Antenne Battle 2019 – 2020, de finale

De strijd is gestreden, de uitslag is bekend!

Scheidsrechter en strijders waren het er al heel gauw eens: De antenne van Rick PA5NN heeft gewonnen.

De prijs en de winnende antenne van Rick PA5NN

Na het plaatsen werd al, weer, gauw duidelijk dat de antenne van Rick een echte DX antenne is. Vorige keer werd het signaal al, binnen een half uur, in midden Canada gehoord. Nu ging het, gelukkig, redelijk gelijk op, alleen was de trace van Rick’s antenne altijd ietsje hoger dan die van Tijmen’s antenne. Kijk maar eens naar de grafiek verderop in dit artikeltje. er zijn veel interessante dingen te zien.

Wat begon als een losse uitdaging tussen uitdager Rick PA5NN en Tijmen PA3GRM, in het vliegtuig terug van de Hamvention 2019, is uitgelopen op een uitputtingsslag. Twee antennes die in naam het zelfde zijn, n.l. 20 meter verticals. In naam het zelfde, echter in uitvoering en werking niet, dat moge blijken.

Op twee verschillende weekends, één in november 2019 en één nu net, werden de antennes opgesteld op het veldje bij Maarten PA3EYC, die ook als gelijk scheidsrechter functioneerde. De antennes werden vervolgens op de twee WSPR-lite modules van de vereniging aangesloten en zo, wel in een goed waterdichte koffer natuurlijk, een paar dagen laten spelen.

De eerste keer ging er van alles mis. De antenne van Tijmen functioneerde niet goed. Bij het afbreken van de set kwam zelfs de antenneplug los van de kabel. Het eerste uur registreerde die antenne vrijwel niets, terwijl de antenne van Rick direct al in Noord Amerika gehoord werd. Omdat we toch een eerlijke strijd wilden, werd besloten om ‘ een beste uit drie’ competitie te houden.

De tweede keer was dan op woensdag de 20 j.l. Alles, bijna, weer hetzelfde opgesteld en, omdat er een feestdag tussen zat, besloten de test wat langer te laten duren. Zaterdag de 23e mei, was dan de dag waarop het meet- en vergelijksysteem werd uitgezet en de conclusies moesten worden getrokken. Over één ding waren we het wel eens, de antenne van Rick, PA5NN, heeft overduidelijk gewonnen!

De volgende grafiek laat de resultaten zien van de twee antennes:

Deze grafiek laat de afstand-gehoord zien t.o.v. de tijd/dagen. Vreemd en interessant zijn de grote verschillen. Op 21 mei 07:00 zie je dat Tijmen niks hoort terwijl Rick juist meer hoort dan het vorige meetpunt. Evenzo die zelfde dag om ca. 16:00. Dan vallen nog de twee pieken op 22 mei om 02:00 en 04:00 op.

Deze grafiek laat het verschil in dBs zien tussen de verschillende antennes. Op de Y-as het aantal stations dat tegelijk gehoord is en op de X-as het verschil in dBs. Een groot aantal stations is dus met gelijke sterkte gehoord, dit zijn voornamelijk de stations van zo’n 1000km. De verschillen, zeg maar 2 tot 3 dB, zijn van DX stations. Tijmen’s antenne hoort ze wel hoor, alleen ietsje zachter dan de antenne van Rick. Dan nog de kaart plot, ook altijd interessant te zien. Hier is te zien dat de antenne van Rick duidelijk een voorkeur heeft voor stations uit de richting waarheen de radiaal gespannen is, in dit geval Noord Amerika.

De antenne van Tijmen is een multiband antenne. Baseloaded direct op de grond met vier radialen De antenne van Rick is super lichtgewichte centerloaded vertical met één geëleveerde radiaal. De antenne is specifiek voor het CW gedeelte van de 20 meter band is ontworpen en dan ook nog alleen voor DX. Immers de antenne ‘moest’ verbinding met Nederland kunnen maken vanuit noord Zweden. Was deze eerst genoemd naar het hiking evenement waaraan Rick deel zou nemen, later is de naam van de antenne verandert, immers, op die naam staat een copyright, dus werd de naam verandert in BPS-vertical, wat staat voor Back Packers Special. Ook deze naam is echter al in gebruik, maar niet commercieel gelukkig. Nu we alle data vergaard hebben kunnen er conclusies worden getrokken en vooral, aanpassingen bedacht. Rick heeft besloten ‘hier niets meer aan te doen’, terwijl Tijmen alweer vol met ideeën zit om zijn antenne NOG beter te maken. Kortom, een erg leuke wedstrijd om te houden.

Leerzaam en vooral de discussies die volgen op ‘waarom gebeurd dit nou’, zijn waardevol. Ik ga mij de komende tijd wel vermaken met mijn prijs, Tijmen zal nu wel al aan het modificeren zijn.

Best 73es t u, Rick PA5NN.

(Update) Tweede ronde Antenne Battle PA5NN en PA3GRM

Woensdagavond 20 mei was het dan zover, om 20:00 is de tweede ronde van de Antenne Battle tussen Rick (PA5NN) en Tijmen (PA3GRM) begonnen. Tot zaterdagochtend 23 mei 09:00 zullen de mannen weer strijden wie de beste portable antenne heeft. Maarten (PA3EYC) was ook nu aanwezig als scheidsrechter en keek erop toe dat alles volgens de wedstrijdregels verliep.

Wie zich de test van november nog kan herinneren (zie ook het eerdere verslag hieronder) weet dat het met de antenne van Tijmen toen niet zo best ging. De antenne van Rick daarentegen presteerde prima, tot ver in Noord-Amerika was het 100 milliwatt WSPR signaal ontvangen door diverse stations daar.

