Opbouw vakwerkmast bij Gert (PA2LO)

Iets meer dan drie maanden geleden maakten we melding van een fraai staaltje teamwork binnen de afdeling: het demonteren van de mast van wijlen Jaap PA0JD. De mast werd na de demontage vervoerd naar zijn nieuwe bestemming: het QTH van onze secretaris, PA2LO.
Na het verkrijgen van de bouwvergunning, werd daar met de hand (!) een flink gat gegraven. Ruim 6 kuub aan zand werd met de kruiwagen afgevoerd. De laatste week van september kwam de betonwagen langs en werd het gat weer gevuld. Nu, eind oktober, is het beton voldoende uitgehard.

new-towerSamen met Edwin (PA1EDL) werd de mast dit laatste weekend van oktober aan de kantelbok bevestigd om vervolgens door Mariëtte (KJ4UUS) – voor de eerste keer op zijn nieuwe locatie – naar staande positie te lieren. Daar staat hij nu, naast de bestaande mast. Is het geen plaatje? Een droom voor een zendamateur en een aanwinst voor de omgeving!
Voordat de ‘nieuwe’ mast echt in gebruik genomen kan worden, moet er nog het nodige worden gedaan: de mast wordt voorzien van een nieuwe lier (de oude was verroest), diverse kabels worden vernieuwd en een zwaardere rotor zal worden geplaatst. Daarna wordt de antenne uit de oude mast overgezet, waarbij tevens een Optibeam OB-4030 (30 en 40 meter band) wordt toegevoegd. Daarna wordt de ‘oude’ antennemast (2x6m AVS techniek Heavy Duty kokermast) gedemonteerd. Ook hierbij helpen verschillende handjes uit onze afdeling. Een mooi voorbeeld van hoe leden van een afdeling met elkaar een klus klaren!