Verslag lezing 144MHz-DX m.b.v. digimodi

Vrijdag 14 mei 2021 heeft OM Franz van Velzen (OE3FVU, ex PE0WGA) ons vanuit Oostenrijk via Zoom een lezing gegeven over zijn ervaring met 2 meter DX. Franz is een enthousiaste verteller en had zijn presentatie erg goed voorbereid. Zelfs vanuit het Caribisch gebied (Puerto Rico en Bonaire) waren er geïnteresseerde toehoorders ingelogd.

Dat er met deze VHF-band erg verre verbindingen mogelijk zijn, blijkt uit het verhaal van Franz. Onder gunstige condities en met de juiste middelen natuurlijk. Franz maakt daarvoor zelf gebruik van een indrukwekkende antenne installatie. Zie zijn qrz.com pagina.

De kaart geeft een overzicht van de 2 meter DX verbindingen die gemaakt zijn door Franz vanuit zijn station in Oostenrijk.

In de lezing is veel aandacht besteedt aan de diverse soorten propagatie waarmee men op 2 meter van doen kan krijgen. Voor onze regio met name Tropo, Sporadische E, Meteor Scatter en Aurora. Voor de collega’s in het Caribisch gebied speelt daar ook nog de mogelijkheid van Trans Equatoriale Propagation (TEP). Ook het communiceren via de maan (EME) is toegelicht.

Digimode blijkt een steeds belangrijkere rol te spelen bij het DX-en op de hogere banden. Het inzetten van de juiste protocollen om diep uit de ruis nog informatie te kunnen halen, verhoogt de kans voor een geslaagde lange afstandsverbinding. Franz nam ons mee in de mogelijkheden en ontwikkelingen van de diverse digimodi, en eindigde daarbij met het nieuwste beschikbare protocol, Q65. Primair bedoeld voor VHF en hoger en beter in staat dan FT8 om zeer zwakke signalen te kunnen decoderen.

Een zeer geslaagde lezing. Het pdf-bestand met de slides van deze presentatie kunt u hier downloaden.