Duitse amateur beland in cel op verdenking van spionage

Een 51-jarige radioamateur, DL2JRM uit het Duitse Lunzenau, is op 9 augustus in Tholos op het Griekse eiland Rhodos (SV5) gearresteerd op verdenking van spionage. De man was twee dagen daarvoor naar het eiland gekomen en had daar een auto gehuurd waarin hij overnachtte en verbindingen maakte. Voor het maken van verbindingen had de amateur een Yaesu FT-891, CG-3000 antenne-tuner en een 10 meter portable mast van dx-wire tot zijn beschikking.

De politie van Tholos arresteerde de man op verdenking van spionage en het overtreden van regels rondom communicatie. Voor de rechtbank betoogde de man dat hij slechts naar Rhodos was gekomen voor een vakantie en actief is als radioamateur. Vanuit deze hoedanigheid maakt hij vanuit zijn auto verbindingen met mede-amateurs. Bij gebrek aan bewijs sprak de rechtbank van Rhodos de man vrij. Daarbij liet de president van de rechtbank zich nog wel ontvallen dat zijn beeld van vakantie er iets anders uitzag dan overnachten in een auto en van daaruit verbindingen maken.

Inmiddels is de Duitser, die in zijn radio carrière al vanaf behoorlijk wat eilanden in de wereld actief is geweest, weer terug in eigen land. Het is niet de eerste keer dat in Griekenland een radio-amateur op verdenking van spionage wordt opgepakt. In 2012 gebeurde het ook Baldur, DJ6SI.

Een waarschuwing dus om u erop te wijzen dat in sommige plekken van Europa het handig is om nog even na te denken of je je zendapparatuur wel wil meenemen…