CW-velddag 2022: duur maar iedere cent waard

Ook dit jaar was de afdeling Amersfoort weer welkom in de Arkemheense polder voor deelname aan de CW-velddag. De oproep van het afdelingsbestuur om óók mee te doen, leverde één nieuwe operator op: Ad (PA2PCH). Daarmee bestond het team van operators dit jaar uit Peter (PC3M), Tijmen (PA3GRM), Maarten (PA3EYC) en de ervaren Ad, die een deel van zijn werkzame leven heeft doorgebracht bij Scheveningen Radio. Daarnaast mochten we ook dit jaar weer rekenen op vrijwilligers voor de op- en afbouw van het station.

Op zaterdag rond 9.30 uur startten Maarten, Tijmen, Gert (PA2LO) en Gerard (PA0PIW) met de opbouw van het station. Op de mobiele TA16 telescoopmast mast werd een traploze tri-bander (10-15-20m) geplaatst. Voor de lagere banden werd een windom gespannen. Vanwege de stevige wind is de mast het hele weekend in de laagste stand gebruikt: een hoogte van ongeveer 10 meter. Dat heeft uiteraard en vooral op de lage banden QSO’s gekost, maar liever wat minder Q’s dan het risico op een gebroken mast.

Ongeveer twee uur voor de start stond alles al klaar: een Elecraft K3S als zendontvanger, een SPE Expert 1.3 als amplifier en verschillende seinsleutels, zodat iedere operator zijn eigen favoriet kon gebruiken. De gehuurde Honda-generator heeft het hele weekend tevreden lopen snorren. Minder tevreden was onze penningmeester. Regelmatig hoorden we hem mopperen of er niet wat minder verbindingen gemaakt konden worden: hij voorspelde dat met de huidige benzineprijzen en de dorstige generator de clubkas snel zal leegstromen. Sorry penningmeester, maar het is maar één keer per jaar CW-velddag en zolang stations terugkomen voor ons, moeten we wel antwoorden. Toch?

Om onze “kasbewaarder” enigszins tegemoet te komen hebben we maar iets langer dan normaal gebarbecued. Dat kwam goed uit want daardoor hadden we ook tijd om bij te praten met de bezoekers: Klaas (PC2K), Hans (PE1KWH), Lex (PA1LEX), Dick (PA0MBR) en drie XYL’s kwamen gezellig langs en aten mee met de lekkernijen die Henriëtte uit de keuken liet komen en die Maarten op de BBQ wist te bereiden.

Zaterdag waren het vooral Ad en Peter die de verbindingen maakten. Tijmen en Maarten namen de avond en nachtdienst voor hun rekening. Zondag wisselden de operators elkaar regelmatig af, zodat iedereen kon genieten van de condities en het call-aanbod.

Een paar uur voor het eind van de velddag begon het helaas te regenen. Daardoor was het afbreken van het station een natte bedoening. Toch was ook dat met drie man (Maarten, Tijmen en Gert) in een uurtje gebeurd. Het eindresultaat? Een prima verlopen velddag, tevreden operators, gezellige bezoekers en grotendeels mooi weer. En als bonus een log met ruim 1.100 gemaakte QSO’s. Kortom: opnieuw een onbetaalbaar weekend vol met radioplezier!

Stationsinformatie PI4AMF/p
Operators PA2PCH, PA3EYC, PA3GRM, PC3M
Transceiver Elecraft K3S
Amplifier SPE Expert 1.3k-fa
Antennes Zelfbouw beam voor 10, 15 en 20m
Zelfbouw Windom voor 40, 80 , 160m
Mobiele TA16 telescopische antennemast
Stroomvoorziening Honda EU30i generator

Gert (PA2LO)