Verslag lezing februari 2013 over BITX

Update lezing over BITX

Zoals jullie misschien nog weten heb ik jaren geleden een presentatie over de BITX zelfbouw transceiver gegeven bij onze afdeling.

Ik heb de betreffende presentatie nu opgesplitst in korte blokken, waarvan de eerste delen gepubliceerd zijn. Om te voorkomen dat het een lange zit wordt zijn het wekelijkse filmpjes van maximaal 5 minuten.

De link hiernaar vind je hier.

Misschien liggen er nog half afgebouwde exemplaren die een boost krijgen, of krijgt men inzicht in de opzet van een transceiver.

Chris (PA3CRX)

Verslag lezing februari 2013 over BITX

Vrijdag 8 februari 2013 liet ons afdelingslid Chris van de Berg (PA3CRX) stap voor stap de zelfbouw (in Manhattan-style) van een 18 MHz SSB-zender zien. Met een fraaie interactieve presentatie zagen we een volledige BiTX zendontvanger ontstaan: van blokschema tot werkend onderdeel en samengesteld tot een goed functionerende TRX. De BiTX is een SSB-transceiver die heel gemakkelijk vanuit goedkope componenten kan worden opgebouwd. Uit een oude transistorradio kunnen al veel bruikbare componenten gehaald worden, zo zagen we. Origineel begonnen door een amateur uit India vanuit beperkte financiële middelen, maar nu een wereldwijd gewaardeerd zelfbouwproject. Een zeer leerzame lezing!

Op zoek naar meer informatie over BiTX? Begin 2011 publiceerde de spreker in het Electron enige artikelen over een BiTX voor 17 meter.