VERON HF DAG: Prijzenfestival voor afdeling Amersfoort

Op zaterdag 17 september werd in Eefde de 41ste HF Dag georganiseerd. Een zaal vol met amateurs volgende daar een aantrekkelijk samengesteld programma.

Na de opening van de dag door Jan Stadman (DJ5AN), Remy Denker (PA0AGF) en Theo Koning (PA1CW) vertelde Jelmer Vos (DJ5MO) over de belevenissen die hij heeft beleefd tijdens de DXpeditie van dit voorjaar naar Spitsbergen (JW0X). Een verhaal over last-minute vluchtwijzigingen, gemiste bagage, antennes die het laten afweten en temperaturen van ruim 20 graden onder nul. Maar gelukkig ook over de successen: bijna 40.000 QSO’s en de eerste QO-100 verbindingen vanaf Swalbard.

Daarna konden de aanwezigen hun kennis testen tijdens de DX-quiz die door Enno (PF5X) werd gepresenteerd. Na de lunch presenteerde Henk Schanssema (PA2S) zijn (nog lopende) amateurwetenschappelijk onderzoek naar propagatie op de 60 meter band. In zijn lezing werden niet alleen de theoretische achtergronden maar ook diverse praktische kanten belicht. De lezing werd afgesloten met de oproep aan de vereniging om zich actief in te zetten voor de verspreiding van meer (wspr) ontvangststations over de wereld, waardoor het wetenschappelijk onderzoek nog beter kan plaatsvinden.

Na al deze informatie was het tijd voor de uitreiking van de bekers van verschillende radiowedstrijden: de PACC, de PACC-digi en de PA-beker. Maar liefst vier bekers gingen er mee naar de regio Amersfoort: een eerste plek in de SWL-sectie van de PACC (Mariëtte, NL13918) en een eerste plek voor Roel (PB0ACU) in de klasse SO High van de PACC Digi. PI4AMF behaalde daarnaast de derde plaats in de klasse MO2T in de PACC en in het afdelingsklassement van de PACC Digi behaalde de afdeling Amersfoort de 2e plaats. Ook werd nog aandacht besteed aan de velddagen. Voor de velddagen worden geen bekers uitgereikt. PI4AMF/p werd bij zowel de CW als de SSB velddagen in 2021 eerste. Of zoals Jan Visser (PG2AA) aangaf: “PI4AMF/p steekt er met kop en schouders boven uit en dat al vele jaren lang. Het wordt hoog tijd dat de mannen daar wat concurrentie krijgen!”

De laatste lezing op de HF dag werd gegeven door Gerben Menting (PG5M) over zijn activiteit (samen met Johannes PA5X) op Arguin Island (IOTA AF-050) als 5T1GM. De middag werd tenslotte afgesloten met een aantal mededelingen door Ronald Stuy (PA3EWP). Hij vroeg aandacht voor de activiteiten van de European DX Foundation (EUDXF), meldde dat de geplande dxpeditie naar Swains Island (W8S) helaas opnieuw moet worden uitgesteld en liet weten dat volgende maand een team van 4 amateurs actief zal zijn vanaf Nosy Be (IOTA AF-057) in Madagaskar. De amateurs zullen actief zijn met de roepletters 5R8WP 5R8WG 5R8MM en 5R8CG.

 Gert (PA2LO)