HS1A Silent Key

hs1aDe Thaise koning Bhumibol Adulyadej is op donderdag 13 oktober op 88-jarige leeftijd overleden. De koning werd in Cambridge, Massachusetts geboren en was de langszittende monarch in de wereld. Naast staatshoofd was de koning ook gelicentieerd zendamateur.

In 1989 krijgt hij de roepletters HS1A. De koning was beschermheer van de Radio Amateur Society of Thailand. Bekend is dat de koning een fervent luisteraar was. Maar hij maakte weldegelijk ook verbindingen. Dat deed hij ook voordat hij HS1A werd; voor 1989 was de koning VR-009. Deze VR-roepletters werden in Thailand uitgegeven als ” Voluntary Radio” wat kan worden gezien als een voorloper van amateur radio. Gebruikers met een VR-call mochten in Thailand gebruik maken van de 2 meter band.

Geen actieve staatshoofden meer als zendamateur
Voor zover bekend is, zijn er na het overlijden van de Thaise koning geen actieve staatshoofden meer die ook zendamateur zijn; koning Hussein van Jordanie (JY1) overleed reeds in 1999 en koning Juan Carlos van Spanje (EA0JC) deed in 2014 afstand van de troon.