Kijken op de Funk.Tag in Kassel (DE)

Dit jaar werd voor de tweede maal het radiotreffen Funk.Tag georganiseerd. Deze beurs vindt plaats in de Messe van de Duitse stad Kassel, op ongeveer drie-en-een-half uur rijden van Amersfoort. Omdat een aantal amateurs uit de regio Amersfoort toch in de buurt waren (zie artikel: Snuffelen aan SOTA) besloten zij om een bezoek te brengen aan de Funk.Tag.

Na het afrekenen van 8 euro per persoon entree mochten we naar binnen. Dat de beurs bezoekers uit heel Duitsland trekt was al snel duidelijk: op de gratis parkeerplekken stonden diverse campers van amateurs die er een gezellig weekend-uitje van aan het maken waren.
Het aanbod van tweede hands materialen was divers. Zowel voor de zelfbouwers als voor de stekkerdoosamateur was er meer dan voldoende te bekijken en te kopen. Ook de kwaliteit van het aanbod was boven verwachting goed. Zo zagen we onder andere een als nieuw zijnde LL-tuner (PA0LL) op een van de kramen staan. Maar ook nostalgische apparaten van bijvoorbeeld Drake of Collins waren ruim aanwezig. Aankopen konden meteen getest worden op speciaal daarvoor ingericht meetstand. De kans op een kat in de zak kopen kon dus meteen worden uitgesloten.

 
Ons viel op dat nog maar weinig buitenlanders de Funk.Tag in Kassel hebben weten te vinden. Nou ja, bij de bezoekers dan. Onder de handelaren lag dat wat anders: Nederlandse handelaren hebben Kassel wel gevonden. Zo troffen we Handelsonderneming Veenstra, JWX-antennes, EPS antennes en een handelsonderneming uit Rosmalen aan. Laatstgenoemde had hele mooie antenne-statiefjes in de aanbieding voor 15 euro en die waren in no-time uitverkocht.

Op het commerciële deel van de beurs waren naast de eerder genoemde Nederlandse aanbieders onder andere ook de firma’s Hummel (antennemasten), Hilberling (transceivers) en de QRP-shop (o.a. Elecraft) aanwezig. Maar ook het Bundesnetzagentur (het Duitse Agentschap Telecom) was aanwezig met een meetwagen. Onze zustervereniging DARC was (als organisator van de beurs) ook ruimschoots vertegenwoordigd. Zij organiseerden doorlopend lezingen op de bühne over verschillende onderwerpen. Een prima gelegenheid om even te zitten en bij te komen van de strooptocht langs de kramen. Voor de kinderen was er een apart paviljoen ingericht waar zij onder begeleiding zelf kleine projecten in elkaar konden solderen. Alhoewel je het niet verwacht op de kleinere beurzen zagen we toch ook hier wat noviteiten. Zo vonden we een partij die sidepanels maakt voor de ICOM IC-7300. Helaas alleen van staal en niet van aluminium, waardoor ze direct ook minder geschikt zijn voor wie licht wil reizen. Ook was er een leverancier die een opvouwbare 80 meter loop aanbood.


Volgend jaar (2018) wordt de Funk.Tag gehouden op 7 april. Ben je in de buurt dan is het zeker een aanrader om even te gaan kijken.