CW Filter installeren FTDX101D

Recent heb ik een FTDX101D aangeschaft en omdat ik thuis een SPE eindtrap heb staan vond ik het niet de moeite om voor de 200W (MP) versie te gaan. Wat ik wel jammer vond is dat in de zgn. D versie er geen 300 HZ CW (Roofing) filter aanwezig is. Om die reden heb ik ook het CW filter XF-128CN (centrale frequentie 9.005 MHZ met een bandbreedte van 300Hz) aangeschaft. Het moest er alleen nog in. Naast dit filter is er ook nog een 1,2 Khz filter voor SSB beschikbaar, die laatste heb ik (nog) niet aangeschaft.

Het filter moet worden gesoldeerd, dit is mijn eerste Yaesu radio dus ik heb mij laten vertellen dat dit in eerdere radio’s niet hoefde en dat het filter in klemmen kon worden bevestigd. Persoonlijk heb ik ook liever soldeer verbindingen.
Na het verwijderen van alle externe verbindingen heb ik de de radio ontdaan van zijn bescherming en zoals meestal de verkeerde kant als eerste geopend. Tja dat had ik waarschijnlijk ook wel ergens kunnen lezen maar ik was toch wel een beetje benieuwd hoe de binnenzijde eruit zou zien. Welnu hieronder een aantal foto’s voor de nieuwsgierigen onder ons.

Dit is de bovenkant van de Yaesu, linksboven zit de AF-Unit, daaronder loopt de Main-unit door en linksonder zie je een deel van de main unit met een tweetal processoren die worden gekoeld door een aluminium koelblok dat aan de onderzijde van een metalen plaat bevestigd zit die de gehele bovenkant netjes afsluit. Het koelblok is echt nodig, deze twee processoren worden flink heet en beide processoren worden via thermisch plakmateriaal (sticker) geleidend verbonden met het aluminium koelblok. Er zijn verder geen ventilatoren dus lijkt het mij een verstandig om de linker- en rechterzijde van de Yaesu niet te blokkeren zodat de luchtstroom met weinig weerstand door de unit kan lopen.
Rechtsboven zit de antenne tuner (ATU-unit) en rechtsonder herkennen we wel. Na het spul te hebben bewondert heb ik de boel weer netjes teruggeplaatst en heb de onderzijde geopend.

De PA-unit van de FTDX101D zit aan de linkerzijde, de twee RX-units zitten rechts. De RX-unit naast de PA-unit is de main RX-unit. Daar moet het filter in worden geplaatst. Hiervoor moeten de twee bandkabels uit de connectoren worden getrokken en een aantal connectoren van coax kabels worden los genomen. Zelf heb ik niet alle connectoren los getrokken maar enkel de connectoren die nodig waren om de print om te kunnen draaien zodat ik het filter op zijn plek kon solderen.

Het plaatsen van het filter is goed te doen, zelf neem ik altijd foto’s vooraf zodat ik later bij twijfel nog even kan spieken zoals het was. De ervaring met het filter is goed, het filter wordt direct herkent en als je aan de voorzijde het filter van de main unit selecteert zie je dan ook de optie van 300 Hz. Bij de Sub unit is enkel het 600Hz filter toe te passen zodat je het verschil tussen beide filters kunt beluisteren. Ik heb het uitgeprobeerd bij de CQ WPX contest en ben erg tevreden.

73, Peter (PC3M)