SSB-velddag 2018

In het weekeinde van 2 en 3 september werd de IARU-R1 velddag weer gehouden. Onze afdeling deed mee als PI4AMF/P met de volgende operators: Maarten (PA3EYC), Hans (PE1KWH), Gerard (PA0PIW), Gert (PA2LO), Tijmen (PA3GRM), Peter (PC3M), Klaas (PD0ZX) en Adriaan (PA1LIO).

In de uren voor de contest hadden Maarten en Gerard alvast de mast opgezet met daarin de inmiddels gerepareerde beam van Maarten en de 40 meter dipool van Gert. Op zaterdag moest alleen de draadantenne voor 80 en 160 nog worden opgehangen maar het “ding” gaf zoals gewoonlijk weer de nodige problemen en weigerde ordentelijk in de pas te lopen.

Na enig denk- en meetwerk werd ook dat probleem opgelost en waren wij gereed om aan de contest te beginnen. Het weer was prachtig, de zon scheen lekker met het gevolg dat de “crew” niet vooruit te branden was zodat pas een uur na het begin van de contest begonnen werd.

Zelfs Peter, die normaal “volgas” begint, deed het nu rustig aan. Als gevolg van de slechte conditties op dat moment, of onze trage start, konden er na een uur contesten slechts 40 verbindingen in het log worden opgetekend.

De 20 meterband liet het compleet afweten. Er werd al door diverse deelnemers gespeculeerd dat het dit jaar geen hoge score zou worden, gelukkig bleek dit later heel anders uit te pakken.

Na een dik uur roepen op de 20 meterband werd er overgegaan naar 40 meter en wat bleek: deze liep als een “trein ”, of zo als Maarten aangaf: ‘het reutelt net zo lekker door als ons aggregaat’.

In korte tijd werden er dik 200 verbindingen in het log bijgeschreven. Inmiddels liep de middag op een einde en begon Maarten met voorbereiden van de barbecue.

Gastvrouw Henriette had een heerlijke salade gemaakt en het vlees werd door grillmaster Maarten voortreffelijk bereid. Nadat wij heerlijk gegeten en gedronken hadden werd de contest weer  voortgezet.

Het was inmiddels later geworden en nadat er nog een tijdje op 40 en 20 hadden gewerkt werd er overgegaan naar de 80 meterband.

De condities lieten ons op de lagere banden niet in de steek en op 80 werden aan de lopende band verbindingen in het log opgenomen. Hieronder waren veel stations uit Duitsland en de rest van Europa maar ook uit andere continenten en werden er verschillende stations uit Azie gewerkt die deelnamen aan de tegelijkertijd gehouden “All Asia Contest”

Op 160 meter bleek de antenne ook goed zijn best te doen er werden meer dan 100 verbindingen op deze band gemaakt. Beste DX op 160 was VY2ZM uit Canada.

Op zondag bleek dat de condities op 20 flink verbeterd waren en konden er gedurende de dag nog honderden verbindingen in het log worden bijgeschreven.

Henriette had voor het ontbijt verse broodjes gebakken en Maarten vertoonde zijn kunsten bij de bereiding van een ”Nekkeveld omelet”

Aan het einde van de dag bleek dat wij 835 QSO’s in het log hadden staan, toch nog een nieuw record!

Vanaf deze plaats wil ik, mede namens de overige deelnemers Henriette en Maarten bedanken voor de verzorging en de gastvrijheid.

Adriaan (PA1LIO)