Amersfoortse radioamateurs opnieuw naar Hamvention

Zaterdag 18 mei:

Iets over 9 uur zijn we weer op het Hamvention-terrein. We worden dit keer naar een parkeerplek op behoorlijke afstand van de ingang gedirigeerd. Als we uit de auto stappen, staan meteen twee golfkarretjes klaar om ons naar de ingang te brengen.

Vandaag is het warm en zonnig in Dayton. Ideaal weer voor een bezoek aan het radiovlooienmarkt gedeelte van de Hamvention. Daarvoor is de zaterdag sowieso de beste dag, want op dat moment zijn er de meeste standhouders. Wat opvalt is de diversiteit die aanwezig is: van oude boat-anchors tot apparatuur die ook nu nog nieuw te koop is.

We zien dit jaar wel heel veel radio’s van Elecraft aangeboden worden, vooral KX1’s, K2’s en K3’s. We weten ons allemaal redelijk in te houden met onze aankopen, al is dat soms met de nodige moeite.

Ook vandaag ontmoeten we weer een aantal bekenden vanuit eerdere bezoeken aan Amerika. En spreken we met amateurs die we kennen van dxpeditities die ze hebben gedaan. Als we rond 14.00 uur even gaan zitten om iets te eten, verzameld zich een bond gezelschap van amateurs die gewapend met een antenne op hun rug ervaringen uitwisselen.

De media heeft ook de nodige aandacht voor Hamvention. Een verslaggeefster die aan een bezoeker de vraag stelt “Why are u still using hamradio when there is internet?” krijgt een gevat antwoord terug: “Well people still ride horses don’t they?” Wie de beurs bezoekt merkt dat onze hobby volop leeft: er zijn zoveel kleine, soms nog onbekende bedrijfjes te vinden die bezig zijn met compleet nieuwe en veelbelovende dingen. En alhoewel de meeste bezoekers ongetwijfeld ruim boven de 65 zijn, zien we ook heel veel jeugd rondlopen, al dan niet gewapend met porto en al.

Om 16.00 uur besluiten we dat het genoeg is geweest: de benen zijn moe, de hoofden rood van de zon en we realiseren ons dat we ook dit jaar er niet in zullen slagen om alles te zien. We spreken nog even met sheriff (en mede-amateur) Gene Fischer over hoe het evenement tot nu verlopen is. Hij geeft aan heel tevreden te zijn: de beste Hamvention sinds het in Xenia wordt gehouden.

Terug in het hotel frissen we ons zelf op en rijden naar een steakhouse. Die T-bonesteak gaat er na (opnieuw) een dag met de nodige gelopen kilometers prima in!

Morgen (zondag) staat in het teken van het inpakken van de koffers: vroeg in de middag start de terugreis naar Nederland: Hamvention 2019 zit er voor ons weer op.

Vrijdag 17 mei:

De eerste dag van de Hamvention. Om 7.30 uur zitten we al aan het ontbijt. Het is druk in Dayton, dus pas een uurtje later zitten we in de auto naar Xenia waar het Hamvention-terrein is. Omdat het de afgelopen nacht even flink tekeer is gegaan met regen en onweer (om 4.00 uur zaten we letterlijk rechtop in bed door een donderslag die zo hard was dat in de wijde omgeving van het hotel auto-alarmen op hol sloegen) is het parkeren bij de Hamvention wat tricky en ontstaat er een korte file. Daardoor staan we een half uur later dan gepland aan de poort. Dat heeft ook voordelen: we kunnen namelijk meteen doorlopen. In groepjes gaan we ieder onze eigen weg. Rick en Hans gaan eerst naar de radiovlooienmarkt. Op zoek naar Heathkit en ARC-13 materiaal. Als we ze later weer tegenkomen, zien we aan de gelukkige gezichten dat de zoektocht is geslaagd.

In de hallen van de professionele leveranciers valt op hoe druk het is bij Elecraft. Grote drommen mensen staan zich te vergapen bij de aanwezige demo-modellen van de nieuwe Elecraft K4. Eerlijk is eerlijk: hij ziet er strak uit. De exacte prijzen van deze nieuwe transceiver zijn nog niet bekend, maar mensen kunnen zich alvast inschrijven en een aanbetaling doen. Voor een kale K4 wordt een aanbetaling gevraagd van USD 3.999,95. Degenen die dat doen krijgen als eerste de K4 uitgeleverd, naar verwachting in november/december 2019. Wie kiest voor een 10 watt variant betaalt USD 500 minder aan aanbetaling en wie in zijn set de optionele antennetuner wil hebben betaalt daarvoor USD 399,95 meer.

Om Pietro Begali te feliciteren met de Technical Achievement Award die dit jaar aan hem is toegekend hebben we een kadootje meegebracht: een doos met goede Nederlandse sigaren. Dat wordt duidelijk gewaardeerd en er worden herinneringen opgehaald aan ons bezoek aan de Begali fabriek twee jaar geleden.

In alle hallen is het lekker druk en er zijn diverse nieuwe zaken te zien. Ons valt op hoeveel nieuwe bedrijfjes zich presenteren met producten die we nog niet eerder op radiomarkten hebben gezien. Vooral QRP lijkt helemaal hot te zijn.

