van Rome iets aan gedaan, waardoor nieuwe apparaten beter tegen last op verstoring bestand werden. Helaas blijkt dat nog steeds niet alle fabrikanten de regels netjes volgen. Koos demonstreerde met zijn ‘vleermuis-ontvangst-apparaat’ welk geluid huisdieren ervaren bij een aantal willekeurig gekozen led-lampen: de arme beesten moeten letterlijk horendol worden van het hoge gejank dat voor ons mensen niet (meer) te horen is maar voor hen wel.

Casper (PA1CJ) nam daarna het stokje over van Koos en nam ons mee in de wondere wereld van de PLC’s en zonnepanelen. Mensen kiezen vanuit gemak vaak voor PLC’s in plaats van WiFi of toch even een kabeltjestrekken. De consument staat daarbij niet stil bij de nadelen (straling) van deze apparaten en de storing die ze onbewust opleveren. En bij de aanleg van zonnepanelen, die zelf geen storing veroorzaken, gaat het vaak mis door de wijze van installatie van optimizers. Niet omdat deze optimizers zelf in basis storen, maar omdat we als consument zo goedkoop mogelijk uit willen zijn ‘vragen’ we aan installateurs vraag om de aanleg zo te doen, dat uiteindelijk storing weldegelijk het gevolg is. Met iets meer aandacht voor de aanleg, getwist en met wat ferriet, is storing niet nodig. Als we als consument bereid zijn om enige tientjes meer te betalen -wat op de hele installatie een peulenschil is- dan is er niets aan de hand.

Naast de voorbeelden gaven Koos en Casper ook aan op welke wijze ze storting opsporen: de ouderwetse draagbare AM transistorontvanger is daarbij bijna een onmisbaar item. Ook vertelden ze hoe ze in de praktijk te werk gaan als ze storing vermoeden en hoe er over het algemeen (positief) gereageerd wordt door mensen waarbij ze aanbellen.

Tijdens de avond werd vooral ook duidelijk gemaakt dat we als radioamateurs zelf een grote verantwoordelijkheid hebben in hoe we met storing omgaan: stil blijven zitten en het accepteren is het slechtste wat we kunnen doen. Leveranciers en winkels benaderen op het moment dat verkochte producten niet voldoen is en blijft belangrijk!