SSB-velddag 2023: klein maar fijn!

PI4AMF deed ook in 2023 weer mee met de SSB Velddag. Door omstandigheden was de bezetting van het velddagstation dit jaar klein: op zaterdag waren alleen Tijmen (PA3GRM), Maarten (PA3EYC), Gerard (PH3T) en Gert (PA2LO) beschikbaar om verbindingen te maken.

De opbouw van het station vond plaats op zaterdagochtend. Op dat moment was het nog behoorlijk mistig in de Arkemheense polder. Later op de dag brak het gelukkig open en konden we genieten van een heerlijk zonnetje. Ook de temperatuur was perfect voor een velddag.

Op de mast van de afdelingsaanhanger werd een 3 band zelfbouw yagi geplaats en voor de lage banden werd gebruik gemaakt van een windom. De opbouw ging voortvarend. Toch was er nog even een momentje van stress toen om 13.00 uur de firma die van zichzelf zegt “bijna alles te verhuren” meldde het door ons bestelde stroomaggregaat “door omstandigheden” niet beschikbaar was. Balen, want zonder aggregaat is het moeilijk om mee te doen. De redding kwam van één van Maartens buren. Zonder de vriendelijke buurman (nogmaals dank!) was onze velddag in het water gevallen.

Strak om 15.00 uur konden we dus toch met de velddag beginnen. Het eerste uur werden meteen de eerste 100 QSO’s gelogd. Heel fijn, want we hebben ook wel eens velddagen meegemaakt waarbij de eerste paar uur nauwelijks verbindingen tot stand kwamen.

Dit jaar waren de condities op 20 meter en hoger niet al te best: met moeite werden deelnemers aan de velddag in het log gezet. Terwijl op deze banden toch best wel wat activiteit te horen was, met name van de All Asia Contest. Gelukkig was op de lagere banden wel voldoende flow. Zelfs op 160 meter was er voldoende activiteit te vinden.

Bezoek ontvingen we dit jaar onder andere van Klaas (PC2K) en van Sven (PA7DD). Sven heeft aangegeven in de toekomst ook graag te willen helpen bij activiteiten: leuk! Op zondag kwam oud-RCD medewerker Martin met zijn partner nog even bij ons langs. Zelf zijn Maarten en Gert op zondagochtend nog even op de koffie gegaan bij onze buren van de VRZA Eemland. Zij hielden hun velddag in het nabij gelegen Eemnes. We hebben gezellig bijgepraat en ook hun recent aangeschafte antennekar bewonderd. Mooi om te zien dat we in onze regio zoveel radioactiviteit hebben!

In de tussentijd zijn Gerard en Tijmen op zondag rustig doorgegaan met het maken van verbindingen. Op het eind van de contest stonden er bijna 900 QSO’s in het log. Gezien de toch wel matige condities een aantal waar we prima mee tevreden zijn.

Gert (PA2LO)

 

Roepletters PI4AMF/p
Categorie B (MOST) Multi operator, single transmitter
Operators PA2LO, PA3EYC, PA3GRM, PH3T
TRX Elecraft K3S
Amplifier SPE Expert 1.3k-fa
Antennes Zelfbouw drieband yagi (10, 15, 20m) en windom 40, 80 ,160m
Antennebevestiging Mobiele TA16 mast op aanhanger en bomen
Stroomvoorziening HBM 3.200W 4-takt inverter generator