Zoete inval in Luxemburg

Halverwege oktober waren leden van onze afdeling in Luxemburg voor een aantal dagen radioplezier. Voor het derde jaar op rij streken zij neer in de buurt van Troisvierges, in het noorden van het groothertogdom.

De opbouwcrew bestond dit jaar uit drie man: Gerard (PA0PIW), Maarten (PA3EYC) en Gert (PA2LO). Op dinsdag rond 15.00 uur arriveerden zij op de locatie. Dit jaar was er voor gekozen om de antennekar van de afdeling mee te nemen. Nog voor het donker werd, werd de hexbeam in elkaar gezet en op de mast geplaatst, waardoor ’s avonds al de eerste verbindingen konden worden gemaakt.

Op woensdag werd de antenne voor 40/80/160 meter geïnstalleerd. Met behulp van de BJV-antennewerper, werd eerst een lijntje in de bomen geschoten. Op dezelfde manier werd ook een antenne voor 30 en 60 meter neergehangen. Vanaf dat moment kon er met drie sets tegelijk gewerkt worden, vooral ook dankzij de meegebrachte bandpass-filters en triplexers.

Voorafgaand aan de trip hadden we besloten om bij goed weer niet alleen maar op de locatie zelf te blijven, maar ook ‘het veld’ in te gaan. In de omgeving liggen zowel in Luxemburg als net over de grens in België verschillende natuurgebieden die in het kader van het World Flora & Fauna-programma geactiveerd kunnen worden.

Donderdagmorgen zijn we gestart met het activeren van het eerste uitgezochte flora en fauna-gebied: LXFF-0015 Ramescher. Vroeg op de ochtend is het nog wel een beetje koud. Na ongeveer een uur pakken we in en gaan naar een volgend park: LXFF-0049 Trettenbaach. Daar vinden we een mooie plek in het zonnetje bij een kapelletje: de Helzer Klaus. Bij de activatie van deze twee parken komen bijna 300 QSO’s in het log. Rond 14.00 uur pakken we in om weer naar onze vaste uitvalsbasis te gaan. Daar zijn dan inmiddels Mariëtte (KJ4UUS) en Hans (PE1KWH) aangekomen. ’s Avonds maken we tijd om verbinding te maken met een aantal amateurs die aanwezig zijn bij de CW-cursus in Bunschoten. Klaas (PC2K), Hilde (PA3EKW), Hans (PA1ALV) en Ton (PA3BQE) komen knijterhard binnen op 80 meter in LX.

Op vrijdag breidt het gezelschap zich verder uit: rond 12.00 uur komen Tijmen (PA3GRM) en XYL Elize aan. De middag wordt besteed aan het verplaatsen van de 30/60m antenne, omdat deze toch wat storing veroorzaakt op de dichtbij geplaatste antenne voor 40/80/160. Hans en Gert gaan nog een Flora en Fauna locatie activeren: de Conzefenn (LXFF-0039): in de 50 minuten durende activatie komen er 110 QSO’s in het log te staan.

Zaterdagochtend komt Leo (PD0DLU), de jongere broer van Gerard op zijn motor naar Luxemburg. Hij is al vroeg uit Nederland vertrokken want even over 10 parkeert hij zijn ‘brommer’ op de oprit. Na de koffie gaan Leo en Hans samen een portabel station activeren. Dit keer niet in een erkend natuurgebied. Ook met dit QRP-station wordt lekker gewerkt.

Vanuit de vaste locatie zijn Tijmen en Maarten met twee stations tegelijkertijd actief in CW, terwijl Gerard in RTTY de nodige verbindingen maakt. ’s Avonds beleeft Leo zijn ‘vuurdoop’: hij heeft zijn machtiging al jaren maar maakt nu voor de eerste keer een aantal verbindingen. Hij blijkt een snelle leerling en geeft aan over een paar maanden, als hij met pensioen is, de hobby serieus aan te gaan pakken. Starten met de F-cursus staat daarbij hoog op de lijst. Daarna starten Maarten, Tijmen en Gert om punten weg te geven in de Work All Germany (WAG) contest. Het is duidelijk dat LX daarin een multiplier is: onze Duitse collega’s komen op ons af als vliegen op een pot stroop!

Op zondagochtend blijkt dat de reflectordraad voor 15 meter in de hexbeam is losgeraakt. De straler is nog intact en dus prima te gebruiken, maar we snappen nu wel waarom we gisteren zo verbaast waren dat er zoveel Zuid-Amerikanen op de achterkant van de hexbeam binnenkwamen… Deze dag staat ook in het teken van afscheid nemen: Mariëtte en Hans vertrekken in de ochtend, Leo begin van de middag en Tijmen en Elize verlaten Luxemburg aan het eind van de dag. De drie achterblijvers maken nog mooie verbindingen in de WAG en de JARTS (RTTY) contest en Gert maakt amateurs blij met een ‘new one’ op 17 meter. De efficiëntie waarmee hij de SSB pile-up wegwerkt frustreert een Amerikaanse OM: “het lijkt verdikkie wel een contest zo snel als het gaat en 17 meter is geen contestband!” Na een goede uitwisseling van argumenten is er een ‘mutual understanding’ en druipt de Amerikaan af. Rag-chewing [1] is prima, maar het is de operator die bepaalt hoe hij zijn QSO’s voert. Wil je geen kort QSO (rapport, naam, locatie en set-up van het station) draai dan vooral verder en ga niet als een ‘grumpy old man’ zonder ook maar je roepletters te noemen over de stations heen je mening verkondigen. Dat gaat namelijk voorbij aan de beleefdheid (courtesy) die van ons als radio-amateurs wordt verwacht!

Maandagmiddag staat in het teken van het activeren van nog een Flora & Fauna referentie: LXFF-0050 Breichen. Het blijkt even lastig om het gebied te vinden, maar na wat omzwervingen door de kleine dorpjes vinden we, iets later dan gepland, toch te locatie. In ongeveer 75 minuten activatie worden er 85 QSO’s in het log gezet. Met alleen de activiteiten in de natuurparken zijn daarmee bijna 500 QSO’s gemaakt. Die komen bij de bijna 5.000 QSO’s die vanaf de vaste locatie zijn gemaakt.

Op dinsdag komt de radiovakantie ten einde. De antennes worden ontmanteld en de sets ingepakt. Dat gaat allemaal zeer efficiënt: binnen twee uur is er op de locatie niets meer te merken van de aanwezigheid van radio-amateurs en nog voor het middaguur vertrekken we weer richting Nederland.

Tijdens de week hebben we weer nieuwe dingen geleerd. Het was de eerste keer dat we met drie stations tegelijkertijd actief waren. Voor sommigen was het activeren van Flora & Fauna gebieden een nieuwe ervaring. Leuk om te zien dat daarvoor een zekere mate van enthousiasme is ontstaan. Van de activiteiten in de parken als LX4WFF zijn overigens korte filmpjes gemaakt en op YouTube geplaatst [2].

Voor iedereen die ons heeft weten te werken: bedankt voor de verbinding. Binnenkort starten we met het verzenden we de QSL-kaarten.

73, Crew LX 2021

[1] Discussiëren, kletsen, praten, vooral gesprekken die langdradig zijn of vervelend lang wordt voortgezet.

[2] YouTube