A03 Contest Academy – CW

Vanwege de Corona maatregelen is het nog niet mogelijk om op locatie van bv. PI4AMF trainingen te geven in het contesten. Zodra we mogelijkheden zien komen we hierover in de lucht. Hou deze site dus in de gaten! Wat nu wel mogelijk is om thuis te oefenen met trainingsprogramma’s die je als operator in een contest kunnen helpen om de CW skills te verbeteren. In dit artikel behandelen we hiervoor een tweetal freeware Windows programma’s die hierin goed voorzien.

Pileup Runner

De meest recente versie van Pileup Runner kan  je hier vinden. Op deze site staan overigens ook andere interessante HAM radio programma’s zoals CW Skimmer. Dit programma is niet gratis maar de twee programma’s hebben een vergelijkbare interface, waarover later meer.

Download en installeer deze op je computer. Voordat je het programma gaat gebruiken kan je onder het menu Settings -> Pileup het volgende menu openen:

Hier kan je de eigen call ingeven maar ook een willekeurige DX-pedition call bepalen. Deze laatste call wordt gebruikt in de Pileup trainer, de eigen call wordt gebruikt als je meedoet aan de online competitie. Het aantal aanroepen kan je aanpassen door onder “Number of Callers” het gewenste aantal aan te geven. Als je echt een uitdaging zoekt kan je het aantal 1000 invoeren. Met de gemiddelde SNR bepaal je het moeilijkheidsniveau (van 3dB – 30DB). Naarmate je de waarde lager zet zal het aantal moeilijk te nemen stations groter worden. Met Session Length bepaal je de tijdsduur van de training.

Onder Settings vind je ook het submenu van radio settings, daar kan je de CW pitch en de snelheid van de eigen keyer instellen. Onder het submenu System kan je de te gebruiken geluidskaart selecteren en ook de macro’s definiëren die onder de functietoetsen beschikbaar zijn. Het advies is om in het begin de standaard waarden te gebruiken. Het programma kent twee mogelijkheden, namelijk een training waarbij je alle waarden naar behoefte kunt instellen maar je kunt ook meedoen aan een competitie (online) waarbij de aantallen aanroepende stations (100), gemiddelde SNR (15 dB) en Session Length (15 min) vooraf vastgesteld zijn.

Als je het programma opstart met het icoon “startup Pileup” begint de Pileup meteen los te gaan. Je ziet op het scherm de ‘aanroepende calls’ grafisch weergegeven en je kunt met de muis de frequentie selecteren waar je naar wilt luisteren. Een waargenomen call voer je in op het invoerveld linksonder in het scherm, dat hoeft niet een complete call te zijn maar dat kan ook een gedeelte van de waargenomen call zijn. Wat belangrijk is dat je de toets ‘;’ indrukt om zo te reageren op het waargenomen station. Is de call compleet en correct dan zal het aanroepende station een rapport geven en kan je met de toets ‘.’ het QSO loggen en naar een volgend station luisteren. Als de call niet compleet genomen is komt het aanroepende station terug en hopelijk blijft het rond dit station een beetje stil zodat je met de eerstvolgende doorgang de juiste call kunt registreren.

Wat je met Pileup Runner goed kunt trainen is het uitfilteren van een call indien meerdere stations op jouw aanroep tegelijk terugkomen. Ook kan je als operator een werkwijze aanleren om snel door een Pileup heen te komen. Mocht je daar nog wat hulp bij kunnen gebruiken dan zou CW skimmer je hierbij kunnen helpen. Dit programma heeft een vergelijkbare interface als de Pileup Runner en geeft de waargenomen calls op de betreffende frequentie weer. Een programma als CW skimmer kan ook in combinatie met contestprogramma’s (bv. N1MM) worden gebruikt zodat je snel naar nieuwe stations op de band kunt schakelen als er ook een verbinding tussen de PC en de transceiver aanwezig is. Voor nu laten we het hierbij, en zullen we het andere trainingsprogramma RufzXP behandelen.

RufzXP

Dit programma is geschreven door DL4MM & IV3XYM en uitermate geschikt om het snel correct nemen van een Call te trainen. Het is dan ook niet vreemd dat Rufz een afkorting is van “Rufzeichen horen”. Het programma ‘’zend’’ standaard 50 willekeurig gekozen calls via de geluidskaart uit die dan door de gebruiker kunnen worden ingevoerd.

Het programma is hier te downloaden en te installeren. Als dit is gebeurd dan kom je via het menu Tools ->  Options in het window “Trainer settings” (of na opstart short key F2 indrukken).

Het is van belang om de eigen call in  te voeren en de (opneem) snelheid waar je mee wilt starten. Deze snelheid wordt door het programma verhoogd na elke correct ingevoerde call. Indien je een fout maakt schakelt het programma weer terug in de snelheid. Het is mogelijk om een call nog een keer aan te horen middels de functietoets F6. Het aantal punten wat je dan nog kunt scoren wordt dan wel 50% verlaagd. Het aantal te  behalen punten wordt bepaald door de opgenomen CW snelheid, het aantal fouten en de lengte van de opgenomen call.

 

Het programma kent verschillende modes, die onder het menu Mode staan aangegeven. Het betreft de submenu’s : Toplist, Trainer, Contest en HST (High Speed Training). De werking van deze menu’s is goed omschreven onder menu Help -> Rules. Om te oefenen kan worden volstaan met het submenu Toplist. Dit geeft tevens de mogelijkheid om het bereikte resultaat onder de eigen call te laten registreren in de zgn. Toplist die op internet beschikbaar is. Deze lijst kan je bereiken via het menu Help -> Toplist. Je hoeft overigens de score niet door te geven maar een eervolle vermelding in de top tien leidt natuurlijk tot eeuwige roem. Een foto mag er ook bij.

Samenvattend zijn beide programma’s geschikt om de CW vaardigheden te trainen. Je zult merken dat het een laagdrempelige en leuke wijze van trainen is. Tevens is er ook een mogelijkheid om de eigen prestatie te reflecteren aan anderen.

Natuurlijk gaat het vooral om het plezier en de vaardigheden en is het leuk om de eigen vorderingen te vernemen.

73,

Peter – PC3M – pc3m@veron.nl