160 meter experiment

Normaal gesproken ben ik nooit op eind januari thuis. Dan ben ik op de Weissensee in Oostenrijk, maar door omstandigheden ging dat dit jaar niet door. Dus kon ik meedoen met de  CQ World-Wide 160m CW-contest, maar om daaraan mee te doen moest ik wel wat voorbereiden.

Om te beginnen heb ik hier een K9AY kastje van Klaas (PC2K) liggen om eens een ontvangstantenne mee te maken. Dat is een K9AY loop dat vier kanten op kan luisteren. Daar moest nog wel wat mee gebeuren. Eerst heb ik de antenne gemaakt van twee stukken koperdraad. Toen de antenne klaar was heb ik het geprobeerd neer te zetten. Na wat aanpassingen had ik de antenne staan zoals ik dat wilde. Echter, ik had de antenne alleen staan. Maar de antenne moest een 60 meter bij mijn shack vandaan dus daar moest een kabel voor komen. Een antennekabel van 60m had ik hier wel liggen maar de stuurkabel niet. Dus daar heb ik een stuk rotor besturingskabel voor genomen die ik nog had liggen. Dus die was klaar.

Nu moest de zendantenne nog. Ik wilde een vertical met radialen. Eerst heb ik de radialen gemaakt. Ik had nog een rol RVS draad liggen. Daar heb ik stukken van 41 meter van gemaakt en een kabeloog aan gesoldeerd. Toen ik klaar was had ik er 22 stuks. Ik had een plaat aluminium waar ik een plug aan gemaakt heb en een 11-tal bouten erin. Dat was ook klaar. Nu moest de straler nog. Ik had nog 2 stukken 3mm koperdraad van de ontvangstantenne over. Die heb ik aan elkaar gesoldeerd en vervolgens moest er nog wat dunner draad aan zodat het geheel 42 meter was. Ik heb een antennemast die tot 21,5 meter hoog kan en had een glasfiber mast van 18 meter liggen. Na wat gerotzooi met stukken hout op maat gemaakt bleek het te passen. De 18 meter mast bovenop de 21,5 meter schuifmast.

De 160 meter contest was van vrijdag 27 januari 23.00 uur tot zondag 29 januari 23.00 uur. Op de woensdag ervoor heb ik de 18 meter mast klaar gemaakt. Op vrijdagmorgen kwamen Klaas (PC2K) en Gerard (PA0PIW) helpen met de antennes op te bouwen. Eerst de ontvangstantenne. Ik heb hier een glasfiber mast en daar de antenne in 4 richtingen ingedaan en de kabels uitgerold. Ontvangstantenne stond. Vervolgens de radialen neergelegd. 22 stuks rondom de voet van de antenne en vervolgens de 18 meter glasfiber mast met antenne in mijn antennemast en vervolgens de mast omhoog. In totaal is dat ongeveer 39 meter hoog. Vervolgens met de VNA de antenne op lengte gemaakt. Er moest ca. 2,5 meter vanaf en toen stond die 1 op 1,2 in het CW deel van de 160 meter band. Vervolgens de antennekabel eraan en die vol gelegd met ferriet.

Ondertussen was het al vrijdagavond en de K3s en SPE op de zolder van de schuur gezet en aangesloten. Het werkte perfect. De contest kon beginnen. Om 23.15 uur ben ik met de contest begonnen en het was meteen razend druk. Soms tot 3 qso’s per minuut, maar om 2 uur werd het wat rustiger en was het prima te doen. Op zaterdagmorgen om 04.00 uur kwam Peter (PC3M) en ook hij had het meteen ontzettend druk. Hij werkte onder PI4AMF en dat was weer een nieuwe call op de band. Ik ben lekker naar bed gegaan. Om half acht ben ik Peter weer gaan aflossen, maar na een uur begon het vreselijk rustig te worden. Overdag is er niets te beleven. Dus ik ben er om half negen ermee gestopt. Op zaterdag middag om 16.00 uur weer begonnen. Het was nog lekker rustig en dan kan je goed een lege frequentie vinden. Dus weer rustig  QSO’s maken. Om 17.00 uur was Tijmen (PA3GRM) aanwezig en ging ook hij onder PI4AMF aan de gang. Had ik weer even rust. Tijmen hielt er om 21.00 uur mee op en kon ik weer aan de bak, maar ik kon merken dat het rustiger was. Ik heb gezeten tot zondagmorgen 1.00 uur en ben er toen mee opgehouden. Om 5 uur zat ik er weer tot ca. 8.00 uur. Waarna het weer rustig werd. Om 16.00 uur ben ik weer gestart, maar in het cluster zag ik dat ik de meeste al gewerkt had. Maar rustig doorgaan tot om 19.00 uur Lex (PA1LEX) achter de set ging zitten. Een nieuwe call en iedereen boog erop. Lex heeft 2 uur gezeten en had het superdruk. Om 21.00 uur ging ik weer zitten maar het was verschillend. Soms had ik pas na 3 minuten een QSO en soms waren er ineens drie tegelijk. Tot 23.00 uur heb ik lekker gezeten.

Ik had 802 QSO’s, Peter en Tijmen hadden met PI4AMF 601 QSO’s en Lex had 227 QSO’s. In totaal dus 1630 QSO’s.

De K9AY heb ik bijna niet gebruikt, omdat ik het eigenlijk niet goed vond werken. Ik weet niet of dat gewoon aan mij lag of dat het verkeerd aangesloten was. Daar moet ik nog eens naar kijken.

Al met al kan ik zeggen dat ik veel wijzer geworden ben v.w.b de 160 meterband.

Het was af en toe best gezellig, omdat er veel mensen geweest zijn om nieuwsgierig te kijken, te overleggen en lekker te kletsen. Koos (PA3BJV)  en Hilde (PA3EKW) zijn ook geweest en Koos heeft gefilmd. Binnenkort de film van Koos.

Maarten (PA3EYC)