Verslag van een weekendje DX-en in Luxemburg

De QSL-kaart die verzonden wordt aan iedereen die een QSO heeft weten te maken. Op de kaart de antenne van Maarten (PA3EYC) op de antenne-aanhanger van de VERON afdeling Amersfoort.

Het weekend van 20 tot 22 april was het zover: een uitstapje naar Luxemburg om de homemade antenne van Maarten (PA3EYC) uit te proberen. Op vrijdagochtend vertrokken de OM’s, met de antenne-aanhanger van de afdeling achter de auto naar het Groothertogdom. Drie-en-een-half uur later kwamen we aan op de bestemming, een camping in de omgeving van Wiltz.

In het warme weer werd al snel begonnen met de opbouw. Daarbij moesten eerst nog wat problemen met een rotor opgelost worden, waardoor we iets later ‘on air’ waren dan gepland. Aan het eind van de vrijdagmiddag was ons eigen afdelingslid Hans (PE1KWH) de eerste amateur die in het log kwam te staan: hij maakte die verbinding op 80 meter. Daarna ging het snel. Er werden in het weekend ongeveer 1.200 QSO’s gemaakt. Een aantal waarmee we meer dan tevreden zijn, vooral ook omdat Luxemburg slechts op plek 292 van de ‘most wanted’ DXCC’s staat en dus niet een zeldzame DXCC is. Maar ook omdat het vooral een (kleine) ‘dx-vakantie’ was en geen contest. De OM’s hebben dan ook de nodige tijd buiten in het zonnetje doorgebracht, in plaats van in de (warme) tijdelijke shack.

Maarten zijn antenne heeft bewezen prima te performen. Ondanks de slechte condities werden QSO’s gemaakt met alle continenten en ontvingen we mooie RST-rapporten én wisten we sommige mensen een ATNO te geven. Ook de homemade inverted-V die gebruikt werd voor 40 en 80 meter bleek een prima antenne: zelfs de nodige stations uit Zuid- en Noord-Amerika en Australië kwamen op deze banden in het log. Een station uit het Verenigd Koninkrijk maakt een geluidsopname van een aantal QSO’s op 40 meter.

Zondagmiddag om 12.00 uur werd het laatste QSO gemaakt en kon de afbouw beginnen, waarna de OM’s rond 19.00 uur weer veilig en met een tevreden gevoel terug waren in de regio Amersfoort. Alle afdelingsleden die ons hebben gewerkt: bedankt voor het QSO! De QSL-kaart komt binnenkort jullie kant op!