Verslag SSB-velddag VERON Amersfoort

Mobiele 3×8 meter mast van PI4AMF/p in het weiland van de Arkemheense polder

In de weken voor de SSB-velddag was het door de steeds wisselende berichten rondom Covid-19 onduidelijk of deelname aan de velddag door zou kunnen gaan. De velddag is voor sommige leden één van afdelingshoogtepunten van het jaar dus de druk om de velddag te organiseren was groot. Maar als afdeling willen we niet in de media komen als brandhaard van een nieuwe uitbraak. Na rijp beraad besloten we dat we PI4AMF/p wél in de lucht zouden brengen, maar dat zouden doen met een zeer beperkte bezetting, die zou gaan bestaan uit de harde kern van de Amersfoortse velddag-crew: Maarten (PA3EYC), Tijmen (PA3GRM), Peter (PC3M) en Gert (PA2LO). Gezien de beperkte bemensing was deelname in de klasse Multi Operator Single Transmitter (MOST) een vanzelfsprekende keuze. En uiteraard met de nodige maatregelen zoals mondmaskers én ontsmettingsmiddel.

Het station werd op zaterdagochtend in de Arkemheense polder bij Nijkerk opgebouwd. De tijdelijk shack bestond uit een partytent. Vanwege de stevige wind in de polder werd deze achter een schuur geplaatst. Het aggregaat dat voor de stroomvoorziening zorgde werd aan de andere kant van de schuur neergezet. Het plaatsen van de mobiele 3×8 meter mast was dit jaar een flinke uitdaging. Door de regen in de week voor de velddag waren de weilanden bijzonder drassig. Auto en aanhanger zaten dan al ook snel muurvast in de zompige grond. Met behulp van een tractor was dit probleem snel verholpen. PI4AMF/p heeft voor haar activiteiten een stevig arsenaal aan antennes tot haar beschikking. Voor 10, 15 en 20 wordt gebruik gemaakt van een zelfbouw 3 band yagi, voor 40 meter een Optibeam OB1-40 en voor 80 en 160 meter wordt een verlengde FD-4 gebruikt. Daarnaast wordt voor de lage banden gebruik gemaakt van een RX-loop naar het model van LZ1AQ. Bij het opbouwen van het station kregen we op zaterdag welkome hulp van Gerard (PA0PIW).

Dankzij de eerder opgedane ervaring met het opbouwen van tijdelijke stations waren om 14.00 uur alle antennes getest en was de operating-tent bedrijfsklaar ingericht. Daarom was er nog alle tijd om voor de start van de velddag van de goed verzorgde lunch van Henriëte (YL Maarten) te genieten.

Om vijf minuten over drie werd het eerste CQ gegeven. Het aanbod van tegenstations was deze zaterdag meteen goed. Dat hebben we wel eens anders meegemaakt! Voordat we aan het eind van de middag de barbecue aanstaken stonden er al meer dan 300 QSO’s in het log. Het sociale aspect vinden wij belangrijk bij velddagen, dus hebben we uitgebreid de tijd genomen om samen te genieten van de barbecue en bij te praten voordat we weer actief werden.

Nadat rond een uur of half vier ’s nachts het aanbod opraakte werden de veldbedjes opgezocht. De rust duurde niet lang: om 6.00 was Maarten al weer achter de set te vinden om vroege vogels op 160 meter van punten te voorzien. Nadat dat was gedaan, was het dezelfde Maarten die het ontbijt verzorgde. Na de ovenverse koffiebroodjes en gebakken eieren met spek kon begonnen worden aan de laatste uren van de velddag. Alleen rond het middaguur nam het aanbod even af. Daarna was het weer volle bak aan de slag tot de eindtijd van de velddag. Om 15.00 uur stonden uiteindelijk 1.170 QSO’s in het log en kon de afbouw van PI4AMF/p beginnen. Met zijn vieren was ook die klus snel geklaard: om 16.00 uur was alles opgeruimd en konden we onder het genot van een biertje terugkijken op een geslaagd velddagweekend. Volgend jaar hopen we weer van de partij te zijn. Dan graag weer met meer afdelingsleden en zonder mondkapjes en ontsmettingsmiddel.

Gert van Loo (PA2LO)