Waar het ook druk is, zijn de eettenten buiten. Al vanaf 10.00 uur staat er rijen met hongerige amateurs die smachten naar karbonades, kipburgers, Chinese take-away en allerlei ander voedsel dat te verkrijgen is.

Voor we er erg in hebben is het 5 uur en lopen we van het evenemententerrein af. Snel rijden we naar het hotel om ons wat op te knappen: dat is na 12km lopen op een drukkende dag (27C) wel even nodig. Na het opknappen rijden we naar het diner van Flex Radio. Tijdens het diner wordt een lezing gegeven over het HAARP station in Alaska.

De technisch verantwoordelijke voor de bouw van dit superantenne station is ook zendamateur en verteld honderduit over wat HAARP doet en wat het kan. De avond wordt afgesloten met een verloting waarbij Hans en Tijmen in de prijzen vallen.

Morgen, zaterdag, gaan we opnieuw naar de Hamvention. Want: we hebben nog lang niet alles gezien!

Donderdag 16 mei:

Welcome to CTUDe donderdag voor de Hamvention is traditioneel de dag waarop de Contest University wordt georganiseerd. Een evenement waar zowel ervaren als minder ervaren liefhebbers van radiowedstijden aan deelnemen. De dag begint om 7.00 uur met een uitgebreid en goed verzorgd ontbijt in het Crown Plaza hotel dat midden in het centrum van Dayton ligt.

Tijdens de dag kan gekozen worden uit ongeveer 20 verschillende lezingen, die over een paar weken ook terug te vinden zijn op de website https://www.contestuniversity.com/

Wij hebben onder andere een lezing gevolgd over 2BSIQ. Een vorm van contesten die het uiterste vraagt van contesters. Zoek op Youtube maar eens op de term, dan snap je wat we bedoelen. Dit jaar werd er ook veel aandacht besteed aan remote-contesting. Een onderwerp dat controversieel is maar niet meer is weg te denken uit onze hobby. De techniek om competitief via remote-stations te kunnen deelnemen aan contesten wordt beter en beter. De techniek is inmiddels zo goed dat in de grote contesten zoals WPX, CQWW en diverse ARRL contesten remote-stations op de eerste plaats zijn geëindigd.

dr. Tamitha Skov - SpaceWeatherWomanAllemaal leuk natuurlijk, maar hoe zit het met de nieuwe aanwas. Hoe zorgen we voor ‘vers bloed’ in deze vorm van radiosport. Ook daarover zijn verschillende lezingen gegeven en ‘best practices’ meegegeven.

Dat onze radiohobby ook door wetenschappers nauw wordt gevolgd, bleek wel uit de lezing van dr. Tamitha Skov. Zij is een autoriteit op het gebied van alles wat met de zon heeft te maken. Een aanrader om eens op youtube te zoeken naar haar filmpjes. Zoek daarvoor op  @spaceweatherwoman.

Rob Sherwood - NC0BNatuurlijk was er ook meer dan voldoende tijd voor onderling QSO. Dus even praten met Rob Sherwood (de man die al jarenlang onafhankelijk onderzoek doet naar de gevoeligheid van transcievers), even bijpraten met Johannes (PA5X) die op dit moment vanuit Mauritanië actief is als 5T5PA, een lolletje maken met Tom (N1MM) (ja, de man van de bekende log-software) en met Thomas (PA1M) en Timor (PA1T) nog even de uitslag van de PACC doornemen.

QRPLabsNa de Contest University zijn we snel doorgegaan naar een ander event: de FDIM (Four Days In May). Dat evenement staat volledig in het teken van QRP. In het Holiday Inn hotel in Fairborn was een beurs met uitsluitend standhouders die ‘iets’ met QRP doen. Dat QRP leeft bleek wel uit het aantal bezoekers én het aanbod dat aanwezig is.

Morgen, op vrijdag, is de eerste dag van de Hamvention. Daar gaan we hopelijk het demo-model van de nieuwe Elecraft K4 zien. Op de plaatjes ziet deze nieuwe radio er fantastisch uit, of hij in het echt ook zo mooi is? Dat hoor je van ons !

Zondag 12 mei:

Van 17 tot en met 19 mei wordt in Xenia (Ohio) de Hamvention gehouden. Dit evenement is wereldwijd de grootste beurs op het gebied van onze radiohobby en trekt jaarlijks meer dan 30.000 bezoekers. Dit jaar maken maar liefst 6 leden van onze afdeling de reis naar Amerika om deel te nemen aan de festiviteiten. Op het programma staan onder andere een bezoek aan de Contest University. Ook zijn de Amersfoorters uitgenodigd om aan te schuiven bij een door Flex-Radio georganiseerd diner. De Hamvention staat dit jaar in het teken van het stimuleren van onze hobby aan de volgende generatie.

Voor Rick (PA5NN) en Gerard (PA0PIW) wordt het hun eerste bezoek aan Hamvention. Tijmen (PA3GRM), Maarten (PA3EYC), Hans (PE1KWH) en Gert (PA2LO) bezochten het evenement al eens eerder. Via de a03-website zullen de OM’s ons op de hoogte houden van hun belevenissen.