Snuffelen aan SOTA

Maarten (PA3EYC), Tijmen (PA3GRM), Gerard (PD0PIW) en Gert (PA2LO) zijn actief geweest vanaf de Langenberg in Nord-Rhein-Westfalen. Deze berg is met haar top op 843 meter de hoogste berg in deze Duitse deelstaat.

 
Het activeren van een Summit on the Air (SOTA) is een bijzondere manier van het beleven van de radiohobby. Er is een uitgebreid programma en stelsel van regels waaraan een activatie moet voldoen. Bergtoppen die eenvoudig te bereiken zijn leveren de ‘activators’ één punt op. Dit aantal punten kan oplopen tot 10 punten voor een bergtop die moeilijk te bereiken is. Maarten heeft de afgelopen tijd al verschillende SOTA-activiteiten ondernomen en wil graag ook andere amateurs kennis laten maken met deze bijzondere manier van de radiohobby. Maarten: “Wat is er nu lekkerder dan van de buitenlucht genieten en met minimale middelen en vaak een schitterend uitzicht, verbindingen maken?

Geïnspireerd door Maarten’s enthousiasme wilden Tijmen, Gerard en Gert dit wel eens zelf meemaken en daagden Maarten uit om als ervaren SOTA-ganger een tripje te organiseren. En dat gebeurde: op vrijdag 7 april vertrokken de mannen naar het Duitse Bruchhausen, in de omgeving van Marsberg wat voor de kenners weer in de buurt ligt van het Winterberg.

PA2LO en PA3EYC in de kou actief op de Langenberg SOTA DL/NW-263

De club uit Amersfoort beklom vrijdagmiddag de berg voor het eerst. De Langenberg is een ‘acht-punter’. Dat is niet voor niets: de top werd door de Amersfoorters na een stevige wandeling van 50 minuten bereikt. De tocht naar de top gaat over grove grindpaden waarbij door de scherpe stijgingspercentages (gemiddeld 8,5%) een aardig beroep wordt gedaan op de conditie. Vooral ook omdat de nodige materialen de berg op meegenomen moeten worden. Op de top was het winderig en koud: met handschoenen aan en een warme muts op werden moeizaam de verbindingen in het log gezet. Met maximaal 10 watt uit onze Elecraft KX3’s, eenvoudige draadantennes en slechte bandcondities toch nog een hele prestatie. Na ongeveer 2 uur in de kou actief te zijn geweest, werd afgebouwd en kon de afdaling beginnen.

Alhoewel er in de omgeving voldoende andere bergtoppen zijn, besloten de amateurs om op zondag nogmaals de Langenberg te beklimmen. Ditmaal was het schitterend weer bovenop de berg en konden de jassen uit. In korte mouwtjes werden weer diverse verbindingen in het log gezet.  Ditmaal kwamen er tijdens de activatie ook verschillende bergwandelaars langs, die enigszins verbaast keken naar waar we mee bezig waren. Maar interessant vonden ze het wel!

Gerard (PD0PIW) actief op zondag. Wie goed kijkt ziet de gespannen draadantenne naar het kruis.

Ondanks dat we na twee dagen klimmen en dalen ons kuiten goed voelen, was het een zeer geslaagde kennismaking met het actief zijn vanaf een bergtop. De Summits on the Air-community heeft er weer een paar fans bij!

————–

Ps…mocht een SOTA u toch te inspannend lijken, dan kunt u altijd een beroep doen op Gerard. Als een volleerd sherpa draagt hij met gemak al uw materialen 😉