Velddag PI4AMF/p: zon, wind en CW

Dit jaar was PI4AMF/p actief met drie CW-operators die ondersteund werden door twee leden voor het noodzakelijke op- en afbouwwerk. Zaterdagochtend om klokslag 10.00 uur verzamelde het opbouwteam zich in de Arkemheense polder voor de opbouw van het station. Het veld was mooi droog dit jaar, waardoor de antennekar eenvoudig en snel op zijn plek kon worden gezet. Alle tijd dus om eerst een goede bank koffie te drinken.

Terwijl Maarten (PA3EYC) daarna in alle rust de zelfbouw 10-15-20 meter yagi in elkaar zette, zorgden Gerard (PH3T) en Gert (PA2LO) voor de installatie van de windom voor 40, 80 en 160 meter het plaatsen en vullen van het aggregaat en voor het opzetten van de tent. Niet lang daarna kon de yagi in de mobiele mast worden bevestigd. De windom moest nog een beetje worden verlengd om de SWR acceptabel te krijgen, maar ook dat was snel gedaan. Binnen twee uur was het hele station operationeel. Omdat er een behoorlijke wind stond, besloten we om de mast niet op de maximale hoogte te zetten: een meter of 10 de hoogte in werkt ook prima!

Rond 14.00 uur sloot Ad (PA2PCH) aan. Om even te wennen aan de set-up maakte hij alvast wat QSO’s onder zijn eigen call. Goed dat hij dat deed, want al snel bleek dat de USB-poort van de laptop de RF van de zender niet zo prettig vond. Met wat ferriet werd dat probleem opgelost. De rest van het weekend hebben we er geen problemen mee gehad. Ook Peter (PC3M) was ruim voor de start aanwezig, zodat de operators samen de verdeling van shifts konden doorspreken.

Maarten en Henriëtte zorgden weer voor een smakelijke en gezonde maaltijd. Bij onze velddagen is gezamenlijk eten een belangrijk onderdeel van de activiteit. Wat leuk is, is dat veel van de partners van de “velddag-actievelingen” daarbij aansluiten. Kortom: een erg gezellige barbecue!

Na het diner nam Peter de sleutel over van Ad, die ervoor gekozen had om thuis te gaan slapen. De rest van de avond en een groot deel van de nacht sleutelden Peter en Maarten door. De 15 meterband was tot ver na zonsondergang open, wat erg goed was voor de multipliers. JA, VK, ZL, W6 en W7-stations werden eenvoudig gelogd.

Zondagochtend, na het befaamde gebakken-ei-ontbijt, werden de openingen op de 10 meter band benut. Fijn dat die band tijdens deze editie ook weer eens bruikbaar was. Zo rond koffietijd was Ad weer aanwezig. Peter en Maarten hadden beide maar een paar uur slaap gehad, dus de ‘verse’ Ad was zeer welkom. Gerard zou eigenlijk ook nog een paar uur voor zijn rekening nemen, maar omdat hij zich niet fit voelde besloot hij om alleen voor de gezelligheid even langs te komen met zijn Ria en het sleutelen aan de anderen over te laten.

De hele zondag was het aanbod aan stations prima te noemen. Ongeveer een half uur voor het officiële eind besloten we dat het genoeg was geweest: er stonden meer QSO’s en multipliers in het log dan afgelopen jaar: ons doel was bereikt. Daarna was het heerlijk om samen met een biertje in de hand nog een poosje lekker uit de wind en in de zon te zitten en na te genieten.

Station-beschrijving

Roepletters PI4AMF/p
Categorie B (MOST) Multi operator, single transmitter
Operators PA2PCH, PA3EYC, PC3M
Bouwteam PA2LO, PH3T
TRX Elecraft K3S
Amplifier SPE Expert 1.3k-fa
Antennes Zelfbouw drieband yagi (10, 15, 20m) en Windom 40, 80 ,160m
Antennebevestiging Mobiele TA16 mast op aanhanger en bomen
Stroomvoorziening Honda EU22i aggregaat