Verslag afdelingsbijeenkomst februari 2024

De afdelingsbijeenkomst van vrijdag 16 februari jl. werd geopend door voorzitter Maarten (PA3EYC). Hij heette de aanwezigen welkom en had enkele mededelingen. Daarna vroeg Koos (PA3BJV) een moment aandacht en stilte i.v.m. het overlijden van Sjaak (PE1AQZ).

Op het programma van deze avond stond een lezing door Bert (PA1B) met als onderwerp de cilinder dipool, een goed werkende HF-antenne met de afmeting van een UHF-antenne.

Bert is een enthousiaste radioamateur en spreker die de toehoorders meenam in zijn verhaal over het experimenteren met kleine antenne’s en verbindingen met erg lage vermogens (QRPp). De cilinder dipool is een zeer kleine antenne die goed binnenshuis te gebruiken is en bestaat uit een combinatie van drankblikjes en een eenvoudige spoel. Bert heeft vele experimenten en berekeningen gedaan aan diverse constructies waarbij o.a. het effect van de diameter van de blikjes, de afstand ertussen en de hoogte van de antenne in zijn geheel bestudeerd zijn. In de lezing werden de eigenschappen van deze bijzondere antenne uitgebreid behandeld, zoals de werking, de aanpassing en het bijzondere stralingsdiagram.

Zelf gebruikt Bert deze antenne met QRP in diverse CW contesten, waarbij deze binnenshuis opgesteld is op een hoogte van 4 meter tot 6 meter. Met drie verschillende cilinder dipolen heeft Bert al een groot aantal DXCC landen gewerkt door heel Europa.

Voor meer informatie, bekijk de website van Bert: https://a29.veron.nl/hams/pa1b/

Na de gastspreker bedankt te hebben voor de mooie lezing sloot Maarten de avond en wenste iedereen een fijn weekend. De volgende afdelingsbijeenkomst is op 15 maart, dan vindt de Huishoudelijke Vergadering en het behandelen van de VR-voorstellen plaats.