Friedrichshafen 2022: een grote reünie

Na twee jaar afwezigheid werd eind juni de grootste radiobeurs van Europa weer gehouden: Ham Radio in Friedrichshafen. Ook dit jaar trokken weer duizenden amateurs naar de regio Bodensee om het evenement mee te maken.

Ook vanuit onze eigen regio was er voldoende belangstelling. Gert (PA2LO): “Toen ik op vrijdagmorgen onderweg was naar de beurs, kwam ik al een grote groep “Amersfoorters in het wild” tegen. Adriaan (PA1LIO), Edwin (PA1EDL), Jan (PD0AUQ), Rits (PD0NPU), Kees (PA0VDB), Jaap (PD5ISW), Casper (PA1CJ) en nog een handvol regiogenoten verzamelden zich op de parkeerplaats van hun Gasthaus om naar de beurs te gaan.” Even later was het weer raak: “Bij het oprijden van de parkeerplaats kwam ik Rick (PA5NN) en Dick (PA0MBR) tegen.” Diezelfde Rick en Dick vertelden eerder die ochtend Rient (PA3GXP) al tegengekomen te zijn op de camping.

Nog niet op het oude niveau
Dit jaar was anderhalve hal voldoende voor de kramen van de radiovlooienmarkt. Maar ondanks dat er minder aanbieders waren dan voorgaande jaren was het aanbod divers en van goede kwaliteit.
In de hal waarin de commerciële aanbieders en verenigingen stonden werd duidelijk dat de radiobeurzen nog niet op het pré-covid niveau zijn. Net zoals in Amerika bij de Hamvention ontbraken een aantal merken en verkopers. In Friedrichshafen waren van de bekende radiomerken Yaesu, Kenwood, Alinco en Flexradio niet aanwezig. Elecraft, Icom, Elad en Hilberling waren wel met een stand vertegenwoordigd.

Voor wie naar de beurs kwam om een gloednieuwe zender, antenne of randapparatuur te kopen, kwam er wat bekaaid vanaf: slechts een beperkt aantal verkopers was aanwezig. Wel goed vertegenwoordigd waren de vele clubs en verenigingen. Door de afwezigheid van een aantal commerciële aanbieders, leken zij extra ruimte gekregen te hebben. Bij veel clubs was het dan ook mogelijk om even te zitten om kennis te maken of bij te praten. Bijpraten kon uiteraard ook bij de stand van de VERON, waar verschillende leden van het hoofdbestuur en commissies de bezoekers te woord stonden.
Tijdens de beurs werden ook verschillende lezingen georganiseerd. Niet alleen technische lezingen maar ook lezingen over bijvoorbeeld werken met satellieten en aanstaande DXpedities.

Ham Radio 2022 was zeker de moeite van het bezoeken waard. Sommige bezoekers zullen misschien wat teleurgesteld zijn geweest door de afwezigheid van een aantal aanbieders, maar de organisatie (en het weer) was prima. Het was ook een uitgelezen kans om weer even (oude) radiovrienden live te ontmoeten.

Gert (PA2LO)