Tijmen heeft enkele wijzigingen aan zijn antenne doorgevoerd. Er is een andere straler op gezet en de vier 40 meter radialen zijn vervangen door vier verkorte 20m radialen. Dit om de aardverliezen zoveel mogelijk te beperken.

Aan de antenne van Rick is niets gewijzigd, een straler en één elevated radial, dezelfde opstelling als in november.

WSPR zendertjes met accu voeding in water dichte behuizing.

De Battle is via internet te volgen op onderstaande linkjes die leiden naar de site van DXplorer. Hier kan via een menu op diverse manieren worden bekeken hoe beide antennes presteren.

Met de functie comparison kunnen de prestaties van de beide antennes met elkaar worden vergeleken.

Link naar DXplorer PA5NN: http://www.dxplorer.net/wspr/tx/?callsign=PA5NN&band=14&key=ARkMBqekjJq5VS9rDsBtJ1Edq3w

Link naar DXplorer PA3GRM: http://www.dxplorer.net/wspr/tx/?callsign=PA3GRM&band=14&key=AZ8MB_h50OZgvA1GU9tuVmwJCS8


(Update) Antenne Battle PA5NN en PA3GRM

Zaterdag 16 november jl vond de antenne battle tussen Rick en Tijmen plaats. De mannen waren eerder dit jaar een weddenschap aangegaan m.b.t. de performance van hun portabele antenne’s. Hierbij een update.

Na het aanzetten van de WSPR units bleek al snel dat het systeem werkte. Rick (PA5NN) had als eerste een hit, VE6JY (Canada) op 6878 km afstand. De meetresultaten van Tijmen (PA3GRM) bleven nog wat achter in de rapportage, maar dat zou spoedig bijtrekken was de verwachting.

Echter in de loop van de dag bleek dat de antenneresultaten van Tijmen wel erg minimaal waren, slechts twee hits buiten Nederland, OH1 (Finland) en EA1 (Spanje). Uit vergelijk van die stations bleek dat het verschil in sterkte tussen beide antennes ongeveer 2dB was, in het voordeel van Rick. Aan het einde van de avond, zo’n beetje als de 20 meterband sluit tegenwoordig, was de conclusie dat er iets mis moest zijn met de antenne van Tijmen.

De antenne van Rick daarentegen, werkte boven verwachting. Verste hit was W4HOD op 7233 km afstand. In de top 10-DX lijst staan 7 stations uit Noord Amerika. Dat was ook de richting waarin de enige radiaal van de antenne opgespannen was.

In overleg met de betrokkenen, Tijmen als wed-strijder en Maarten als onpartijdig scheidsrechter, is besloten om er een ‘beste-van-drie’ wedstrijd van te maken. Huidige stand: Rick 1   –   Tijmen 0. Beide partijen krijgen nu tijd om hun antennes, kabels, etc. te controleren op gebreken, er mag echter niets veranderd worden aan de opstelling.

De volgende wedstrijddag zal dit keer ruim van te voren aangekondigd worden via de website, zodat een ieder die dat leuk vind, de verrichtingen kan volgen op de Dxplorer site.


Antenne Battle PA5NN en PA3GRM

Eindelijk was het dan zover, wat lang geleden eens als weddenschap begon werd zaterdagochtend  in praktijk uitgevoerd met het plaatsen van beide antennes in een erg nat weiland .

Maarten PA3EYC was aanwezig als scheidsrechter dit om er zeker van te zijn dat alle spelregels juist werden nageleefd.

De antennes zijn geïnstalleerd en aangesloten op twee WSPR unit van de vereniging.

Rick (PA5NN) heeft gezorgd voor een stroom voorziening voor beide WSPR units en voor elk een antenne kabel.

De voeding bestaat uit twee 6Ah Li-on accu’s met DC/DC convertors (van 12V naar 5V).

Uiteraard alles mooi opgeborgen in een waterdichte behuizing.

Tijmen (PA3GRM) heeft beide WSPR unit geconfigureerd en voorzien van de juiste roepletters, de output power is ingesteld op 100mw.

WSPR is…

…eigenlijk éénrichtingsverkeer. Je kunt er geen QSO’s mee voeren. WSPR staat voor Weak Signal Propagation Reporter (zwak signaal propagatie reporter) en wordt ook wel whisper genoemd omdat je met zeer lage vermogens werkt en als het ware fluistert.

Met behulp van software zend je een zwak signaaltje uit van enkele milliwatts tot maximaal 5 Watt gedurende 2 minuten. Daarna ga je over op ontvangst voor 2 tot 12 minuten (regelt de software) en de software stuurt de ontvangstrapporten door naar wsprnet.org. Hier kun je ook checken waar jouw signaal ontvangen is. Met slechts 1 Watt en een mobiele antenne is het soms mogelijk om op 40 en 20 meter “gehoord” te worden in Australië.

Over de antenne van Rick

Opgebouwd uit 8 steekbare militaire manpack antenne delen met spoel in het midden, een PVC basis en één radiaal.
Gemonteerd op mijn wandelstok, om een schuine radiaal te verkrijgen.
Een center-loaded vertical alleen voor 20meter
Lengte van de antenne 3,66meter
Totale lengte net geen 5 meter.

De battle is via internet te volgen op onderstaande linkjes:

Link naar DXplorer PA5NN

Link naar DXplorer PA3GRM

Klik op ‘Spots map’ waar we zoal gehoord zijn.
In ‘Spots table’ staan alle stations die ons gehoord hebben.