Landelijke D-STAR-ronde

Elke week op dinsdagavond om 20:30 uur wordt de landelijke D-STAR-ronde gehouden. Dat gebeurt sinds bijna drie jaar vanuit Amersfoort. De ronde begon in mei 2008, en werd de eerste twee jaar ook vanuit Amersfoort gehouden.

Behalve met D-STAR-apparatuur is het ook mogelijk om mee te luisteren via apps als Droidstar of de Windowsversie daarvan die Dudestar heet. Er is ook een internetstream, maar al deze zaken werken niet super betrouwbaar. Heel af en toe maak ik een koppeling tussen PI3XDV (D-STAR) op 70 cm en PI3XDV (FM/EchoLink) op 2 meter, waardoor de ronde ook in FM op 144,875 MHz te volgen is. En ook af en toe zetten verschillende mensen, waaronder ikzelf een opname van de ronde op internet.

Behalve inmelden via de ether kan dit ook via een (ouderwetse) IRC-chat. De server hiervoor is te vinden op dm.shorties.be en het kanaal is #dailyminutes (de rest van de week wordt de chat ook gebruikt door mensen hier uit de regio en daarbuiten).

De ronde van dinsdagavond 18 april is te vinden op YouTube.

De goedkoopste manier om betrouwbaar met de ronde mee te doen is met een DVstick 30 en het programma BlueDV, beide van Nederlandse makelij. Dit is via internet, niet via een zendontvanger, dus dat zal niet iedereen aanspreken. De DVStick 30 is hier te koop.

De eenvoudigste manier is meeluisteren via bijv. Droidstar en je inmelden via het IRC-kanaal.

Via de ether kun je (als je over D-STAR-apparatuur beschikt) meedoen via PI3XDV, die zich in de wijk Zielhorst bevindt met een bereik van 10 tot 15 km. PI3XDV is via een zogenaamde reflector verbonden aan een landelijk netwerk van repeaters.

Deelnemers aan de ronde komen uit het hele land, maar ook van daarbuiten. Regelmatig zijn er deelnemers uit bijvoorbeeld Turkije, Zweden en de VS.

Het dashboard van PI3XDV, met daarop een live overzicht van alle calls die via PI3XDV werken is te vinden op: http://dm.shorties.be.

John (PA0ETE)