PI4AMF SDR-ontvanger

Update 15 februari 2021

De KiwiSDR van PI4AMF staat nu 6 weken online en heeft al een trouwe schare aan gebruikers gevonden. Niet zo gek als we kijken naar hoe de ontvanger presteert. Periodiek worden de signal to noise ratio’s (SNR) van de openbare KiwiSDR-ontvangers vergeleken en gepubliceerd. Wat blijkt: in de afgelopen maand liet de PI4AMF-kiwi de beste score van de (meer dan 20) in Nederland beschikbare kiwisdr’s zien met een ‘score’ van 30,63dB *). In de lijst met daarop 557 te gebruiken KiwiSDR’s staat PI4AMF daarmee op plek 44 wereldwijd. Nog indrukwekkender: in de top 50 staan maar 7 ontvangers in Europa. Binnen Europa bezet de PI4AMF KiwiSDR de 5e plek.

Een nadeel van één van de betere beschikbare ontvangers zijn, is dat meer mensen gebruik willen maken van de ontvanger en de kans op een melding de PI4AMF KiwiSDR vol is toeneemt. We kunnen bij de KiwiSDR gaan werken met een maximale gebruiksduur per dag (op IP-nummer) of kanalen achter een wachtwoord stoppen, maar hebben besloten om dat niet te doen. In ieder geval op dit moment nog niet.

Regelmatig ontvangen we per mail leuke feedback over de ontvanger. Uit die feedback blijkt maar weer hoeveel storing sommige amateurs ondervinden in en rondom huis. De web-ontvangers zijn dan een uitkomst om toch te kunnen blijven genieten van onze mooie radiohobby.

Andere antenne(s)

Zoals jullie weten is de PI4AMF KiwiSDR vooral neergezet om experimenten uit te kunnen voeren met (low band) RX-antennes. Door het winterse weer (en de beperkingen om samen te komen) zijn we daar op dit moment nog niet aan toegekomen. Als het land weer sneeuwvrij en droger is én de beperkingen versoepeld worden, is het tijd om daar mee aan de gang te gaan. Tot die tijd blijven we de zelfbouw RX loop van PA3GRM (met LZ1AQ Active Antenna Amplifier) gebruiken.

De PI4AMF KiwiSDR is te vinden op http://pi4amfsdr.online:8073/.

Bericht 12 januari 2021

Sinds kort is de regio Amersfoort een online SDR-ontvanger rijker. De ontvanger is geplaatst in een gebied met weinig “man made noise”: de Arkemheense polder in Nijkerk.

Voor de ontvangst wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde KiwiSDR . Dit is een door John Seamons (ZL/KF6VO) ontwikkelde netwerk SDR die remote over het internet kan worden bediend. Tot 4 gebruikers kunnen de ontvanger tegelijkertijd en onafhankelijk van elkaar bedienen en beluisteren.

De belangrijkste technische gegevens van de ontvanger:

– frequentiebereik: 10KHz tot 30 MHz
– modes: AM, LSB, USB, CW, FM
– bandbreedte filter: afstembaar tussen 50Hz en 10 KHz
– maximum aantal gebruikers: 4
– vertraging in ontvangstsignaal: +/- 1 tot 1,5 ms
– antenne: actieve loop antenne
– locator ontvanger: JO22qf

De PI4AMF KiwiSDR wordt de komende periode gebruikt voor een aantal antenne-experimenten. De focus ligt daarbij op ontvangstantennes voor de lagere banden. De eerste antenne die binnen het project is aangesloten, is een actieve loop antenne (LZ1AQ). Deze antenne is afgelopen jaar door Tijmen (PA3GRM) gebouwd binnen het zelfbouwproject van de Radio Club Amersfoort (voorheen VAM).

De KiwiSDR biedt naast het kunnen meeluisteren ook verschillende andere mogelijkheden. Zo kan de ontvanger ook helpen bij het lokaliseren van intruders in onze amateurbanden. Meer over die mogelijkheden vind je op https://www.veron.nl/nieuws/kiwisdr-hulp-lokaliseren-intruders/.

De PI4AMF-KiwiSDR is te benaderen via http://pi4amfsdr.online:8073/

Gert (PA2LO)