Silent Key: Monk Apollo (SV2ASP/A)

Bij DXCC-jagers onder de radioamateurs gaat het bloed harder stromen als het gaat over “Monk Apollo” (SV2ASP/A). Apollo is immers de enige amateur die met toestemming van de ‘Holy Council’ actief is vanaf de heilige berg Mount Athos. Helaas moet ‘is’ vervangen worden door ‘was’: Monk Apollo overleed op 5 mei op 64-jarige leeftijd, na een oneerlijke strijd tegen een hersentumor.

Apollo groeide op in Preveza (Griekenland), geboren in een groot gezin met volop broers en zussen. Na zijn studietijd besloot hij zijn leven te wijden aan het orthodoxe geloof. In 1973 trad hij officieel tot de orde toe als monnik om, na een verblijf in twee andere kloosters, in 1980 te verhuizen naar het klooster waar hij de rest van zijn leven zou wonen en is overleden: het ‘Monastery of Docheiariou’ op Mount Athos. Vanuit dat klooster was het dat hij de amateurgemeenschap de separate DXCC Mount Athos bracht.

Dat Apollo radio-amateur werd, had te maken met een voorval dat in 1986 plaatsvond: in de lente van dat jaar kwam het klooster op het Griekse schiereiland vijf maanden zonder telefoon te zitten, iets wat niet ongebruikelijk was op Mount Athos. In die periode raakte één van de monniken ernstig gewond. Pas na twee dagen wist het klooster contact te leggen met het ziekenhuis op het vaste land. Dat voorval leidde ertoe dat communicatie via amateurradio de aandacht van Apollo kreeg. In 1988 behaalde hij zijn Griekse licentie. Daarna duurde het nog twee jaar voordat ook de Holy Council (het eigen bestuur van Mount Athos) toestemming gaf. Het leven van een monnik staat immers in dienst van het geloof en het najagen van aardse genoegens zoals het radio-amateurisme hoort daar niet bij.

In de beperkte vrije tijd die Monk Apollo had gunde hij amateurs wereldwijd een verbinding met de Heilige Berg Athos. Juist deze beperkte tijd -en een niet optimale antenne situatie- zorgt ervoor dat Mount Athos hoog in de most wanted DXCC-lijst staat. De DXCC staat op plek 20 wereldwijd en in Amerika zelfs op plek 9.

Verdwijnt met het overlijden van Monk Apollo Mount Athos als DXCC?
Dat is niet de verwachting: op Mount Athos leven op dit moment diverse monniken die in het bezit zijn van een geldige Griekse zendmachtiging. Alleen heeft geen van hen de toestemming van de Holy Council om namens ‘Mount Athos’ verbindingen te leggen. En alleen met die toestemming zijn QSO’s vanaf Mount Athos geldig als aparte entiteit.

Apollo heeft binnen de Holy Council altijd gestreden voor het belang van het ‘radio-actief’ houden van Mount Athos. Hopelijk leiden deze inspanningen er toe dat te zijner tijd aan één van de andere monniken toestemming verleend zal worden en radiosignalen vanaf Mount Athos zullen blijven klinken.

Gert (PA2LO)