Bouwpakket Morseduino 2

Op 18 februari heb ik de arduino-lezing gezien van Cor Struyk (PA0GTB).  Hij vertelde over allerlei toepassingen met de Arduino voor onze radiohobby.

Dat motiveerde me eens op zoek te gaan naar een morsedecoder op basis van deze techniek.

En zo kwam ik via de Google zoekmachine uit op de website van Budd Churchward (WB7FHC). Hij heeft zelf een decoder gebouwd en de bijbehorende Arduino software geschreven. Hiervan heeft bij een bouwkit samengesteld compleet met alle onderdelen en voor geprogrammeerde ATMega-328 processor. De componenten worden volgens dit schema aangesloten.

Na wat inlezen en het bekijken van zijn uitleg op YouTube besloot ik om een kit bij hem te bestellen. De prijs van de kit is $64, dit is inclusief verzendkosten.

Een week later werd dit door de postbode bij mij thuis bezorgd, en na een middagje knutselen was de morsedecoder klaar voor gebruik. De opbouw is overzichtelijk, geen zaken als kleine SMD componenten. De software is al in de Arduino geprogrammeerd, dit hoef je zelf dus niet te doen.

Tijdens de UBA CW Contest meteen aangesloten en geprobeerd, het resultaat mag er zijn. Zolang het signaal niet al te veel in de ruis zit, verschijnt de geseinde tekst keurig op het lcd display. Ik ben zeer tevreden over het resultaat en kan deze kit van harte aanbevelen voor beginnende en gevorderde bouwers en cw’ers.

NB – Het is ook mogelijk om een seinsleutel aan te sluiten om zo het seinen te oefenen, dit heb ik zelf (nog) niet geprobeerd…

Update 12 april

Inmiddels heb ik ook een kastje ontworpen en laten uitprinten in 3D, hoe dat gaat kan je in dit artikel lezen.

Het resultaat mag er zijn als zeg ik het zelf:

De .STL file voor het kastje kan je op thingiverse.com downloaden.