(Update) Tweede ronde Antenne Battle PA5NN en PA3GRM

Woensdagavond 20 mei was het dan zover, om 20:00 is de tweede ronde van de Antenne Battle tussen Rick (PA5NN) en Tijmen (PA3GRM) begonnen. Tot zaterdagochtend 23 mei 09:00 zullen de mannen weer strijden wie de beste portable antenne heeft. Maarten (PA3EYC) was ook nu aanwezig als scheidsrechter en keek erop toe dat alles volgens de wedstrijdregels verliep.

Wie zich de test van november nog kan herinneren (zie ook het eerdere verslag hieronder) weet dat het met de antenne van Tijmen toen niet zo best ging. De antenne van Rick daarentegen presteerde prima, tot ver in Noord-Amerika was het 100 milliwatt WSPR signaal ontvangen door diverse stations daar.

Tijmen heeft enkele wijzigingen aan zijn antenne doorgevoerd. Er is een andere straler op gezet en de vier 40 meter radialen zijn vervangen door vier verkorte 20m radialen. Dit om de aardverliezen zoveel mogelijk te beperken.

Aan de antenne van Rick is niets gewijzigd, een straler en één elevated radial, dezelfde opstelling als in november.

WSPR zendertjes met accu voeding in water dichte behuizing.

De Battle is via internet te volgen op onderstaande linkjes die leiden naar de site van DXplorer. Hier kan via een menu op diverse manieren worden bekeken hoe beide antennes presteren.

Met de functie comparison kunnen de prestaties van de beide antennes met elkaar worden vergeleken.

Link naar DXplorer PA5NN: http://www.dxplorer.net/wspr/tx/?callsign=PA5NN&band=14&key=ARkMBqekjJq5VS9rDsBtJ1Edq3w

Link naar DXplorer PA3GRM: http://www.dxplorer.net/wspr/tx/?callsign=PA3GRM&band=14&key=AZ8MB_h50OZgvA1GU9tuVmwJCS8


(Update) Antenne Battle PA5NN en PA3GRM

Zaterdag 16 november jl vond de antenne battle tussen Rick en Tijmen plaats. De mannen waren eerder dit jaar een weddenschap aangegaan m.b.t. de performance van hun portabele antenne’s. Hierbij een update.

Na het aanzetten van de WSPR units bleek al snel dat het systeem werkte. Rick (PA5NN) had als eerste een hit, VE6JY (Canada) op 6878 km afstand. De meetresultaten van Tijmen (PA3GRM) bleven nog wat achter in de rapportage, maar dat zou spoedig bijtrekken was de verwachting.

Echter in de loop van de dag bleek dat de antenneresultaten van Tijmen wel erg minimaal waren, slechts twee hits buiten Nederland, OH1 (Finland) en EA1 (Spanje). Uit vergelijk van die stations bleek dat het verschil in sterkte tussen beide antennes ongeveer 2dB was, in het voordeel van Rick. Aan het einde van de avond, zo’n beetje als de 20 meterband sluit tegenwoordig, was de conclusie dat er iets mis moest zijn met de antenne van Tijmen.

De antenne van Rick daarentegen, werkte boven verwachting. Verste hit was W4HOD op 7233 km afstand. In de top 10-DX lijst staan 7 stations uit Noord Amerika. Dat was ook de richting waarin de enige radiaal van de antenne opgespannen was.

In overleg met de betrokkenen, Tijmen als wed-strijder en Maarten als onpartijdig scheidsrechter, is besloten om er een ‘beste-van-drie’ wedstrijd van te maken. Huidige stand: Rick 1   –   Tijmen 0. Beide partijen krijgen nu tijd om hun antennes, kabels, etc. te controleren op gebreken, er mag echter niets veranderd worden aan de opstelling.

De volgende wedstrijddag zal dit keer ruim van te voren aangekondigd worden via de website, zodat een ieder die dat leuk vind, de verrichtingen kan volgen op de Dxplorer site.


Antenne Battle PA5NN en PA3GRM

Eindelijk was het dan zover, wat lang geleden eens als weddenschap begon werd zaterdagochtend  in praktijk uitgevoerd met het plaatsen van beide antennes in een erg nat weiland .

Maarten PA3EYC was aanwezig als scheidsrechter dit om er zeker van te zijn dat alle spelregels juist werden nageleefd.

De antennes zijn geïnstalleerd en aangesloten op twee WSPR unit van de vereniging.

Rick (PA5NN) heeft gezorgd voor een stroom voorziening voor beide WSPR units en voor elk een antenne kabel.

De voeding bestaat uit twee 6Ah Li-on accu’s met DC/DC convertors (van 12V naar 5V).

Uiteraard alles mooi opgeborgen in een waterdichte behuizing.

Tijmen (PA3GRM) heeft beide WSPR unit geconfigureerd en voorzien van de juiste roepletters, de output power is ingesteld op 100mw.

WSPR is…

…eigenlijk éénrichtingsverkeer. Je kunt er geen QSO’s mee voeren. WSPR staat voor Weak Signal Propagation Reporter (zwak signaal propagatie reporter) en wordt ook wel whisper genoemd omdat je met zeer lage vermogens werkt en als het ware fluistert.

Met behulp van software zend je een zwak signaaltje uit van enkele milliwatts tot maximaal 5 Watt gedurende 2 minuten. Daarna ga je over op ontvangst voor 2 tot 12 minuten (regelt de software) en de software stuurt de ontvangstrapporten door naar wsprnet.org. Hier kun je ook checken waar jouw signaal ontvangen is. Met slechts 1 Watt en een mobiele antenne is het soms mogelijk om op 40 en 20 meter “gehoord” te worden in Australië.

Over de antenne van Rick

Opgebouwd uit 8 steekbare militaire manpack antenne delen met spoel in het midden, een PVC basis en één radiaal.
Gemonteerd op mijn wandelstok, om een schuine radiaal te verkrijgen.
Een center-loaded vertical alleen voor 20meter
Lengte van de antenne 3,66meter
Totale lengte net geen 5 meter.

De battle is via internet te volgen op onderstaande linkjes:

Link naar DXplorer PA5NN

Link naar DXplorer PA3GRM

Klik op ‘Spots map’ waar we zoal gehoord zijn.
In ‘Spots table’ staan alle stations die ons gehoord hebben.